Η Συμμαχία ζητά ένα φιλόδοξο Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (EPSR). Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη της ΕΕ πρέπει να στηρίζεται σε ισχυρές, βιώσιμες και ανθεκτικές οικονομίες που συνοδεύονται από κοινωνικές πολιτικές και υπηρεσίες για τον μετριασμό του αντίκτυπου του COVID-19 στην υγεία, την απασχόληση, την οικονομία μας, και στην ισότητα και τη δημοκρατία στις κοινωνίες μας. Δεσμευόμαστε για τις αρχές που κατοχυρώνονται στο EPSR και καλούμε τα ευρωπαϊκά και εθνικά μας όργανα να εκπονήσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την πλήρη εφαρμογή τους. Αυτό το Σχέδιο πρέπει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες, αρχές και ακρογωνιαίους λίθους:
- Καινοτομία και πληρότητα: Το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (EPSR) πρέπει να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους και όλες, με νέες πολιτικές για την επίτευξη κοινωνικής προόδου καθώς και ένα πιο πράσινο και πιο ψηφιακό μέλλον.
- Αμεσότητα: Το Σχέδιο Δράσης πρέπει να προστατεύει τους/τις εργαζόμενους/ες και τις επιχειρήσεις που υποφέρουν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημικής κρίσης με κύριο στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των κοινωνικών επιχειρηματιών.
- Κοινωνική φιλοδοξία: Το Σχέδιο Δράσης πρέπει να αποκαταστήσει την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, να καταπολεμήσει τις ανισότητες, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, να οδηγήσει σε πιο δίκαιη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, να θεσπίσει την ισότητα των φύλων, να απαγορεύσει τις διακρίσεις και να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλους και όλες. Μετά την πανδημία, θα πρέπει να στηριχθεί μια ανάκαμψη πλούσια σε θέσεις εργασίας, η οποία οδηγεί σε ενισχυμένα συστήματα κοινωνικής προστασίας, που εγγυώνται την αξιοπρέπεια στα άτομα όλων των ηλικιών.
- Κοινωνική και οικονομική ευημερία: Το Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να καθοδηγεί τη χρήση της “Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” (Recovery and Resilience Facility – (RRF), το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης) και να διαμορφώνει μια πιο δίκαιη και πιο ισότιμη αντίδραση μετά την πανδημία Covid. Το “Ταμείο Ανάκαμψης” (RRF) πρέπει να χρηματοδοτήσει δράσεις που εφαρμόζουν τον “Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων” (EPSR) και οι οποίες αναζωογονούν το Ευρωπαϊκό Σχέδιο, με βάση ακμάζουσες οικονομίες, προηγμένα κοινωνικά μοντέλα και ευρεία ευημερία.
- Επενδύσεις και κοινό καλό: Περιμένουμε από το Σχέδιο Δράσης να προωθήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να υποστηρίξει καθολικές, αποτελεσματικές, υψηλής ποιότητας και προσβάσιμες δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της περίθαλψης. Πρέπει να ενθαρρύνει τη δέσμευση των ιδιωτών επενδυτών να επιδιώξουν το κοινό (δημόσιο) καλό, καθώς και απτή περιβαλλοντική, κοινωνική και χρηστή διακυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών που μπορούν να προσφέρουν υψηλή κοινωνική απόδοση πρέπει να υποστηρίζονται και να ανταμείβονται – συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής οικονομίας και των μη κερδοσκοπικών παρόχων κοινωνικών υπηρεσιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις συλλογικές και κοινοτικές διαστάσεις και σε κοινωνικά συναφείς αποδόσεις.
- Συγκεκριμένα και απτά: Οι δράσεις που αποσκοπούν στην ανάκαμψη και την κοινωνική πρόοδο πρέπει να είναι συγκεκριμένες και, ως εκ τούτου, πρέπει να είναι μετρήσιμες και να συνοδεύονται από πλαίσια παρακολούθησης, τα οποία συμφωνούνται από κοινού μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών εταίρων (stakeholders), που περιλαμβάνουν και τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά κριτήρια.
Εδώ το κείμενο της πλήρους ανακοίνωσης της Συμμαχίας που στάλθηκε στους 27 Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ.