Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2019

By | Δράσεις, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | No Comments

Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2019

«Συζητώντας για το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στην  Ελλάδα«

Αθήνα, 29-30 Νοεμβρίου 2019, Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα)

Το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας διοργανώνει για έκτη κατά σειρά χρονιά την ετήσια ανοιχτή συνάντηση φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Το Φόρουμ περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Παρασκευή 29/11, 10:00-13:00          

Εργαστήριο: «Η ελληνική συνεταιριστική νομοθεσία: από τον κατακερματισμό στην ενοποίηση».

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Εργαστήριο, πατήστε εδώ.

Παρασκευή 29/11, 18:00-21:00          

Δημόσια συζήτηση: «Το μέλλον των δημόσιων πολιτικών για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία – ΚΑΛΟ – στην Ελλάδα».

Σάββατο 30/11, 10:00-13:00              

Εργαστήριο: «ΚΑΛΟ και φύλο».

Σάββατο 30/11, 10:00 -13:00             

Εργαστήριο: «ΚΑΛΟ και περιβαλλοντική αειφορία».

Σάββατο 30/11, 14:00-17:00              

Εργαστήριο: «Εργαλεία για τη δημιουργία βιώσιμων ενεργειακών κοινοτήτων».  

Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί επίσης κλειστό εργαστήριο με τίτλο: «Κέντρα στήριξης της ΚΑΛΟ: εργαλεία, πρακτικές και προοπτικές», Παρασκευή 29/11 (14:00 – 17:00) το οποίο απευθύνεται σε μέλη και εργαζόμενους/ες των Κέντρων Στήριξης της ΚΑΛΟ στην Ελλάδα.

Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής, είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε τη σχετική αίτηση.

Συνδιοργάνωση Συντονισμός Φορέων ΚΑΛΟ Αθήνας

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης. 

Τι είναι το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας είναι μια ανοικτή πλατφόρμα συνεργασίας για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη βάση αξιών, αρχών και κοινών οπτικών. Δημιουργήθηκε το 2014 και πραγματοποιείται έκτοτε κάθε χρόνο με στόχο τον γόνιμο διάλογο μεταξύ φορέων της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, υποστηρικτικών φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας γύρω από την ανάγκη δημιουργίας ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος, αλλά και τα χαρακτηριστικά εργαλεία που αυτό πρέπει να έχει για την ανάπτυξη και αυτο-οργάνωση του χώρου των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Μέσω της συνεργασίας και με συμμετοχικό τρόπο έχουμε διατυπώσει τις θέσεις όπως αποτυπώνονται στις Διακηρύξεων των Φόρουμ του 2014 και του 2015, ενώ έχουμε ήδη επεξεργαστεί και συμφωνήσει σε έναν Κώδικα Δεοντολογίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Εκτός από το κεντρικό επίπεδο, έχουμε συν-διοργανώσει φόρουμ και σε τοπικό επίπεδο (Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη), από κοινού με τοπικούς φορείς.

O Άνεμος Ανανέωσης (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

35 οργανώσεις στο πλευρό χιλιάδων μαθητριών/τών στο Σύνταγμα για το κλίμα, Παρασκευή 27/9, ώρα 16.00

By | Δράσεις | No Comments

  Ο Άνεμος Ανανέωσης συμμετέχει στη «Συμμαχία για το Κλίμα» 35 οργανώσεων και φορέων

Οι 35 οργανώσεις της «Συμμαχίας για το Κλίμα», ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των μαθητριών/ών «Fridays For Future Greece» σε πορεία κατά της κλιματικής κρίσης  στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 16:00 μμ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, και σε άλλες περιοχές της χώρας(2), θα συμμετέχουμε μαζικά για να στηρίξουμε ουσιαστικά το παγκόσμιο κίνημα μαθητριών/ών. Καλούμε όλους τους πολίτες, τις πρωτοβουλίες και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στη γενική κινητοποίηση της Παρασκευής και να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των μαθητών που καλούν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για να παραμείνει η θερμοκρασία του πλανήτη στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5°C.  

Το αίτημα των μαθητριών/ών είναι σαφές: «Έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικο-οικονομικό μας σύστημα να εξελιχθεί ήδη με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και οδήγησε τον πλανήτη στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος για δράση. Θα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός. Οι κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με την απαραίτητη σοβαρότητα και την αφοσίωση που αρμόζει.  Ήρθε η ώρα να τους καθοδηγήσουμε εμείς, να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας!»

Οι 35 οργανώσεις της Συμμαχίας για το Κλίμα υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την εξαγγελία του πρωθυπουργού, στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική δράση, για απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2028 και την πρόταση της Ελλάδας για την πολιτιστική κληρονομιά που κατατέθηκε στον ΟΗΕ. Τον καλούμε να μείνει συνεπής στα λόγια του και να προχωρήσει ταυτόχρονα σε μία γενναία αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, σε ριζική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εν γένει στην κατεύθυνση της οριστικής απανθρακοποίησης της χώρας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι το σχέδιο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και η εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων, δεν συμβαδίζουν με την παραχώρηση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας έκτασης σε Ιόνιο και Κρήτη σε πετρελαϊκούς κολοσσούς και την πρόθεση επιδότησης εξορύξεων με χρήματα του Ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ακύρωση συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε όλη τη χώρα με στόχο την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της για εμάς και το φυσικό περιβάλλον.

