Η επίσκεψη της Ευαγγελικής Σχολής Ν. Σμύρνης στο WELCOMMON – μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο

By 31 Μαρτίου, 2017Δράσεις

Ο Άνεμος Ανανέωσης είχε απευθύνει προσφάτως σε σχολεία ένα κάλεσμα συνεργασίας. Ανταποκρίθηκαν αμέσως αρκετά. Στο κάλεσμα αυτό προτείναμε σε σχολεία να επισκεφθούν τον πρότυπο χώρο προσωρινής στέγασης και ένταξης προσφύγων WELCOMMON που έχουμε δημιουργήσει από κοινού με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων” του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η επίσκεψη της Ευαγγελικής Σχολής Ν. Σμύρνης στο WELCOMMON, την Κυριακή 26 Μάρτη ήταν μια σημαντική ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ των παιδιών της σχολής και των παιδιών προσφύγων που φιλοξενούμε.

 

Η συνάντηση ξεκίνησε με παιχνίδια που διευκολύνουν την επικοινωνία των παιδιών μεταξύ του. χωρίς κατ΄ανάγκη τη χρησιμοποίηση ομιλίας, αλλά, κυρίως, μέσω παντομίμας και θεατρικού παιχνιδιού, ζωγραφικής και κατασκευών.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική και τραγούδι (συμμετείχαν με τραγούδια τόσο τα παιδιά της Ευαγγελικής Σχολής όσο και φιλοξενούμενα στο WELCOMMON προσφυγόπουλα).

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν όλα τα παιδιά αλλά και μεγάλοι για τα μαθήματα καλλιγραφίας του αραβικού, φοινικικού και ελληνικού αλφαβήτου. Ευχαριστούμε πολύ την Ειρήνη Γκόνου που μας ξενάγησε τόσο στον κόσμο του αλφαβήτου της ελληνικής κι αραβικής γλώσσας που έχουν ως κοινή βάση το φοινικικό αλφάβητο. τα παιδιά χρησιμοποίησαν τους πίνακες με τα γράμματα, χειροποίητες πένες και μελάνι για να γράψουν τα γράμματα αλλά και το όνομά τους με καλλιγραφικό τρόπο.

Και φυσικά ευχαριστούμε την καθηγήτρια Ελένη Γκόνου και τους συναδέλφους τους από την Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και συνεργασία που έδειξε πόσα κοινά έχουμε ακόμα κι αν δεν τα γνωρίζουμε ακόμα και αν δεν ξέρουμε να μιλάμε μια κοινή γλώσσα. και πρώτα από όλα το αλφάβητο, κοινή βάση για τις 3 γλώσσες, αφού τα ελληνικά και τα αραβικά έχουν την ίδια αφετηρία, το φοινικικό αλφάβητο. Όλα τα παιδιά φάνηκε να πέρασαν πολύ ωραία και να έμαθαν ενδιαφέροντα πράγματα. Ευχαριστούμε λοιπόν πολύ.

Το φοινικικό αλφάβητο είναι συμφωνογραφικό αλφάβητο με 22 γράμματα, που χρησιμοποιούσαν στην περιοχή που σήμερα βρίσκονται ο Λίβανος, η Παλαιστίνη και η Συρία από τον 11ο μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ. στα γραπτά κείμενα της Φοινικικής, Αραμαϊκής, Εβραϊκής και άλλων Σημιτικών γλωσσών. Τα γράμματα του Φοινικικού αλφαβήτου είναι μια απλοποιημένη μορφή αντίστοιχων γραμμάτων του πρωτο-σημιτικού αλφάβητου. Το παλαιότερο δείγμα γραφής που έχει βρεθεί είναι επιγραφή στη σαρκοφάγο του βασιλιά Αχιράμ της Βύβλου, στον σημερινό Λίβανο, περίπου 1000 π.Χ..Σε αυτό το αλφάβητο βασίστηκε αργότερα το ελληνικό, το αραμαϊκό, και εβραϊκό αλφάβητο. Ενώ στην συνέχεια στο αραμαϊκό αλφάβητο βασίστηκαν το αραβικό αλφάβητο και τα αλφάβητα της ινδικής οικογένειας.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.