Δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριο: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Πρακτική εκπαίδευση κι επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία Β’βάθμιας»

Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας από την Αττική στο εργαστήριο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Πρακτική εκπαίδευση και επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία Β’βάθμιας εκπαίδευσης»

Το έργο GRÆDUCATION σε συνεργασία με τον οργανισμό «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / Wind of Renewal» και το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για θέματα Περιβάλλοντος (UFU) προσκαλούν εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Αττική σε ένα διαδραστικό εργαστήριο με θέμα:

«Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Πρακτική εκπαίδευση και επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

Σκοπός είναι να αναπτυχθεί μία ιδέα, με στόχο τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να κινητοποιηθούν και να ευαισθητοποιηθούν, όσον αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση στον τομέα των «Πράσινων Δεξιοτήτων». Παράλληλα χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα βιώσιμο σχέδιο, με βάση το οποίο οι δεξιότητες αυτές θα μπορούν να εφαρμοστούν στα ελληνικά σχολεία.

Στο πεντάωρο εργαστήριο θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο διδασκαλίας, το οποίο υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς των φυσικών επιστημών και της τεχνικής εκπαίδευσης των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την ενσωμάτωση του θέματος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη διδασκαλία τους.

Η ιδέα βασίζεται σε πειράματα που διενεργούν οι μαθητές οργανωμένοι σε μικρές ομάδες, με τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων, όπως είναι οι «Βαλίτσες Πειραμάτων». Οι δύο θεματικές βαλίτσες (ηλιακή ενέργεια /φωτοβολταϊκά και αιολική ενέργεια), οι οποίες θα παρουσιαστούν στο διαδραστικό εργαστήριο, περιλαμβάνουν εξοπλισμό μέτρησης, υλικό για πειράματα, καθώς και κατανοητές οδηγίες στην ελληνική γλώσσα, οι οποίες έχουν ήδη δοκιμαστεί στην πράξη.

Με την ενσωμάτωση των παρουσιαζόμενων πρακτικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές θα αποκτήσουν γνώσεις σε ζητήματα ενέργειας και προστασίας περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα θα ευνοηθούν οι μελλοντικές αποφάσεις των παιδιών, όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα των «πράσινων τεχνολογιών».

Η οργάνωση μιας τέτοιας συστηματικής ενσωμάτωσης στη διδασκαλία, καθώς και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση του επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών, αποτελούν τα θέματα της ανοικτής συζήτησης στο τέλος του εργαστηρίου.

Τι είναι το EnergyLab?

Το Energy Lab είναι ένας εξωσχολικός χώρος μάθησης, ο οποίος στεγάζεται στο Επιστημονικό Πάρκο του Γκελζενκίρχεν και αποτελεί τεχνολογικό κέντρο, το οποίο διοικείται από την πόλη του Γκελζενκίρχεν. Η ομάδα του Energy Lab προσφέρει, πρωτίστως, πειράματα για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, αλλά και την ενέργεια, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάτω από εξειδικευμένη καθοδήγηση, οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να ερευνήσουν τους τομείς αυτούς, αλλά και να διενεργήσουν πειράματα από μόνοι τους. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης της καλυμμένης με φωτοβολταϊκά πάνελ οροφής του κτιρίου του Επιστημονικού Πάρκου του Γκελζενκίρχεν, ενώ, παράλληλα, πραγματοποιείται και η πρώτη επαφή με το επαγγελματικό πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πού θα γίνει το εργαστήριο; WELCOMMON Hostel, Καποδιστρίου 4, 10682 Αθήνα, τηλ. επικοινωνίας: +30 21 0381 0646 (υπεύθυνος Νίκος Χρυσόγελος)

Πότε; Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2018, από τις 11:00 μέχρι τις 16:00

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην φόρμα συμμετοχής στο σεμινάριο στο λινκ εδώ ή στείλτε την στο windofrenewal@gmail.com

Πρόγραμμα σεμιναρίου

11:00-12:00

– Χαιρετισμός από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης
Νίκος Χρυσόγελος, «Άνεμος Ανανέωσης»
Silke Steinberg, έργο GRAEDUCATION / FIAPe.V.

– Εισαγωγή, προσδοκίες από το διαδραστικό εργαστήριο
Wolfgang Jung, έργο GRAEDUCATION /Επιστημονικό Πάρκο Γκελζενκίρχεν

12:00-13:00     Πειράματα σε μικρές ομάδες (Ήλιος και Άνεμος)

13:00-13:30     Μεσημεριανό διάλειμμα

13:30-15:00     Πειράματα σε μικρές ομάδες (Ήλιος και Άνεμος)

15:00-16:00     Ανατροφοδότηση, Συζήτηση

3 Comments

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.