Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το καινοτόμο και συμπεριληπτικό WELCOMMON HOSTEL, πουλάμε τον “ξενοδοχειακό” εξοπλισμό – ίσως σας ενδιαφέρει

By | Δράσεις | No Comments

O Άνεμος Ανανέωσης είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 2014 για να συμβάλλει με πράξεις στην ανάδειξη εναλλακτικών λύσεων απέναντι στην κρίση. Άντεξε τα εμπόδια και τις δυσκολίες που υπάρχουν για την κοινωνική οικονομία και γενικά τις καινοτόμες προσπάθειες, ξεπέρασε την κρίση της πανδημίας στηρίζοντας τις ευάλωτες κοινότητες, αντιμετώπισε την ενεργειακή κρίση με θάρρος και συνεχίζει μια πορεία που αφήνει θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στόχος μας ήταν να δώσουμε παραδείγματα ενός νέου πραγωγικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικά υπεύθυνου μοντέλου στην πράξη, να συμβάλλουμε με δημιουργικό τρόπο στην έξοδο από την κρίση. Τελικά βιώσαμε όλες τις παθογένειες της χώρας, αντιμετωπίσαμε αδιανόητες καταστάσεις και στο τέλος προκλήθηκε μια τεράστια οικονομική ζημιά και καταστροφή ενός μοντέλου βιώσιμης κοινωνικής επιχειρηματικότητας από μια έξωση, από συνεχείς αγωγές και δυστροπία των ιδιοκτητών του κτιρίου, μιας κοινωνικής επιχείρησης που όχι μόνο δεν στηρίχθηκε σε επιδοτήσεις και πελατειακές σχέσεις αλλά και αποκλείστηκε από σχεδόν όλες τις ενισχύσεις της περιόδου της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης αλλά και τραπεζικό δανεισμό λόγω της μορφής της. Είμαστε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Αυτό από μόνο του έρχεται αντιμέτωπο με όλα τα προσβλήματα και τις διακρίσεις του ελληνικού συστήματος.

Διαβάστε την περιπέτεια μιας από τις πιο καινοτόμες δραστηριότητες στην Ελλάδα που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο αλλά κατέληξε άδοξα όχι λόγω αποτυχίας του μοντέλου αλλά των αδιανόητων καταστάσεων που αντιμετώπισε.

και αν θέλετε στηρίξτε μας:

ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, Τράπεζα Πειραιώς: GR83 0172 0180 0050 1807 7868 253 

Έξωση με δικαιολογία ότι – δήθεν – δεν είχε πληρωθεί ένας λογαριασμός ΕΥΔΑΠ 

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Ανέμου Ανανέωσης το καινοτόμο, συμπεριληπτικό, ιδιαίτερο WELCOMMON HOSTEL έκλεισε, όχι από επιλογή μας αλλά μετά από μια απόφαση δικαστηρίου, αποτέλεσμα συνειδητής παραπλάνησής του από τους ιδιοκτήτες.

Με αγωγή της η ιδιοκτήτρια εταιρία κατάφερε να πείσει το δικαστήριο, παραπλανώντας το, ότι το Μισθωτήριο Συμβόλαιο για ένα κτίριο 3000 τμ έληξε μονομερώς και μια κοινωνικά καινοτόμα επιχείρηση πετάγεται στον δρόμο γιατί δήθεν δεν είχε πληρωθεί λογαριασμός 781 ευρώ της ΕΥΔΑΠ” – Mια ποινή δυσανάλογης αυτστηρότητας ακόμα και αν δεν είχε πληρωθεί ο λογαριασμός πολύ περισσότερο που ο λογαριασμός είχε πληρωθεί και επισυνάψαμε την απόδειξη πληρωμής και την αλληλογραφία μας τόσο με την ΕΥΔΑΠ όσο και με τους ιδιοκτήτες, Αλλά ακόμα και αν δεν είχε πληρωθεί ένας παρόμοιος λογαριασμό μπορεί να είναι όρος λήξης συμβολαίου εμπορικής μίσθωσης και να καταστραφεί μια επιχείρηση;;; Όπως αναφέρουμε και στην έφεσή μας μια τέτοια ποινή είναι δυσανάλογη ακόμα και αν πράγματι χρωστάγαμε 781 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ. Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου που θεωρούμε ότι παραπλανήθηκε στην απόφασή του με πολλαπλούς τρόπους που εκθέτουμε στο έγγραφό μας προκάλεσε την έξωση και τεράστια οικονομική ζημιά σε μια επιχείρηση που κατέβαλε ενοίκιο στην ιδιοκτήτρια ύψους 15-17.000 ευρώ το μήνα. Το αποτέλεσμα της έφεσης που το αναμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες δεν αφορά μόνο τον Άνεμο Ανανέωσης και το WELCOMMON HOSTEL αλλά πολύ ευρύτερα την επιχειρηματικότητα και τις σχέσεις ιδοκτητών – ενοικιαστών σε εμπορικές μισθώσεις.”

Ποιες ήταν οι συνέπειες αυτής της υπόθεσης

Έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της ιδιοκτήτριας εταιρίας γιατί αρνήθηκε να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της που προκύπτουν από μια εμπορική μίσθωση αλλά και τις ρητές υποχρεώσεις που αναφέρονται ξεκάθαρα στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Έχει επιδείξει συνεχή δυστροπία με αγωγές και εξώδικα εναντίον μας. Μας έχει προσκαλέσει σωρεία ζημιών. Και τελικά μας κατέστρεψε,

Αποκορύφωμα όλων αυτών των εμποδίων, παραλήψεων, συνεχών απειλών εναντίον μας (επιδίωξε πάλι παραπλανώντας το δικαστήριο, μέσα στην πανδημία, να πάρει από εμάς περίπου 400.000 ευρώ (!!!), σε μια εποχή κρίσης, κατάρρευσης, πόνου και φόβου) είναι ότι ο φάκελος του κτιρίου 3000 τμ στην πολεοδομία δεν περιέχει ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά και άλλα σχέδια, παρά ΜΟΝΟ παλιά σχέδια της αποχέτευσης που ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματική και παλιά υδραυλικά σχέδια.

Στο ¨φάκελο” δεν υπάρχει η στοιχειώδης αναφορά στο παλαιωμένο και περιέχων απαγορευμένες – από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ – ουσίες κλιματιστικό σύστημα (με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε), δεν αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση στο λεβητοστάσιο (κάτι για το οποίο είμασταν χρόνια σε αντιδικία). Δεν εμφανίζεται η πραγματικότητα, δηλαδή ότι στο μηχανοστάσιο – λεβητοστάσιο υπάρχουν καυστήρες, δεξαμενή πετρελαίου και άλλος εξοπλισμός. Είναι σαν ο χώρος αυτός να ήταν άδειος, όπως διαπιστώσαμε ζητώντας τελικά πληροφορίες από την πολεοδομία μετά την επί χρόνια άρνηση της ιδιοκτήτριας να μας δώσει αντίγραφο του φακέλου του κτιρίου. Και πολλά άλλα που χρειάζονται σελίδες για να παρουσιαστούν.

Παρά τις συνεχείς διαμαρυρίες μας, η ιδιοκτήτρια εταιρία δεν προχώρησε στην νομιμοποίησή όλων αυτών και στα συνεπαγόμενα έργα (καμινάδες εξαερισμού, πυράντοχα διαμερίσματα, κα). Συνέπεια της άρνησής της ήταν να έχουμε υποστεί πολλές ζημιές, για τις οποίες μάλιστα δεν είχε καν την ευαισθησία να μας αποζημιώσει. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι παρά τις προσπάθειές μας να έχουν ολοκληρωθεί με ενέργειες της εταιρίας όπως όφειλε, αυτές και πάρα πολλές άλλες υποχρεώσεις της, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2023 για να εκδοθεί η άδεια του κτιρίου, όχι μόνο δεν το έκανε αλλά προέβη και σε αγωγή εναντίον μας.

