Στηρίξαμε και συμμετείχαμε στην παγκόσμια κινητοποίηση 24.9 για διαθεματική κλιματική δικαιοσύνη! Έλα μαζί μας!

By 22 Σεπτεμβρίου, 2021Δράσεις

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, απεργήσαμε για να ζητήσουμε διαθεματική κλιματική δικαιοσύνη! Είμασταν εκεί | Uproot The System – Να ξεριζώσουμε Το Σύστημα

Ο Άνεμος Ανανέωσης συμμετείχε στην κινητοποίηση για το κλίμα που οργάνωσε το κίνημα νέων Fridays For Future στις 24.9.2021, στο Σύνταγμα στην Αθήνα. Δείτε εδώ το βίντεο από την κινητοποίηση.

Οι φωτογραφίες είναι από την κινητοποίηση, όπου φαίνεται και η δική μας πολυ-πολιτισμική ομάδα (μέλη του Ανέμου Ανανέωσης, εθελόντριες καθώς και μαθητές πρόσφυγες που συμμετέχουν στα διαπολιτισμικά μαθήματα γλωσσών και τέχνης που προσφέρουμε στο Welcommon Hostel. To πανό είναι και αυτό δημιουργία της ομάδας των συμμετεχόντων στα μαθήματα, όπως εξάλλου και το μήνυμα “Θέλουμε ένα πράσινο μέλλον”, γραμμένο σε διάφορες γλώσσες.

Η Συμμαχία για το Κλίμα στηρίζει και συμμετέχει στην παγκόσμια κινητοποίηση για το Κλίμα 24.9 / On 24/9, we will strike to demand for intersectional climate justice!

Κοινή Ανακοίνωση οργανώσεων της Συμμαχίας για το Κλίμα– Κάλεσμα στην παγκόσμια κινητοποίηση νέων Fridays For Future την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

Όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το 2021, με τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις άγριες πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν σοβαρό πλήγμα στην κοινωνία και την οικονομία, μπορεί να παγιωθούν ως η νέα κανονικότητα αν δεν δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του κλίματος.

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 δημιούργησε μια κάποια προσδοκία ότι οι χώρες θα υιοθετήσουν φιλόδοξα προγράμματα για να σταματήσουμε την κατάρρευση του κλίματος και να προωθήσουμε σοβαρές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε επανασταθεροποίηση του κλίματος.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές στο σημερινό πρότυπο, ο πολιτισμός μας θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι θα βρεθούμε στο όριο του +1,5 °C στο εγγύς μέλλον, η πρόσφατη έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υπαρξιακό πλέον κίνδυνο. Ζούμε μια κατάσταση ανάγκης λόγω κλιματικής κρίσης, ενώ οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των κρατών αφήνουν ανοιχτή την προοπτική ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μέσα σε λίγες δεκαετίες κατά 2,6 °C.

Τα λόγια και οι υποσχέσεις δεν αρκούν. Ασφαλιστικές εταιρίες προειδοποιούν ότι το ετήσιο οικονομικό κόστος της κλιματικής κρίσης θα ανέρχεται σύντομα στο διπλάσιο αυτού που προκλήθηκε από την πανδημία. Μπαλώματα και μετάθεση της ανάληψης δράσης στο μέλλον προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά όχι μόνο στο κλίμα αλλά και στην οικονομία. Το βιώσαμε και ως χώρα με το οικονομικό κόστος της καταστροφής που προκλήθηκε μέσα σε ένα χρόνο να ξεπερνάει τα 1-2 δις.

Πριν να είναι αργά, κάθε χώρα και κάθε ένας/μία πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν για να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό πρότυπο, την οικονομία, τον τρόπο ζωής, τις πόλεις, τα κτίρια, τις μεταφορές ώστε να μην προκαλούν  την απορρύθμιση του κλίματος. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν με τρόπο, όμως, που δεν αφήνει κανένα και καμία πίσω. Οι αλλαγές αυτές οφείλουν να προωθούν την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η “Συμμαχία για το Κλίμα”, μια συνεργασία ενός συνόλου οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του κλίματος ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες (περιβαλλοντικές, ανθρωπιστικές, κοινωνικές, εξάλειψης διακρίσεων, επαγγελματικές κ.ά.), στηρίζει και συμμετέχει στην παγκόσμια δράση για το κλίμα που οργανώνεται με πρωτοβουλία του κινήματος νέων Fridays for Future, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες πόλεις και στην Ελλάδα.  Η κινητοποίηση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στις 17.00. 

Προσκαλούμε  όλες και όλους που θέλουν να συμμετάσχουν δια ζώσης να τηρήσουν τα μέτρα για μια ασφαλή και ειρηνική πορεία για το κλίμα.

Οι οργανωσεις της Συμμαχίας για το Κλίμα που στηρίζουν τη μαθητική κινητοποίηση:

 • Αειφόρουμ
 • ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
 • Άνεμος Ανανέωσης
 • Γιατροί του Κόσμου
 • Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
 • Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης
 • Οικολογική Κίνηση Πάτρας
 • ActionAid
 • Ethelon
 • Greenpeace Greece
 • Friends of Monde
 • MEDASSET
 • SCI Hellas – Κίνηση Εθελοντών
 • WWF Ελλάς

 

 

 

Fridays For Future “Uproot Τhe system”


 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.