Το τέλος της χρονιάς προσφέρεται για ανασκόπηση δραστηριοτήτων, επανασχεδιασμό και ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών. Σε αυτή την διαδικασία είμαστε και ο Άνεμος Ανανέωσης, μπαίνοντας στον 6 χρόνο ζωής του, αν και μοιάζει να έχουμε κλείσει ήδη μερικές δεκαετίες. Πλούσιο το έργο σε θέματα κοινωνικής καινοτομίας και οικονομίας, προστασίας κλίματος, ενεργειακής μετάβασης και αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου. Αποτυπώνεται και στις 5 ευρωπαϊκές διακρίσεις που λάβαμε αυτά τα χρόνια για το έργο μας. Αλλά αυτό που φαίνεται προς τα έξω είναι ένα μικρό μόνο μέρος από την ενέργεια και κατάθεση ψυχής που έχουμε καταβάλει.
Το 2019 ήταν μια δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα χρονιά για τον Άνεμο Ανανέωσης,τον κοινωνικό συνεταιρισμό που δημιουργήσαμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων με διάθεση να συμβάλλουμε στις αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία και ο κόσμος μας. Περάσαμε πολλές δυσκολίες αλλά συνεχίζουμε ενδυναμωμένοι/ες ή ξεκινάμε νέες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και με νέες προσεγγίσεις που έχουν σημαντικό κοινωνικό και οικολογικό αντίκτυπο.
Το κέντρο φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων WELCOMMON είχε κλείσει απότομα στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 μετά από 1,5 χρόνο λειτουργίας, επειδή όπως μας είπαν δεν χρειάζονταν παρόμοια κέντρα “μετάβασης” (transition), βασισμένα στην καινοτομία (το μοντέλο μας βασίζονταν στην ενδυνάμωση μέσω της δημιουργίας “κοινότητας”) και έτσι διακόπηκε η χρηματοδότηση για την στέγαση (εμείς καλύπταμε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα ένταξης και ενδυνάμωσης που ήταν απαιτητικό και καινοτόμο). Υποτίθεται ότι θα έκλειναν τα “μεγάλα κέντρα” (το WELCOMMON αντιμετωπίστηκε όπως περίπου ένα …καμπ, τύπου Σχιστού ή Μόριας!) για να πάνε όλοι οι πρόσφυγες σε διαμερίσματα και να βρουν έτσι το δρόμο τους. Εμείς φιλοξενούσαμε σε συνεργατικό πνεύμα κάπου 160 πρόσφυγες, από 22 εθνότητες, που μιλούσαν 14 γλώσσες και διαλέκτους και εκπροσωπούσαν όλες σχεδόν τις μεγάλες θρησκείες, τους πλέον ευάλωτους μεταξύ των προσφύγων, συνολικά 600 άτομα σε διάστημα 1.5 χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι φιλοξενήσαμε τους πολύ-πολύ ευάλωτους (θύματα βιασμών, traficking, άτομα με αναπηρία, βαριά προβλήματα υγείας ή και με καρκίνους, με έντονα ψυχολογικά ή και ψυχιατρικά προβλήματα, μονο-γονεϊκές οικογένειες με πολλά παιδιά, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ γεννήθηκαν στην διάρκεια της λειτουργίας του κέντρου μας 41 υγιή παιδιά!).
Το πιο σημαντικό, όμως, για το δικό μας μοντέλο, το WELCOMMON (Welcome in Common, δηλαδή όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και με τους πρόσφυγες #withrefugees και με την / για την τοπική κοινωνία) ήταν η ενδυνάμωση μέσω της δημιουργίας “κοινότητας”, η θεραπεία μέσω της τέχνης, η συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων στη λειτουργία του κέντρου καθώς και σε δράσεις για να βελτιώσουμε τη γειτονιά ή να βοηθήσουμε κι άλλους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως καταγωγής, ένα νέο ξεκίνημα – και σε στέρεη βάση της ζωή τους,- όχι απλώς να κοιμούνται σε έναν αξιοπρεπή χώρο και να τρώνε ένα πιάτο φαγητό. Η αλλαγή ρόλων για ενδυνάμωση, ο απελπισμένος πρόσφυγας να γίνει δάσκαλος, να αναλάβει ρόλους ευθύνης, να προσφέρει σε άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να αναδείξει τις ικανότητες, γνώσεις και δεξιότητές του, να ταξιδέψει ως “τουρίστας” για να υπερβεί το φόβο και το τραύμα του επικίνδυνου ταξιδιού προς την “ασφάλεια”. να μαγειρέψει για τους ντόπιους για να γνωριστεί με τις διαφορετικές κουζίνες, να επιστρέψει αυτός, αυτή, τα παιδιά στην κανονικότητα αλλά σε μια διαφορετική κοινωνία και πλαίσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα δεχόμαστε εκατοντάδες επισκέψεις από κάθε ήπειρο που θέλουν να γνωρίσουν το δικό μας “πείραμα” ή ότι έγινε “υλικό” για πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ανάλυση.
