Υπογράψτε την Ανοικτή Επιστολή σχετικά με την περιοχή ΝΑΤURA 2000 Σίφνου και την γνωμοδότηση ως προς την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη

By 21 Δεκεμβρίου, 2022Δράσεις, σιφνος

Νέες υπογραφές στην Ανοικτή Επιστολή σχετικά με την περιοχή ΝΑΤURA 2000 και την γνωμοδότηση ως προς την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και τη Βιώσιμη Διαχείριση και Προστασία της

Ενόψει της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Σίφνου υπέγραψαν την πιο κάτω επιστολή προτείνοντας ένα μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης της περιοχής που θα είναι προς όφελος και του φυσικού πλούτου και του νησιού και της τοπικής κοινωνίας σε μακροχρόνια βάση.

Συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών για να κατατεθεί το κείμενο με όσο το δυνατόν περισσότερες στην δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο που πήρε παράταση μέχρι 1.3.2023 αλλά και για να δημοσιοποιηθεί περισσότερο στην τοπική κοινωνία και να θέσει τις βάσεις για τις σχετικές πρωτοβουλίες. 

Αν θέλετε να υπογράψετε και εσείς την ανοιχτή επιστολή συμπληρώστε τη φόρμα εδώ: https://forms.gle/krzUFc7KAiCRj4ja7 ή στο εμαιλ: wind.sifnos@gmail.com ή στο τηλ 6936672882 (Νίκος Χρυσόγελος)

———————————————————————————————————————————————————— 

Με αφορμή την διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή NATURA (ΦΥΣΗ) 2000 της Σίφνου και την σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,

εμείς που υπογράφουμε την πιο κάτω ανοιχτή επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο, την κοινωνία της Σίφνου, τους μελετητές, τις περιφερειακές κι εθνικές αρχές,

προτείνουμε μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις που θέλουμε να συμβάλλουν στην προστασία και διαχείριση της πολύ σημαντικής αυτής περιοχής και στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για ανάλογες περιοχές σε άλλα μικρά νησιά και τόπους.

Οι επιλογές που θα γίνουν σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον όχι μόνο της περιοχής αυτής αλλά και ολόκληρης της Σίφνου. Οι προτάσεις μας βασίζονται στην πολύχρονη δραστηριοποίηση και το ενδιαφέρον για την περιοχή καθώς και σε όσα συζητούνται σε παρέες, ειδικές συναντήσεις και ημερίδες, στην ειδική δουλειά που έχουν κάνει επιστήμονες αλλά και φορείς καθώς και στην ευρωπαϊκή εμπειρία. Στοχεύουν στη συνέχιση της λειτουργίας της περιοχής ως πηγή ευημερίας για ολόκληρη τη Σίφνο, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με προστασία της μεγάλης οικολογικής αξίας της αλλά και με την προώθηση μέτρων που θα ενισχύσουν μια βιώσιμη οικονομία για την τοπική κοινωνία και θα δίνουν κίνητρα για όσους έχουν κτήματα στην περιοχή για να την διατηρούν σε καλή κατάσταση.

Η σημασία κι αξία της περιοχής για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ευημερία της Σίφνου

