Το δίκτυο ΕuroΜed Citizen Reporters αναδεικνύει το WELCOMMON HOSTEL ως “Initiative of the day!”

By 20 Φεβρουαρίου, 2021Δράσεις

Πολλές δημιουργικές πρωτοβουλίες που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση δημιούργησαν το γόνιμο έδαφος για να δημιουργηθεί ένα νέο είδος επικοινωνίας και “δημοσιογραφίας των πολιτών”. Έχουμε μπει στην εποχή των #podcast και των #citizenreporters.

Μία από αυτές είναι η πρωτοβουλία του δικτύου @EuroMedCR #euromedcitizenreporters. Το γερμανικό δίκτυο του Anna Lindh Foundation, το Ευρω-Μεσογειακό Δίκτυο για τον Διάλογο των Πολιτισμών, δημιούργησε το δίκτυο ΕuroΜed Citizen Reporters, σε συνεργασία με το Candid Foundation και με την υποστήριξη του Γερμανικού Federal Foreign Office. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδείξει πρωτοβουλίες που άνθισαν μέσα στην πανδημία και τροποποίησαν ή ενίσχυσαν τις δραστηριότητες τους για να βοηθήσουν την κοινωνία.

Welcommon Hostel, an “Iniative of the Day”

Είναι μεγάλη μας τιμή που το δίκτυο #EuromedCRεπέλεξε να αναδείξει μεταξύ των πρωτοβουλιών αυτών και το δικό μας #WELCOMMONHostel ως την Πρωτοβουλία της Ημέρας, “Initiative of the day!👀
Ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ “ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ” μίλησε σε πολλά κοινωνικά δίκτυα ιδιαίτερα για δημιουργικές πρωτοβουλίες μας, όπως το #WelcommonHostel, αλλά και για την πράσινη στροφή που χρειαζόμαστε, τη δράση για το κλίμα, την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, την κοινωνική οικονομία.

We are still here ! EuroMed Citizen Reporters

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε μια περιοχή από τη συνοικία του σπιτιού σας μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον της; Το δίκτυο  ΕuroΜed Citizen Reporters #EuromedCR  παίρνει συνεντεύξεις από ακτιβιστές που βρίσκονται “πίσω” από μερικές από τις πιο εμπνευσμένες πρωτοβουλίες πολιτών στη Μεσόγειο. 

To έργο αφήγησης (storytelling) «Είμαστε ακόμα εδώ! Οι Ευρωπαίοι Δημοσιογράφοι-Πολίτες του EuroMed” αποτυπώνουν τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών σε μια εκστρατεία δημοσιογράφων-πολιτών σχετικά με τη ζωή στην ευρω-μεσογειακή περιοχή κατά την διάρκεια και μετά την τρέχουσα πανδημία COVID-19. Αν και οι ενεργοί πολίτες μπορεί να μην είναι τόσο παρόντες στην δημόσια ζωή – είμαστε όμως ακόμα εδώ!

Η πανδημία Covid-19 εξαπλώνεται ταυτόχρονα στην Ευρώπη και στη γειτονική περιοχή MENA. Επηρεάζει κάθε πολίτη στην ευρω-μεσογειακή περιοχή – όχι μόνο στην ιδιωτική του ζωή, αλλά και στην εργασία του μέσα και για την κοινωνία. Οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών είναι προσεκτικοί παρατηρητές του δημόσιου λόγου και σημαντικοί μάρτυρες του τι συμβαίνει στην κοινωνία τους. Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρέχουν κυρίως πληροφορίες από μια γενική οπτική γωνία, πιστεύουμε ότι οι μεμονωμένοι ενεργοί πολίτες μπορούν να παρέχουν μια άμεση, αυθεντική και πιο αναλυτική εικόνα της βάσης αυτής της νέας παγκόσμιας κατάστασης και των εξελίξεων στις τοπικές κοινωνίες.

Με την πρωτοβουλία αυτή οι πολίτες της περιοχής EuroMed μπορούν να συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία δημοσιογράφων-πολιτών, μοιράζοντας τις φωνές και τις απόψεις σχετικά με το πώς έχουν προσαρμοστεί στο νέο πρότυπο και ποιες τοπικές πρωτοβουλίες δίνουν ελπίδα μέσα σε αυτήν την κατάσταση. Το δίκτυο αναφέρει “Θέλουμε να κατανοήσουμε την κατάσταση του ακτιβισμού της κοινωνίας των πολιτών, να μάθουμε για νέους τρόπους ενεργοποίησης των πολιτών, ακτιβισμού και συμμετοχής, θέλουμε να συλλέξουμε παραδείγματα για κοινωνικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο βάσης που υποστηρίζουν την κοινότητα μικρών «ουτοπιών», που τέθηκαν σε κίνηση σε τοπικό επίπεδο και σε όλη την περιοχή. Κεντρικό στοιχείο του έργου είναι οι προοπτικές για μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες για την κοινωνία των πολιτών κατά την περίοδο της πανδημίας και μετά την Covid-19. Η νέα μορφή βίντεο, επομένως, επιτρέπει σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών από την περιοχή EuroMed να εκφράσουν τις φωνές, τις εμπειρίες και τις απόψεις τους με άμεσα τρόπο

Τα βίντεo με τις συνεντεύξεις θα κυκλοφορήσουν clip by clip και  στα κοινωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης @EuromedCitizenReporters και @EuroMedCR και στον ιστότοπο https://www.euromedcitizenreporters.org

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.