Τα καραβάκια της ελπίδας, μια δράση μνήμης κι αφύπνισης για το προσφυγικό

By | Δράσεις | No Comments
H 20 Ιουνίου έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων #WRD. Με αφορμή αυτή την Ημέρα,  ο Άνεμος Ανανέωσης, το κέντρο υποδοχής και ένταξης Προσφύγων WELCOMMON μαζί με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Victoria Project οργάνωσαν από κοινού μια δράση στη μνήμη των προσφύγων που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια τους να φτάσουν σε πιο ασφαλή μέρη στην Ευρώπη. Πάνω από 30.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από πολέμους, κινδύνους για τη ζωή τους, βασανιστήρια και διακρίσεις. Τα περισσότερα άτομα από αυτά θα ζούσαν αν υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι για να περάσουν σε χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να προστατέψουν τους πρόσφυγες.
Τα παιδιά πρόσφυγες είναι σήμερα περίπου το 50% όσων αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους και να γίνουν πρόσφυγες. Στο WELCOMMON, το κέντρο υποδοχής, φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων που έχει ο δημιουργήσει ο Άνεμος Ανανέωσης σε συνεργασία με την ΕΑΤΑ και με την υποστήριξη της UNHCR, φιλοξενούνται πολλά παιδιά με κάποιο μέλος της οικογένειάς τους (δεν είναι δηλαδή ασυνόδευτα). Δουλεύουμε με τα παιδιά αυτά ώστε να επιστρέψουν στην παιδικότητά τους, να επιστρέψουν σε εκπαιδευτικό περιβάλλον, να αναδείξουν τα ταλέντα τους, να αντιμετωπίσουν τα τραύματα και τα προβλήματά τους μέσα από δημιουργικότητα, τέχνη, ζωγραφική, φωτογραφία, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
 

Τα παιδιά πρόσφυγες μιλάνε όμως, εκφράζουν με τον δικό τους τρόπο τα προβλήματα, τις αγωνίες, τους φόβους αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρά τους. Τα βλέπουμε όλα αυτά αποτυπωμένα στην δουλειά τους, πιο συχνά σε ένα έργο ζωγραφικής σε χαρτί, στον τοίχο, σε ένα χαρτόνι. Αυτή τη φορά τα παιδιά πρόσφυγες συμμετείχαν στην κατασκευή μικρών καραβιών από χαρτί αλλά και από ανακυκλώσιμα υλικά.

Oι μαθητές του σχολείου του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών “Alef School” καθώς και παιδιά πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Welcommon, δημιούργησαν με τα αυτοσχέδια καραβάκια τους  – καραβάκια σαν κι αυτά που τους έφεραν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη – ένα «θαλασσινό τοπίο» στην οδό Ελπίδας στην πλατεία Βικτωρίας (έξω από το Victoria project) σε ανάμνηση όσων πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο αλλά και διατρανώνοντας την ανάγκη για ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες. Τιμούμε τη μνήμη των νεκρών προσφύγων και ζητάμε ασφαλές πέρασμα για όλους τους πρόσφυγες!

 

Τα εκατοντάδες καραβάκια ξεκίνησαν το ταξείδι τους συμβολικά από την οδό Ελπίδας στην πλατεία Βικτωρίας και κατέληξαν, τελικά, στο WELCOMMON (WELCOME in COMMON).

Πλέον κοσμούν τοίχους της εισόδου του πρότυπου αυτού κέντρου που προβάλλει ένα διαφορετικό μοντέλο φιλοξενίας, εκπαίδευσης, κοινωνικο-ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων, μαζί με τους ίδιους και τις τοπικές κοινωνίες, προς όφελος και των προσφύγων και των τοπικών κοινωνιών. 

Ο Άνεμος Ανανέωσης στο Βερολίνο για την ενέργεια και την προστασία του κλίματος

By | Δράσεις | No Comments

Έχοντας αναπτύξει στενή συνεργασία με την πρωτοβουλία πολιτών «Respect for Greece», ο Άνεμος Ανανέωσης βρέθηκε στο Βερολίνο από τις 17 έως τις 22 Μαΐου 2017 στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία. Στην επίσκεψη εργασίας συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και Έλληνες εκπαιδευτικοί.

