Το #SocialEconomyTalks του δικτύου δικτύων Social Economy Europe για τον Άνεμο Ανανέωσης

By 21 Φεβρουαρίου, 2021Δράσεις
Είμαστε ενθουσιασμένοι που στο πλαίσιο των #Podcast #SocialEconomyTalks που οργανώνει το ευρωπαϊκό δίκτυο κοινωνικής οικονομίας Social Economy Europe συμμετείχαμε – με τον πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ “ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ” – στη συζήτηση για ένα επίκαιρο και σημαντικό θέμα:
🛎️ Μετανάστευση και Μεταναστευτική Επιχειρηματικότητα με στόχο την ένταξη όλων 🛎️ #Inclusion4All
Στο σχετικό αφιέρωμα συμμετείχαν:
✔️ Ο Νίκος Χρυσόγελος από τον Άνεμο Ανανέωσης που παρουσίασε το Welcommon Hostel  και το @Welcommonproject
✔️ H Marie Faye από τον συνεταιρισμό της Βαρκελώνης Cooperativa Diomcoop
✔️ H Eleonora Lamio από το ευρωπαϊκό δίκτυο Diesis Network που εργάζεται στο έργο EMEN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταναστευτικής  Επιχειρηματικότητας)
Η Eleonora Lamio του οικοσυστήματος κοινωνικής οικονομίας Diesis Network εργάστηκε στο ευρωπαϊκό έργο EMEN “Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταναστευτικής Επιχειρηματικότητας” που στόχευε στην επιχειρηματικότητα μεταναστών, ιδιαίτερα μέσα από κοινωνικές επιχειρήσεις και το οποίο ολοκληρώθηκε προσφάτως. To EMEN διερεύνησε τις  προσεγγίσεις και τα διδάγματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα των μεταναστών μεταξύ διαφόρων κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών: δημόσιες διοικήσεις, δομές υποστήριξη επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικοί φορείς, κοινωνικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί επιχειρηματικότητας μεταναστών σε όλα τα επίπεδα. Στο έργο συμμετείχαν 12 μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα που συγκεντρώνουν σχετικούς φορείς σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η άμεση ομάδα στόχου του έργου περιλάμβανε προγράμματα και οργανισμούς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των μεταναστών, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστηρίζουν τους μετανάστες επιχειρηματίες (συμπεριλαμβανομένων των μικρο-χρηματοδοτήσεων και των ηθικών τραπεζών), δημόσιες αρχές, ιδίως σε αστικό και περιφερειακό επίπεδο, οργανισμούς υποστήριξης επιχειρήσεων (πχ επιμελητήρια), επαγγελματίες σύμβουλους επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σύμβουλοι μικρών επιχειρήσεων, λογιστές και δικηγόροι, ΜΚΟ που εξυπηρετούν μετανάστες, ερευνητές και φοιτητές σε αυτόν τον τομέα. Στόχος μεταξύ άλλων ήταν η ίδρυση τριών “κοινοτήτων πρακτικής”, στις οποίες οι πραγματικοί και πιθανοί μετανάστες επιχειρηματίες μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και να μάθουν ο ένας από τον άλλο, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας των μεταναστών. Εδώ η τελική έκδοση με τα αποτελέσματα του προγράμματος “Inclusive Ecosystems: towards a comprehensive support scheme for migrant entrepreneurs in Europe
Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι ιδρυτικό μέλος της Κοιν.Σ.Επ “ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ” και διευθυντής του καινοτόμου Welcommon Hostel στην Αθήνα, μια κοινωνική επιχείρηση που συνδυάζει βιώσιμο τουρισμό, κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα προσφύγων, κοινωνική και πράσινη καινοτομία, προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου.  Μέσα στην πανδημία το Welcommon Hostel προσφέρει ασφαλή διαμονή, ενδυνάμωση και μη – τυπική εκπαίδευση (μαθήματα γλωσσών και υπολογιστών, τέχνη, φυσική άσκηση, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά.) σε άστεγους ευάλωτους πρόσφυγες – πολλές γυναίκες και παιδιά, οικογένειες, LGBTQ+. Ο Άνεμος Ανανέωσης προωθεί ένα καινοτόμο μοντέλο ενδυνάμωσης και ένταξης μέσα από την δημιουργία “κοινότητας”, με στόχο να είναι η διαδικασία ένταξης επωφελής τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες υποδοχής, αναδεικνύοντας και αναβαθμίζοντας κοινωνικές δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις των συμμετεχόντων. Από τον 9/2016 μέχρι σήμερα ο Άνεμος Ανανέωσης έχει προσφέρει ασφαλή διαμονή και ένταξη σε πάνω από 700 πρόσφυγες, ενώ στις δράσεις του ενδυνάμωσης, μη τυπικής εκπαίδευσης και ολοκληρωμένης υποστήριξης έχουν συμμετάσχει πάνω από 1600 ευάλωτοι πρόσφυγες. Στις δράσεις έχουν συμμετάσχει πάνω από 330 εθελοντές από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ έχουν συνεργαστεί – ανταλλάσσοντας εμπειρία και γνώσεις – πάνω από 400 φορείς, πανεπιστήμια, κοινότητες μεταναστών, ευρωπαϊκά δίκτυα, διεθνείς οργανισμοί, τοπικές αρχές, κοινωνικές οργανώσεις. Ο Άνεμος Ανανέωσης για το έργο του έχει λάβει πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Η Marie Faye του Cooperativa Diomcoop παρουσίασε μια πραγματικά εμπνευσμένη ιστορία μεταναστευτικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας στη Βαρκελώνη που επιδιώκει την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη μεταναστών. Ο κοινωνικά καινοτόμος συνεταιρισμός DIOMCOOP στοχεύει να αντιμετωπίσει το στίγμα και τα στερεότυπα που υπάρχουν για τους μετανάστες στη Βαρκελώνη, όπου αυτοί που προέρχονται από την υπο-σαχάρια Αφρική συχνά θεωρούνται ως “κίνδυνοι” ή ως “κλέφτες. Μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών έχει συγκεντρώσει 16 εμπνευσμένα, αφοσιωμένα άτομα από τους “πωλητές του δρόμου” της Βαρκελώνης για να γίνουν στελέχη του συνεταιρισμού. Οι πρωταρχικοί στόχοι: Επάγγελμα και επιχειρηματικότητα, Κοινωνική Υποστήριξη (εκπαίδευση και κάλυψη αναγκών και βασικών δικαιωμάτων) και Παρέμβαση στην Κοινότητα. Η DIOMCOOP δημιούργησε μια επιχείρηση αποκλειστικά από μετανάστες εργαζόμενους, η οποία είναι πολυπολιτισμική, εμπορικά δίκαιη σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και η οποία δίνει αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας και μισθών στους μετανάστες για να αποκτήσουν εμπειρία και ίσως ακόμη και να προσφέρει ένα μονοπάτι για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Οι τρεις επιχειρηματικοί τομείς περιλαμβάνουν:
Μόδα, slow mode χειροποίητα τοπικά στη Βαρκελώνη από υλικό αφρικανικής προέλευσης