Κατάφερε να παραπλανήσει το δικαστήριο για δήθεν χρέος 781 ευρώ και παράλληλα ζητώντας αποζημίωση πάνω από 300.000 ευρώ, με δικαιολογία δήθεν ότι ΄”καταστρέφουμε με μίσος το κτίριο της” (!!!!). Μάρτυράς της (εμείς τον θεωρούμε ψευδομάρτυρα) δήλωσε ενόρκως ότι συνέβησαν τρομερά και φοβερά (που παραβιάζουν τους νόμους της φυσικής και της πραγματικότητας του κτιρίου, αλλά και τη στοιχειώδη λογική, που όμως δεν μπορεί να γνωρίζει ένα δικαστήριο εκ του μακρόθεν). Το μόνο που μπορεί να κάνει το δικαστήριο είναι  να πιστέψει ή να θεωρήσει ψευδομάρτυρα έναν υδραυλικό της ιδιοκτήτριας που μπορεί να δηλώνει ότι νάναι, ακόμα και κόντρα σε όσα η τέχνη ενός υδραυλικού μας διδάσκει, όπως για παράδειγμα ότι το νερό από τον εξωτερικό χώρο της αυλής ΔΕΝ μπορεί να ανέβει σωλήνες προς τα πάνω ή σκαλιά και να φτάσει κάτω από το χώρο του υποσταθμού μέσης τάσης. Η αλήθεια είναι ότι νερά κάτω από τον υποσταθμό εισέρχονταν, όπως πολλές φορές με επιστολές μας είχαμε αναδείξει με βάση και αναλύσεις των υγρών, από ανοίγματα μεταξύ των τοιχωμάτων με τον εξωτερικό δρόμο και των καλωδίων που κατέληγαν μέσα στον υποσταθμό. Δηλαδή – σε αντίθεση με όσα ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ενόρκως, τα προβλήματα προκαλούνταν από λύματα που προέρχονταν από το πανρροκό δίκτυο στο δρόμο και λόγω κακοτεχνιών εισέρχονταν στο κτίριο θέτωντας σε κίνδυνο τον υποσταθμό μέσης τάσης. Αυτό συνέβαινε επί πολλά χρόνια (τουλάχιστον 8 επιστολές προειδοποίησης από τον ΔΕΔΗΗΕ για το πρόβλημα εισόδου των υγρών κάτω από τον σταθμό που προκαλούσε προβλήματα στην ασφάλεια του υποσταθμού), αλλά οι ιδιοκτήτες αρνιόντουσαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τα ερωτήματα είναι σοβαρά:

  • Μπορεί να επιβλάλεται μια ποινή έξωσης και λύσης μακροχρόνιου (μέχρι το 2031-2034) εμπορικού συμβολαίου μιας επιχείρησης για δήθεν χρέος 781 ευρώ; Ακόμα και αν δεν είχε πληρωθεί αυτό το ποσό (κάτι που δεν είναι όμως έτσι κι αλλιώς αλλήθεια, αφού στην πραγματικότητα είχε πληρωθεί αλλά με κάποια καθυστέρηση με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ δεν είχε φτάσει ποτέ στο κτίριο στο χρόνο που εκδόθηκε και αναγκαστικά πληρώθηκε μεταγενέστερα, όταν μας γνωστοποιήθηκε ότι υπήρχε) είναι η ποινή αναλογική με το παράπτωμα; Δεν είναι ένα χρέος που αφέθηκε πίσω σε βάρος της ιδιοκτήτριας εταιρίας, είναι ένα (υποτιθέμενο) χρέος από μια επιχείρηση που λειτουργεί. Η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ είναι θέμα αυτονόητο, δεν θα διακινδύνευε διακοπή παροχής νερού!!!!
  • Πώς, από τη άλλη, αγνοείται το ότι παραβιάζονται οι όροι του μισθωτηρίο από την πλευρά των ιδιοκτητών και προκαλείται μια ανυπέρβλητη οικονομική ζημιά ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι υπάρχει, εκ των πραγμάτων αλλά και με απειλητικά εξώδικα του στυλ  μήν μας ενοχλείτε, άρνηση υλοποίησης ενός συνόλου σοβαρών και καθοριστικών για την ανεμπόδιστη λειτουργία του Welcommon Hostel – υποχρεώσεων, που προκύπτουν τόσο από τις συνήθεις εμπορικές μισθώσεις όσο και με ρητό και ξεκάθαρο τρόπο από τα άρθρα του μισθωτηρίου συμβολαίου;
  • Πώς μπορεί να θεωρείται λογικό να γίνεται έξωση και να εφαρμόζεται μάλιστα χωρίς καν ένα σοβαρό χρονικό περιθώριο (μέσα σε 10 μέρες), εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης και  να μας προκαλείται επιπλέον ΑΜΕΣΗ οικονομική ζημιά δεκάδων αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αφού υποχρεωνόμαστε να ακυρώσουμε κρατήσεις, να αποζημιώνουμε πελάτες και να απολύουμε προσωπικό, αλλά να παρακάμπτεται το πραγματικό γεγονός της άρνησης ανάληψης υποχρεώσεων από τους ιδιοκτήτες που προκαλεί όχι μόνο στιγμιαίες ζημιές και σημαντικό λειτουργικό κόστος αλλά και απουσία ασφάλειας για την (κοινωνική) επένδυση και αδυναμία μακροχρόνιων συνεργασιών και εμποδίζει την οικονομική βιωσιμότητα και τον μακροχρόνιο επενδυτικό σχεδιασμό ενός τόσο μεγάλου έργου και όταν το ενοίκιο (15-17.000 ευρώ το μήνα) το οποίο έπρεπε να πληρώνεται από αυτή την δραστηριότητα;
  • Πώς είναι δυνατόν από τη μία να είναι βαρύνουσας σημασίας το γεγονός ότι (δήθεν) δεν είχε πληρωθεί ένας λογαριασμός 781 ευρώ αλλά να μην λαμβάνεται υπόψη ότι το κτίριο (3000 τμ) δεν είχε νομιμοποιητικά έγγραφα, που προβλέπει ο νόμος ρητά, για όσα ξεπερνούν τα 1000 τμ, αλλά είναι απαιτητά από την αρχή  της μίσθωσης αλλά με σαφλη και ρητό τρόπο στο μισθωτήριο συμβόλαιο από τον Ιανουάριο 2021. Μάλιστα το γεγονός αυτό – της απουσίας όλων των μελετών και σχεδίων παραδέχεται ακόμα και ο μάρτυρας –  μηχανικός της ιδιοκτήτριας εταιρίας στο ίδιο το δικαστήριο; Η απουσία όμως νομομιποιητικών σχεδίων και η μ η αποτύπωση της πραγματικότητας στο λεβητοστάσιο οδήγησε στην απώλεια της δυνατότητας έκδοσης άδειας οικοδομής και άρα στη συνέχεια έκδοσης άλλων αδειών για την λειτουργία του ξενώνα.
  • Η ιδιοκήτρια εταιρία είχε επανειλημμένως προειδοποιηθεί να μην αφήσει να παρέλθει άπρακτος ο χρόνος για την έκδοση της άδειας του κτιρίου (μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2023). Είχαμε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστια οικονομική ζημιά σε εμάς, αδυναμία να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τον ξενώνα, ενώ άμεσα μας εμπόδιζε να προχωράμε σε σύναψη συμβάσεων έστω και 2-3 χρόνων, όρος επιβίωσης παρόμοιων επιχειρήσεων. Φαίνεται, όμως ότι αυτό (η απώλεια δηλαδή δυνατότητας έκδοσης αδειών) μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σκοπίμως ως εργαλείο για να μας εξαναγκάσουν να φύγουμε από μόνοι μας και να καρπωθούν έτσι την υπεραξία από την αναβάθμιση της αξίας του κτιρίου που ήταν αποτέλεσμα της δαπάνης εκ μέρους μας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (για αποκατάσταση και συντήρή του). Η υπεύθυνη στάση μας ως μισθωτές πολλαπλασίασε την αξία του κτιρίου, μετατρέποντας το από ένα ερείπιο σε ένα προς πώληση – παρά τα κρυφά και φανερά ελαττώματά του και τα προβλήματα – κτίριο εκατομμυρίων.

Τι ήταν το  WELCOMMON HOSTEL; Γιατί το θεωρούσαν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ένα ιδιαίτερα καινοτόμο μοντέλο ξενώνα και μοντέλο βιώσιμου τουρισμού; 

Το WELCOMMON HOSTEL ήταν δημιούργημα της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ το 2018 με πολύ αγάπη. Οι επενδύσεις για να δημιουργθεί υποστηρίχθηκαν μόνο από μέλη και φίλους του με προσωρινό δανεισμό, χωρίς κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, καθώς και μικρο-δανεισμό ΜΟΝΟ από την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας (προς τιμής της είναι η μόνη τράπεζα που κατανοεί την σημασία των κοινωνικών επενδύσεων από τους φορείς κοινωνικής οικονομίας – γι αυτό εξάλλου είμαστε και μέλη της).