 

Κατά τη διάρκεια των έξι αυτών ημερών είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με εκπαιδευτικούς φορείς, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, βουλευτές, εκπροσώπους δήμων, στελέχη της διοίκησης, εκπροσώπους φορέων, ειδικούς, αρχιτέκτονες, ενεργούς πολίτες αλλά και με εκπροσώπους της “Buergerenergie Berlin”, μιας πρωτοβουλίας που έχει δημιουργήσει ένα συνεταιρισμό χιλιάδων κατοίκων, ο οποίος έχει υποβάλλει πρόταση στο Κοινοβούλιο του Βερολίνου για τον έλεγχο του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Δείτε το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας εδώ
  • Δείτε συνέντευξη των Μπόρις Γκότσεφ και Christian Wernitz από την Buerger Energie εδώ
  • Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή ενέργειας και τον έλεγχο του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τους πολίτες εδώ

Διάκριση για τον Άνεμο Ανανέωσης και το Welcommon project στο πλαίσιο του REVES Excellence Award 2017

By | Δράσεις | No Comments

To Welcommon project, το πρότυπο κέντρο υποδοχής και κοινωνικής ένταξης προσφύγων και ευπαθών ομάδων, συμμετείχε στο REVES Excellence Award 2017 και διακρίθηκε ανάμεσα σε 15 συνολικά υποψηφιότητες από 7 διαφορετικές χώρες.

Το Welcommon τιμήθηκε με το βραβείο “Special Mention” ως επίτευγμα της συνεργασίας μεταξύ της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Άνεμος Ανανέωσης» και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων, ανταποκρινόμενο πλήρως στο πνεύμα του REVES Excellence Award που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ τοπικών / περιφερειακών αρχών και φορέων της κοινωνικής οικονομίας, καθώς και να αναδείξει τα επιτεύγματα αυτής της συνεργασίας.

 

Το Welcommon παρουσίασαν ο Πρόεδρος του Ανέμου Ανανέωσης, Νίκος Χρυσόγελος, και ο Ahmad Assaf, πρόσφυγας από τη Συρία που φιλοξενήθηκε στο Welcommon και υπήρξε ο πρώτος δάσκαλος της αραβικής τάξης που έχει δημιουργηθεί στο Welcommon με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των φιλοξενούμενων παιδιών στην εκπαίδευση. Η εκδήλωση του REVES Excellence Award 2017 πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου στην Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες.

Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείτο από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής Περιφερειών και της Social Economy Europe.

Το REVES Excellence Award έχει ως στόχο να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ τοπικών / περιφερειακών αρχών και φορέων της κοινωνικής οικονομίας, καθώς και να αναδείξει τα επιτεύγματα αυτής της συνεργασίας. Ταυτοχρόνως, στοχεύει στη δημιουργία νέων πεδίων στη μεταξύ τους συνεργασία.

Το Welcommon είναι ένα πρότυπο κέντρο υποδοχής και κοινωνικής ένταξης προσφύγων και ευπαθών ομάδων. Υλοποιείται από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Άνεμος Ανανέωσης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών. Εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων” του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Οκτώβριο του 2016 το Welcommon φιλοξένησε τους πρώτους πρόσφυγες και μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 448 πρόσφυγες. Στόχος είναι η παροχή προσωρινής στέγης, αλλά και η κοινωνική ένταξη των προσφύγων. Είναι μια δομή όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά μαζί με τους πρόσφυγες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το  Welcommon προσφέρει:

στους πρόσφυγες:

– αξιοπρεπή και ασφαλή στέγαση, σίτιση και κάλυψη βασικών αναγκών

– ψυχοκοινωνική υποστήριξη

– πολιτισμική εκπαίδευση

– κοινωνική ένταξη

  στην τοπική κοινωνία:

–  νέες θέσεις εργασίας

–  επαγγελματική εκπαίδευση

–  εξειδίκευση επαγγελματιών

–  τόνωση της τοπικής αγοράς

Γνωρίστε καλύτερα το Welcommon μέσω της παρουσίασης (στα αγγλικά) που θα βρείτε εδώ και μέσω της ιστοσελίδας www.welcommon.gr