Αφρικανική κουζίνα, φυσικά συστατικά, αυθεντικές συνταγές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών
Υπηρεσίες υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας, δημιουργία χώρων και δομών (για εκδηλώσεις και φεστιβάλ), υπηρεσίες μεταφοράς (συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση), συντονισμός εκδηλώσεων, διαχείριση αδειών και προσανατολισμός και εκπαίδευση

H Sοcial Economy Europe αναδεικνύει τις οργανώσεις κοινωνικής οικονομίας που επιτρέπουν την ενδυνάμωση και ένταξη μεταναστών και προσφύγων μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής επιχείρησης και της συνεργασίας.
Το επεισόδιο #podcast υποστηρίζει ότι η λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι να κλείσουν οι πόρτες – κάτι έτσι κι αλλιώς μη ρεαλιστικό αφού η μετανάστευση και η μετακίνηση προσφύγων υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και στο μέλλον. Αντίθετα, πρέπει να αλλάξει η οπτική της κοινωνίας με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερες πολιτικές υποδοχής, αποδοχής και ένταξης προς όφελος όλων.
O Άνεμος Ανανέωσης είναι μέλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ενεργειακών συνεταιρισμών πολιτών REScoop.eu, του ευρωπαϊκού δικτύου Περιφερειών και κοινωνικών επιχειρήσεων REVES, του δικτύου κοινωνικών επιχειρήσεων βιώσιμου τουρισμού LE MAT, του οικοσυστήματος κοινωνικής οικονομίας DIESIS NETWORK, ενώ έχει στενή συνεργασία με άλλα δίκτυα κοινωνικής οικονομίας, όπως το δίκτυο δικτύων κοινωνικής οικονομίας Social Economy Europe, του ευρωπαϊκού δικτύου κοινωνικών επιχειρήσεων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης Rre-use καθώς και του δικτύου HOSTEL WORLD
Τις συνεντεύξεις πήρε ο Nicholas Clark, που όπως δηλώνει ο ίδιος είναι “βαθιά ενδιαφερόμενος για ανθρώπινα και κοινωνικά θέματα και υποθέσεις καθώς και για θέματα βιωσιμότητας. Έχει πρόσφατα σπουδάσει Ανθρώπινη Οικολογία και εργάστηκε για την εκπαίδευση για πάνω από μια δεκαετία, ενώ αρθρογραφεί και συγγράφει για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής για τις τοπικές κοινότητες  μέσα από πολιτική και δράση“.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.