Ο Άνεμος Ανανέωσης σε εκδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων για ένταξη νέων μεταναστών μέσω ολοκληρωμένης υποστήριξης στην εργασία

By | Δράσεις, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | No Comments

Ο Άνεμος Ανανέωσης συμμετείχε στις 11 Φεβρουαρίου 2021 σε μια σημαντική ψηφιακή εκδήλωση με θέμα “εργασία-απασχόληση ως τμήμα της κοινωνικής ένταξης, ιδιαίτερα μέσω των κοινωνικών επιχειρήσεων, και στη βάση της πολυ-επίπεδης συνεργασίας”.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων – ETUC και το οικοσύστημα κοινωνικής οικονομίας DIESIS NETWORK, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LABOUR-INT2, μαζί με ένα σύνολο άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων, συνδικάτα, επιμελητήρια, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το ευρωπαϊκό οικοσύστημα κοινωνικής οικονομίας καθώς και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας!

Το έργο LABOUR-INT2 έχει ως στόχους:

– να προωθήσει την απασχόληση ως βασικό τμήμα της διαδικασίας ένταξης στην κοινωνία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων,

– να υποστηρίξει την πολυ-επίπεδη και πολυμερή διαδικασία ένταξης για μετανάστες / πρόσφυγες που έφτασαν πρόσφατα σε ολόκληρη την ΕΕ, από την στιγμή της άφιξης μέχρι το χώρο εργασίας, μέσω αξιολόγησης των δεξιοτήτων, της κατάρτισης επαγγελματικού προφίλ και της τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας,

– να ενισχύσει την «προσέγγιση LABOUR-INT», που βασίζεται στη συνεργασία, τον διάλογο και την δέσμευση των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων ως βασικών παραγόντων της αγοράς εργασίας,

– να οικοδομήσει ή να προωθήσει μια εποικοδομητική συνεργασία με άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, τόσο από τον δημόσιο και ιδιωτικό όσο και τον μη -κερδοσκοπικό τομέα,

Η ψηφιακή εκδήλωση στόχευε στη διάδοση των αποτελεσμάτων και στην προώθηση του μοντέλου LABOUT-INT στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, ως εργαλείo για την ανάπτυξη των προϋποθέσεων ένταξης για τους αιτούντες άσυλο στις χώρες διέλευσης και προς όφελος της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από Σλοβενία, Κροατία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Ελλάδα. Από την Ελλάδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (η Βάνια Nedeltcheva) και του Ανέμου Ανανέωσης (ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Απόστολος Ιωακειμίδης).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

– Έναρξη, Luca Pastorelli, Εκτελεστικός πρόεδρος του Diesis Network

– “Ένταξη στην αγορά εργασίας”, Nuria Diez Guardia, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Policy officer, DG Home

– “Το μοντέλο LABOUR-INT 2 για την ένταξη στην αγορά εργασίας των μεταναστών: μια προσέγγιση πολυ-επίπεδης συνεργασίας κοινωνικών εταίρων”, Ludovic Voet, Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ETUC Confederal Secretary)

– “Ένταξη στην αγορά εργασίας των προσφύγων στην ΕΕ: προσκλήσεις και τάσεις τον καιρό της πανδημίας COVID”, Gaia Testore, ερευνήτρια Fieri Torino για θέματα ένταξης μεταναστών

– Πιλοτικές δράσεις, Βέλγιο: Didier Van der Meeren, Le Monde des Possibles

– Πιλοτικές δράσεις, Ελλάδα: Βάνια Nedeltcheva, Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας ως εργαλείο για ανάπτυξη υποδομών ένταξης για τους αιτούντες άσυλο σε χώρες μετάβασης στην Α. Ευρώπη και στα Βαλκάνια

– Κοινωνική οικονομία και ένταξη μεταναστών στην αγορά εργασίας, Luca Pastorelli, Diesis Network

Karolina Czerwinska, “Polish Migration Forum” (Πολωνία)

Ekaterina Kokkalou, “Youth Included” (Τσεχία)

Lilla Prontvai, “Next Step Association” (Hungary)

Νίκος Χρυσόγελος και Απόστολος Ιωακειμίδης, Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal (Ελλάδα)

Goran Lukic, Γραφείο Συμβουλευτικής για εργαζόμενους (Σλοβενία)

Giuseppe Guerini, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και CECOP

Η AGENDA εδώ https://www.diesis.coop/dissemination-seminar-labourint2…/

Οι εισηγήσεις – παρουσιάσεις εδώ

The project website 🌐: http://www.labour-int.eu/

Τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα εδώ

Η τελική συνδιάσκεψη θα οργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων στις 4 Μάρτη 2021 από 09.00 έως 13.00.