Ο πρότυπος, καινοτόμος και συμπεριληπτικός ξενώνας WELCOMMON HOSTEL

  • Φιλοξένησε πολλές ομάδες με κοινωνικά, πολιτιστικά, οικολογικά ενδιαφέροντα, πανεπιστημαικές αποστολές, προγράμματα erasmus, εκατοντάδες δράσεις φορέων με ενδιαφέροντα. Δεν ήταν απλώς ένας τουριστικός ξενώνας, δεν υπήρξε ένα τυπικό τουριστικό μοντέλο. Οι πελάτες μας επέλεγαν το Welcommon Hostel σε ποσοστό τουλάχιστον 80% λόγω ακριβώς των αξιών μας, του κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού έργου μας. ΓΙαυτό εξάλλου μας ζητήθηκε πολλάκις να παρουσιάσουμε το μοντέλο μας σε ευρωπαϊκές ή και διεθνείς εκδηλώσεις.
  • Στους χώρους του πραγματοποιήθηκαν από τον Άνεμο Ανανέωσης αλλά και άλλους φορείς πολυάριθμες εκδηλώσεις, σεμινάρια, συζητήσεις και ημερίδες, από την ποστασία του κλίματος και την δίκαιη πράσινη μετάβαση μέχρι τα πράσινα γραφεία σε πανεπιστήμια, για την αποφυγή πυρκαγιών στα δάση μέχρι την προσφορά πρώτων βοηθειών, από την σημασία της καλλιέργειας τοπικών καλλιεργειών μέχρι την παραγωγή  μηδενικών αποβλήτων, από την δημιουργία θέσεων εργασίας σε πράσινους και κοινωνικούς τομείς μέχρι την εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε θέματα κλίματος ή ανανεώσιμης ενέργειας.
  • Το Welcommon Hostel δεν ήταν μόνο ένα ξενώνας αλλά και ένα κέντρο πολιτιστικών εδηλώσεων αλλά και προώθησης της κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας, του πολιτισμού και του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, του αλληλοσεβασμού και της άρσης των διακρίσεων. Φιλοξένησε δωρεάν από βραδιές ποίησης μέχρι παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές και θεατρικές βραδιές,
  • Στο Welcommon Hostel ο Άνεμος Ανανέωσης (η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρησης που το δημιούργησε) προσέφερε δωρεάν – χάρη στην μεγάλη συμμετοχή και την υψηλή διάθεση κοινωνικής προσφοράς εκατοντάδων εθελοντών – δωρεάν μαθήματα σε χιλιάδες ανθρώπους: γλωσσών, ζωγραφικής, δημιουργικών κατασκευών, φωτογραφίας, ινδικού χορού, περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.
  • Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας που όμως χάθηκαν γιατί οι ιδιοκτήτες του κτιρίου που νοικιάζαμε κατάφεραν να παραπλανήσουν το δικαστήριο και να βγει μια απόφαση έξωσής μας που προκαλεί απορρίες. Τα περισσότερα άτομα που εργάζονταν ήταν νέοι άνθρωποι που απέκτησαν εισόδημα, επαγγελματική εμπειρία και υψηλά προσόντα, μια ειλικρινή υποστήριξη πέρα από την τυπική επαγγελματική σχέση καθώς και στις περισσότερες περιπτώσεις δωρεάν διαμονή, σε μια εποχή στεγαστικής κρίσης.
  • Στο Welcommon Hostel δημιουργήσαμε γέφυρες φιλίας, αλληλοσεβασμού, συμπερίληψης, άρσης στερεοτύπων και διακρίσεων. Δείξαμε πώς μια (κοινωνική) επιχείρηση στον τουρισμό δεν είναι μόνο
  • Ο Άνεμος Ανανέωσης και το δημιούργημα του απόσπασαν πολλά διεθνή και ευρωπαϊκά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων
  • To Welcommon Hostel άντεξε μέσα στην πανδημία και κράτησε ανοιχτές τις πόρτες του σε μαθήματα και εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών για να παίξουν τον ρόλο τους στην προστασία των κοινοτήτων τους από τον COVID-19 (χωρίς να έχει κάποια χρηματοδότηση, παρά μόνο την βοήθεια πολλών εθελοντών), παρά τα εμπόδια και τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και παρά την πίεση με αγωγές και εξώδικα της ιδιοκτήτριας εταιρίας που διεκδικούσε να τις καταβάλουμε ποσό 400.000 ευρώ, διπλάσιο από το ενοίκιο γιατί δήθεν είχε λήξει το συμβόλαιο μίσθωσης και μπορούσε να διεκδικεί αποζημίωση χρήσης 30.000 ευρώ το μήνα ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!
  • Στο Welcommon HOSTEL φιλοξενήσαμε από τον Ιούλιο 018 (που άνοιξε) μέχρι τον Ιούλιο 2024 (που έκελισε) πάνω από 55 νεογέννητα μωρά φυσικά με τις μαμάδες τους (κυρίως ευάλωτες γυναίκες, θύματα κακοποίησης, βιασμών και βασανιστηρίων) που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους και μετά από ένα δύσκολο ταξίδι κατάφεραν να φτάσουν – όπως νόμιζαν – σε ένα ασφαλές καταφύγιο, σε μια χώρα της ΕΕ. Ποιος άλλος τουριστικός ξενώνας, hostel, μπορεί να έχει αυτή τη χαρά, να φιλοξενεί με ασφάλεια νέες ζωές;

Στις 27 Ιουλίου 2024, ενώ αντέξαμε όλες τις δυσκολίες και τις κρίσεις, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το WELCOMMON HOSTEL μετά από μια τουλάχιστον ακατανόητη απόφαση δικαστηρίου, μετά από αγωγή των ιδιοκτητών του κτιρίου (μια Ανώνυμη Εταιρία Αστικών Ακινήτων και Τουριστικών Επιχειρήσεων) που ενοικιάζαμε (το κτίριο για πολλά χρόνια ενοικίασε κλινική του ΙΚΑ που έκλεισε στην κρίση το 2013 και εμείς νοικιάσαμε το χώρο τον Αύγουστο 2016 στην αρχή για κέντρο φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων – Welcommon –  και στην πορεία δημιουργώντας έναn πρότυπο, καινοτόμο και συμπεριληπτικό ξενώνα, ανοιχτό σε κάθε είδους ταξιδιώτη, το  Welcommon Hostel. Η απόφαση του δικαστηρίου έκανε αποδεκτές τις θέσεις των ιδιοκτητών εναντίον του Ανέμου Ανανέωσης ότι

  • (Δήθεν) χρωστάγαμε στην ΕΥΔΑΠ 781 ευρώ και αυτό ήταν για το δικαστήριο αιτία διακοπής μισθωτηρίου μιας επιχείρησης 3000 τμ, με μισθωτήριο ύψους 17.000 ευρώ το μήνα. Μάλιστα δεν είχαμε στην διάθεσή μας παρά ελάχιστες μέρες να αφήσουμε το κτίριο και αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε 7000 ευρώ για παράταση μιας εβδομάδας για να μην πετάξουμε στο δρόμο γκρουπ  και πελάτες που φιλοξενούσαμε εκείνες τις ημέρες. Βέβαια, στην πραγματικότητα αποδεικνύαμε με απόδειξη και ενημερώναμε σε ανύποπτο χρόνο τους ιδιοκτήτες ότι ο λογαριασμός αυτός είχε πληρωθεί  και είχαμε ενημερώσει την ΕΥΔΑΠ ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν είχε έρθει ποτέ και ότι σε  κάθε περίπτωση λογαριασμός απλήρωτος έχει ως συνέπεια διακοπή παροχής νερού, κάτι που θα ήταν αδιανόητο να αφήσει ο οποιοσδήποτε να συμβεί για ένα ξενώνα που λειτουργούσε.
  • (Δήθεν) χρωστάγαμε 3700 ευρώ από ενοίκια που όμως υπήρχαν οι αποδείξεις πληρωμής του ποσού αυτού, αλλά επειδή η πληρωμή έγινε μέσα στην πανδημία, το δικαστήριο θεώρησε ότι δεν υπολογίζεται το ποσό αυτό γιατί “το καταβάλαμε αυτοβούλως” και άρα το χρωστάγαμε να το …ξαναπληρώσουμε.
  • Χρωστάγαμε 1000 για αύξηση της εγγύησης από 15.000 σε 16.000 ευρώ, αν και οι ιδιοκτήτες ήταν ασυνεπείς και όχι μόνο αδιαφορούσαν να προβούν σε όλες τις ενέργειες που ήταν αναλυτικά καταγεγραμμένες μέσα στο μισθωτήριο (μηχανολογικά, ηλεκτρικά σχέδια, διαχείριση επικινδύνων για το όζον και απαγορευμένων από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ ουσιών που περιέχονταν στο κλιματιστικό σύστημα και σύνταξη ανά τρίμηνο εκθέσεων, νομιμοποίηση των καυστήρων και άλλων υποδομών που υπήρχαν στο λεβητοστάσιο και στο φάκελο του κιρίου ανακαλύψαμε ότι δεν αναφέρονταν, ολοκλήρωσση συνόλου εργασιών που όφειλαν να ολοκληρώσουν μέχρι 31/12/2021 και αρνιόντουσαν παρά το γεγονός ότι αναφέρονταν ρητά στο Μισθωτήριο. Η απόφαση του δικαστηρίου παρακάμπτει τα θέματα αυτά και μας καταλογίζει ότι δεν πληρώσουμε 1000 ευρώ για αύξηση της εγγύησης (που ήταν ήδη 15.000 ευρώ)!!!
  • αρνείται να δεχθεί ότι μπορεί να είναι τεχνικός ασφαλείας κάποιο μέλος – και μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕ –  με τυπικά προσόντα αυτά που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Δηλαδή ένας χημικός με μεγάλη ειδίκευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας που έχει όχι μόνο 2 (όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία) αλλά 40 σχεδόν χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, δεν είναι ικανοποιητική απάντηση για την ιδιοκτήτρια εταιρία και το δικαστήριο έκανε δεκτή την θέση της ιδιοκτήτριες ότι ο ξενώνας ….δεν είχε τεχνικό ασφαλείας.Το δικαστήριο παραπλανήθηκε γιατί η ιδιοκτήτρια εταιρία παραποίησε την αλήθεια και τα δεδομένα, με μάρτυρες που χαρακτηρίζουμε ψευδομάρτυρες στην δική μας αγωγή, που ισχυριζόντουσαν ότι “από μίσος κατεδαφίζαμε το κτίριο” (!!!)  αν και η ιδοκτήτρια εταιρία ήξερε ότι υπήρχε ιδιαίτερη φορντίδα του κτιρίου και αντιμετώπιση καθημερινά πολυάριθμων προβλημάτων λόγω των ελαττωμάτων και προβλημάτων του κτιρίου που η εταιρία δεν αντιμετώπιζε, όπως προέβλεπε ρητά το μισθωτήριο συμβόλαιο. Η αλήθεια είναι ότι ο τεχνικός ασφαλείας με καθημερινή πολύωρη παρουσία  αλλά και αναλυτικές επιστολές προς την ιδιοκήτρια εταιρία, επισήμαινε όλα τα ζητήματα που έπρεπε να επιλύσει αυτή. Κάτι που δεν άρεσε όμως καθόλου στην ιδιοκτήτρια, ακόμα και αν αναφέρονταν ρητά στο Συμφωνητικό και έπρεπε να τα επιλύσει σε συγκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν έγινε.

