Έχοντας την επιθυμία να κατανοήσω περισσότερο την κατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη και όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνει, υπέβαλα αίτηση για ένα πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης με τον Άνεμο Ανανέωση στην Αθήνα, που υλοποιεί εντός του ξενώνα Welcommon Hostel.
Η Ελλάδα, λόγω της εγγύτητάς της με την Τουρκία, είναι μια χώρα διέλευσης για χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται από την Ασία και την Αφρική και διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, οικογένειες που έφυγαν από τον πόλεμο, την καταπίεση, τη δύσκολη ζωή, βρίσκονται στοιβαγμένες σε στρατόπεδα ή μερικές φορές στην “αστική ζούγκλα” της Αθήνας. Εν μέσω αυτού, ο τουριστικός αλλά καινοτόμος ξενώνας Welcommon Hostel είναι ένας απαραίτητος χώρος μετάβασης για τους πρόσφυγες που αναζητούν ένα μέρος για να μείνουν. Είναι ένα όμορφο εργαστήριο πολυ-πολιτισμικότητας και κοινωνικής ανταλλαγής όπου συναντάτε εθελοντές, τουρίστες και πρόσφυγες. Η οικολογική συνείδηση και η βούληση να γίνει το Welcommon Hostel ένας οικολογικά υπεύθυνος χώρος μέσω της εργασίας των εθελοντών και των ενοίκων είναι, επίσης, μέρος του DNA του ξενώνα και ο λόγος που αποφάσισα να δεσμευτώ για 3 μήνες και να έχω αυτήν την καταπληκτική εμπειρία
Στον ξενώνα, οι εθελοντές μπορούν να επωφεληθούν από μια μεγάλη ελευθερία δράσης και να αναπτύξουν διαφορετικές δραστηριότητες για να ενδυναμώσουν και κινητοποιήουν τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας. Για την αποστολή μου, με τίτλο «Κοινωνική και πράσινη καινοτομία για νέους», και με τη βοήθεια της ομάδας εθελοντών, φανταστήκαμε πολλά εργαστήρια, μαθήματα και δραστηριότητες για παιδιά. Όταν έφτασα, υπήρχαν ήδη διάφορα μαθήματα που είχαν προταθεί στους ενοίκους που ήταν εντελώς ελεύθεροι να τα παρακολουθήσουν, όπως μαθήματα Γερμανικών και Αγγλικών, μαθήματα αθλητισμού ή μαθήματα ιστορίας. Τότε φαντάστηκα και δημιούργησα μια νέα δραστηριότητα που ονομάζεται «Κοινωνία και περιβαλλοντική τάξη», ένα είδος εισαγωγής σε κάποιες κοινωνικές και οικολογικές αρχές και ζητήματα. Οργάνωσα αυτό το μάθημα ως ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές μου για πράγματα που «έχουν σημασία» για αυτούς. Μέσα από μαθήματα για κλασικά θέματα όπως η επιστήμη ή η γεωγραφία.
Πάντα προσπαθούσα να διατηρήσω μια περιβαλλοντική προσέγγιση προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσω για οικολογικά ζητήματα. Για παράδειγμα, έκανα ένα μάθημα κλασικής γεωγραφίας για όλα τα διαφορετικά κλίματα που μπορούμε να βρούμε στην επιφάνεια της γης και το μετέτρεψα σε μια ευρύτερη συζήτηση με τις ερωτήσεις για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στο κλίμα. Οι μαθητές όλων των ηλικιών, πρόθυμοι να μάθουν, συμμετείχαν πολύ στις τάξεις. Έμαθα επίσης πολλά για την ικανότητά μου να διδάσκω κάτι και συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσε να είναι μια πραγματική κλήση.
Εκτός από τα μαθήματα, διοργανώσαμε πολλά διαφορετικά εργαστήρια που θα μπορούσαν να φέρουν στο φως τις δεξιότητες που έχουν οι ένοικοι και με τη σειρά μας να μάθουμε από αυτούς, ιδίως, με τον καθαρισμό και την αναδιοργάνωση της αυλής του ξενώνα. Πράγματι, γνωρίζοντας ότι το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες επανέρχονταν, χρειαζόμασταν έναν υπαίθριο χώρο μέσα στο Welcommon Hostel για να οργανώσουμε εκδηλώσεις, μαθήματα ή απλά να κάνουμε παρέα.
Η εμπειρία στον ξενώνα Welcommon Hostel ήταν πλούσια πολιτιστικά και κοινωνικά. Το κοινό περιβάλλον των εθελοντών και των ενοίκων μου επέτρεψε να κατανοήσω περισσότερο τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Το συνιστώ σε όλους όσους έχουν χρόνο και κίνητρο να έχουν μια τέτοια εμπειρία, να γνωρίσουν περισσότερο αυτήν την πραγματικότητα και να ενδυναμώσουν τη συλλογική συνείδηση.