#LabourInt2 #UnionMigrantNet @ETUC @Unionmigrantnet @EUROCHAMBRES

@INTERNATIONALLABOURORGANIZATION(ILO) – EU and Benelux countries

@OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe

@ITCILO

@Конфедерация на независимите синдикати в България – КНСБ

@Fisascat

@SocialnoPodjetništvo

#WindofRenewal

Dissemination Seminar – LabourInt2 project

 

 

Άνεμος Ανανέωσης: στερνό αντίο στον Ανδριανό Μιχάλαρο, πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά που έφυγε ξαφνικά…

By | Δράσεις | No Comments
Ο Άνεμος Ανανέωσης εκφράζει τη θλίψη του για την ξαφνική απώλεια, την Κυριακή 14/2, του  Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ, μετά από πολυήμερη μάχη με τον κοροναϊό. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του καθώς και στους συνεργάτες και στις συνεργάτιδές του στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Ο Ανδριανός Μιχάλαρος συνδέθηκε με την ιστορία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και την πορεία του τα τελευταία χρόνια. Συμμετείχε από το 1997 ενεργά στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΠ και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας, Α’ Αντιπρόεδρος και από το 2012 Πρόεδρος του Β.Ε.Π. Ήταν επίσης ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής (Σ.Επ.Δ.Α.). Από το 1998 έως το 2010 διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης Δυτικής Αττικής, ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας.
Είχε από νωρίς εκφράσει την επιθυμία του για πράσινη στροφή των επιχειρήσεων, με έμφαση στον ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα που θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή τμημάτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιβαλλοντικά αποτελεσματικών τεχνολογιών για πλοία καθώς και στην παραγωγή πράσινων πλοίων. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα μείωσης της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής ξεκινήσαμε πριν λίγο καιρό, με δική του πρωτοβουλία, μια νέα συνεργασία για πρασίνισμα των επιχειρήσεων που ανήκουν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά. Ο Ανδριανός Μιχάλαρος και το ΒΕΠ έχουν σωστά (ξανα)θέσει και το θέμα της αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης, της σύνδεσή της με την παραγωγή καθώς και με την πράσινη οικονομία και την ισότητα των φύλων.
Ο Ανδριανός Μιχάλαρος συμμετείχε σε πολλές συζητήσεις για μια νέα στρατηγική για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, την αντιμετώπιση της κρίσης και την μεταρρύθμιση της βιομηχανικής πολιτικής σε συνδυασμό με την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια πρόσφατη ψηφιακή μας συζήτηση είχε αναφέρει εξάλλου: “«Περνάμε σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας που απαιτεί βιωσιμότητα, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και καινοτομία. Μέσα από τη βιοτεχνία, τη μεταποίηση και τη βιομηχανική οικολογία αναπτύχθηκαν οι Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, ενώ τα τεχνικά επαγγέλματα αποκτούν μεγαλύτερη υπεραξία. Δεν είναι τυχαίο ότι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θέρμανση, τον κλιματισμό, την παροχή ενέργειας, τη ναυπηγοεπισκευή βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιμονή και την έμφαση που δίνει το ΒΕΠ στον εκσυγχρονισμό της τεχνικής εκπαίδευσης».
Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή την δημιουργική συνεργασία μας με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Πειραιά, που θεωρούμε ότι αποτελεί εκ μέρους μας κι έκφραση τιμής στη μνήμη του Ανδριανού Μιχάλαρου.
Αναδημοσιεύουμε μια από τις τελευταίες του αναρτήσεις που αφορούσε την έναρξη μιας νέας συνεργασίας μας για τα θέματα της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης στροφής των επιχειρήσεων στην δική του σελίδα στο facebook μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικτυακής μας συζήτησης:
✍️Πρωτοβουλία του ΒΕΠ για την “κυκλική οικονομία και το περιβάλλον”
1/12/2020
Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη μέσω τηλεδιασκέψεως με τη συμμετοχή του πρώην Ευρωβουλευτή των «Πράσινων», χημικού – περιβαλλοντολόγου κ. Νίκου Χρυσόγελου
Πρωτοβουλία να δημιουργηθεί πλήρες σχέδιο «Κυκλικής Οικονομίας» μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του πρώην Ευρωβουλευτή των «Πράσινων», χημικού – περιβαλλοντολόγου κ. Νίκου Χρυσόγελου και της Διοικητικής Επτροπής του ΒΕΠ .
Με το σύνθημα «χωρίς πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης, η οικονομία θα παραμείνει σε κρίση», ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος τόνισε ότι η διαμόρφωση στρατηγικής για την «Κυκλική Οικονομία» θα λειτουργήσει αναπτυξιακά, αφού θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και θα δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας σε περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι ο λεγόμενος «δυτικός Πειραιάς» αλλά και ευρύτερα η Δυτική Αττική.
Στο πλαίσιο αυτό, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς θα εκπονήσει σχέδιο για την οργάνωση της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης υλικών στη ζώνη αρμοδιότητός του, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις – μέλη του. Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εξασφαλίσει τη χρήση κάδων μέσα στις επιχειρήσεις και θα εκπονήσει μελέτη σχετικώς με την απόδοση των υλικών και τις προοπτικές επαναξιοποίησής τους.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος θα προσφέρει συμβουλές προς το ΒΕΠ ώστε να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα, να αναπτυχθούν συνέργειες (ακόμα και με φορείς της Γερμανίας) για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργειών και συμπληρωματικών ενεργειών επιπέδου κοινωνικής οικονομίας.
«Περνούμε σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας που απαιτεί βιωσιμότητα, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και καινοτομία. Μέσα από τη βιοτεχνία, τη μεταποίηση και τη βιομηχανική οικολογία αναπτύχθηκαν οι Τεχνολογίες Περιβάλλοντος ενώ τα τεχνικά επαγγέλματα αποκτούν μεγαλύτερη υπεραξία. Δεν είναι τυχαίο ότι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θέρμανση, τον κλιματισμό, την παροχή ενέργειας, τη ναυπηγοεπισκευή βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιμονή και την έμφαση που δίνει το ΒΕΠ στον εκσυγχρονισμό της τεχνικής εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Μιχάλαρος.
Ο κ. Χρυσόγελος υποστήριξε τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για την «Κυκλική Οικονομία», την αξιοποίηση προγραμμάτων από το Ταμείο Συνοχής, το Κοινωνικό ή το Περιφερειακό Ταμείο και συμφώνησε με τον Πρόεδρο του ΒΕΠ για τα θέματα της τεχνικής εκπαίδευσης. «Δεν νοείται μετάβαση χωρίς εκπαίδευση, καθορισμό αναγκών και χρήση ψηφιακών εργαλείων. Δεν υπάρχει χρόνος. Ως το 2023 πρέπει να απορροφηθούν 32 δισ. ευρώ τα οποία δεν πρέπει να συνδεθούν με τραπεζικά κριτήρια αλλά να αποδοθούν απευθείας στις επιχειρήσεις», εξήγησε.

