Άλλο ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
Μια διαφορετική Ελλάδα, ζωντανή, παραγωγική, δραστήρια, με κοινωνική και περιβαλλοντική κουλτούρα, είναι υπαρκτή. Το διαπιστώσαμε άλλη μια φορά, συμμετέχοντας στο διήμερο περιφερειακό ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα 19 και 20 Μαρτίου.
Το διήμερο περιλάμβανε επισκέψεις και γνωριμία με κοινωνικές επιχειρήσεις (διαφορετικής μορφής κι αντικειμένου) που έχουν δημιουργηθεί στην Καρδίτσα, συζήτηση για την συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων, την δικτύωση, την δημιουργία υποστηρικτικών θεσμών από τα κάτω αλλά και την υιοθέτηση ενός Κώδικα Δεοντολογίας για Κοινωνικές επιχειρήσεις. (Διαβάστε τον κώδικα εδώ)
Μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο
Το Σάββατο 19 Μαρτίου, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος στη περιοχή της Καρδίτσας με την επίσκεψη γνωριμίας σε κοινωνικές επιχειρήσεις και υποστηρικτικούς φορείς της περιοχής, όπως τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών κι Εναλλακτικών Τραπεζών, την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Στέβιας και «Εύκαρπον», τις ΚοινΣΕπ «Γεύση από χωριό», «ΡΟΜΒΟΣ» και «ΡΟΔΑ Πολιτιστικό Εργαστήρι Καρδίτσας για το Δράμα και το Θέατρο στην Εκπαίδευση». Το βράδυ, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και από άλλες συμμετέχουσες στην συνάντηση κοινωνικές επιχειρήσεις, όπως η «Ηλακάτη», ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, η Σπείρα Γη, οι υποστηρικτικοί φορείς (Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας. ΕΡΓΑΝΗ, κα).
Μεταξύ όσων «κερδίσαμε» από αυτή την διήμερη συνάντηση ήταν τόσο η μεταφορά εμπειρίας από κοινωνικές επιχειρήσεις που δουλεύουν πλέον, δεν είναι σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και η συζήτηση μεταξύ μας για το κατάλληλο οικοσύστημα που θα μπορεί να υποστηρίζει την ανάπτυξη και την αυτό-οργάνωση του χώρου των κοινωνικών επιχειρήσεων, αξιοποιώντας και την σχετική εμπειρία από την Καρδίτσα. Ένα τέτοιο υποστηρικτικό οικοσύστημα, περιλαμβάνει την συμβουλευτική υποστήριξη, την εκπαίδευση, τη δικτύωση, τον έλεγχο της αξιοπιστίας καθώς και κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία, θέματα τα οποία αναδείχθηκαν από τις παρουσιάσεις.
Τα θέματα αυτά αναδείχθηκαν μέσα από εισηγήσεις:
- «Δικτύωση και συνεργασία κοινωνικών επιχειρήσεων στη βάση αρχών, αξιών και κοινών θέσεων», από τον Γιώργο Κουλοσούσα, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας.
- «Η Εκπαίδευση των μελών των Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Πολυτέλεια ή ανάγκη;» Νικολαϊδου – Πάλμου Ελένη, Πρόεδρος Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ίδρυση της Ένωσης Αγροτουρισμού Θεσσαλίας.
- «Συμβουλευτική Υποστήριξη και φιλοξενία των Κοιν. Επιχειρήσεων στα πρώτα στάδια» Μπέλλης Βασίλης, Γεν. Διευθυντής ΑΝ.ΚΑ ΑΕ.
- «Χρηματοπιστωτικά εργαλεία για κοινωνική επιχειρηματικότητα», Παναγιώτης Τουρναβίτης. Γεν. Διευθυντής Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.
Οριστικοποίηση και υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας για Κοινωνικές Επιχειρήσεις
Την Κυριακή έγινε η παρουσίαση του σχεδίου του Κώδικα Δεοντολογίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων, από τους Θανάσης Μπελίδης, Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, Πόπη Σουρμαίδου, Κέντρο Εργάνη, Νίκος Χρυσόγελος, ΚοινΣΕπ Άνεμος Ανανέωσης που συμμετείχαν στην ευρύτερη ομάδα σύνταξης του Κώδικα.
