Νέα διάκριση για τον Άνεμο Ανανέωσης και το κέντρο φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων WELCOMMON
-
Επιλέχθηκε ως καλό παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης που προφέρει ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας σε 11 ευρωμεσογειακές χώρες
-
Παρουσιάστηκε σε εργαστήριο και σε πάνελ του συνεδρίου της Γαλλικής Ομοσπονδίας κοινωνικών επιχειρήσεων ένταξης, στις 16 και 17.11 στη Μασσαλία
Ο Άνεμος Ανανέωσης επιλέχθηκε ως ένα από τα καλά παραδείγματα σε ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο κοινωνικής επιχείρησης που εργάζεται για την κοινωνική ένταξη, στο πλαίσιο έρευνας που εκπονήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής Ομοσπονδίας των Κοινωνικών Επιχειρήσεων Ένταξης – Fédération des Entreprises d’ Insertion (F.E.I.)
Η έρευνα με θέμα: «Η ένταξη στη Μεσόγειο, από τη μια όχθη στην άλλη», πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γαλλικού Υπουργείου Εργασίας και παρουσιάστηκε δημόσια στις 16 Νοεμβρίου στην Μασσαλία, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Η έρευνα αυτή προσφέρει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των διαφόρων δράσεων υπέρ της ένταξης μέσω της εργασίας σε έντεκα χώρες της Μεσογείου: Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Τυνησία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Ισπανία. Επίσης, αναδεικνύονται κάποια καλά παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων, ενώ αναδεικνύονται σημεία σύγκλισης αλλά και οι ιδιαιτερότητες σε κάθε μία από αυτές τις χώρες.
Οι ερευνητές επέλεξαν δύο καλά παραδείγματα από την Ελλάδα, αφενός την ΚΟΙΝΣΕΠ “Άνεμος Ανανέωσης” με το κέντρο φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων WELCOMMON, κι αφετέρου τον “Κλίμαξ Plus”.
O “Άνεμος Ανανέωσης” προσκλήθηκε, έτσι, και συμμετείχε στο συνέδριο της γαλλικής Ομοσπονδίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων Ένταξης (F.E.I.), στη Μασσαλία, 16 και 17 Νοεμβρίου, για να παρουσιάσει το WELCOMMON και τις δράσεις του για την κοινωνική ένταξη προσφύγων.
Ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ “Άνεμος Ανανέωσης”, συμμετείχε σε
– εργαστήριο για τα θέματα της κοινωνικής ένταξης προσφύγων,
– πάνελ, στην ολομέλεια του συνεδρίου, με θέμα τις εμπειρίες και τα μοντέλα κοινωνικής ένταξης σε διάφορες ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, μέσα από την δράση κοινωνικών επιχειρήσεων που αναδείχθηκαν από την έρευνα ως καλά παραδείγματα.
Ο στόχος της έρευνας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία F.E.I. ήταν “να κάνουμε μια απογραφή για το τι γίνεται από πλευράς κοινωνικής ένταξης τόσο στην Βόρεια όσο και στην Νότια Ακτή της Μεσογείου, να μάθουμε – μέσω της μελέτης – από τα μοντέλα και τις δράσεις που ακολουθούνται αλλά και να προβληματιστούμε για το δικό μας γαλλικό μοντέλο επιχειρήσεων ένταξης και ευρύτερα για τις κοινωνικές επιχειρήσεις σε μεσογειακό επίπεδο”.
Η Ομοσπονδία F.E.I. ελπίζει ότι το βιβλίο αυτό θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν περισσότερο υπέρ της κοινωνικής ένταξης και ότι θα τροφοδοτήσει με τις εμπειρίες που καταγράφονται “βέλτιστες πρακτικές στην υπηρεσία της καταπολέμησης των αποκλεισμών στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία”.
Συμμετοχή στο εργαστήριο για την “κοινωνική ένταξη των προσφύγων”
Στις 16.11, στο πλαίσιο του ενός από τα 7 εργαστήρια που οργανώθηκαν από την γαλλική ομοσπονδία, αυτό για την κοινωνική ένταξη προσφύγων (Tous sur le pont pour l’ INTÉGRATION DES RÉFUGIÉS) αναλύθηκαν δύο καλά παραδείγματα, αυτό του Ανέμου Ανανέωσης/ Wind of Renewal (Ελλάδα) με το WELCOMMON καθώς και του προγράμματος Humando (Γαλλία) – FAF.TT. Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά τη λειτουργία, τις δράσεις και τα επιτεύγματα του κέντρου φιλοξενίας κι ένταξης και να απαντήσει σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.