Το #SocialEconomyTalks του δικτύου δικτύων Social Economy Europe για τον Άνεμο Ανανέωσης

By | Δράσεις | No Comments
Είμαστε ενθουσιασμένοι που στο πλαίσιο των #Podcast #SocialEconomyTalks που οργανώνει το ευρωπαϊκό δίκτυο κοινωνικής οικονομίας Social Economy Europe συμμετείχαμε – με τον πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ “ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ” – στη συζήτηση για ένα επίκαιρο και σημαντικό θέμα:
🛎️ Μετανάστευση και Μεταναστευτική Επιχειρηματικότητα με στόχο την ένταξη όλων 🛎️ #Inclusion4All
Στο σχετικό αφιέρωμα συμμετείχαν:
✔️ Ο Νίκος Χρυσόγελος από τον Άνεμο Ανανέωσης που παρουσίασε το Welcommon Hostel  και το @Welcommonproject
✔️ H Marie Faye από τον συνεταιρισμό της Βαρκελώνης Cooperativa Diomcoop
✔️ H Eleonora Lamio από το ευρωπαϊκό δίκτυο Diesis Network που εργάζεται στο έργο EMEN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταναστευτικής  Επιχειρηματικότητας)
Η Eleonora Lamio του οικοσυστήματος κοινωνικής οικονομίας Diesis Network εργάστηκε στο ευρωπαϊκό έργο EMEN “Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταναστευτικής Επιχειρηματικότητας” που στόχευε στην επιχειρηματικότητα μεταναστών, ιδιαίτερα μέσα από κοινωνικές επιχειρήσεις και το οποίο ολοκληρώθηκε προσφάτως. To EMEN διερεύνησε τις  προσεγγίσεις και τα διδάγματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα των μεταναστών μεταξύ διαφόρων κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών: δημόσιες διοικήσεις, δομές υποστήριξη επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικοί φορείς, κοινωνικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί επιχειρηματικότητας μεταναστών σε όλα τα επίπεδα. Στο έργο συμμετείχαν 12 μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα που συγκεντρώνουν σχετικούς φορείς σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η άμεση ομάδα στόχου του έργου περιλάμβανε προγράμματα και οργανισμούς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των μεταναστών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστηρίζουν τους μετανάστες επιχειρηματίες (συμπεριλαμβανομένων των μικρο-χρηματοδοτήσεων και των ηθικών τραπεζών), δημόσιες αρχές, ιδίως σε αστικό και περιφερειακό επίπεδο, οργανισμούς υποστήριξης επιχειρήσεων (πχ επιμελητήρια), επαγγελματίες σύμβουλους επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σύμβουλοι μικρών επιχειρήσεων, λογιστές και δικηγόροι, ΜΚΟ που εξυπηρετούν μετανάστες, ερευνητές και φοιτητές σε αυτόν τον τομέα. Στόχος μεταξύ άλλων ήταν η ίδρυση τριών “κοινοτήτων πρακτικής”, στις οποίες οι πραγματικοί και πιθανοί μετανάστες επιχειρηματίες μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και να μάθουν ο ένας από τον άλλο, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας των μεταναστών. Εδώ η τελική έκδοση με τα αποτελέσματα του προγράμματος “Inclusive Ecosystems: towards a comprehensive support scheme for migrant entrepreneurs in Europe
Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι ιδρυτικό μέλος της Κοιν.Σ.Επ “ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ” και διευθυντής του καινοτόμου Welcommon Hostel στην Αθήνα, μια κοινωνική επιχείρηση που συνδυάζει βιώσιμο τουρισμό, κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα προσφύγων, κοινωνική και πράσινη καινοτομία, προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου.  Μέσα στην πανδημία το Welcommon Hostel προσφέρει ασφαλή διαμονή, ενδυνάμωση και μη – τυπική εκπαίδευση (μαθήματα γλωσσών και υπολογιστών, τέχνη, φυσική άσκηση, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά.) σε άστεγους ευάλωτους πρόσφυγες – πολλές γυναίκες και παιδιά, οικογένειες, LGBTQ+. Ο Άνεμος Ανανέωσης προωθεί ένα καινοτόμο μοντέλο ενδυνάμωσης και ένταξης μέσα από την δημιουργία “κοινότητας”, με στόχο να είναι η διαδικασία ένταξης επωφελής τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες υποδοχής, αναδεικνύοντας και αναβαθμίζοντας κοινωνικές δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις των συμμετεχόντων. Από τον 9/2016 μέχρι σήμερα ο Άνεμος Ανανέωσης έχει προσφέρει ασφαλή διαμονή και ένταξη σε πάνω από 700 πρόσφυγες, ενώ στις δράσεις του ενδυνάμωσης, μη τυπικής εκπαίδευσης και ολοκληρωμένης υποστήριξης έχουν συμμετάσχει πάνω από 1600 ευάλωτοι πρόσφυγες. Στις δράσεις έχουν συμμετάσχει πάνω από 330 εθελοντές από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ έχουν συνεργαστεί – ανταλλάσσοντας εμπειρία και γνώσεις – πάνω από 400 φορείς, πανεπιστήμια, κοινότητες μεταναστών, ευρωπαϊκά δίκτυα, διεθνείς οργανισμοί, τοπικές αρχές, κοινωνικές οργανώσεις. Ο Άνεμος Ανανέωσης για το έργο του έχει λάβει πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Η Marie Faye του Cooperativa Diomcoop παρουσίασε μια πραγματικά εμπνευσμένη ιστορία μεταναστευτικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας στη Βαρκελώνη που επιδιώκει την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη μεταναστών. Ο κοινωνικά καινοτόμος συνεταιρισμός DIOMCOOP στοχεύει να αντιμετωπίσει το στίγμα και τα στερεότυπα που υπάρχουν για τους μετανάστες στη Βαρκελώνη, όπου αυτοί που προέρχονται από την υπο-σαχάρια Αφρική συχνά θεωρούνται ως “κίνδυνοι” ή ως “κλέφτες. Μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών έχει συγκεντρώσει 16 εμπνευσμένα, αφοσιωμένα άτομα από τους “πωλητές του δρόμου” της Βαρκελώνης για να γίνουν στελέχη του συνεταιρισμού. Οι πρωταρχικοί στόχοι: Επάγγελμα και επιχειρηματικότητα, Κοινωνική Υποστήριξη (εκπαίδευση και κάλυψη αναγκών και βασικών δικαιωμάτων) και Παρέμβαση στην Κοινότητα. Η DIOMCOOP δημιούργησε μια επιχείρηση αποκλειστικά από μετανάστες εργαζόμενους, η οποία είναι πολυπολιτισμική, εμπορικά δίκαιη σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και η οποία δίνει αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας και μισθών στους μετανάστες για να αποκτήσουν εμπειρία και ίσως ακόμη και να προσφέρει ένα μονοπάτι για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Οι τρεις επιχειρηματικοί τομείς περιλαμβάνουν:
Μόδα, slow mode χειροποίητα τοπικά στη Βαρκελώνη από υλικό αφρικανικής προέλευσης

