Ο Άνεμος Ανανέωσης έχει λάβει από την ίδρυσή του το 2014 μέχρι σήμερα 11 διεθνείς και ευρωπαϊκές διακρίσεις για το κοινωνικό του έργο και τη συνεισφορά του στην προώθηση της βιωσιμότητας, της κοινωνικής καινοτομίας, της κοινωνικής συνοχής, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών.
Ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / WIND OF RENEWAL είναι μια ΚΟΙΝΣΕΠ Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού», εργάζεται για το δημόσιο συμφέρον, και η λειτουργία της αποσκοπεί στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το όποιο οικονομικό αποτέλεσμα προκύπτει από δράσεις της εξυπηρετεί αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον. Όλες οι δραστηριότητές της αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής, της ενδυνάμωσης και ενεργοποίησης των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας και την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη κυρίως μέσω της (μη τυπικής) εκπαίδευσης για όλους κι όλες, της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας, της δράσης για την προστασία του κλίματος, την ενεργειακή μετάβαση καθώς και της προώθησης του βιώσιμου τουρισμού.
Ένα από τα εμβληματικά έργα του ΑΝΕΜΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ είναι το Welcommon Hostel, ένα καινοτόμο και συμπεριληπτικό ξενώνα, στην Αθήνα, που φιλοξενεί ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για διαφορετικούς λόγους: τουρίστες, σχολεία σε εκπαιδευτικές εκδρομές, πρόσφυγες που αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους, μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, φοιτητές και συαντήσεις Erasmus, εθελοντές και “νομάδες”.
Δεχόμαστε δεκάδες εκατοντάδες εκπροσώπους φορέων που ενδιαφέρονται για τη δράση μας, ενώ όλο και περισότερο πανεπιστήμια, σχολές και φορείς ενδιαφέερονται να στείλουν νέους ανθρώπους για πρακτική άσκηση, internship σε διάφορους τομείς και θέσεις, ενώ από το 2016 μέχρι σήμερα πάνω από 400 άτομα έχουν συμμετάσχει στις δραστηριότητές μας για διάστημα 2-12 μηνών, προσέφεραν αλλά και κέρδισαν εμπειρία, γνώση, δεξιότητες, κατάθεση ψυχής.
Οι διακρίσεις και τα βραβεία γις τον Άνεμο Ανανέωσης και το Welcommon Hostel:
1. Ο Άνεμος Ανανέωσης και το Welcommon Hostel επιλέχθηκαν ως ένα από τα καλύτερα των καλύτερων πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρω-Μεσογειακή ζώνη to 2021 (Best Of civil society initiatives of the Euro-Med Region) την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, παρουσιάστηκε στην διεθνή εκδήλωση “Long Night of Ideas” στις 7/6/2021 “how civil society in the Euro-Med was contributing to overcome challenges of our times”, που οργάνωσαν οι Euromed Citizen Reporters, με την υποστήριξη του Anna LIndh Foundation και του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
2. Το WELCOMMON HOSTEL ψηφίστηκε ως η καλύτερη κοινωνική / διαπολιτισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας (best social / intercultural action 2020-2021 in Greece during covid-19) στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το εθνικό δίκτυο του “Anna Lindh Foundation“, του ευρωμεσογειακού δικτύου για τον διάλογο των πολιτισμών.
3. Ο Άνεμος Ανανέωσης και το Welcommon Hostel συμπεριλήφθηκαν στην τελική 5αδα των finalist για το βραβείο 2021 της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κοινωνική ένταξη 2021 (Central European Bank – CEB “social inclusion” award 2021).
4. Το WELCOMMON HOSTEL συμπεριλήφθηκε στην τελική 5άδα των finalist για το βραβείο 2021 ΗΟSCARs “Εξαιρετικός Βιώσιμος Ξενώνας” (HOSCARs “Extraordinary Sustainable Hostel 2021), για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του.