Όταν σταμάτησε απότομα το πρόγραμμα στέγασης, και παρά το σοκ που βιώσαμε από μια τέτοια απότομη απόφαση γιατί
- έπρεπε να κλείσουμε μέσα σε 40 μέρες το καινοτόμο κέντρο
- να μετακινηθούν όλοι οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες σε χώρους που δεν γνώριζαν ή και δεν ήθελαν,
- έχασαν απότομα τη δουλειά τους 30 πολύ έμπειρα
- έπρεπε να σκεφτούμε τι κάνουμε ένα τεράστιο κτήριο που είχαμε ενοικιάσει για κοινωνικό σκοπό και είχαμε ξοδέψει πολλά χρήματα για να το κάνουμε ασφαλές και αξιοπρεπές)
αλλά παρά τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε μέσα σε 3 μήνες – χωρίς προσωπικό, κεφάλαια και τον αναγκαίο χρόνο προετοιμασίας – ένα σχέδιο κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα μπορούσε να διασφαλίσει οικονομική βιωσιμότητα και να έχει θετικό κοινωνικό και οικολογικό αντίκτυπο, να έδινε συνέχεια σε αυτό που κάναμε ήδη αλλά θα το συνδύαζε με οικολογική και πράσινη καινοτομία.
Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε έτσι ένα καινοτόμο Hostel – το WELCOMMON HOSTEL – που στοχεύει σε βιώσιμα μοντέλα τουρισμού, θέλουμε να φιλοξενεί ως πελάτες / τουρίστες/ ταξιδιώτες ομάδες και άτομα που επιδιώκουν το δικό τους ταξίδι να αφήσει ένα θετικό και όχι αρνητικό (κοινωνικό, οικολογικό και πολιτιστικό) αποτύπωμα, δηλαδή είναι αυτό που ονομάζουμε βιώσιμο τουρισμό. Ταυτόχρονα, όμως, το WELCOMMON HOSTEL θέλαμε να μετατραπεί σε ένα κέντρο κοινωνικής ενδυνάμωσης και ένταξης, πράσινης και κοινωνικής καινοτομίας, διαπολιτισμικού διαλόγου, νέων δημιουργικών και λειτουργικών προτάσεων για την επίλυση κοινωνικών και οικολογικών προβλημάτων, ένας χώρος πολιτισμού και έκφρασης νέων καλλιτεχνικών τάσεων.
Και μπορούμε να πούμε ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, κάποιες φορές τον κυνισμό και την αδιαφορία, που συναντάμε, κάτι που γεννάει και αισθήματα απογοήτευσης, είμαστε σήμερα σε έναν πολύ καλό δρόμο.
Πολλά είναι λοιπόν τα σχέδια μας για την επόμενη χρονιά και την επόμενη δεκαετία, που ξεκινάνε από την 1/1/2020, σε θέματα βιώσιμου τουρισμού, κοινωνικής ένταξης κι ενδυνάμωσης, κοινωνικής επιχειρηματικότητας, κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας, απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκπαίδευσης για την κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε κοινωνικούς και πράσινους τομείς.
– Συνεχίζουμε τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση νέων επιστημόνων στην Ελλάδα και στο Βερολίνο ώστε να μπορούν να εργαστούν επαγγελματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και την εφαρμογή φυσικών συστημάτων θέρμανσης / δροσισμού κι εκπονούμε δωρεάν μελέτες για σχολεία στους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Βριλησσίων και Καισαριανής, ώστε τα σχολεία να γίνουν ενεργειακά αποτελεσματικά και να συμβάλλουν στην προστασία του κλίματος (EUKI YESClima)
– Επεκτείνουμε την πολύ σημαντική εμπειρία και το εκπαιδευτικό υλικό για το κλίμα και την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία που παρήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος (EUKI ClimateSccools Be.Ath) “Κλιματικά Σχολεία Αθήνα-Βερολίνο” και σε νέα σχολεία από πολλές περιοχές, συνδυάζοντας παιδαγωγική προσέγγιση και τεχνικές προτάσεις
– Συμμετέχουμε όλοι μαζί (πελάτες, εθελοντές, πρόσφυγες, φίλοι/ες) σε δράσεις για το κλίμα
– Συμμετέχουμε στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του οικοσυστήματος της κοινωνικής οικονομίας μέσα από την συμμετοχή μας στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, σε ευρωπαϊκά δίκτυα, δραστηριότητες και ημερίδες αλλά και την οργάνωση πολυάριθμων εργαστηρίων εκπαίδευσης και διαλόγου
– Ενισχύουμε τοπικές πρωτοβουλίες και δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος και κοινωνικής καινοτομίας.