Στην πρωτόδικη αυτή απόφαση έγινε φυσικά έφεση και τεκμηριώνεται στην αίτησή μας ότι η ιδιοκτήτρια παραπλάνησε το δικαστήριο. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση του εφετείου τους επόμενους  μήνες. Η ζημιά όμως έγινε και δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουμε αν δικαιωθούμε. Ένας τέτοιος ξενώνας δεν κλείνει και μετά ανοίγει, εξάλλου μετά από αυτήν περιπέτεια τουλάχιστον 6 χρόνων θα ήταν αδύνατον να επιστρέψουμε και να συνεργαστούμε με αυτούς τους ιδιοκτήτες. Είχαμε την εμπειρία μιας απίστευτης περιπέτειας μέσα στην πανδημία, όπου σκαρφίστηκαν ότι δεν τους είχαμε δήθεν ενημερώσει ότι θέλαμε να ανανεώσουμε το μισθωτήριο (ελάχιστους μήνες μετά την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου και τις δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να το μετατρέψουμε σε ζωντανό, ελκυστικό, καλλιτεχνικό ξενώνα και κέντρο κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας). Είχαν και τότε προσπαθήσει και πετύχει σε πρώτη φάση την παραπλάνηση του δικαστηρίου που πάλι μας έκανε έξωση, αλλά η απόφαση εγκαταλείφθηκε όταν αποδείξαμε με δικά τους έγγραφα από την γενική συνέλευση ότι όχι μόνο ήξεραν αλλά και μας θεωρούσαν κι αξιόπιστους ενοικιαστές και ότι η περιουσία τους τους έφερνε σημαντικά έσοδα. Μέσα στην πανδημία με αγωγές και εξώδικα προσπάθησαν να μας πάρουν 400.000 ευρώ, διεκδικώντας – ότι αφού (δήθεν) έληξε το μισθωτήριο μπορούσαν να ζητάνε μέσα στην πανδημία ως αποζημίωση χρήσης του κτιρίου τους το ποσό των …30.000 ευρώ το μήνα!!!!

Η συνεισφορά μας στην αναζωογόνηση της γειτονιάς που τώρα μετά την έξωσή μας επιστρέφει σε κρίση ή θα περάσει σε εντελώς διαφορετικές χρήσεις

Νοικιάσαμε το φθινόπωρο 2016 ένα κτίριο, παλιά κλινική του ΙΚΑ, από την ιδιοκτήτρια εταιρία, ένα κτίριο που ήταν σε άθλια κατάσταση σε μια γειτονιά που ήταν σε παρακμή και κρίση, με υψηλή εγκληματικότητα. Μέσα το κτίριο ήταν σε απελπιστική κατάσταση.

Στόχος ήταν με την δική μας παρέμβαση – και αναλάμβάνοντας κάποιες ευθύνες και υποχρεώσεις οι ιδιοκτήτες – να αναβαθμίσουμε όχι μόνο το κτίριο  αλλά και την γειτονιά. Να δείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να αναζωογονήσουμε μια γειτονιά διλοξενώντας και παρέχοντας προστασία σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, άτομα που έχουν ανάγκη. Με το WELCOMMON για 1,5 χρόνο δείξαμε ότι με καινοτομία, σχέδιο και καλή οργάνωση η φιλοξενία ευάλωτων πληθυσμών μπορεί να είναι και ένα εργαλείο για να αναζωογονηθεί μια γειτονιά σε παρακμή και κρίση, να βοηθηθεί η τοπική αγορά ή το σχολείο της γειτονιάς. Τίποτα δεν θύμιζε την κατάσταση που υπήρχε από τα τέλη 2013 μέχρι που δημιουργήσαμε το Welcommon το φθινόπωρο 2016; το σκοτάδι, το εμπόριο ναρκωτικών, οι επιθέσεις και οι παράνομες ενέργειες (ακόμα και ένοπλες ληστείες, δολοφονίες, trafficking στην περιοχή) εξαφανίστηκαν. Η περιοχή φωτίστηκε, καθαρίζονταν, ο κόσμος που υπήρχε στο κτίριο ζωντάνεψε την γειτονιά. Οι περίοικοι εξάφρασαν σε κάθε περίπτωση την πλήρη υποστήριξη στο εγχείρημα. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά στο σχολείο, και το ίδιο το σχολείο. Αλλά και όταν το κέντρο WELCOMMON έκλεισε απότομα και πήραμε το ρίσκο να μεταρέψουμε το κτίριο σε έναν καινοτόμο, συμπεριληπτικό, ιδιαίτερο ξενώνα και κέντρο πράσινης, κοινωνικής καινοτομίας και πολιτισκό κέντρο, αυτό έγινε λαμβάνοντας υπόψη πώς η παρουσία του ξενώνα θα συνέβαλε στην ζωντάνια της γειτονιάς και της τοπικής κοινότητας.

Ο ξενώνας, το WELCOMMON HOSTEL βασίστηκε σε μια οικολογική προσέγγιση και γιαυτό επιλέχθηκε να αναβαθμιστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν έπιπλα και αντικείμενα ώστε να είναι μια τουριστική επιχείρηση βιώσιμη, πιο πράσινη, με κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα. Ο συνολικό χώρος και δωμάτια ήταν αποτέλεσμα μιας καλλιτεχνικής και οικολογικής προσέγγισης, ενώ το όλο εγχείρημα με βάση και τις αξίες της κοινωνικής οικονομίας και των ανθρώπων που δημιούργησαν τον Άνεμο Ανανέωσης. Από το συνολικό κτίριο πάνω από 700-800 τμ μετατράπηκαν σε χώρους φιλοξενίας μαθημάτων, εργαστηρίων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων, διάδρασης, εκθέσεων. Όλο το εγχείρημα έγινε χωρίς κάποια επιδότηση, ενώ ακόμα και ένα δάνειο πχ 40.000 ευρώ δεν δόθηκε από εμπορική τράπεζα. Μια καινοτομία, που δεν αναγνωρίζεται φυσικά, είναι ότι καταφέραμε αυτό το εγχείρημα μόνο με δάνεια ρευστότητας από μέλη και φίλους και  με σκληρή εργασία. Μελετήσαμε αρκετά κτίρια πριν καταλήξουμε στο μοντέλο του δικού μας ξενώνα, που συνδύασε επαγγελματισμό με κοινωνικό – περιβαλλοντικό – πολιτιστικό έργο και αποτύπωμα.

