Συνεργασία Ανέμου Ανανέωσης και Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού στο πλαίσιο του WELCOMMON

By | Uncategorized | No Comments

Στις 20 Ιουλίου, ο Άνεμος Ανανέωσης (AA) και ο Ερυθρός Σταυρός Ισπανίας (SRC)  υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων #WELCOMMON. Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν, ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος της ΔΕ του Ανέμου Ανανέωσης και υπεύθυνος του προγράμματος WELCOMMON και o Daniel López Villanueva, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα. Την προετοιμασία του Συμφώνου και του καθημερινού προγράμματος έχει αναλάβει η Ivonne Aixalà Vives, Outreach Coordinator SRC.

Στο πλαίσιο συνεργασίας – που έχει, καταρχάς, διάρκεια μέχρι 31.12.2017 – ο Άνεμος Ανανέωσης θα φιλοξενεί στο WELCOMMON 2 ή 3 φορές  την εβδομάδα ομάδα του RED CROSS MEDICAL MOBILE UNIT του Ερυθρού Σταυρού Ισπανίας που περιλαμβάνει γιατρό γενικής ιατρικής, νοσηλεύτρια και αραβόφωνο διερμηνέα ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε προς τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες.

Είναι μια συνεργασία που έρχεται να ενισχύσει τόσο το σχετικό προσωπικό του WELCOMMON (1 νοσηλεύτρια και 1 μαία) και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε όσο και τις υπάρχουσες συστηματικές συνεργασίες μας με άλλες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας  (γιατροί ΕΑΤΑ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δημόσιο σύστημα υγείας, κοινωνικά ιατρεία) εκτός του χώρου WELCOMMON με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας και διασφάλισης της υγείας τόσο των φιλοξενούμενων όσο και γενικότερα της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για έναν πρότυπο χώρο υποδοχής, προσωρινής φιλοξενίας και (κοινωνικής, επαγγελματικής) ένταξης των προσφύγων ώστε να λειτουργεί η όλη διαδικασία προς όφελος και των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας.

Η συνεργασία μας με τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό είναι σύμφωνη με τις 7 βασικές αρχές που διέπουν το  διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου:  Ανθρωπιά, αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία, εθελοντική υπηρεσία, ενότητα και οικουμενικότητα

Υπάρχουν 3 επίπεδα υπηρεσιών που προσφέρουμε στο πλαίσιο του WELCOMMON στον δικό μας χώρο:

  • Προώθηση της καλής υγείας των φιλοξενούμενων, screening για την κατάσταση της υγείας τους, τήρηση φακέλου (απόρρητου) με όλες τις σχετικές πληροφορίες, καθημερινή πληροφόρηση/παροχή συμβουλών για τυχόν προβλήματα υγείας όσων προσέρχονται στον ειδικό χώρο του κοινωνικού ιατρείου, παραπομπές σε δομές υγείας ανάλογα με την σοβαρότητα της κάθε υπόθεσης, παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων
  • Τεστ μαντού για φυματίωση σε όλους τους φιλοξενούμενους ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία, εφόσον δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι έχουν πράγματι γίνει (έχουμε ειδικό έντυπο με βάση τις οδηγίες της WHO με τα είδη εμβολίων και ημερομηνία που τα έχουν κάνει

Επίσης φροντίζουμε για ραντεβού των φιλοξενούμενων προσφύγων σε νοσοκομεία, μαιευτήρια, δομές υγείας, και συνοδεία τους εφόσον δεν μπορούν να πάνε μόνοι τους. Σε κάθε περίπτωση παρέχουμε στους γιατρούς όλες τις αναγκαίες ιατρικές πληροφορίες από τον φάκελό τους και διαθέτουμε διερμηνείς ώστε να διευκολύνονται στο έργο τους οι γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων δομών.

Ο ρόλος των εθελοντών στο WELCOMMON

By | Δράσεις, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | No Comments

Ο ρόλος των εθελοντών είναι πολύ σημαντικός στο #WELCOMMON, στο πρότυπο κέντρο υποδοχής, προσωρινής φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων #withrefugees. Συμβάλλουν καθοριστικά στο να ανανεώνεται συνεχώς η δουλειά των 30 επαγγελματιών αλλά και να επεκτείνεται σε τομείς που είναι στο κέντρο του σχεδιασμού και του ενδιαφέροντός μας αλλά δεν έχουμε πόρους για να τους χρηματοδοτήσουμε (όπως μη τυπική εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση, καλλιτεχνική δημιουργία, κοινωνική ένταξη, επαγγελματική ένταξη κα).

Ήδη από το 2016, όταν ο Άνεμος Ανανέωσης (που σχεδίασε και λειτουργεί το πρότυπο κέντρο υποδοχής, προσωρινής φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων) ξεκίνησε την προσπάθεια για το WELCOMMON επέλεξε να αναπτύξει σε οργανωμένη βάση τη συνεργασία με τους εθελοντές από διάφορες χώρες.