5. Το 2021, το Welcommon Hostel (και ο Άνεμος Ανανέωσης) αναγνωρίστηκαν για το κοινωνικό τους έργο μέσα στην πανδημία, ως ο πιο ξεχωριστός Ξενώνας – Ήρωας σε παγκόσμιο επίπεδο (most EXTRAORDINARY Hostel Hero 2021), από το HostelWorld, το Online Travel Agent,. Επιλέχθηκε ως το most EXTRAORDINARY Hostel Hero από μια διεθνή επιτροπή κριτών και από 20.000 πολίτες από όλο τον κόσμο που ψήφισαν για την επιλογή του πιο ξεχωριστού Hostel Hero το 2021
6.Το 2020 το HOSTEL WORLD χαρακτήρισε το WELCOMMON HOSTEL ως ένα από τους Ξενώνες-Ήρωες για εκείνη τη χρονιά (one of the Hostel Heroes 2020), ως ένα “hostel που εν μέσω της κρίσης υποστηρίζει την κοινότητα να έρθει κοντά …χτίζοντας ένα καλύτερο κόσμο” (“a hostel that in the midst of the crisis is supporting the community coming together… building a better world!”).
7. Ο Άνεμος Ανανέωσης επιλέχθηκε ως ένα από τα 3 καλύτερα παραδείγματα προγραμμάτων για πρόσφυγες που συνεισφέρουν στον διάλογο των πολιτισμών, στην ευρωμεσογειακή ζώνη, στο πλαίσιο του βραβείου 2017 Euro-Med Dialogue Award) από το ευρω-μεσογειακό Ίδρυμα για τον διάλογο των πολιτισμών Anna Lindh Foundation και το Μεσογειακό Ίδρυμα Fondazione Mediterraneo.
8. Ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / Wind of Renewal βραβεύτηκε το 2018 με το European Citizen’s Prize 2018, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το European Citizen’s Prize αναγνωρίζει πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, στην αλληλοκατανόηση, στην πιο στενή συνεργασία και ένταξη ανθρώπων από την ΕΕ καθώς και στην διασυνοριακή συνεργασία που ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Ο Άνεμος Ανανέωσης βραβεύθηκε με το European Citizen’s Prize 2018 στις 9 Οκτωβρίου 2018, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί μια σεμνή τελετή στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, Νίκος Χρυσόγελος, επιλέχθηκε και να μιλήσει κατά την τελετή βράβευσης, όπως και ο φιλόσοφος Mihai Sora (Ρουμανία). Τα βραβεία απονεμήθηκαν από την Sylvie Guillaume, αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία πολλών ευρωβουλευτών καθώς και του – τότε – προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani.
9. Έχουμε επίσης λάβει μια “ειδική αναφορά» του βραβείου REVES Excellence Award 2017 (A Special Mention” award of the REVES Excellence Award 2017) για το πρότζεκτ “Welcommon” που διασφάλιζε φιλοξενία και ένταξη ευάλωτων προφύγων.
10. Ένα χάλκινο βραβείο στον διαγωνισμό @REVESNetwork #ExcellenceAwards 2019 (a bronze prize 2019), για την ενεργή συμμετοχή σε 4 βασικά πρότζεκτ “που δείχνουν κοινωνική και πράσινη καινοτομία και έχουν ένα κοινωνική επίδραση στην τοπική κοινότητα”
11. Η Γαλλική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Κοινωνικής Ένταξης κάλεσε την ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΕΩΣΗΣ / WIND OF RENEWAL να συμμετάσχει στο εθνικό της Συνέδριο που διοργανώθηκε 16-17/11/2018, στη Μασσαλία, όπου παρουσίασε το έργο της ως ένα «καλό παράδειγμα κοινωνικής ένταξης στον ευρωμεσογειακό χώρο», που εξάλλου έχει συμπεριληφεί σε ειδική έκδοση με παρόμοια καλά παραδείγματα.