Το σχέδιο επεξεργάστηκε αρχικά μια ευρεία ομάδα αποτελούμενη κυρίως από τους διοργανωτές του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2015. Πέρα από την ηλεκτρονική επικοινωνία έγινε και μια συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου, για να διαμορφωθεί το σχέδιο το οποίο στην πορεία τέθηκε προς διαβούλευση ηλεκτρονικά από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2016. Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην συνάντηση της Καρδίτσας ενσωματώθηκαν επιπλέον παρατηρήσεις που είχαν κατατεθεί στην ηλεκτρονική διαβούλευση αλλά και από τους συμμετέχοντες.
Το τελικό κείμενο υπογράφηκε επί τόπου από ένα σύνολο κοινωνικών επιχειρήσεων και θα αποτελεί ένα πλαίσιο εθελοντικής –κατ΄αρχάς – δέσμευσής τους σε κανόνες αλλά και εργαλείο καθημερινής δουλειάς.
Ένας δεύτερος κατάλογος υπάρχει για φορείς που εργάζονται για την υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά δεν αποτελούν οι ίδιοι κοινωνικές επιχειρήσεις.
Η διαδικασία αποδοχής και υπογραφής του Κώδικα Δεοντολογίας είναι ανοικτή και η πρόσκληση για συμμετοχή απευθύνεται σε όλες τις μορφές κοινωνικών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικού σχήματος (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί νέου τύπου, αστικοί συνεταιρισμοί, γυναικείοι συνεταιρισμοί) που εκφράζονται και αυτο-δεσμεύονται από αρχές, αξίες, κοινές θέσεις και καλές πρακτικές που συνθέτουν τον Κώδικα.
Ο Κώδικα Δεοντολογίας είναι ένα καθημερινό εργαλείο για όσους/ες θεωρούν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι απλώς μια οικονομική δραστηριότητα αλλά μια δραστηριότητα που έχει ηθική οικονομική διάσταση, θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στο περιβάλλον και διαμορφώνει ένα νέο μοντέλο οικονομίας και επιχειρηματικότητας, το οποίο αξίζει να ενισχύσουμε, αναδείξουμε αλλά και προστατεύσουμε.
Εφαρμογή στην πράξη ενός μοντέλου συνεργασίας
Μεταξύ των στόχων του διημέρου ήταν και η ενίσχυση της συνεργασίας. Για το σκοπό αυτό και σε πρακτικό επίπεδο, είχε προβλεφθεί ώστε το μεσημεριανό γεύμα αλλά και το δείπνο να γίνουν σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ «Γεύση από Χωριό» και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οσπρίων και ήταν βασισμένα στα όσπρια και την παραδοσιακή τοπική κουζίνα καθώς το 2016 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως «Διεθνές έτος οσπρίων»!
Περιφερειακά και κεντρικό Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
Το διήμερο περιφερειακό Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Καρδίτσα ήταν ένα από τα 3 περιφερειακά που θα οργανωθούν μέσα στο 2016 από το δίκτυο φορέων που διοργανώνουν το Φόρουμ αυτό τα τελευταία χρόνια. Το επόμενο περιφερειακό θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, από ένα σύνολο φορέων, μάλλον μέσα στον Μάιο (και θα αφορά την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη), ενώ το τρίτο περιφερειακό θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη, τον Σεπτέμβριο. Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το κεντρικό φόρουμ, το οποίο θα είναι η σύνοψη όλων των περιφερειακών και θεματικών που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνια όπως αποφασίστηκε με την Διακήρυξη του 2015.
Το περιφερειακό φόρουμ στην Καρδίτσα οργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας και την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, τους φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας Καρδίτσας (Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, αγροτικοί συνεταιρισμοί Οσπρίων και Στέβιας Καρδίτσας, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), ΚοινΣΕπ «Ηλακάτη» και «Γεύση από χωριό», Πανελλήνιος Συνεταιρισμός Σαλιγκαροτρόφων ) και τους διοργανωτές του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας («Άνεμος Ανανέωσης», Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ Κεντρ. Μακεδονίας, Δίκτυο Εργάνη, Impact Hub Athens, Δίκτυο Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (SES Net), Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, Κοιν.Σ.Επ «Γαληνός», 180 Μοίρες).
Εκτός από τους διοργανωτές, συμμετείχαν κυρίως μέλη Κοινωνικών Επιχειρήσεων από την περιοχή, ο Δήμαρχος Καρδίτσας και πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ Φώτης Αλεξάκος καθώς και άλλα στελέχη του Δήμου και της ΑΝΚΑ, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας ΑΝ.ΚΟ Α.Ε. Γιώργος Αμανατίδης, ο Γιώργος Τσομπάνογλου, μόνιμο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου καθώς και πολλοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.