In the name of Humanity
Το άρθρο πρωτο – δημοσιεύθηκε εδώ Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια αλλά και για την επιλογή των διοργανωτών να επιλέξουν να φιλοξενηθούν οι συμμετέχοντες/ουσες και να πραγματοποιηθεί η διεθνής συνάντηση στο χώρο μας, στο Welcommon Hostel, που εκφράζει ακριβώς αυτές τις αξίες.
Ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “In the name of Humanity” κάτω από την βασική δράση ΚΑ1 μαθησιακή κινητικότητα ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΩΝ, έλαβε χώρα από 06 έως 13 Οκτωβρίου 2021 στην Αθήνα. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή ένωση και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και έχει ως κεντρικό θέμα το προσφυγικό ζήτημα και την ευαισθητοποίηση των νέων ώστε να αποφευχθούν στερεότυπα, ρατσισμός και διακρίσεις. Η διοργάνωση συντονίστηκε από τη “Humanity and Youth”, μια άτυπη ομάδα νέων ανθρώπων που δραστηριοποιείται στο Γύθειο.
Οι συμμετέχοντες που το παρακολούθησαν, προέρχονταν από οκτώ χώρες: την Ελλάδα, την Λιθουανία, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Δημοκρατία της Τσεχίας, την Τουρκία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία. Οι μαθησιακές δραστηριότητες που ακολούθησαν τις μεθόδους της – άτυπης και μη τυπικής- εκπαίδευσης είχαν ως στόχο να ενημερώσουν τους νέους για το πραγματικό κίνητρο των προσφύγων να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να σπάσουν τις προκαταλήψεις έναντι των προσφύγων και να αυξήσουν την ευαισθησία της κοινωνίας.
Συγκεκριμένοι στόχοι
1) ενημέρωση των συμμετεχόντων εισάγοντας τους στις καταστάσεις των προσφύγων και τις ιστορίες των διαφόρων χωρών
2) η καταπολέμηση των στερεοτύπων και της ξενοφοβίας των νέων
3) βελτίωση της ενσυναίσθησης των συμμετεχόντων με διαδραστικές πρακτικές
4) βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ συμμετεχόντων και προσφύγων μέσω κοινωνικών δραστηριοτήτων
5) λύσεις για τα προσφυγικά προβλήματα
6) Να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες θα συμμετέχουν περισσότερο στην κοινωνία ως αποτέλεσμα της ευαισθητοποίησης που δημιουργείται
7) Να συμβάλει στις μελέτες για τα προβλήματα των προσφύγων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής από τους υπεύθυνους, οι οποίοι ανέλαβαν την περιήγηση τους. Είναι εφικτό, απεφάνθησαν οι συμμετέχοντες του προγράμματος, όλοι οι νέοι Ευρωπαίοι να δημιουργήσουν μια νέα αντίληψη για το προσφυγικό ζήτημα και να γίνουν πολλαπλασιαστές ιδεών που καταδικάζουν διακρίσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία.
Οι νέοι που έλαβαν μέρος στην ανταλλαγή έγιναν κοινωνοί της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς που είναι αστείρευτη και τίθεται στην διάθεση όλων των λαών για να νιώσουν όλοι ενωμένοι στην διαφορετικότητα καθώς λέει το μότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συντονίστρια του προγράμματος, κ. Μαρία Καβούρη και η facilitator της δράσης, Σταυρούλα – Αδαμαντία Πετάκου, απόφοιτη του Τμήματος Διερμηνέων του Ιονίου Πανεπιστημίου και ενεργό μέλος της Humanity and Youth εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την εξαίρετη υλοποίηση, λαμβάνοντας την ευκαιρία να ευχαριστήσουν «τους εξαίρετους εταίρους συμμετέχοντες, τους τοπικούς φορείς που πίστεψαν στην αποστολή που θα έφερνε σε πέρας αυτό το σεμινάριο και –επομένως- υποστήριξαν την οργάνωση του και την πραγματοποίησή του».
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν αξίζει στα μέλη της “Humanity and Youth” που δούλεψαν ακούραστα για την υλοποίηση του προγράμματος.
To εικαστικό μέρος του προγράμματος δηλαδή την φωτογραφική κάλυψη ανέλαβε η Ελένη Καλομοίρη απόφοιτη του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τον Karim El Kassabi μέλος της ιταλικής οργάνωσης “Club Integriamoci” που ήταν εταίρος του προγράμματος. Ευχαριστούμε επίσης την αρχηγό της Ιταλικής ομάδας κα. Maria Cristina Turola για όλη την επιστημονική κάλυψη αναφορικά με την έρευνα, τα ερωτηματολόγια και τις στατιστικές που απαιτούσε το πρόγραμμα.
Θερμές ευχαριστίες επίσης θέλουμε να εκφράσουμε στο ΕΜΣΤ, στον κ. Δαυίδ, στην ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης και το staff του Welcommon Hostel για τις εξαιρετικές υπηρεσίες τους , καθιστώντας τον χώρο τους εκτός από ένα βραβευμένο Hostel και έναν άρτια εξοπλισμένο συνεδριακό χώρο.