Ανάγκη να διασφαλιστούν πόροι για την συνέχιση του WELCOMMON το 2018 -2020

By | Δράσεις, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | No Comments

Το WELCOMMON δεν είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε πάνω στην ανάγκη της στιγμής, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες και κενά που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον. Η επίσημη πολιτική πέρασε από την ανυπαρξία κέντρων υποδοχής, σε πρόχειρα camps και Hotspots, και εξελίσσεται τώρα σε φιλοξενία σε διαμερίσματα. Αλλά αυτό αρκεί;

Οι πρόσφυγες δεν χρειάζονται μόνο ένα κρεβάτι και ένα πιάτο φαί αλλά και ολοκληρωμένη υποστήριξη για να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους σε ένα νέο, από πολλές απόψεις, περιβάλλον. Οι κοινωνίες χρειάζεται να προετοιμαστούν καλύτερα για την υποδοχή και την ένταξη ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Οι υπηρεσίες πρέπει να εξελιχθούν ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες απαιτητικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολύπλευρη κρίση.

Ζητάμε την βοήθεια και υποστήριξή σας για να συγκεντρώσουμε τους αναγκαίους πόρους ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την λειτουργία του WELCOMMON μακροχρόνια, από τον Γενάρη του 2018 και μετά, για 3 λόγους:

1.Το κλείσιμο των hotspots, των μεγάλων χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μάλιστα σε κακές, αναξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής είναι μια επείγουσα αναγκαιότητα. Σωστά τα προγράμματα στρέφονται προς φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσματα. Αλλά δεν υπάρχουν λύσεις που ταιριάζουν σε όλους/ες. Πολλοί από τους φιλοξενούμενους στο WELCOMMON ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να τα βγάλουν πέρα σε ένα διαμέρισμα ΣΗΜΕΡΑ. Εμείς δουλεύουμε σε πολλά επίπεδα ώστε να μπορούν να το κάνουν ΑΥΡΙΟ ή να προετοιμάσουμε άλλες κατάλληλες λύσεις, για ανθρώπους που χρειάζονται ολοκληρωμένη υποστήριξη μακροχρόνια.

2.Υπάρχει ανάγκη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και πρακτικής που συνδυάζει την φιλοξενία των προσφύγων σε αξιοπρεπείς συνθήκες με:

 • την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης
 • ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας, ξεκινώντας από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσα στο WELCOMMON (με κοινωνικό ιατρείο, νοσηλεύτρια, μαία, εθελοντές γιατρούς), τεστ μαντού, εμβολιασμούς, δημιουργία φακέλου υγείας για κάθε φιλοξενούμενο, μέχρι συνοδεία σε νοσοκομείο από διερμηνέα και νοσηλευτικό προσωπικό σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης (πολύ συχνά μια και φιλοξενούμε ευάλωτες ομάδες)
 • μη-τυπική εκπαίδευση, εκπαίδευση στις τέχνες (ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία, βίντεο, κολλάζ κα),
 • μαθήματα γλώσσας (αραβικά, αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά),
 • προετοιμασία ώστε να ενταχθούν στην νέα χώρα υποδοχής και την κοινωνία (ενημερωτικές συναντήσεις για διάφορα θέματα, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία και γκαλερί, συναντήσεις με μαθητές σχολείων ή φορείς, ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στην εργασία),
 • συμμετοχή σε εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές δραστηριοτήτων
 • συναντήσεις εργασίας και γνωριμία με ανθρώπους από όλες τις ηπείρους που εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπαίδευση, την κοινωνική οικονομία, την πρόσβαση σε κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία, τις τέχνες,
 • κατάλληλη προετοιμασία για την ένταξη τους στην επίσημη αγορά εργασίας με βάση τα προσόντα, τις γνώσεις και τις ικανότητες τους,
 • ανάπτυξη κουλτούρας συνύπαρξης και συνεργασίας, αποδοχής της διαφορετικότητας, καλλιέργεια διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών. 

ώστε και οι πρόσφυγες και η τοπική κοινωνία να επωφεληθούν από την οργανωμένη υποδοχή και προστασία των προσφύγων.