Επιλέχθηκε για οικονομικούς και οικολογικούς λόγους να επικεντρώσουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και για το σκοπό αυτό αντικαταστάθηκαν 2400 λαπτήρες φθορισμού με περίπου 200 λάμπες φωτισμού LED και εγκαταστάθηκαν 20 ηλιακά πάνελ για παραγωγή ζεστού νερού. Η εξοικονόμηση ενέργειας ήταν πάνω από 50% και αντιστοίχως πριν την ενεργειακή κρίση και δαπανών. Αυτό μας βοήθησε να επιβιώσουμε και μέσα στην κρίση της πανδημίας και μέσα στην ενεργειακή κρίση. Οι επιπλέον επενδύσεις που θέλαμε να κάνουμε – αξιοποιώντας και κάποια προγράμματα – για να γίνει πλήρως ηλιακό το WELCOMMON HOSTEL δεν προχώρησαν με ευθύνη των ιδιοκτητών (συνεχώς προβλήματα και μη τήρηση του συμφωνητικού και των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε μια εμπορική μίσθωση)

Ο χώρος και οι δραστηριότητες

Διαθέτουμε προς πώληση τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του WELCOMMON HOSTEL μετά από απίστευση απόφαση έξωσης

By | Uncategorized, Δράσεις | No Comments

Μετά από αγωγή εναντίον μας των ιδιοκτητών του κτιρίου που νοικιάζαμε στην οδό Καποδιστρίου και είχαμε δημιουργήσει έναν ξεχωριστό και καινοτόμο ξενώνα, το Welcommon Hostel, και την απόφαση του δικαστηρίου για έξωση μας με κύριο σκεπτικό ότι (δήθεν) χρωστάμε στην ΕΥΔΑΠ το ποσό των 781 ευρώ και ότι αυτό ήταν “λόγος λήξης του μισθωτήριου συμβολαίου” μεταξύ του Ανέμου Ανανέωσης και της ιδιοκτήτριας εταιρίας, βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να κλείσουμε στις 27.7.3024 το WELCOMMON HOSTEL.

Αν και έχοτυμε κάνει έφεση η οποία εκδικάστηκε πρόσφατα και αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να πουλήσουμε τον (ξενοδοχειακό) εξοπλισμό για να μπορέσουμε να καλύψουμε έστω μικρό μέρος της μεγάλης ζημιάς που μας προκάλεσε όλη αυτή η υπόθεση.

Εάν ενδιαφέρεστε, στείλτε τα δικά σας στοιχεία επικοινωνίας  σε μήνυμα στο welcommonhostel@gmail.com  και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Εξοπλισμός και είδη προς πώληση

Ρεσεψιόν (πάγκος)

Πυράντοχες πόρτες εσωτερικές και μια εξόδου κινδύνου

Τζαμαρία πολλών φύλλων με μηχανισμό, που διπλώνει (φυσαρμόνικα) και κλειδώνει, ιδιαίτερης αντοχής

Ξύλινα κρεβάτια εταιρίας ΜODECO μονά αλλά και 2όροφα (κοιτώνες)

 

Μεταλλικά κρεβάτια κατάλληλα για διώροφα

 

Μεταλλικά κρεβάτια μονά, με σχέδια

Μονά στρώματα κανονικά και υψηλής ποιότητας. Μόνα σεντόνια, κουβέρτες, κουβερλί, μαξιλάρια

Ξυλινα τραπεζια με μεταλλική βάση, καρέκλες σκηνοθέτη και ξύλινες καρέκλες

 

Πίνακες ζωγραφικής πρωτότυποι

Καλλιτεχνικές φωτογραφίες σε πλαίσιο για διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Χρησιμοποιημένοι πυροσβεστήρες σε πολύ καλή κατάσταση (χρειάζονται αναγόμωση) και πίνακες συναγερμού 

20 ηλιακά πάνελ (χρησιμοποιημένα) για παραγωγή ζεστού νερού

Ένα μπόιλερ διπλής εισόδου (για ηλιακά και καυστήρα) και δοχεία διαστολής

200 λαμπτήρες εξοικονόμησης led 40×40 cm

 

Ένα τραπέζι και καρέκλες (τραπεζαρίας)

Πολλές καρέκλες γραφείου διαφόρων τύπων

Πλαστικές καρέκλες και τραπέζια που κλείνουν

 

Εξοπλισμός για αμεα

Κρεβάτι ιατρείου

Πάγκος για μπαρ (μπάρα)

Ανεμιστήρες

Απορροφητήρας, κουζίνα, ψυγεία

 

Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία: αλλού συμβάλει στην άνθηση της κοινωνικής οικονομίας, αλλού μένει μόνο στα χαρτιά

By | Βιβλιοθήκη, Δράσεις, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | No Comments

Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο διαμορφώνονται Σχέδια Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία. Το Ευρωπαϊκό δημοσιοποιήθηκε το 2021, ενώ το Ελληνικό τον Μάρτιο 2023. Όμως οι ανισότητες στις διάφορες πολιτικές των κρατών μελών είναι τεράστιες. Υπάρχουν χώρες όπου η κοινωνική οικονομία στηρίζεται και ανθεί, μεταξύ των οποίων είναι η Ισπανία και η Γαλλία με πάνω από το 10% των επιχειρήσεων να είναι κοινωνικής οικονομίας. Από την άλλη, είναι χώρες που χάνουν ευκαιρίες να επιλύσουν σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα αφού εκεί η κοινωνική οικονομία δεν έχει στήριξη, αντιθέτως συναντάει εμπόδια, δυσκολίες και αποκλεισμούς. Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. 

Το ιστορικό του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία

Το 2014 η Social Economy Europe στην διακήρυξή της για τις Ευρωεκλογές κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καθορίσουν ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική οικονομία και πρότεινε την συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την διαμόρφωση αυτής της δημόσιας πολιτικής. Το σκεπτικό ήταν ότι ένα σχέδιο δράσης θα επέτρεπε στους φορείς της κοινωνικής οικονομίας να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη πολιτικών της ΕΕ με αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή, την εδαφική συνοχή, την κοινωνική ένταξη και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Από το 2015, η Διακομματική Ομάδα Κοινωνικής Οικονομίας και πολλά κράτη μέλη υποστήριξαν ενεργά αυτήν την πρόταση του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία , τον Οκτώβριο του 2016, ενώ και η έκθεση GECES «Κοινωνικές Επιχειρήσεις και Κοινωνική Οικονομία» υποστήριξε την πρόταση.

Το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Πρωτοβουλία Start-up and Scale-up που περιέχει ένα τμήμα για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Σε αυτή τη βάση, το 2017 και το 2018, η Κομισιόν δημιούργησε και υλοποίησε μια σειρά δράσεων για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις, δομημένες σε πέντε πυλώνες. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπευτικές οργανώσεις της κοινωνικής οικονομίας, με επικεφαλής την Social Economy Europe, την Διακομματική Ομάδα Κοινωνικής Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ένα σημαντικό αριθμό κρατών μελών κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός προς ένα Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία.

Το 2017, χάρη στην υποστήριξη 39 ευρωβουλευτών από διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση για την πρόταση προς ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία. Παρεμβάσεις έκαναν ευρωβουλευτές, καθώς και η Vera Jourova, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων που εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 24 Οκτωβρίου 2017, το  προεδρείο της Διακομματικής Ομάδας για την Κοινωνική Οικονομία του Κοινοβουλίου – που συγκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές Jens Nilsson (S&D, SE), Ramón Luis Valcárcel (EPP, ES), Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL, FR), Sven Giegold (ΠΡΑΣΙΝΟΙ/EFA, DE), Sofía Ribeiro (EPP, PT) και Elena Gentile (S&D, IT) – συναντήθηκε με το Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για Θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας,  Jyrki Katainen, και την Επίτροπο για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Εργατική Κινητικότητα, Mariane Thyssen .

Το 2018, η Social Economy Europe απαντώντας σε σχετική πρόσκληση Επιτρόπων εκπόνησε μια δική της πρόταση για μια ευρωπαϊκή δημόσια πολιτική, ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης που καλύπτει ολόκληρη την κοινωνική οικονομία, με προτεινόμενη διάρκεια 5 ετών (2021-2026), ως βασικό εργαλείο για τη συστηματική ενσωμάτωση της κοινωνικής οικονομίας στις διάφορες κοινωνικοοικονομικές πολιτικές της χώρας και με δράσεις για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι προτάσεις ήταν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν ενεργά μέλη της Social Economy Europe, ενώ ελήφθη υπόψη το σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα τελευταία χρόνια για την υποστήριξη της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας .

Ενόψει των Ευρωεκλογών 2024 η Social Economy Europe δημοσίευση το Memorandum for Social Economy

Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε να προετοιμάζει ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία το φθινόπωρο του 2021 και τον Δεκέμβριο 2021 η Κομισιόν δημοσιοποιεί το Social Economy Action Plan: Building an economy that works for people: an action plan for the social economy

Στην Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών αναφέρονται εισαγωγικά:

Κάθε μέρα, περίπου 2,8 εκατομμύρια φορείς κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη προσφέρουν συγκεκριμένες και καινοτόμες λύσεις σε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Δημιουργούν και διατηρούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη και στην αγορά εργασίας των μειονεκτούντων ομάδων και ίσες ευκαιρίες για όλους, προωθούν τη βιώσιμη οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, προωθούν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις κοινωνίες μας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα συστήματα πρόνοιας της Ευρώπης, και να αναζωογονήσει τις αγροτικές και τις ερημωμένες περιοχές της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, πολλοί φορείς της κοινωνικής οικονομίας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της κρίσης. Έχουν δημιουργήσει μάσκες προσώπου, έχουν υποστηρίξει την ψηφιακή διαδικτυακή εκπαίδευση, βοήθησαν άτομα που έχουν ανάγκη και παρείχαν βοήθεια εγγύτητας στις τοπικές κοινότητες. Τμήματα της κοινωνικής οικονομίας συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση παρέχοντας βιώσιμα αγαθά και υπηρεσίες και γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα. Τα συμμετοχικά επιχειρηματικά μοντέλα τους, που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των πολιτών, των εργαζομένων και άλλων ενδιαφερομένων, συμβάλλουν στο να διασφαλιστεί ότι οι μεταβάσεις είναι δίκαιες.