Η περιοχή ΝΑTURA 2000 της Σίφνου εκτείνεται σε 20.919 στρέμματα, εκ των οποίων το 9,9% της έκτασης είναι θαλάσσια περιοχή́. Είναι προστατευτέα και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο των αντίστοιχων περιοχών. Κατατάσσεται στην κατηγορία ΕΖΔ – «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης» των ειδών και των τύπων οικοτόπων, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Έχει κωδικό GR4220008 κι αναφέρεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως “ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ”. Είναι δηλαδή πολύ σημαντική όχι μόνο για τη Σίφνο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι περιοχή θαυμαστής ισορροπίας, εδώ και χιλιάδες χρόνια, μεταξύ φύσης και ανθρώπων, χάρη στη σοφία των προηγούμενων γενιών, των ανθρώπων της Σίφνου που ήταν μέρος της φύσης, όχι εχθροί της. Αυτό επέτρεψε να έχουμε σήμερα ένα νησί με 2000-3.000 χιλιόμετρα ξερολιθιές (πεζούλες), μοναδικά δάση και δέντρα, υψηλής οικολογικής αξίας περιοχές, μικρούς αλλά πλούσιους βιότοπους, μια αξιομνημόνευτη παράδοση γεωργίας με τοπικά είδη σε αρμονία με τη φύση. Αλλά, και, εξαιρετικής αρμονίας ανθρώπινα δημιουργήματα, μονοπάτια, ξερολιθιές, εκκλησίες, αγροτικά κτίσματα, πανηγύρια και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η περιοχή είναι σημαντική για τους υδατικούς πόρους ολόκληρης της Σίφνου αλλά και για το σε εξαιρετική κατάσταση φυσικό και αγροτικό τοπίο, κάτι στο οποίο επενδύουν πλέον πολλές περιοχές (πχ Τοσκάνη, Ελβετία, Τυρόλο κά) καθώς και για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Η περιοχή NATURA της Σίφνου φιλοξενεί 39 είδη πτηνών, 19 σπάνια, ενδημικά κυρίως, είδη ζώων και φυτών. Μεταξύ αυτών και το προστατευόμενο είδος κέδρου juniperusjuniperus (φίδα, στη σιφναίικη γλώσσα ή άρκευθος, επιστημονικά), εξαιρετικά σπάνιο πλέον ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο, δάση ελιάς και χαρουπιάς, αλλά και σημαντικές για τα θαλάσσια είδη περιοχές με Ποσειδωνία. Πρόσφατες έρευνες έχουν εντοπίσει μάλιστα και ένα είδος αγριοτουλίπας Fritillaria obliqua subsp. Tuntasia, που υπάρχει μόνο στη Σίφνο και ίσως σε ορισμένα άλλα Κυκλαδονήσια.

Τι προτείνουμε για την περιοχή

Η μελέτη θα οδηγήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης στην περιοχή. Η νομοθεσία – άρθρο 44 του Νόμου 4685/2020 – προβλέπει διαφορετικό καθεστώς χρήσεων γης σε κάθε περιοχή ανάλογα με τη ζώνη στην οποία ανήκει: (α) Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης (ΖΑΠΦ), (β) Ζώνη προστασίας της φύσης (ΖΠΦ), (γ) Ζώνη διαχείρισης οικοτόπων και ειδών (ΖΔΟΕ) και (δ) Ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων (ΖΒΔΦΠ).

Η πρώτη μορφή της μελέτης προβλέπει να υπάρχουν διαφορετικές ζώνες. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα για μια τόσο μικρή περιοχή σε ένα μικρό νησί, όπως η Σίφνος. Διαφορετικές ζώνες σημαίνει διαφορετικός βαθμός προστασίας. Για παράδειγμα, αν μείνουν όπως είναι οι προτάσεις στη μελέτη, στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής θα μπορούσαν να χτιστούν ξενοδοχεία μέχρι 150 κλίνες, εστιατόρια μέχρι 100 τμ και εγκαταστάσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Αν προστατεύεται, όμως, ένα πολύ μικρό κομματάκι – πχ μόνο 200-300 στρέμματα – μέσα σε αυτή την πολύ σημαντική αλλά περιορισμένη περιοχή και σε όλη την υπόλοιπη έκταση επιτρέπονται αυτές οι δραστηριότητες και πολύ μεγάλες υποδομές, είναι αδύνατο να διατηρηθεί η φυσική αξία της περιοχής.