 1. Αναπτύσσουμε μια σειρά κοινωνικών και άλλων καινοτομιών, είμαστε ένα εργαστήριο καινοτομίας σε πολλούς τομείς που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία, ιδιαίτερα μια κοινωνία σε κρίση, όπως είναι η ελληνική:
 • Ολοκληρωμένο σχέδιο για φιλοξενία, κοινωνική κι επαγγελματική ένταξη προσφύγων κι άλλων ευάλωτων ομάδων, κι όχι αποσπασματικά προγράμματα
 • Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων κι αποτελεσματικών μεθοδολογιών και πρακτικών – και μέσω της τέχνης –γιαβελτίωση της υγείας των φιλοξενούμενων, αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων και επανόδου των παιδιών και των ενηλίκων σε μια κανονικότητα, ενδυνάμωση τόσο του ατόμου όσο και της κοινότητας συνολικά
 • Ενίσχυσης της κουλτούρας συνύπαρξης, του διαλόγου των πολιτισμών, συνεργασίας κι αποδοχής της διαφορετικότητας, μέσα από την καθημερινότητα και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων (τέχνη, διατροφή, εκδηλώσεις, γιορτές, εκδρομές, κοινωνικοποίηση κα). Σήμερα φιλοξενούμε 160+ πρόσφυγες από 18 εθνότητες που μιλάνε 11 διαφορετικές γλώσσες, έχουν διαφορετικές θρησκείες και καταγωγές, προέρχονται από περιοχές όπου η διαφορετικότητα δεν γίνεται αποδεκτή. Επίσης, έχουμε φιλοξενήσει πάνω από 150 εθελοντές από 4 ηπείρους. Είμαστε δηλαδή μια κοινότητα συνύπαρξης και συνεργασίας που σπάει στερεότυπα και κοινωνικούς αποκλεισμούς μέσα από την λειτουργία της.
 • Συνδυασμός της προσωπικής εξέλιξης κι ενδυνάμωσης με την ενδυνάμωση και εξέλιξη της κοινότητας συνολικά

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο καθένας/η καθεμία

Η συνέχιση του προγράμματος βασίζεται στην μαζική υποστήριξη φορέων και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Αν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να κάνετε πολλά. Ακόμα κι αν συγκεντρώσετε από δωρεές 50 ευρώ αυτό μετράει σαν να συγκεντρώνατε 1.000.000 Ευρώ, γιατί δείχνει ότι πράγματι είμαστε μια μεγάλη κοινότητα και όχι απλώς ένα πρόγραμμα, λίγο καλύτερο από πολλά άλλα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/PIREAUS BANK: GR8301720180005018077868253    
BIC: PIRBGRAA

Πώς θα περάσουμε από τα hotspots στην κοινωνική κι επαγγελματική ένταξη προσφύγων;

By | Δράσεις, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | No Comments

Είμαστε εδώ και θέλουμε να συνεχίσουμε γιατί υπάρχουν ανάγκες που δεν καλύπτονται διαφορετικά

Είναι γεγονός ότι πολλές από τις επείγουσες ανάγκες των ενηλίκων και των παιδιών προσφύγων που φιλοξενούμε στο #WELCOMMON δεν καλύπτονται ή δεν μπορούν να καλυφθούν είτε από δημόσιες υπηρεσίες είτε από τους διαθέσιμους πόρους (αυτοί αφορούν κυρίως τη φιλοξενία, ενώ στο WELCOMMON πολλές από τις υπόλοιπες δράσεις μας γίνονται είτε με τη βοήθεια εθελοντών ή με μικρο-δωρεές).

Συχνά πρέπει να απευθυνθούμε για βοήθεια είτε δημοσίως είτε απευθείας σε φίλους/ες και γνωστούς/ες για να βρούμε άμεσα λύσεις. Τέτοιες επείγουσες ανάγκες είναι φάρμακα για καρκινοπαθείς ή άλλες πολύ σοβαρές παθήσεις τα οποία οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες δεν έχουν την δυνατότητα να τα βρουν από νοσοκομείο λόγω μη έκδοσης ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ, ακουστικά βαρηκοΐας, είδη για αναπήρους, παιδικά καρότσια, σχολικά είδη, βρεφικά είδη κα.

Οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα αφού οι πρόσφυγες που φτάνουν τώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά την συμφωνία των ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία είναι μόνο τα πολύ-πολύ ευάλωτα άτομα (θύματα βασανιστηρίων βιασμών, trafficking, άτομα με πολλές αναπηρίες ή σοβαρά προβλήματα, όπως καρκίνοι, έγκυες, οικογένειες με ψυχικά ή ψυχιατρικά προβλήματα κα).