Αφρικανική κουζίνα, φυσικά συστατικά, αυθεντικές συνταγές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών
Υπηρεσίες υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας, δημιουργία χώρων και δομών (για εκδηλώσεις και φεστιβάλ), υπηρεσίες μεταφοράς (συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση), συντονισμός εκδηλώσεων, διαχείριση αδειών και προσανατολισμός και εκπαίδευση

H Sοcial Economy Europe αναδεικνύει τις οργανώσεις κοινωνικής οικονομίας που επιτρέπουν την ενδυνάμωση και ένταξη μεταναστών και προσφύγων μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής επιχείρησης και της συνεργασίας.
Το επεισόδιο #podcast υποστηρίζει ότι η λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι να κλείσουν οι πόρτες – κάτι έτσι κι αλλιώς μη ρεαλιστικό αφού η μετανάστευση και η μετακίνηση προσφύγων υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και στο μέλλον. Αντίθετα, πρέπει να αλλάξει η οπτική της κοινωνίας με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερες πολιτικές υποδοχής, αποδοχής και ένταξης προς όφελος όλων.
O Άνεμος Ανανέωσης είναι μέλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ενεργειακών συνεταιρισμών πολιτών REScoop.eu, του ευρωπαϊκού δικτύου Περιφερειών και κοινωνικών επιχειρήσεων REVES, του δικτύου κοινωνικών επιχειρήσεων βιώσιμου τουρισμού LE MAT, του οικοσυστήματος κοινωνικής οικονομίας DIESIS NETWORK, ενώ έχει στενή συνεργασία με άλλα δίκτυα κοινωνικής οικονομίας, όπως το δίκτυο δικτύων κοινωνικής οικονομίας Social Economy Europe, του ευρωπαϊκού δικτύου κοινωνικών επιχειρήσεων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης Rre-use καθώς και του δικτύου HOSTEL WORLD
Τις συνεντεύξεις πήρε ο Nicholas Clark, που όπως δηλώνει ο ίδιος είναι “βαθιά ενδιαφερόμενος για ανθρώπινα και κοινωνικά θέματα και υποθέσεις καθώς και για θέματα βιωσιμότητας. Έχει πρόσφατα σπουδάσει Ανθρώπινη Οικολογία και εργάστηκε για την εκπαίδευση για πάνω από μια δεκαετία, ενώ αρθρογραφεί και συγγράφει για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής για τις τοπικές κοινότητες  μέσα από πολιτική και δράση“.