Επιπλέον, η κοινωνική οικονομία συμβάλλει στην ποικιλομορφία των μορφών εταιρειών στην Ευρώπη, ενθαρρύνοντας μεγαλύτερες επιλογές από τους καταναλωτές και ποιότητα προϊόντων/υπηρεσιών. Η κοινωνική οικονομία συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ στις χώρες όπου είναι πιο ανεπτυγμένη, για παράδειγμα 10% στη Γαλλία. Για το λόγο αυτό έχει συμπεριληφθεί ως ο πυρήνας του οικοσυστήματος «Εγγύτητα και κοινωνική οικονομία», ένα από τα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα που προσδιορίζονται στην επικαιροποίηση της Βιομηχανικής Στρατηγικής της ΕΕ5 https://www.economie.gouv.fr/leconomie-sociale-et-solidaire

  • Η επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ προτείνει 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα για να ληφθούν υπόψη οι νέες συνθήκες μετά την COVID-19 κρίση και στοχεύει να οδηγήσει τον μετασχηματισμό σε μια πιο βιώσιμη, ψηφιακή, ανθεκτική και παγκοσμίως ανταγωνιστική οικονομία.
  • Η σημασία της κοινωνικής οικονομίας επισημαίνεται επίσης στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη (2021-2027).
  • Η κοινωνική οικονομία μπορεί να συμβάλει στην εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και να επιτύχει το Σχέδιο Δράσης του 2021 και τους πρωταρχικούς στόχους του 2030, για παράδειγμα την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και τη μείωση του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια και αποκλεισμός.
  • Η κοινωνική οικονομία απασχολεί περίπου 13,6 εκατομμύρια άτομα. Η αμειβόμενη απασχόληση κυμαίνεται μεταξύ 0,6% και 9,9% μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό δείχνει την άνιση ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας εντός της ΕΕ, αλλά αποκαλύπτει επίσης ότι υπάρχει σημαντικό αναξιοποίητο οικονομικό δυναμικό και δυναμικό δημιουργίας θέσεων εργασίας για την κοινωνική οικονομία σε πολλά κράτη μέλη και περιφέρειες, εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
  • Η κοινωνική οικονομία συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών για την παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
  • Συμπληρώνει επίσης τις προσπάθειές τους για την ένταξη των νέων και των μειονεκτούντων ομάδων (π.χ. άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με μετανάστες, μειονοτική φυλετική ή εθνική καταγωγή (ιδίως Ρομά), μονογονείς) στην αγορά εργασίας και σε κοινωνία γενικότερα. Για παράδειγμα, η κοινωνική οικονομία βοηθά στη δημιουργία γεφυρών για τα άτομα με αναπηρία στην απασχόληση στην ανοιχτή αγορά εργασίας. και παρέχει υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσής τους.
  • Επιπλέον, η κοινωνική οικονομία συμβάλλει στη βελτίωση της ισότητας των φύλων. Αφενός, πολλές γυναίκες έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέσω θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την κοινωνική οικονομία, αφετέρου, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες φροντίδας που παρέχονται από την κοινωνική οικονομία επιτρέπουν στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην ευρύτερη αγορά εργασίας.
  • Ομοίως, η κοινωνική οικονομία συμβάλλει στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα του της 6ης Ιουλίου 2022 σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κοινωνική οικονομία (2021/2179(INI)) τονίζει μεταξύ άλλων:

  • υπογραμμίζει τον πλουραλισμό των στόχων της κοινωνικής οικονομίας και τον σημαντικό ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας, στη διασφάλιση δίκαιης μετάβασης, στη μείωση των ανισοτήτων, στην παροχή ευκαιριών ποιοτικής απασχόλησης σε ευάλωτες ομάδες, στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης, στην ενίσχυση του αισθήματος της κοινότητας, στην αντιμετώπιση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, στην εφαρμογή των αρχών του ΕΠΚΔ και στην επίτευξη ανοδικής κοινωνικής σύγκλισης

  • ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα συστήματα του τομέα της κοινωνικής οικονομίας για την εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων

  • βεβαιώνει ότι η κρίση λόγω της νόσου COVID-19 ανέδειξε τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις της κοινωνικής οικονομίας στην παροχή βοήθειας στους ανθρώπους προκειμένου να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή, ενώ κατέδειξε τη σημασία και την ανθεκτικότητά τους

  • πιστεύει ότι οι δράσεις της ΕΕ και οι εθνικές δράσεις για την προώθηση της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές στο τρέχον πλαίσιο όπου, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που επέφερε η νόσος COVID-19, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας με στόχο την οικονομική ανάκαμψη, την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία απασχόλησης υψηλής ποιότητας· τονίζει ότι οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της κοινωνίας μετά την πανδημία COVID-19·

  • υπογραμμίζει ότι, παρά το γεγονός ότι η κοινωνική οικονομία αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση αυτού του μοντέλου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ένταξης και των κοινωνικών επενδύσεων που το στηρίζουν· προτρέπει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, συνεπώς, καθώς και τις περιφερειακές και τοπικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για να προαγάγουν περαιτέρω την κοινωνική οικονομία και να ενσωματώσουν τη διάσταση της κοινωνικής οικονομίας στις σχετικές πολιτικές, πρακτικές και προγράμματα, όπως σε αυτά που αφορούν τις εν εξελίξει μεταβάσεις π.χ. την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, σε ενωσιακό επίπεδο καθώς και παγκοσμίως μέσω της εξωτερικής δράσης της ΕΕ·

  • ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας ώστε να αναπτύξουν προγράμματα κοινωνικής καινοτομίας που βελτιώνουν τη σχεδίαση και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών για τους πλέον ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων·

  • επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του να οριστεί η αρχή της προτεραιότητας στις μικρές επιχειρήσεις ως κατευθυντήρια αρχή κατά την κατάρτιση της μελλοντικής νομοθεσίας και την έγκριση πολιτικών, χωρίς να αποδυναμώνονται οι ισχύοντες κανόνες, τα πρότυπα και τα δικαιώματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, ούτως ώστε, αφενός, τα ρυθμιστικά πλαίσια να στηρίζουν περισσότερο τους πολύ μικρούς, τους μικρούς και τους μεσαίους φορείς στην εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων και κανονισμών και, αφετέρου, να ενισχυθούν η ανάπτυξη, η βιωσιμότητα και η επέκταση της κοινωνικής οικονομίας

  • πιστεύει ότι θα πρέπει να προταθούν συγκεκριμένες στρατηγικές και μέτρα παρακολούθησης για την επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία (ΣΔΚΟ), με συνεκτίμηση του εθνικού δικαίου και των εθνικών πρακτικών· υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω οι διασυνδέσεις μεταξύ του ΣΔΚΟ και άλλων πρωτοβουλιών της ΕΕ, όπως το σχέδιο δράσης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία ή η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αστεγίας· θεωρεί αναγκαίο να καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα για όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο ΣΔΚΟ, καθώς και για την παρακολούθηση και αξιολόγησή τους, με σκοπό την καθοδήγηση των αρμόδιων αρχών στην εφαρμογή του ΣΔΚΟ και τη διασφάλιση συνοχής στις πολιτικές

  • τονίζει ότι καθώς ενεργούν προς το γενικό συμφέρον, οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας δημιουργούν θέσεις εργασίας, παρέχουν κοινωνικά καινοτόμα αγαθά και υπηρεσίες, διευκολύνουν την κοινωνική ενσωμάτωση και προάγουν μια πιο βιώσιμη και τοπικά ριζωμένη οικονομία· υπογραμμίζει ότι, όταν στο πλαίσιο του ρόλου της κοινωνικής οικονομίας στη δημιουργία και τη διατήρηση της απασχόλησης, περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και μειονεκτούσες περιοχές, απαιτείται κατάλληλη υποστήριξη για την ορθή αναγνώριση αυτών των φορέων

  • εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι το 11,6 % των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των κρατών μελών είναι αδήλωτο και υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων πολιτικής για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την αποτελεσματική επιβολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων· υπογραμμίζει τη συμβολή των οργανώσεων της κοινωνικής οικονομίας, και ειδικότερα των συνεταιρισμών, στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

  • υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης των δυνατοτήτων άμεσης δημόσιας χρηματοδότησης με τη μορφή επιχορηγήσεων, π.χ. μέσω κονδυλίων της ΕΕ, καθώς και ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, δεδομένης ειδικότερα της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες που παρέχονταν από οργανώσεις της κοινωνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και στη μεταπανδημική ανάκαμψη

  • επαναλαμβάνει ότι, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του ΣΔΚΟ, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να εγγυώνται ότι η εφαρμογή του δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο και ότι διασφαλίζει την πλήρη σύμπραξη όλων των ενδιαφερόμενων φορέων της κοινωνικής οικονομίας, μεταξύ άλλων των παρόχων κοινωνικών υπηρεσιών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και της κοινωνίας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιαστικών φιλανθρωπικών οργανώσεων, εξασφαλίζοντας σαφήνεια και συντονισμό μεταξύ όλων των φορέων. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάλιστα υπενθυμίζει κάτι που δυστυχώς ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό στους φορείς και τις υπηρεσίες σύνταξης και δημοσίευσης των προσκλήσεων δημοσίων συμβάσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει μεταξύ άλλων εργαλείων στήριξης της κοινωνικής οικονομίας και την σωστή χρήση των δημοσίων συμβάσεων:

  •  υπενθυμίζει στα κράτη μέλη ότι η Οδηγία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Οδηγία 2014/24/ΕΕ) επιτρέπει στις αναθέτουσες αρχές να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συμβάσεις για την επίτευξη περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων, και, ειδικότερα, επιτρέπει κατ’ αποκλειστικότητα διαγωνισμούς για φορείς που ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια και με κύριο σκοπό την ένταξη στο εργατικό δυναμικό ατόμων με αναπηρία ή άλλων ομάδων που διατρέχουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού· καλεί τις δημόσιες αρχές να αναγνωρίσουν τις κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις ως επένδυση στον κοινωνικοοικονομικό ιστό με μεγάλες δυνατότητες συνδυασμού κοινωνικών και ανταγωνιστικών στόχων· επισημαίνει ότι η συμπερίληψη περιβαλλοντικών και κοινωνικών απαιτήσεων στους διαγωνισμούς μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας· καλεί την Επιτροπή να προωθήσει περαιτέρω τις κοινωνικά υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις και τις ορθές πρακτικές προκειμένου να ενισχυθούν οι κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να θέσουν τον στόχο να προβάλλεται ως προϋπόθεση για κάθε δημόσια χρηματοδότηση που εκταμιεύεται υπό μορφή δημόσιων συμβάσεων τη συμμόρφωσή τους με τις ισχύουσες υποχρεώσεις στους τομείς του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου που έχουν θεσπιστεί βάσει του ενωσιακού ή εθνικού δικαίου, των συλλογικών συμβάσεων ή του διεθνούς περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου·
  • ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υιοθετούν συστηματικά στρατηγικές που αποσκοπούν στην ανάπτυξη κοινωνικά υπεύθυνων δημόσιων συμβάσεων, δημιουργώντας έτσι μια σύνδεση μεταξύ των τομέων πολιτικής ανάμεσα στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων, και στη συμβολή τους στους κοινωνικούς στόχους· θεωρεί ότι η μεταφορά της Οδηγίας για τις Δημόσιες Συμβάσεις στο εθνικό δίκαιο πρέπει να συνδυάζεται με πρωτοβουλίες για την αύξηση των γνώσεων αναφορικά με τη σχέση μεταξύ των δημόσιων δαπανών και της συμβολής τους στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την ανάπτυξη ικανοτήτων των αρμόδιων για τις δημόσιες συμβάσεις υπαλλήλων και των φορέων της κοινωνικής οικονομίας· ενθαρρύνει τους αρμόδιους για τις δημόσιες συμβάσεις υπαλλήλους να διεξάγουν προκαταρκτικές διαβουλεύσεις αγοράς πριν από την κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των οφελών που μπορούν να παρέχουν οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του διαγωνισμού· καλεί τους αρμόδιους για τις δημόσιες συμβάσεις υπαλλήλους να μην αναθέτουν συμβάσεις αποκλειστικά βάσει της χαμηλότερης τιμής αλλά της υψηλότερης αξίας, ενσωματώνοντας έτσι κριτήρια ποιότητας και εκτιμήσεις κοινωνικού αντικτύπου· καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη διαφάνεια και να αποτρέψουν τη διαφθορά στις δημόσιες συμβάσεις· τονίζει την ανάγκη οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τη συνεργασία και τις συμπράξεις όσον αφορά την πρόσβαση των φορέων της κοινωνικής οικονομίας στις δημόσιες συμβάσεις, όπως συμβαίνει σε ορισμένα κράτη μέλη.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Καινοτομία

Κάθε κράτος μέλη έχει υποχρέωση να διαμορφώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία. Το Ελληνικό σχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο, “ενσωματώνει σε σημαντικό βαθμό δράσεις κοινωνικής καινοτομίας, σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψιν την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα Κ.ΑΛ.Ο. και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος κοινωνικής οικονομίας, το θεσμικό/νομικό πλαίσιο και τη (δυνητικά) διαθέσιμη χρηματοδότηση, προγενέστερες εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης του τομέα, συναφείς πολιτικές της ΕΕ (και ειδικότερα το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την κοινωνική οικονομία) καθώς και τις διαφαινόμενες ανάγκες όπως αυτές έχουν εντοπισθεί από τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. αλλά και από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και υπηρεσίες που εμπλέκονται στον τομέα”. 

Το Σχέδιο Δράσης στοχεύει “στην ενίσχυση του οικοσυστήματος και των οργανισμών  της κοινωνικής οικονομίας, ώστε ο τομέας να αναπτυχθεί δυναμικά και βιώσιμα, οδηγώντας στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα. Βασικές Ομάδες Στόχος του Σχεδίου είναι ιδίως μέλη Ευπαθών/Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, Άνεργοι (περιλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων), κάτοικοι περιοχών με γεωγραφικούς περιορισμούς (απομακρυσμένων, νησιωτικών, κλπ.), γυναίκες, ΑΜΕΑ, νέοι έως 29 ετών, άτομα με ψυχο-κοινωνικά προβλήματα, Ρομά, αποφυλακισθέντες, άστεγοι, μετανάστες / πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά της κοινωνικής οικονομίας στην κοινωνική ένταξη και επιχειρηματικότητα”. Από τα χαρακτηριστικά του ελληνικού σχεδίου για την κοινωνική οικονομία είναι η έμφαση σε ορισμένες ομάδες της κοινωνίας, κάτι που περιορίζει από μόνο του τον χαρακτήρα της κοινωνικής οικονομίας όπως προσδιορίζεται από τον Χάρτη Κοινωνικής Οικονομίας: Ένα διαφορετικό μοντέλο επιχείρησης και οργάνωσης, ένας διαφορετικός τύπος επιχειρηματικότητας (δείτε πιο κάτω).

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει πέντε (5) στρατηγικούς στόχους / πυλώνες στρατηγικής, οι οποίοι εναρμονίζονται με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης.

  • Στρατηγικός Στόχος 1: Επικαιροποίηση του Θεσμικού/ Κανονιστικού Πλαισίου
  • Στρατηγικός Στόχος 2: Ανάπτυξη στοχευμένων Χρηματοδοτικών Εργαλείων
  • Στρατηγικός Στόχος 3: Ενίσχυση Ικανοτήτων
  • Στρατηγικός Στόχος 4: Ενίσχυση της Δικτύωσης και των Συνεργασιών
  • Στρατηγικός Στόχος 5: Ευαισθητοποίηση και Επικοινωνία.

Η κοινωνική καινοτομία αποτελεί (θερωητικά) οριζόντια συνιστώσα του Σχεδίου Δράσης. Όλοι οι άξονές του είτε έχουν ως εγγενές στοιχείο την κοινωνική καινοτομία είτε την προωθούν / αξιοποιούν για την επίτευξη των στόχων του Σχεδίου.

Οι   δράσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία και Καινοτομία έχουν ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2027, και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, αυτές που είναι ώριμες και μπορούν να ενεργοποιηθούν έως το 2024 (?) και μια δεύτερη κατηγορία, αυτές που απαιτούν μια σειρά από προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Το πλήρες κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Καινοτομία

Το κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Καινοτομία προβλέπει (σε συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης) μια σειρά από παρεμβάσεις και μέτρα στο πλαίσιο των 5 Στρατηγικών Στόχων. Όμως ακόμα από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να ενεργοποιούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, εργαλεία, προϊόντα (και κυρίως να αίρονται τα πολλά και ανυπέρβλητα εμπόδια που υπάρχουν), ιδιαίτερα βασικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα αυτά που προβλέπονται για την “υποστήριξη της πρόσβασης των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. σε χρηματοδότηση, διευκολύνοντας την πρόσβαση είτε σε υπάρχουσα χρηματοδότηση (κρατική, π.χ. ΚΥΔΣ, ή ευρωπαϊκή, π.χ. πόροι ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα συγχρηματοδότησης, είτε από τον ιδιωτικό τομέα, κλπ.), είτε σε νέα χρηματοδοτικά προϊόντα/εργαλεία από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ειδικοί στόχοι του πυλώνα είναι:
 Διευκόλυνση της πρόσβασης οργανισμών Κ.ΑΛ.Ο. σε κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία/προϊόντα και μηχανισμούς, αναγκαία για τη δραστηριοποίηση και λειτουργία τους
 Ενίσχυση της συμμετοχής οργανισμών Κ.ΑΛ.Ο. σε δημόσιους διαγωνισμούς
 Βελτίωση της πρόσβασης οργανισμών Κ.ΑΛ.Ο. στις αγορές: στην προσφορά προϊόντων/υπηρεσιών για τα οποία υπάρχει ζήτηση από το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
 Ενίσχυση της συμμετοχής των οργανισμών Κ.ΑΛ.Ο. σε επιχορηγήσεις και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα”.

