Τι θέλουν οι πρόσφυγες στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη; Μια επίσκεψη του Ανέμου Ανανέωσης

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη. Με μια ομάδα τριάντα ατόμων, παιδιά πρόσφυγες που συμμετέχουν σε μαθήματα που κάνει ο Άνεμος Ανανέωσης, ενήλικες πρόσφυγες, εθελοντές από διάφορες χώρες που μας βοηθάνε στο έργο, προσωπικό που ασχολείται με το έργο της μη τυπικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης επισκεφθήκαμε την Γεννάδιο. Γιατί; Μα έχει μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση. Μια εικαστική ανάγνωση από τον καλλιτέχνη Αντώνιο των ημερολογίων του Ερρίκου Σλήμαν από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Με οδηγό τη σύγχρονη τέχνη, η έκθεση αυτή εστιάζει στη γραφή και προτείνει νέους τρόπους ανάγνωσης του πλούσιου αρχείου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Τα παιδιά και οι ενήλικες πρόσφυγες είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με την γραφή της γλώσσας τους αλλά και άλλων γλωσσών και να γράψουν ιστορίες. Μεγάλο το ενδιαφέρον, εντυπωσιακές οι αναγνώσεις, επικοινωνία σε διαφορετικές γλώσσες αφού οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη μιλούσαν τουλάχιστον 10 διαφορετικές γλώσσες. Με χαρά είδαμε τα παιδιά να γράφουν, να σχεδιάζουν και να σχολιάζουν αυτά που διαβάζουν αλλά και να εύχονται…

Ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν (1846-1890) είχε μεγάλο ταλέντο στις γλώσσες και η ημερολογιακή γραφή ήταν ένας τρόπος να τις μαθαίνει. Γραμμένα σε 13 γλώσσες, από ρώσικα έως φαρσί και ουρντού, τα ημερολόγια του Σλήμαν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη τον αυτοβιογραφούν και παράλληλα συνιστούν χρονικά της μύησής του, μέσα από τη γραφή, σε διάφορους πολιτισμούς.


Ευχαριστούμε την Μαρίνα Κοτζαμάνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την ενδιαφέρουσα αυτή συνεργασία, τον καλλιτέχνη Αντώνιο καθώς και την ίδια την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη που άνοιξε σε αυτή την ενδιαφέρουσα σύνθεσή μας (παιδιά κι ενήλικες, εθελοντές, ενδιαφερόμενοι)

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.