“Ο διαπολιτισμικός διάλογος μπορεί να συνεισφέρει στην προώθηση πράσινων λύσεων και πρακτικών φιλικών στο κλίμα που είναι καινοτόμες και σύγχρονες αλλά έχουν παράλληλα βαθιές ρίζες στις παλιότερες κοινωνίες”. Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα της εισήγησης του Ν. Χρυσόγελου στην πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση διαλόγου που διοργάνωσε στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Διαπολιτισμικού Διαλόγου Anna Lindh Foundation σε συνεργασία με την Γαλλική Εθνοσυνέλευση και την Ένωση για την Μεσόγειο. Μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκούς, αλλά και επισήμους από διάφορες χώρες, ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι.
Ας μην ξεχνάμε ότι στη Μεσόγειο ιδέες και πρακτικές που σήμερα θεωρούνται ιδιαίτερα καινοτόμες και πράσινες, έχουν βαθιές ρίζες αλλά συχνά αγνοούμε αυτό τον πλούτο εμπειριών και δεν επιδιώκουμε να τον εντάξουμε σε σύγχρονες επιστημονικές λύσεις για μια πράσινη/κυκλική οικονομία: σπίτια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, κοινωνίες χωρίς απόβλητα, οικολογική διαχείριση της γης και της καλλιέργειας, ολοκληρωμένη διαχείριση των φυσικών, υδατικών πόρων αν και δεν λέγονταν ακριβώς έτσι έχουν σημαντικές ρίζες στις μεσογειακές κοινωνίες. Ας τα συνδέσουμε με την ανεκτικότητα, τη βιωσιμότητα, τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Ο κίνδυνος αλλαγής του κλίματος και των σοβαρών επιπτώσεων στη Μεσόγειο μπορεί να μετατρέψει την απειλή σε ευκαιρία / δυναμική αλλαγής προς όφελος των κοινωνιών, των πολλών και του περιβάλλοντος – κλίματος.
Οι πετυχημένες κοινωνίες του μέλλοντος θα είναι διαπολιτισμικές. Διαβάστε το κείμενο που ξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Anna Lindh Foundation στα αγγλικά εδώ.