– Συνεχίζουμε με την συμμετοχή πολυάριθμων εθελοντών από κάθε γωνιά του πλανήτη (που φιλοξενούμε σε ειδικούς χώρους στο WELCOMMON HOSTEL) το σημαντικό, καινοτόμο και πιο περιεκτικό (Inclusive) πρόγραμμά μας DaysofWelcommon για ενδυνάμωση και κοινωνική ένταξη, διαπολιτισμικό διάλογο, τέχνη και πολιτισμό καθώς και πράσινη – κοινωνική καινοτομία #GreenSocialInnovationESC που είναι ανοικτό σε όλους/ες: ντόπιους, εθελοντές, ταξιδιώτες – τουρίστες, πρόσφυγες και μετανάστες.
– Το WELCOMMON HOSTEL έχει γίνει ήδη κέντρο για κοινωνικές και οικολογικές δραστηριότητες, (δια)πολιτισμικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, εκπαίδευση, ημερίδες, εργαστήρια, ποίηση, μουσική, θέατρο, stand – up comedy, ανταλλαγές νέων και προγράμματα ErasmusPlus, με άλλα λόγια κέντρο συνάντησης νέων και φοιτητών από κάθε γωνιά του πλανήτη.
– Το σύνολο σχεδόν των πελατών μας στηρίζουν έμπρακτα τις επιλογές μας για ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού που συμβάλει στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας, ενώ απορρίπτει διακρίσεις και αποκλεισμό.
– Μετατρέπουμε σταδιακά και παρά τις οικονομικές δυσκολίες το WELCOMMON HOSTEL όχι μόνο σε ένα κοινωνικό χώρο αλλά και σε ένα πράσινο Hostel / ξενώνα που βήμα – βήμα μειώνει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο) και γίνεται όλο και περισσότερο “ηλιακό”. Έχουμε ξεκινήσει ήδη με τη μείωση της χρήσης πετρελαίου με άμεσο στόχο να καταφέρουμε σε πρώτη φάση να μειώσουμε τουλάχιστον κατά 80% τη χρήση πετρελαίου για θέρμανση νερού χρήσης. Η επόμενη φάση είναι να καταφέρουμε να θερμαίνουμε και να δροσίζουμε το κτήριο (3200 τετραγωνικά μέτρα, δυναμικότητα 167 ατόμων σε χωριστά δωμάτια 2,3,4 ατόμων ή κοιτώνες 4 ή 8 ατόμων) με φυσικά συστήματα καθώς και να παράγουμε με ανανεώσιμες πηγές όση ηλεκτρική ενέργεια χρειαζόμαστε.
– Εφαρμόζουμε σύστημα ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων, ιδιαίτερα των πλαστικών μιας χρήσης, διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, ενώ ολόκληρο το WELCOMMON HOSTEL βασίστηκε σε μια λογική upcycling και επαναχρησιμοποίησης (re-use), αποτελώντας στην πράξη ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συνδυάζουμε επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων με υψηλής ποιότητας αισθητικό αποτέλεσμα και λειτουργικότητα.
– Συμμετέχουμε ή συνεργαζόμαστε με πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα, πανεπιστήμια, κοινωνικούς φορείς από ολόκληρο τον πλανήτη με στόχο να αποτελούμε μέρος της αλλαγής που θέλουμε να δούμε να συμβεί, όχι απλώς να μιλάμε για αυτήν.
Συνεχίζουμε ένα έργο που έχει πολύ καινοτομία σε ένα σύνολο τομέων – όχι μόνο σε έναν τομέα – παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν στη χώρα μας, όπως δυσκολία πρόσβασης σε χρηματο-οικονομικά εργαλεία για καινοτόμες δράσεις (αλλά ακόμα και χρηματοδότηση απλών αναγκών), κοινωνική κρίση, brain drain, ατομισμός και περιορισμένη διάθεση εθελοντισμού και ουσιαστικής συμμετοχή σε δραστηριότητες που έχουν κοινωνικό και οικολογικό αντίκτυπο.
Όμως, από την άλλη έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε και με ανθρώπους που δίνουν κομμάτι από τον εαυτό τους και την ψυχή τους, ανθρώπους που εκτιμούν το έργο που γίνεται και συμμετέχουν, ανθρώπους που αφήνουν την ζεστασιά του σπιτιού τους και έρχονται να βοηθήσουν χωρίς να περιμένουν ένα υλικό όφελος, αλλά να πάρουν εμπειρίες, συναισθήματα, γνώσεις.
Συνεχίζουμε λοιπόν μέσα στο 2020 το δημιουργικό μας ταξίδι. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, να λάβετε μέρος ή να βοηθήσετε στείλτε ένα μήνυμα στο windofrenewal@gmail.comκαι θα σας απαντήσουμε αμέσως.
Μπορείτε επίσης, να παρακολουθείτε το έργο μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
ANEMOΣ ΑΝΑNEΩΣΗΣ / WIND of RENEWAL (social cooperative for social – green economy)
ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. για την κοινωνική και πράσινη οικονομία, την καινοτομία και τον πολιτισμό
Τ: 2103803959, 2103810646
WELCOMMON HOSTEL, an innovative hostel with social and green impact
ένα καινοτόμο HOSTEL καθώς και κέντρο κοινωνικών, πράσινων και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων