Το σχολείο 14ο Γυμνάσιο Αθηνών διακρίθηκε στο Bravo Schools 2021, τον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό, κατά τον οποίο οι Ενεργοί Πολίτες του αύριο αναδεικνύουν τις προτάσεις τους για τη Δημιουργία ενός Καλύτερου Κόσμου.
Η συμμετοχή του σχολείου αναδείχτηκε μεταξύ των καλυτέρων σχολικών προσεγγίσεων στον Παγκόσμιο Στόχο 2 Μηδενική Πείνα στην κατηγορία “Δράση Συνεργασίας” με τίτλο ”Γινόμαστε πρεσβευτές του στόχου «Μηδενική Πείνα»” ξεχωρίζοντας μεταξύ των 867 συμμετοχών από 342 σχολεία που έλαβαν μέρος στη φετινή διαδικασία.
Το πρόγραμμα του σχολείου διακρίθηκε και στην ψηφοφορία κοινού: έλαβε συνολικά 208 ψήφους κατά την διαδικασία της ανοικτής ψηφοφορίας κοινού, πετυχαίνοντας έτσι την πολύ σημαντική ενεργοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας (13η θέση).
Με τις διακρίσεις αυτές εντάσσεται στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών των 17 Παγκόσμιων Στόχων In Action SDGs Schools Club και οι μαθητές γίνονται πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.
Συγχαρητήρια στην υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βολίκα Μαρία, Φυσικό – MSc Ωκεανογραφίας και στους μαθητές και μαθήτριες για την προσπάθειά τους! Χαιρόμαστε που δεσμεύονται όλοι μαζί να είναι Πρεσβευτές των 17 Στόχων για τη Δημιουργία ενός Καλύτερου Κόσμου!
Ο Άνεμος Ανανέωσης στήριξε το πρόγραμμα και ο πρόεδρος της ΔΕ Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες σχετικά με το πρόγραμμα.
Εκφράζουμε λοιπόν τα συγχαρητήριά μας για το σχολείο και τους μαθητές που συμμετείχαν και διακρίθηκαν με αυτό το ενδιαφέρον πρόγραμμα.
Γιατί “”Γινόμαστε πρεσβευτές του στόχου «Μηδενική Πείνα»
Ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο υποσιτίζεται και ένα στα τέσσερα παιδιά παγκοσμίως παρουσιάζει καθυστερημένη ανάπτυξη. O στόχος 2 «Μηδενική πείνα» επιδιώκει ως το 2030 τον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας, την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση σε θρεπτική και επαρκή τροφή μέσω της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων και της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της δασοκομίας.
Ομάδα 14 μαθητών του 14 ου Γυμνασίου Αθηνών υλοποίησε το σχολικό έτος 2020 – 2021, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Γινόμαστε πρεσβευτές του παγκόσμιου στόχου Μηδενική πείνα».
Το πρόγραμμα είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας ως προς την παγκόσμιας πείνα και φτώχεια αλλά και την ουσιαστική ενεργοποίησή τους με υπεύθυνες δράσεις και στάσεις απέναντι σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη γινόμενοι πρεσβευτές παγκόσμιων στόχων.
Άλλοι στόχοι ήταν
– η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης
– η σύγκριση διαφορετικών βιοτικών επιπέδων
– η κριτική σκέψη μέσω διαθεματικής προσέγγισης
– ο διάλογος, η ανταλλαγή ιδεών, η αλληλεπίδραση και ο στοχασμός σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα
– η αναζήτηση, διατύπωση και προώθηση προτάσεων πιθανών λύσεων για την επίτευξη του στόχου «Μηδενική πείνα»
– η ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικών, οργανωτικών, συνεργασίας, καλλιτεχνικών, χρήσης τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών
– η διεύρυνση οριζόντων των μαθητών από μία τοπική και εθνική προοπτική σε μία ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια
– η επαφή με εθνικούς και τοπικούς φορείς της κοινωνίας
– η δυνατότητα να γίνουν εθελοντές σε δράσεις και πρωτοβουλίες προσφέροντας ό,τι μπορούν σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη
– η χαρά και η ικανοποίηση της δημιουργίας
– η ευκαιρία να γίνουν μέλη μιας ομάδας που μοιράζεται κοινούς στόχους και δραστηριότητες
Πριν την έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεκπαίδευσης ενημέρωση όλων των μαθητών του σχολείου για την ιδέα υλοποίησης και τους στόχους του προγράμματος με παρουσίαση των προηγούμενων προγραμμάτων και κυρίως του προγράμματος «Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος και στην εξοικονόμηση ενέργειας, 2017-2019, Βερολίνο – Αθήνα», το οποίο απέσπασε 2 βραβεία το σχολικό έτος 2019 – 2020 σε 2 διαγωνισμούς.
Για την υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδικτυακές συναντήσεις καθώς και επικοινωνία μέσω της πλατφόρμας της ψηφιακής τάξης eclass.
Η υλοποίηση του προγράμματος περιλάμβανε τα στάδια:
– Δημιουργία ομάδας και δημιουργία αντίστοιχου μαθήματος στη ψηφιακή τάξη με τη δημιουργία της ομάδας χρηστών με στόχο την ανάρτηση και χρήση υλικού καθώς και την επικοινωνία
– Επιλογή του στόχου «Μηδενική πείνα» κατόπιν της θεωρητικής παρουσίαση των 17 παγκόσμιων στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης
– Σύνδεση του στόχου με τους άλλους στόχους και κυρίως τον στόχο «Μηδενική φτώχεια»
–Αναζήτηση θεματικού υλικού για την αντίστοιχη υλοποίηση έργων και δράσεων (κείμενα, φωτογραφίες, εικόνες, ταινίες, ντοκιμαντέρ, video κλπ)
– Σύνταξη ερωτηματολογίων και τελικού ερωτηματολογίου και η προώθησή του για συμπλήρωση από μαθητές, γονείς, κοινωνικούς φορείς και άλλους πολίτες
– Παρουσίαση διαδικτυακού προγράμματος από την εθελοντική οργάνωση «Μπορούμε», όπου οι μαθητές εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με τη σπατάλη φαγητού, τους τρόπους καταπολέμησης του υποσιτισμού, τη διάσωση και την προσφορά τροφίμων, και παρακινήθηκαν να γίνουν εθελοντές οι ίδιοι αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους με διάφορες δράσεις για άτομα που έχουν ανάγκες –– Διαδικτυακές συζητήσεις και συνεντεύξεις της ομάδας από: τον Δρ. κ. Γρηγόρη Λέων, Ιατροδικαστή, Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων & Πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), τον Ερευνητή Ανθρωπιστικής Πολιτικής Mr. Simon Levine, Research Fellow at the Humanitarian Policy group at ODI, Overseas Development Institute, London, τον κ. Νίκο Χρυσόγελο, Χημικό, Πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Άνεμος Ανανέωσης»
Οι ομιλητές έδωσαν κατανοητές και αξιόλογες απαντήσεις στις ευστοχότατες ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους εγείροντας το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, που αποκόμισαν μια ολοκληρωμένη, σαφή και εμπεριστατωμένη γνώση του θέματος
- Ακρόαση σχετικού podcast και συγγραφή σύνοψης από τους μαθητές
- Συγγραφή κειμένων για το θέμα, αλλά και προτάσεις επίλυσης του προβλήματος –
- Ατομικές – λόγω συνθηκών – φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις μαθητών με συνθήματα προβολής του στόχου της Μηδενικής Πείνας
- Υλοποίηση ομαδικού Video στον εξωτερικό χώρο του Ηρωδείου με συνθήματα γραμμένα σε κατασκευές (μάσκες, γάντια, χάρτινα πιάτα, κολλάζ)
- Συνέντευξη της υπευθύνου εκπαιδευτικού στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84
- Υλοποίηση Power Point για το συνολικό έργο
- Αξιολόγηση
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή συνάντηση των συντονιστών ΠΕ04 και στο σχολείο κατά τη λήξη του σχολικού έτους.
Το πρόγραμμα κατατέθηκε στον 4o Πανελλήνιο Διαγωνισμό Bravo Schools 2021 που αφορά τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και στον οποίο καταγράφονται οι προτάσεις των μαθητών για έναν καλύτερο κόσμο, όπου και διακρίθηκε
Συνεργασίες: Γονείς, Εθελοντική οργάνωση: “Μπορούμε”, Δήμος Αθηναίων, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση: Άνεμος Ανανέωσης