Τα κόμματα δεν απαντούν καν στα ερωτήματα 24 φορέων για κοινωνική οικονομία και κλίμα

24 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) (μεταξύ των οποίων και εμείς, η Κοιν.Σ.Επ. Άνεμος Ανανέωσης), έθεσαν προς τα κόμματα που συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές μια σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν σε δύο κεντρικά θέματα:

  • Κλιματική κρίση
  • Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Ζητήσαμε μαζί από τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές μέσα σε μία εβδομάδα, την τελευταία πιο δύσκολη εβδομάδα, να απαντήσουν σε 10 ερωτήματα για την κλιματική κρίση και την Kοινωνική Aλληλέγγυα Oικονομία, μια σύνδεση η οποία προκύπτει από τον ορισμό της ΚΑΛΟ ως μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.  

Τα κόμματα όμως δεν είναι συνηθισμένα σε αυτά τα θέματα. Λάβαμε τελικά απαντήσεις από δύο μόνο κόμματα:

  • Κίνημα Αλλαγής – ΚΙΝΑΛ. Μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις του ΚΙΝΑΛ εδώ.
  • Ε.ΠΑ.Μ. – Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο. Μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις του ΕΠΑΜ εδώ.

Λάβαμε επίσης απάντηση από το Κόμμα των Δημοψηφισμάτων, το οποίο, όμως, τελικά δεν κατέβηκε στις εκλογές κι έτσι οι φορείς που συνεργάζονται δεν δημοσιεύσαμε τις απαντήσεις τους.

Σύμφωνα με την τελευταία δραματική έκκληση των επιστημόνων, όπως αυτή ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον ΟΗΕ, έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους. Διαφορετικά, χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα με δραματικές, μη-αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κλιματική πολιτική μέχρι σήμερα, αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της επιστήμης με αποτέλεσμα να συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των +3,5°C. Παρ’ όλα αυτά, και σε αντίθεση με τον διεθνή πολιτικό διάλογο, η κλιματική κρίση και οι ενδεδειγμένες λύσεις απουσιάζουν από την προεκλογική συζήτηση στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα απουσιάζει η αναφορά στο εναλλακτικό μοντέλο που προτείνει η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), το οποίο μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά για να πείσουμε για τις εναλλακτικές λύσεις και τις πολιτικές που σε άλλες χώρες είναι πλέον ευρέως ριζωμένες. ιδέες μας. Όσοι επικοινώνησαν με τα κόμματα για να ζητήσουν να απαντήσουν, διαπίστωσαν ότι αν υπήρξε μια στοιχειώδης αναφορά στα θέματα στον δημόσιο λόγο αυτό κυρίως οφείλεται στο αίτημα των συνεργαζόμενων φορέων για δεσμεύσεις. Τελικά όμως απουσιάζουν οι δεσμεύσεις των κομμάτων για δύο από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας.

Η δράση αυτή κλείνει όχι με μεγάλη επιτυχία αλλά ελπίζουμε η συνεργασία όλο και περισσότερων φορέων από τα κάτω θα συνεχιστεί.

Ευχαριστούμε και εμείς όλους τους φορείς για τη συμμετοχή στην κοινή αυτή προσπάθεια. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ που στήριξε από την αρχή αυτή τη προσπάθεια με πολλούς τρόπους.

Κρατήστε και διαδώστε το μήνυμα με κάθε τρόπο: Μόνο 2 από 20 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές δέχτηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα 24 οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών για την κλιματική κρίση και την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας #ClimateCrisis

Την πρωτοβουλία στήριξαν:

το Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, το Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ. Κεντρικής Μακεδονίας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το ECOCITY, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας – ΕΣΕΚ, η Εργάνη – Κέντρο στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των γυναικών, η Καλλιστώ, η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, η Κοιν.Σ.Επ. Άνεμος Ανανέωσης, η Κοιν.Σ.Επ. Ηλέκτρα Energy, η Κοιν.Σ.Επ. Σπείρα Γης, η Κοιν.Σ.Επ. Δημιουργίες, το MEDASSET, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η Οικολογική Κίνηση Καβάλας, η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, η Οργάνωση Γη, ο Συντονισμός Φορέων Κ.Αλ.Ο Αθήνας, το SOS Epirus-Δίκτυο Πολιτών Ενάντια στην Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, η Νo Oil και το Green Tank.

 

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.