Τουριστικές υποδομές μπορούμε να έχουμε, υπό όρους και με κανόνες, έξω από την περιοχή, κυρίως στα χωριά και στις ήδη δομημένες περιοχές. Θα καταστραφεί η περιοχή αν την μετατρέψουμε σταδιακά σε “τουριστικό χωριό” και θα δούμε τις επιπτώσεις σε όλο το νησί, σε όλη την κοινωνία. Αυτοί που έρχονται σήμερα να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά της Σίφνου, τον πολιτισμό και τα μονοπάτια της δεν θα έχουν λόγο να την επισκεφθούν. Εγκαταστάσεις ενέργειας και δίκτυα ηλεκτρισμού δεν υπάρχει λόγος να εγκατασταθούν μέσα σε αυτή την περιοχή.

Η επιλογή ζωνών με διαφορετικό καθεστώς προστασίας και χρήσεων γης έχει νόημα μόνο σε πολύ μεγάλες εκτάσεις. Στην περίπτωση της NATURA Σίφνου, όπως αναδεικνύουν και η αρχική αξιολόγησή της για την ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο όσο και η τωρινή Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, όλη η περιοχή – που είναι όμως πολύ μικρή – έχει μεγάλη οικολογική αξία.

Επομένως η πρότασή μας είναι να οριοθετηθεί όλη η περιοχή ως (β) Ζώνη Προστασίας της Φύσης (ΖΠΦ) με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που υπάρχουν ήδη. Κατά συνέπεια οι χρήσεις θα είναι εκείνες που θα διατηρήσουν και δεν θα καταστρέψουν την περιοχή. Θα αποκλειστεί δηλαδή η κατασκευή ξενοδοχείων, μεγάλων εστιατορίων, ενεργειακών μονάδων, δικτύων μεταφοράς ρεύματος κ.ά. Θα πρέπει, επίσης, να προστατεύσουμε τη θαλάσσια έκταση της περιοχής αυτής από δραστηριότητες που θα την υποβαθμίσουν.

Τι δραστηριότητες επιτρέπονται σε μια τέτοια ζώνη

Δεν είναι αλήθεια ότι με αυτόν τον χαρακτηρισμό δεν επιτρέπεται ανθρώπινη δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή. Αντιθέτως, (θα) επιτρέπονται: η ελεγχόμενη βόσκηση, οι αγροτικές δραστηριότητες με μεθόδους οικολογικής-παραδοσιακής γεωργίας, η συλλογή φυτών και βοτάνων, η μελισσοκομία, τα μονοπάτια πεζών και οι ξεναγήσεις επισκεπτών, έργα για τη στήριξη του εδάφους και η συντήρηση των υφιστάμενων ναών, η συντήρηση των ξερολιθιών και των αγροτικών κατασκευών, αρχαιολογικές ανασκαφές και η ανάδειξη των ευρημάτων, οι οικολογικές και επιστημονικές έρευνες. Δραστηριότητες, δηλαδή, που όταν είναι σωστά σχεδιασμένες και πραγματοποιούνται με υπευθυνότητα (πχ σωστή και όχι ανεξέλεγκτη βόσκηση, ξεναγήσεις, συντήρηση κ.ά) θα διατηρήσουν μακροχρόνια την περιοχή και θα προσφέρουν εισοδήματα τόσο για τους ιδιοκτήτες κτημάτων στην περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Σίφνο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από τη σημασία της περιοχής για τη φύση και τα νερά, αυτή είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες εκείνους που νοιάζονται για τα μονοπάτια, τις φυσικές περιοχές (οικο-τουρισμός), τον πολιτισμό, την τέχνη (φωτογραφία, ζωγραφική, θέατρο στη φύση), την άσκηση μέσα στη φύση και την θεραπευτική πεζοπορία κ.ά. Αυτός θέλουμε να είναι ο τουρισμός της Σίφνου, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και τις αντοχές του νησιού ως προς τον αριθμό των επισκεπτών κάθε εποχή. Η περιοχή, λοιπόν, θα συνεχίσει να είναι βασική πηγή εσόδων και απασχόλησης για όλους και όλες στη Σίφνο.