Την προηγούμενη Παρασκευή μαθήτριες και μαθητές που ξεπέρασαν τους 2000 σε αριθμό γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας με τα συνθήματα τους και πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη μαθητική πορεία κατά της κλιματικής κρίσης στην ιστορία της χώρας. Αν και ο ακριβής αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν στην παγκόσμια κινητοποίηση είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, το κίνημα των μαθητικών απεργιών, που ξεκίνησε έναν χρόνο πριν περίπου, υπολογίζεται ότι κινητοποίησε περισσότερα από 4 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Η μαθητική απεργία ήταν πραγματικά παγκόσμια και πολύ καλά σχεδιασμένη παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά οργανώθηκε από μαθήτριες/ές χωρίς προηγούμενη εμπειρία και υποστήριξη. 

Υπενθυμίζεται πως η «Συμμαχία για το Κλίμα» έχει ως κεντρικό σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις: Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S, Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ), Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Συγκλίσεις, Actionaid, Ecoeleusis, Core Flower, Greenpeace, HIGGS, IFOAM AgriBioMediterraneo, MEDASSET, NO OIL Θεσπρωτίας, SCI-Hellas – Κίνηση Εθελοντών, SOS Epirus – Δίκτυο πολιτών ενάντια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, World Human Forum και WWF Ελλάς.

Αυτή την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου στις 16:00μμ (και όχι στις 12 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) το μεσημέρι στο Σύνταγμα στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητριών/ών ως γονείς, αδέρφια, φίλες/οι και συμπολίτες, και συμμετέχουμε δυναμικά και μαζικά στην πορεία κατά της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα από την πράξη». Σε περιμένουμε.

Κινητοποιήσεις στην Ελλάδα για το Κλίμα στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 :

Θεσσαλονίκη

Αλεξανδρούπολη

Βέροια

Πάτρα

Αμφιλοχία

Άστρος

Ηράκλειο Κρήτης

Κέρκυρα

Ρέθυμνο

Χανιά

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση για το κλίμα στις 27 Σεπτεμβρίου

By | Δράσεις | No Comments

Το κλίμα καταρρέει και εμείς δεν μπορούμε να μένουμε παθητικοί ή να κινούμαστε με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο Άνεμος Ανανέωσης συμμετέχει στην κινητοποίηση για το κλίμα #globalclimatestrike που οργανώνουν μαθητές του #FridaysforFuture την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 16.00 στο Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση αυτή οι μαθητές προσκαλούν τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετάσχουν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση των παιδιών και να συμμετάσχουμε όλοι/ες, με σεβασμό στην ανεξαρτησία της παγκόσμιας κινητοποίησης των μαθητών.

Προσκαλούμε φίλους/ες, μέλη, εργαζόμενους/ες, εθελοντές /τρις αλλά και όσους/όσες διαμένουν στο καινοτόμο hostel μας, το #WELCOMMONHostel, να συμμετάσχουν στην μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα. Εφόσον θέλουν, μπορούν να έρθουν στο WELCOMMON HOSTEL (Καποδιστρίου 4, Αθήνα, πίσω από την πλατεία Κάνιγγος) την Παρασκευή 27/9, στις 15,00 η ώρα και όλοι/ες μαζί να πάμε στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Την Παρασκευή 20/9 περισσότερα από 4.000.000 παιδιά και νέοι/ες διαδήλωσαν σε όλο τον κόσμο ζητώντας άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Στην Αθήνα υπολογίζεται ότι οι μαθήτριες/ές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μαθητικού κινήματος Fridays For Future Greece ξεπέρασαν τους 2.000.

O Άνεμος Ανανέωσης υποστηρίζει και συμμετέχει με πολλούς τρόπους στην μεγάλη κινητοποίηση για την προστασία του κλίματος. Προωθεί την «ενεργειακή μετάβαση», ευαισθητοποιεί κι εκπαιδεύει, εφαρμόζει στην πράξη (προσπαθούμε να μετατρέψουμε σταδιακά και το WELCOMMON HOSTEL σε ένα ενεργειακά αποτελεσματικό και πράσινο κτήριο) την αλλαγή που πρέπει να γίνει για να προστατευθεί το κλίμα. Επίσης, είναι ενεργό μέλος της «Συμμαχίας για το Κλίμα», όπου συμμετέχουν πολλές οργανώσεις  (περιβαλλοντικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές, δικαιωμάτων, εκπαίδευσης, κ.ά) και φορείς .

Στην Ελλάδα, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου στις εξής πόλεις:

Στην Αθήνα την Παρασκευή στις 16:00 (προσοχή, προσοχή η ώρα άλλαξε), στο Σύνταγμα
Στη Θεσσαλονίκη στον Λευκό Πύργο στις 18:30
Στην Αλεξανδρούπολη στο πάρκο Ανεξαρτησία στις 18:00
Στη Βέροια στο πάρκο Κόρακα στις 14:00
Στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου στις 19:00

Ενώνουμε με τα παιδιά τη φωνή μας για άμεση λύση στην κλιματική κρίση.

#climateaction #climateemergency #climatebreakdown #youthforclimate #fridaysforfuture #energytransition #hostels #energyefficiency #YESClima