Θεωρητικά βέβαια οι προκηρύξεις, οι διαγωνισμοί περιλαμβάνουν και τους φορείς ΚΑΛΟ αλλά πολύ συχνά τα εμπόδια που υπάρχουν αφορούν όρους και κριτήρια που αποκλείουν στην πράξη τους φορείς αυτούς. Πηγαίνεται σε μια τράπεζα να πάρετε ένα δάνειο ως φορέας κοινωνικής οικονομίας. Πουθενά δεν υπάρχει όρος ότι εκ των προτέρων αποκλείονται οι φορείς αυτοί, αλλά στην πράξη αυτό συμβαίνει. Πολύ συχνά τα τραπεζικά κριτήρια που εφαρμόζονται σε πολλά συγχροδοτούμενα (από την ευρωπαϊκή ένωση) προγράμματα αποκλείουν όλες ή σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας από πρόσβαση σε χρηματοδότηση (κρατική, π.χ. ΚΥΔΣ, ή ευρωπαϊκή, π.χ. πόροι ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα συγχρηματοδότησης).

Αλλά και πρακτικά, εκεί που θα  μπορούσε να εφαρμοστεί μια διαφορετική πολιτική δημόσιων συμβάσεων με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους, υπάρχει μεγάλη φοβικότητα τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και σε άλλα επίπεδα διοίκησης (περιφέρειες, δήμοι). Εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά δεν μπορεί να περιοριζόμαστε στις εξαιρέσεις.

Και όμως η σημασία της κοινωνικής οικονομίας είναι πολύ μεγάλη, όπως αναφέρεται και στο ευρωπαϊκό και στο εθνικό σχέδιο δράσης. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής οικονομίας και γιατί έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία; Την απάντηση δίνει (και) ο Χάρτης Κοινωνικής Οικονομίας (πιο κάτω)

Χάρτης Κοινωνικής Οικονομίας
Ένα διαφορετικό μοντέλο επιχείρησης και οργάνωσης, ένας διαφορετικός τύπος επιχειρηματικότητας

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί κοινωνικής οικονομίας είναι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Χαρακτηρίζονται κυρίως από τους στόχους τους και από το ιδιαίτερο μοντέλο τους. Επί του παρόντος, η Κοινωνική Οικονομία αντιπροσωπεύει έναν διαφορετικό τύπο επιχειρηματικότητας, έναν διαφορετικό τύπο οργανισμού.

Η Κοινωνική Οικονομία αποτελείται από:

  • συνεταιρισμούς,
  • αλληλασφαλιστικές εταιρείες,
  • ιδρύματα,
  • συλλόγους,
  • μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που διοικούνται από κοινού από κοινωνικούς εταίρους  
  • νεότερες μορφές όπως οι κοινωνικές επιχειρήσεις.

Υπάρχουν 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις και οργανισμοί κοινωνικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Περισσότερα από 11 εκατομμύρια, περίπου το 6% της συνολικής απασχόλησης, εργάζονται σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.

Ωστόσο, η επιτυχία της κοινωνικής οικονομίας δεν μπορεί να μετρηθεί αποκλειστικά με βάση τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιδόσεις, οι οποίες ωστόσο είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων των φορέων της, αλλά πρέπει πρωτίστως να μετρηθεί από τη συμβολή της όσον αφορά στην κοινωνική συνοχή, την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, την συμμετοχή του πολίτη στην οικονομία, την αλληλεγγύη και τους εδαφικούς δεσμούς.

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί κοινωνικής οικονομίας δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς όπως η κοινωνική ασφάλιση, οι υπηρεσίες κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης, οι ασφάλειες, οι τράπεζες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η έρευνα, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες καταναλωτών, η βιομηχανία, η αγρο-διατροφή, η βιοτεχνία, τα κτίρια, η συνεταιριστική / συνεργατική στέγαση, η συν-εργασία, καθώς και στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και των δραστηριοτήτων αναψυχής.

Η κοινωνική οικονομία είναι ένας εξαιρετικά καινοτόμος τομέας, που αναπτύσσει νέες πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις του σήμερα: αύξηση των ανισοτήτων, βιώσιμη ανάπτυξη, γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη, κοινωνικός αποκλεισμός κ.λπ. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες εμπίπτουν στους τομείς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών πολιτικών (για την επιχειρηματικότητα, την επιχείρηση, τις κοινωνικές υποθέσεις και πολιτικές, την απασχόληση, την κοινωνική καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την διακυβέρνηση επιχειρήσεων κ.λπ.) στους οποίους συνεισφέρουν ενεργά.

Η κοινωνική οικονομία, χάρη στα καθοριστικά χαρακτηριστικά και τις αρχές της, συμβάλλει σε πολλούς βασικούς στόχους της ΕΕ, όπως η επίτευξη μιας έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, την δημιουργία και διατήρηση ποιοτικής απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική καινοτομία, την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, την διεθνή ανάπτυξη και συνεργασία, την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ. Είναι ένας πολύμορφος, ποικίλος τομέας ενωμένος από κοινές αρχές και κοινά χαρακτηριστικά.

Η νομική μορφή που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός κοινωνικής οικονομίας διαφέρει από κράτος μέλος σε άλλο. Ωστόσο, η κοινωνική οικονομία διακρίνεται από τις άλλες μορφές εταιριών που βασίζονται στο κεφάλαιο και το κέρδος από κοινές αρχές και κοινά χαρακτηριστικά, ιδίως:

• Η υπεροχή των ανθρώπων και του κοινωνικού στόχου έναντι του κεφαλαίου

• Δημοκρατικός έλεγχος από τα μέλη

• Εθελοντική και ανοιχτή ιδιότητα μέλους

• Ο συνδυασμός των συμφερόντων των μελών/χρηστών με τα γενικότερα συμφέροντα της κοινωνίας

• Η υπεράσπιση και εφαρμογή των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας

• Αυτόνομη διαχείριση και ανεξαρτησία από τις δημόσιες αρχές

• Επανεπένδυση του ουσιαστικού πλεονάσματος για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στόχους, υπηρεσίες προς το συμφέρον των μελών και του γενικού συμφέροντος

Μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα

Η Κοινωνική Οικονομία:

→ βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της συλλογικής συμμετοχής σε μια διαδικασία ενεργού συμμετοχής στα κοινά

→ δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και καλύτερη ποιότητα ζωής και προσφέρει ένα πλαίσιο κατάλληλο για νέες μορφές επιχειρηματικότητας, εργασίας και υπεύθυνης κατανάλωσης

→ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

→ είναι κοινωνικά υπεύθυνη

→ είναι παράγοντας οικονομικής δημοκρατίας

→ συμβάλλει στη σταθερότητα και τον πλουραλισμό των αγορών

→ συμβάλλει στις βασικές προτεραιότητες και στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως: εξυπνότερη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, πλήρη απασχόληση και καταπολέμηση της φτώχειας, συμμετοχική δημοκρατία, καλύτερη διακυβέρνηση, βιώσιμη ανάπτυξη κ.λπ.

Η Κοινωνική Οικονομία έχει ευρύ κοινωνικό υπόβαθρο και διεξάγει τις δραστηριότητές της με ποικίλες νομικές μορφές, αποδεικνύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά της και την ικανότητά της να αναπτύσσεται και να προσαρμόζεται σε νέες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Αποτελεί επομένως θεμελιώδες συστατικό της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών. Λαμβάνει θέσεις και γνωμοδοτεί στις δημόσιες αρχές σχετικά με την ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση πολιτικών που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών. Η Κοινωνική Οικονομία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη μιας πιο πλουραλιστικής κοινωνίας που παρέχει μεγαλύτερη συμμετοχή, περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη αλληλεγγύη.

Η διακήρυξη αυτή πρωτο-συντάχθηκε στις Βρυξέλλες, 10 Απριλίου 2002  και είναι η αναθεωρημένη έκδοση που εγκρίθηκε στις 25 Ιουνίου 2015