Μεταξύ άλλων προβλέψαμε χώρο φιλοξενίας ενός αριθμού εθελοντών μέσα στο κτίριο όπου στεγάζεται το WELCOMMMON.

Επίσης, αναπτύξαμε συστηματική συνεργασία με διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων οργανώσεις από την Ευρώπη (RESPECT for GREECE-Γερμανία, mSocial και ACSAR Fundacio – Καταλονία), κοινωνικές οργανώσεις από την Μέση Ανατολή (Humanity Crew-Παλαιστίνη), την Αίγυπτο (Egypt Foundation for Youth and Development), πανεπιστήμια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ώστε να έρχονται εθελοντές με υψηλές ικανότητες και διάθεση προσφοράς.

Ήδη από την έναρξη λειτουργίας του WELCOMMON έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε αλλά και να συνεργαστούμε – για 2 εβδομάδες μέχρι 6 μήνες – με πάνω από 140 εθελοντές από διάφορες χώρες. Η μικρή κοινότητά μας επεκτείνεται. Και θέλουμε να βελτιώνουμε συνεχώς την συνεργασία με εθελοντές, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδέες, τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους ώστε να υπάρχει συνέχεια και να επωφελούνται όχι μόνο οι πρόσφυγες και το προσωπικό μας αλλά και οι εθελοντές που θα έρθουν στο μέλλον.
Από τo φθινόπωρο θα έχουμε και την ηλεκτρονική κοινότητα των εθελοντών μας

Μουσικές νότες από την Καταλονία στην Αθήνα για τους πρόσφυγες και το WELCOMMON

By | Δράσεις, ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | No Comments

Μια πλατεία, αυτή της Κυψέλης, και μια εκκλησία, η καθολική της Αγίας Θηρεσίας στην Κυψέλη πλημμύρισαν από μουσικές αλλά και την διάθεση προσφοράς κι αλληλεγγύης. Ήταν χάρη στα μέλη της χορωδίας Coral Ginesta de Cervera που αποφάσισαν να έρθουν στην Αθήνα και να δώσουν δωρεάν δύο συναυλίες, στις 1 και 2 Αυγούστου, για το κέντρο φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων #WELCOMMON, τους πρόσφυγες γενικότερα #withrefugees αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.

Η πλατεία Κυψέλης το βράδυ της 2ας Αυγούστου γέμισε από ήχους μεσαιωνικής, αραβικής, αφρικανικής και μεσογειακής μουσικής χάρη στις φωνές της χορωδίας Coral Ginesta de Cervera, υπό την διεύθυνση του Xavier Puig αλλά και την πολύτιμη συμβολή των οργανώσεων από την Καταλονία mSocial και Ίδρυμα ACSAR. Η εκδήλωση αυτή οργανώθηκε από τον Άνεμο Ανανέωσης @windofrenewal και το πρόγραμμα #WELCOMMON, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, της 6η Δημοτική Κοινότητα και το VIctoria Square Project. Την συναυλία χάρηκαν τόσο κάτοικοι της περιοχής όσο και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο #WELCOMMON όσο και σε άλλες δομές. Πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Κουρδιστάν, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Κονγκό, το Ζαΐρ, το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν, τη Λιβύη, την Αλγερία, την Παλαιστίνη και πολλές άλλες περιοχές.

Χαρούμενη αλλά και συγκινητική ήταν και η συναυλία της χορωδίας Coral Ginesta στις 1 Αυγούστου στην Καθολική Εκκλησία της Κυψέλης. Ευχαριστούμε τον Πατέρα Αλέκο και την Καθολική Εκκλησία της Αγ, Θηρεσίας που δέχθηκαν να φιλοξενήσουν αυτή την εκδήλωση μέσα στο κατα-καλόκαιρο

Ευχαριστούμε τις οργανώσεις mSocial και ACSAR από την Καταλονία για την πρωτοβουλία τους αυτή καθώς και την χορωδία Coral Ginesta που επέλεξε να γιορτάσει τα 40 χρόνια της με αυτόν τον συμβολικό τρόπο και να στηρίξει το WELCOMMON.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μεταξύ όσων βοήθησαν να στηθεί η συναυλία ήταν και μια ευάριθμη ομάδα προσφύγων (τόσο από το WELCOMMON – στο οποίο φιλοξενούμε 160 πρόσφυγες από 15-17 χώρες που μιλάνε 11 διαφορετικές γλώσσες – όσο και από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών) στο πλαίσιο της κουλτούρας WELCOME in Common, που μας διέπει. Επίσης, πολλά από τα παιδιά που φιλοξενούμε στο χώρο μας συμμετείχαν στην κατασκευή πανό, που είναι πραγματικά έργα τέχνης όπως μπορείτε να διαπιστώσετε.