Όμως για το μέλλον η περιοχή αυτή είναι και η άμυνά μας – μαζί με τις ξερολιθιές γενικότερα – απέναντι στους κινδύνους από την κλιματική κρίση, που επιδεινώνεται και θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη, φυσικά και στην Σίφνο και στην περιοχή αυτή. Καταγράφονται ήδη: αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, παρατεταμένα κύματα καύσωνα, έντονα και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, μείωση αλλά μέσα σε λίγο διάστημα πιο έντονες βροχοπτώσεις, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τσουνάμι λόγω αλλαγών στη θερμοκρασία. Ήδη εμφανίζονται στη θάλασσα της Σίφνου είδη που προέρχονται από εντελώς διαφορετικά θαλάσσια οικοσυστήματα, και μπορεί να αλλάξουν πλήρως είδη που υπάρχουν σήμερα. Η υποβάθμιση της περιοχής και η καταστροφή της φυσικής άμυνας που δημιουργούν τα δέντρα, οι θάμνοι, οι φυσικοί φράκτες, οι αναβαθμίδες / πεζούλες / ξερολιθιές και το έδαφος που μπορεί ακόμα να απορροφάει νερό, θα αφήσει εκτεθειμένη τη Σίφνο στην διάβρωση και σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που ζήσαμε το 2003, πλημμύρες, καταστροφή υποδομών, χιλιάδες τόνους λάσπης.

Πώς μπορεί να αναπτυχθεί μια πιο σταθερή, βιώσιμη οικονομία που θα ωφελήσει και τους ιδιοκτήτες κτημάτων στην περιοχή αλλά και ολόκληρη τη Σίφνο

Σήμερα σημαντικά έσοδα παράγονται για όλη τη Σίφνο ακριβώς λόγω της ύπαρξης αυτής της περιοχής. Η διατήρηση της περιοχής σε καλή κατάσταση όπως και ο πολιτιστικός και αρχιτεκτονικός πλούτος της Σίφνου προσελκύουν χιλιάδες ανθρώπους που μένουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σε όλο το υπόλοιπο νησί, όπου φυσικά και εκεί πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Η προστασία και η ανάδειξή της θα συμβάλλουν στη μεγέθυνση του οικονομικού οφέλους για όλη τη Σίφνο.

Μια γεωργία σοφή και οικολογική, που έρχεται από το παρελθόν και είναι ζητούμενο για το μέλλον: Προϊόντα οικολογικής-παραδοσιακής γεωργίας και μελισσοκομίας από την περιοχή, με τοπικά είδη (σπόροι και δέντρα) και φιλικές στο περιβάλλον πρακτικές, χωρίς χημικά, μπορεί να έχουν υψηλή διατροφική αξία και καλύτερη τιμή. Χρειάζεται, όμως, να:

βοηθήσουμε με γνώσεις, προγράμματα και υποστηρικτικά εργαλεία τους γεωργούς, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους ιδιαίτερα νέους/νέες και τον Αγροτικό και Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό για να αναπτύξουν μια τέτοια γεωργία, μελισσοκομία και κτηνοτροφία, σε αγροτικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή, ώστε να εφαρμόζονται συγκεκριμένα κριτήρια στην δραστηριότητά τους, να είναι αυτή συμβατή με τη σημασία και την προστασία της περιοχής αλλά και να μπορεί να επωφεληθεί από τις σχετικές χρηματοδοτήσεις,

– δημιουργηθεί ένα σχήμα απονομής ειδικής σήμανσης για προϊόντα που θα παράγονται με βιώσιμες πρακτικές μέσα στην περιοχή NATURA αλλά και άλλα σχήματα προαγοράς προϊόντων, ώστε να ξέρουν οι παραγωγοί τι ποσότητες θα μπορούν να πωλήσουν απευθείας στους καταναλωτές και να έχουν χρήματα που χρειάζονται για την δραστηριότητά τους.

Ο συνδυασμός γεωργίας και οργανωμένων επισκέψεων τόσο στις φυσικές περιοχές όσο και σε αγροκτήματα με ντόπιους σπόρους και οικολογικές πρακτικές μπορεί να είναι πηγή νέων επαγγελμάτων και συμπληρωματικών εισοδημάτων. Οργανωμένες επισκέψεις, προγράμματα εθελοντισμού, κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία, αναβαθμισμένη ξενάγηση μέσω των μονοπατιών στην οικολογική, πολιτισμική και αρχαιολογική αξία της περιοχής και σε επισκέψιμα αγροκτήματα, με αυστηρούς κανόνες και τοπικούς, εκπαιδευμένους οδηγούς, μπορεί να δημιουργήσουν εισοδήματα και θέσεις εργασίας για:

– ντόπιους που έχουν κτήματα

-φύλαξη, προστασία, αποκατάσταση και μακροχρόνια διαχείριση της περιοχής, όπως γίνεται σε περιοχές με σχετική παράδοση.

Όλη η περιοχή, ένα ανοιχτό οικολογικό εργαστήριο: Σήμερα όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται η αξία “λύσεων με βάση τη φύση”. Αυτές βασίζονται σε παραδοσιακές πρακτικές σαν κι αυτές που γνωρίζαμε στη Σίφνο, και συναντώνται σήμερα με σύγχρονη επιστημονική γνώση και οικολογική συνείδηση. Η περιοχή αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως ένα ανοικτό οικολογικό εργαστήριο για μελέτη κι απόκτηση εμπειριών για τις λειτουργίες της φύσης και για το πώς αυτές επηρεάζονται από την κλιματική κρίση.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τις ανθρώπινες δραστηριότητες εκεί και την διαχρονική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον καθώς και για τις κλιματικές συνθήκες προσελκύοντας, στο μέλλον επισκέπτες και ερευνητές.

Ακόμα και τα αγροτικά κτίσματα (θημωνιές, αλώνια, στέρνες, μάντρες) θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική γνώση σε μια αρχιτεκτονική για το μέλλον, ενώ η γνωριμία με αυτά και η μελέτη τους θα είχαν και σημαντικά οικονομικά έσοδα από επισκέπτες, φοιτητές, ερευνητές, ακαδημαϊκές ομάδες και ευρωπαϊκά προγράμματα. Στο παρελθόν έχει γίνει καταγραφή ενός αριθμού αγροτικών κτισμάτων, χρειάζεται όμως σήμερα επικαιροποίηση και δημιουργία βάσης δεδομένων με όλα τα αγροτικά κτίσματα, τη σημασία, την κατάσταση, τους τύπους και τα ιστορικά / πολιτισμικά στοιχεία τους. Το ίδιο ισχύει και για πηγές, γούρνες και καλές πρακτικές διαχείρισης του νερού. Όλο αυτό δημιουργεί μια οικονομία που στηρίζει τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών και ανθρωπογενών πόρων.

Τέχνη μέσα στη φύση, περιβαλλοντική εκπαίδευση στη φύση: Όλο και περισσότερο η εκπαίδευση για την αειφορία / η περιβαλλοντική εκπαίδευση στη φύση αποτελεί βασική κατεύθυνση για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η Σίφνος με αυτή την μοναδική για μικρό νησί φυσική περιοχή θα μπορούσε να είναι εργαστήριο συνάντησης κι αλληλεπίδρασης μαθητών, εκπαιδευτικών, τοπικών φορέων, ακαδημαϊκών και υποστηρικτικών οργανισμών. Πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως τα Erasmus) θα μπορούσαν να στηρίξουν, σε μεγαλύτερο ακόμα βαθμό, ανάλογες συνεργασίες. Το ίδιο ισχύει και για ρεύματα σύγχρονων τεχνών (ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία, θέατρο κ.ά). Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό και φορείς που έχουν αναπτύξει παρόμοιες δραστηριότητες στη Σίφνο ώστε να αποτελέσουν τη βάση για ενίσχυση και ανάπτυξη παρόμοιων τάσεων.

Μέρος, επίσης, του ειδικού τέλους διαμονής που πληρώνουν οι τουρίστες θα πρέπει να πηγαίνει ανταποδοτικά για δραστηριότητες στην περιοχή, όπως αποκατάσταση μονοπατιών, ξερολιθιών, πυροπροστασία, φύλαξη κλπ.