Συμμετοχή σε πάνελ “Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες και πρακτικές κοινωνικής ένταξης σε διάφορες χώρες”
Επίσης, ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπροσωπώντας τον Άνεμο Ανανέωσης συμμετείχε στο πάνελ που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Ολομέλειας του συνεδρίου της γαλλικής Ομοσπονδίας, που αφορούσε στις διαφορετικές εμπειρίες και πρακτικές κοινωνικής ένταξης φορέων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες. Στο πάνελ αυτό συμμετείχαν οι:
Nora Fitzgerald Belahcen (Amal Marrakech – Μαρόκο),
Xaro Castello (Fondation Tots Units – Ισπανία),
Youssef Chaqor (Kilimanjaro Environnement – Μαρόκο),
Νίκος Χρυσόγελος (Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal- Ελλάδα),
Kim Issa (Arcenciel – Λίβανος),
Marija Strniša (Dobrovita – Σλοβανία)
Τη συζήτηση συντόνισε η Manal Tabet, μία από τις δύο ερευνήτριες που συγκέντρωσαν κι επεξεργάστηκαν το υλικό για την έρευνα.
Το συνέδριο της Ομοσπονδίας και η εκλογή του προέδρου και του συμβουλίου της
Στην Ομοσπονδία συμμετέχουν 508 κοινωνικής επιχειρήσεις ένταξης σε σύνολο 1212 επιχειρήσεων ένταξης στη Γαλλία. Σε αυτές απασχολούνται συνολικά 36.493 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 20.935 σε θέσεις ένταξης. Ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 1 δις Ευρώ ετησίως.
Στο συνέδριο – που πραγματοποιήθηκε πάνω σε ένα φέρι-μποτ, και στο οποίο συμμετείχαν 350 άτομα, εκπρόσωποι κοινωνικών επιχειρήσεων ένταξης από τη Γαλλία καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές από 10 χώρες, ανακηρύχθηκε ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Κοινωνικής Ένταξης Luc de Gardelle που αντικαθιστά των επί 4.5 χρόνια πρόεδρο Kenny Bertonazzi. Ανακηρύχθηκαν, επίσης, και το συμβούλιο της F.E.I καθώς και το Bureau που είχαν προκύψει με ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της ομοσπονδίας.
Ο νέος πρόεδρος συμμετείχε ήδη για 3 χρόνια στο Bureau της Ομοσπονδίας και είναι εκπρόσωπος της κοινωνικής επιχείρησης Presta ’terre, που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών κηπουρικής και βιολογικής καλλιέργειας, στο Oberhoffen στο Moder, Bas-Rhin. Η θητεία του θα είναι για 3 χρόνια. Στο νέο Bureau της Ομοσπονδίας συμμετέχουν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι, Kenny Bertonazzi και Laurent Laïk, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην διακυβέρνηση, ενώ έχει ανανεωθεί το ένα τρίτο των μελών του.
Ο νέος πρόεδρος έκλεισε με την ομιλία του το συνέδριο (ενώ ο απερχόμενος το άνοιξε) τονίζοντας ότι: «είναι μεγάλες οι ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσουμε κατά τους επόμενους έξι μήνες, και θα πρέπει να πιάσουμε δουλειά!”, θυμίζοντας ότι έχουν μια σημαντική αποστολή, να καθοδηγήσουν την επιτροπή που εργάζεται για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, με συντονιστή τον Jean-Marc Borello, πρόεδρο της διεύθυνσης του GROUPE SOS, που προλόγισε και την έκδοση της έρευνας.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε κατά την δεύτερη μέρα και ο Ύπατος Αρμοστής για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Καινοτομία, Christophe Itier.
Στην ημερήσια διάταξη του νέου Προέδρου της Ομοσπονδίας είναι συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας της Κυβέρνησης Μακρόν για να συζητηθεί το θέμα της κατάρτισης στο πλαίσιο της διαδικασίας προώθησης του Μεγάλου Επενδυτικού Σχεδίου (Grand plan d’ investissement), οι κατευθύνσεις της νέας νομοθετικής ρύθμισης αλλά και η πειραματική εφαρμογή ενός νέου μοντέλου για την απασχόληση των ανέργων.
Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε σύντομες συζητήσεις με τον απερχόμενο και τον νέο πρόεδρο της Ομοσπονδίας για τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων από τις δύο χώρες αλλά και από άλλες μεσογειακές χώρες, στη βάση και των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Το μήνυμα του συνεδρίου
Ποιος δεν έχει ακούσει αυτή τη χορωδία του Charles Aznavour “Μου φαίνεται ότι η δυστυχία θα ήταν λιγότερο οδυνηρή στον ήλιο”; Προφανώς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: η φτώχεια συχνά συνδυάζεται με τον αποκλεισμό, ειδικά στη Μεσόγειο. Ευτυχώς, οι πρωτοβουλίες για κοινωνική ένταξη είναι τόσο πλούσιες και πολυάριθμες, αλλά και ελάχιστα γνωστές, σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι κοινωνικές επιχειρήσεις συχνά καταγράφονται με βάση υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο και αναλύονται τακτικά ο αντίκτυπος της δουλειάς τους.
Δείτε την σύνθεση των παρουσιάσεων στα εργαστήρια και στο συνέδριο εδώ