Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ διοργανώνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 17.00, σεμινάριο με τίτλο «Κοινωνική οικονομία, κοινωνική ευθύνη και κοινωνική χρηματοδότηση: καλά παραδείγματα, εμπόδια, δυνατότητες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ» στο καινοτόμο χώρο της WELCOMMON HOSTEL, στην οδό Καποδιστρίου 4, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος.
Συζητάμε:
– “Κοινωνική ευθύνη και Πανεπιστήμιο Vanderbilt – Ο ρόλος του Project Pyramid στο να φέρει κοντά φοιτητές και οργανώσεις με κοινωνικό αντίκτυπο“, Tyler Skelton, MBA Class of 2019, Πανεπιστήμιο Vanderbilt (ΗΠΑ)
Το Project Pyramid φέρνει κοντά ομάδες φοιτητών με εταίρους κοινωνικές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για να εργαστούν από κοινού σε σημαντικά έργα. Το Project Pyramid εισήλθε πρόσφατα στο 13ο έτος ύπαρξής του και έχει στείλει περισσότερους από 700 φοιτητές για να συνεργαστούν με περισσότερους από 50 εταίρους σε πάνω από 20 χώρες. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι μια ομάδα διαφορετικών και φιλόδοξων μεταπτυχιακών φοιτητών να βοηθήσει τον φορέα, την κοινωνική επιχείρηση ή την οργάνωση που επιλέγεται να λύσει τα προβλήματά του/της, ενώ παράλληλα οι φοιτητές βρίσκονται μπροστά στην πραγματικότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το Project Pyramid του Turner Family Center for Social Ventures του Πανεπιστημίου Vanderbilt στοχεύει να βοηθήσει τους φοιτητές να καταλάβουν πώς οι δυνάμεις της αγοράς και η κοινωνική ευθύνη μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και άλλων κοινωνικών ζητημάτων. Το Πανεπιστήμιο και το Pyramid Project επέλεξαν φέτος να βοηθήσουν τον Άνεμο Ανανέωσης, με επιτόπου επίσκεψη δυο ομάδων φοιτητών του, ανταλλαγή εμπειριών και προτάσεις όσον αφορά την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας του WELCOMMON HOSTEL αλλά και ενδυνάμωσης του “Days of Welcommon”, του κοινωνικού προγράμματος για κοινωνική ένταξη και μη τυπική εκπαίδευση 50-60 προσφύγων, που τρέχει ο Άνεμος Ανανέωσης με την βοήθεια πολλών εθελοντών του.
-“Πώς να χρηματοδοτήσετε το κοινωνικό σας έργο στη Γερμανία“: Lea-Sophie Müller-Praefcke, Εθελόντρια στον “ΑΝΕΜΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ”
Στη Γερμανία υπάρχουν πολλές δυνατότητες χρηματοδότησης ενός κοινωνικού έργου, αλλά πολλά σχέδια δεν το γνωρίζουν. Έτσι θα δώσουμε μερικές σύντομες ιδέες για τις δυνατότητες που έχετε, μέσω Crowdfunding, διαγωνισμών, χορηγιών και χρηματοδοτήσεων από το κράτος.
– “Το Κίνημα των Πράσινων Γραφείων“: David Delto, εθελοντής στον “ΑΝΕΜΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ”
Το The Green Office Movement” ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ το 2010 και τώρα εξαπλώνεται παγκοσμίως: το The Green Office Movement” είναι ένα γραφείο αειφορίας στο Πανεπιστήμιο, το οποίο συντονίζει βιώσιμα έργα, πραγματοποιεί πράσινη εκπαίδευση, διοργανώνει εκδηλώσεις κ.λπ. Βασίζεται σε αρχές open-source , έτσι κάθε Πανεπιστήμιο έχει την ελευθερία να διαμορφώσει το ρόλο του Γραφείου του, όπως θεωρεί ότι πρέπει να είναι. Θα σας δώσουμε γρήγορες πληροφορίες σχετικά με την ιδέα του Πράσινου Γραφείου και θα σας ενημερώσουμε για τις εμπειρίες μας από την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε το Πράσινο Γραφείο στη Φρανκφούρτη.
– “Rreuse, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κοινωνική ένταξη“, Αντιγόνη Δαλαμάγκα, πρόεδρος του Rre-use
Το ευρωπαϊκό δίκτυο RREUSE αντιπροσωπεύει κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση. Το Rreuse και τα μέλη του θέλουν η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις να περάσουν την χρήση προϊόντων από “δεύτερο χέρι” (επαναχρησιμοποίηση) ως πρώτη προτεραιότητά τους, ξεφεύγοντας από την σημερινή κατάσταση που επικεντρώνει στην απλή διαχείριση των αποβλήτων και στην ανακύκλωση. Τα μέλη του Rreuse απασχολούν άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικο-οικονομικό αποκλεισμό και βοηθούν στην επανένταξή τους στην εργασία. Επιπλέον, οδηγούν τα προϊόντα πίσω στην αγορά σε προσιτές τιμές, παρέχοντας τα απαραίτητα είδη οικιακής χρήσης σε ομάδες χαμηλού εισοδήματος. Περίπου 140.000 εργαζόμενοι, ασκούμενοι και εθελοντές ασχολούνται στις δραστηριότητες των 26 μελών της σε 24 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.
– “Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης κοινωνικών σχεδίων“, Νίκος Παπακώστας, INTERALIA.
Σχεδιασμός στρατηγικής για τη χρηματοδότησης Μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινωνικών προγραμμάτων, ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης την περίοδο 2014 – 2020, γιατί χρειάζεστε μια στρατηγική για την χρηματοδότηση, πώς μπορείτε να ξεκινήσετε, ανάλυση φορέων, πρωτοβουλίες και πρακτικές κοινωνικής καινοτομίας, βιώσιμες λύσεις στην ανεργία των νέων.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Χρυσογέλος, πρόεδρος της ΔΕ του Ανέμου Ανανεώσεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακαίνιση και διαμόρφωση του καινοτόμου WELCOMMON HOSTEL βασίστηκε σε λογική και βέλτιστες πρακτικές επαναχρησιμοποίησης (reuse) και αναβάθμισης (upcycling) υπαρχόντων υλικών και αντικειμένων δημιουργώντας δωμάτια αλλά και άλλους χώρους δραστηριοτήτων που είναι λειτουργικοί και φιλικοί στο χρήστη, ενώ παράλληλα έχουν υψηλή αισθητική και νεανική ατμόσφαιρα.
Το εργαστήριο εντάσσεται σε μια σειρά συζητήσεων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στην Ενότητα “ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” που οργανώνει η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση “ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ/WIND OF RENEWAL” και το WELCOMMON HOSTREL με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας / Heinrich Boell Stiftung Greece
@VanderbiltU @RREUSE_Brussels @windofrenewal @INTERALIAPRJ
#WELCOMMONHostel #socialeconomy #socialinclusion #social #innovation #volunteers #education #university #youth