Επιπλέον χρηματο-οικονομικά εργαλεία

Μεγάλο ποσοστό των ευρωπαϊκών πόρων στοχεύει στην προστασία του κλίματος και της φύσης καθώς και στην πράσινη μετάβαση. Προτείνουμε, λοιπόν, να αναπτύξουμε αλλά και να διεκδικήσουμε κατάλληλα χρηματο-οικονομικά εργαλεία για την προστασία και διαχείριση της περιοχής – κάτι που δεν γίνεται σήμερα:

ευρωπαϊκούς πόρους που έχει η κεντρική και περιφερειακή διοίκηση ακριβώς για αυτό το σκοπό (Ταμείο Ανάκαμψης και Αποκατάστασης, ΕΣΠΑ 2021-2027, Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.ά.)

ευρωπαϊκούς πόρους που θα αναζητήσει η Σίφνος απευθείας από ευρωπαϊκά προγράμματα, με στήριξη διαφόρων φορέων,

– πόρους από το Πράσινο Ταμείο και ίσως από το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης,

– δωρεές

για στήριξη διαφόρων δράσεων προστασίας και διαχείρισης (μονοπάτια, ξερολιθιές, φροντίδα οικοσυστημάτων κ.ά.) μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο πράσινης οικονομίας της περιοχής.

Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς

Η φορολογία πρέπει να αναγνωρίσει ότι η περιοχή και οι ιδιοκτησίες ανήκουν σε καθεστώς προστασίας της φύσης και άρα πρέπει να έχουν πολύ χαμηλή φορολογία, και όχι φορολόγηση ως οικόπεδα τουριστικής ζώνης. Αφετέρου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να στηρίζονται σήμερα για να λειτουργούν ως φροντιστές της φύσης, να παίζουν ρόλο στη συντήρηση των μονοπατιών, των ξερολιθιών, του τοπίου και των μοναδικών οικοσυστημάτων.

Χρειάζεται να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία να χρεώνονται με μειωμένο ή μηδενικό ΕΝΦΙΑ και μειωμένο φόρο μεταβίβασης οι γονικές παροχές και κληρονομιές για τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται μέσα σε όλη την έκταση της περιοχής, επιβραβεύοντας την προστασία και συντήρηση της φύσης, του τοπίου και των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της.

Με ποιο ανθρώπινο – κοινωνικό κεφάλαιο μπορούμε να στηρίξουμε μια τέτοια επιλογή

Τα τελευταία χρόνια μια σειρά προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν φορείς στη Σίφνο στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη αυτού του μοναδικού και ανεκτίμητου φυσικού και πολιτιστικού πλούτου:

– Πολλές οικολογικές και εθελοντικές δράσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παλιότερα – μεταξύ άλλων διεθνείς συναντήσεις, πρόγραμμα για την περιοχή NATURA, ενημέρωση και περιβαλλοντικά παιχνίδια για το οικοσύστημα της παραλίας των Καμαρών καθώς και εκπαίδευση στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και κατασκευή του μικρού κέντρου ενημέρωσης για την περιοχή NATURA στην αρχή του μονοπατιού για τον προφήτη Ηλία.

– Δράσεις σήμανσης και ανάδειξης των μονοπατιών από διάφορους φορείς που μετέτρεψαν τη Σίφνο σε σημαντικό προορισμό για βόλτα σε μονοπάτια

– Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το GRAPE και το SMILO MED στα οποία συμμετέχουν ο Δήμος και ο Άνεμος Ανανέωσης

– Το πρόγραμμα STARS4WATER

– Το πρόγραμμα Horizon Μετάλλων Μονοπάτια (και ελπίζουμε των κεραμοποιείων ή του νερού)

– Η δημιουργία της ΦΛΕΑ

και πολλά άλλα

που μεταφέρουν καλές πρακτικές και γνώσεις, μεθοδολογίες από άλλα νησιά και μικρές περιοχές, και δημιουργούν δίκτυα συνεργασίας που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη και προστασία όλου αυτού του πλούτου που διατηρούμε ακόμα αλλά και στην δημιουργία υπεύθυνης και ευημερούσας οικονομίας στη Σίφνο.

Μπορούμε επίσης να αξιοποιήσουμε την διάθεση υποστήριξης που εκφράζουν δίκτυα κοινωνικής οικονομίας (αξιοποιώντας την εμπειρία του ευρωπαϊκού προγράμματος GRAPE στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Σίφνου και ο Άνεμος Ανανέωσης ) καθώς και μικρών νησιών, μέσω του δικτύου SMILO και του ειδικού σήματος βιώσιμων νησιών που απονέμει με συγκροτημένη μεθοδολογία το SMILO.

Μακροπρόθεσμη επένδυση για όλη τη Σίφνο

Ως κοινωνία χρειάζεται να στοχεύουμε πλέον σε μια οικονομία της προστασίας της φύσης, όχι σε μια οικονομία που καταστρέφει το φυσικό πλούτο, την υλική βάση για την ευημερία μιας κοινωνίας. Επικέντρωση μόνο σε βραχυπρόθεσμα κέρδη, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το περιβάλλον ή ενάντια στο περιβάλλον, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κατάρρευση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Μια τέτοια οικονομική οπτική για την περιοχή που τελικά αφορά και το σύνολο της Σίφνου είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην διατήρηση των τοπικών χαρακτηριστικών και αξιών της Σίφνου που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ευημερία της κοινωνίας, σε αγαστή συνύπαρξη ανθρώπων και φύσης στο νησί. Όπως συνέβαινε τόσους αιώνες και αποτελεί, μαζί με τον πολιτισμό μας, έναν πόρο και μια κληρονομιά για τα οποία μπορούμε να υπερηφανευόμαστε.

Οφείλουμε και εμείς να διατηρήσουμε μακροχρόνια την περιοχή NATURA, να παραδώσουμε την περιοχή και τη Σίφνο στις επόμενες γενιές όπως την παραλάβαμε, και ακόμα καλύτερη. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται να δημιουργηθεί και να στηριχθεί με πόρους και προσωπικό ένας φορέας διαχείρισης και προστασίας της περιοχής που θα μπορέσει να υλοποιήσει το σχεδιασμό μακροχρόνια, θα βοηθάει στην πρόληψη καταστροφών, πυρκαγιών, παράνομων δραστηριοτήτων αλλά και θα φροντίζει για πόρους, ενώ θα συνεργάζεται με φορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, την τοπική κοινωνία.

Καλούμε το Δήμο να υιοθετήσει τις προτάσεις και να καλέσει τους μελετητές να προσαρμόσουν την μελέτη σε αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτή την πορεία θα είμαστε ενεργά υποστηρικτές.

Υπογραφές

Αναστασιάδης Μανόλης

Αναστασόπουλος Νίκος, Αν. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Dolfino Luca, οικονομολόγος

Κανακάρη Κατερίνα, περιβαλλοντολόγος

Κανακάρης Σέτος, αρχιτέκτονας

Κατζηλιέρη Σοφία

Κόμη Μαρία, Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Σίφνου

Κόμης Γιώργος, δικαστικός επιμελητής

Λαζαρής Αντώνης, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Μπακέλα Ζωή, Γιατρός

Μπελιός Νικόλαος, γεωλόγος, εκπαιδευτικός, μελισσοκόμος

Ντοκόπουλος Γιώργος, Συνταξιούχος δικηγόρος

Παπαπαύλου Γιώργος, Αντιπρόεδρος Ενεργειακής Κοινότητας Σίφνου

Τσεκούρας Αθανάσιος,

Τζιρτζιλάκη Ελένη, Δρ. αρχιτέκτων –εικαστικός

Χατζής Δημήτρης, δημοσιογράφος

Χρυσόγελος Νίκος, πρόεδρος ΔΕ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, π. Ευρωβουλευτής, π. Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.