Στο WELCOMMON έχουμε υπερβεί πράγματι τον εαυτό μας γιατί πολλές φορές πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεταξύ άλλων και τις δυσκολίες που προκύπτουν από την γραφειοκρατία ή την έλλειψη ξεκάθαρων υποστηρικτικών πολιτικών, όπως για παράδειγμα από το μπλοκάρισμα της έτσι κι αλλιώς δύσκολης διαδικασίας έκδοσης ΑΜΚΑ (σχετική επιστολή έχουν δημοσιοποιήσει από κοινού πολλές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ο Άνεμος Ανανέωσης που λειτουργεί το #WELCOMMON). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρούμε κάποια λύση, όπως να εξασφαλίσουμε φάρμακα για κάποιον καρκινοπαθή, που αλλιώς δεν μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία του.

Τα σχέδια μας για το μέλλον

Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε όσα προσφέρουμε στα θέματα φιλοξενίας  και μακροχρόνιας φροντίδας των ευάλωτων ατόμων αλλά και να ενδυναμώσουμε τις δράσεις μας για κοινωνική ένταξη καθώς και για επαγγελματική ένταξη στην κανονική αγορά εργασίας, με έμφαση σε δομές κοινωνικής οικονομίας. Στο Welcommon στοχεύουμε:

 • να προσφέρουμε ευκαιρίες απασχόλησης, αξιοποιώντας τις ικανότητες και δεξιότητες των φιλοξενούμενων, μέσω της συμμετοχής τους στην λειτουργία της οργάνωσης του κέντρου, όλο και περισσότερο, και σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και φορείς.
 • να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων με τα βιογραφικά σημειώματα των προσφύγων- τόσο όσων διαμένουν εντός της δομής αλλά και εκτός- διευκολύνοντας την διαδικασία απασχόλησης τους σε επιχειρήσεις που αναζητούν συγκεκριμένα προσόντα και ικανότητες. Ήδη σχεδόν όλοι οι φιλοξενούμενοι/ες έχουν κάνει βιογραφικά, με την υποστήριξη του προσωπικού αλλά και των εθελοντών μας
 • στην δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων με την συμμετοχή Ελλήνων και προσφύγων/ μεταναστών στους παρακάτω τομείς:

-επισκευή και επαναχρησιμοποίηση ρουχισμού καθώς και παραγωγής ρούχων υψηλής ποιότητας και καλλιτεχνικής αξίας δημιουργώντας θέσεις εργασίας τόσο για πρόσφυγες όσο και για Έλληνες ανέργους

ενοικίαση διαφόρων αντικειμένων, όπως εξοπλισμό για μωρά (κούνιες, καροτσάκια), αντικείμενα για ανθρώπους με αναπηρία, ειδικό εξοπλισμό για χρονιές παθήσεις (συσκευές οξυγόνου, ειδικά κρεβάτια, αναπηρικά καροτσάκια κ.α) σε λογικές τιμές.

– επιδιόρθωση κι επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συσκευών

– μαγαζιά εστίασης με φαγητό από διάφορες κουζίνες και κουλτούρες

Επίσης, επιδιώκουμε να συμβάλλουμε σε βελτίωση των προσόντων και δεξιοτήτων τεχνητών ή ανθρώπων που μπορεί να εργαστούν σε τομείς κοινωνικής φροντίδας, με δεδομένες τις ελλείψεις που διαπιστώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας σε παρόμοιο, κατάλληλα όμως εκπαιδευμένο προσωπικό

Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε σε ανταλλαγές εμπειριών και στην ενίσχυση των συνεργασιών σ εαυτούς τους τομείς, και την βελτίωση των πολιτικών επαγγελματικής κατάρτισης.

Είμαστε πεισμένοι, ότι μπορεί επίσης να διαμορφωθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, κοινωνιών και δράσεων, προσφέροντας ευκαιρίες ανάπτυξης και οικονομικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων σε ανάλογους τομείς. Στην δημιουργία σεμιναρίων και μόνιμης επιχείρησης με όμοιες πρωτοβουλίες και δομές σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επίσης και σε άλλες γειτονικές χώρες, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και σωστής πρακτικής, διαμορφώνοντας γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, κοινωνιών και δράσεων.

Φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε όχι μόνο στις προσπάθειες περίθαλψης αλλά στην διαμόρφωση κοινωνικής ένταξης, στρατηγικών και πρακτικών. Επιθυμούμε να δούμε την υλοποίηση μιας ουσιαστικής αλλαγής στις πολιτικές φιλοξενίας στην χώρα μας και την ανάπτυξη μιας ολιστικής στρατηγικής για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Τι προσφέρει το WELCOMMON στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες

By | Δράσεις, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | No Comments

Οι φιλοξενούμενοι του Welcommon επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με κριτήρια ευαλωτότητας, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες όπως στις εγκύους, στις πολύτεκνες οικογένειες, στους ηλικιωμένους, σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κα.

Μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2016-Οκτώβριος 2017) έχουμε φιλοξενήσει συνολικά 526 πρόσφυγες, ενώ σε καθημερινή βάση φιλοξενούμε για ένα διάστημα κάποιων μηνών έως και ένα χρόνο 160-180 άτομα σε χωριστά δωμάτια. Στις αρχές του προγράμματος, πάνω από 60% των ατόμων ήταν παιδιά και έφηβοι, που συνοδεύονταν στην πλειοψηφία τους από ένα γονέα, ενώ σχεδόν όλοι ήταν Σύριοι.  Σήμερα η σύνθεση έχει αλλάξει πλήρως. Τον Οκτώβριο 2017,  τα άτομα κάτω των 18 είναι το 37,5% των φιλοξενούμενων, αλλά έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό όσων έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ αυτή την περίοδο φιλοξενούμε πρόσφυγες από 18 χώρες, που μιλάνε 6 διαφορετικές γλώσσες. Οι Σύριοι είναι πλέον το 45% των φιλοξενούμενων. Στο WELCOMMON παραμένουν για μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, έχοντας όχι μόνο κρεβάτι και φαγητό αλλά και μια ολοκληρωμένη υποστήριξη.

Αυτό τον ένα χρόνο λειτουργίας έχουμε προσφέρει κατάλληλη φιλοξενία όχι μόνο σε αρκετές εγκύους αλλά και σε πολλά μωρά που γεννήθηκαν το διάστημα που οι πρόσφυγες γονείς τους ήρθαν στο χώρο μας. Μωρά που, αν και πρόσφυγες, ξεκινάνε τη ζωή τους σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως είναι το WELCOMMON, και όχι σε μια σκηνή ή μέσα σε λάσπες.

Το Welcommon σήμερα:

Προσφέρει διαμονή σε 160-180 πρόσφυγες για διάστημα έως και 6 μηνών σε 66 δωμάτια. Επιπλέον διαθέτει χώρους που χρησιμοποιούνται για διάφορες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες κλπ.

Καλύπτει βασικές ανάγκες όπως το φαγητό – δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές ανάγκες των φιλοξενουμένων ανάλογα με την ηλικία τους, την κατάσταση της υγείας ή ακόμα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Επιπλέον παρέχονται βρεφικά είδη και είδη προσωπικής υγιεινής και πρώτης ανάγκης (πάνες, σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες, είδη γυναικείας υγιεινής, κ.α.). Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια και στεγνωτήρια που υπάρχουν στο χώρο, ή να χρησιμοποιήσουν τις ραπτομηχανές για να τα επιδιορθώσουν.

-Παρέχει κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη από 3 κοινωνικούς λειτουργούς και 1 ψυχολόγο και παιδοψυχολόγο.

-Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη από νοσηλεύτρια και μαία, εθελοντές αραβόφωνους γιατρούς και σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Ισπανίας, με σεβασμό στις πολιτισμικές και θρησκευτικές ευαισθησίες των φιλοξενούμενων καθώς και σε συνεργασία με άλλες δημόσιες δομές, νοσοκομεία και δομές μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινωνικά ιατρεία.

-Στηρίζει την κοινωνική ένταξη των φιλοξενουμένων σε συνεργασία με οργανισμούς και υπηρεσίες που εδρεύουν στην  Ελλάδα ή στις χώρες μετεγκατάστασης.

-Οργανώνει δραστηριότητες άτυπης εκπαίδευσης όπως ζωγραφική, μουσική, μαθήματα γλωσσών  (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, αραβικά) τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.