Το WELCOMMON δεν είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε πάνω στην ανάγκη της στιγμής, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες και κενά που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον. Η επίσημη πολιτική πέρασε από την ανυπαρξία κέντρων υποδοχής, σε πρόχειρα camps και Hotspots, και εξελίσσεται τώρα σε φιλοξενία σε διαμερίσματα. Αλλά αυτό αρκεί;
Οι πρόσφυγες δεν χρειάζονται μόνο ένα κρεβάτι και ένα πιάτο φαί αλλά και ολοκληρωμένη υποστήριξη για να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους σε ένα νέο, από πολλές απόψεις, περιβάλλον. Οι κοινωνίες χρειάζεται να προετοιμαστούν καλύτερα για την υποδοχή και την ένταξη ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Οι υπηρεσίες πρέπει να εξελιχθούν ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες απαιτητικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολύπλευρη κρίση.
Ζητάμε την βοήθεια και υποστήριξή σας για να συγκεντρώσουμε τους αναγκαίους πόρους ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την λειτουργία του WELCOMMON μακροχρόνια, από τον Γενάρη του 2018 και μετά, για 3 λόγους:
1.Το κλείσιμο των hotspots, των μεγάλων χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μάλιστα σε κακές, αναξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής είναι μια επείγουσα αναγκαιότητα. Σωστά τα προγράμματα στρέφονται προς φιλοξενία των προσφύγων σε διαμερίσματα. Αλλά δεν υπάρχουν λύσεις που ταιριάζουν σε όλους/ες. Πολλοί από τους φιλοξενούμενους στο WELCOMMON ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να τα βγάλουν πέρα σε ένα διαμέρισμα ΣΗΜΕΡΑ. Εμείς δουλεύουμε σε πολλά επίπεδα ώστε να μπορούν να το κάνουν ΑΥΡΙΟ ή να προετοιμάσουμε άλλες κατάλληλες λύσεις, για ανθρώπους που χρειάζονται ολοκληρωμένη υποστήριξη μακροχρόνια.
2.Υπάρχει ανάγκη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και πρακτικής που συνδυάζει την φιλοξενία των προσφύγων σε αξιοπρεπείς συνθήκες με:
- την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης
- ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας, ξεκινώντας από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσα στο WELCOMMON (με κοινωνικό ιατρείο, νοσηλεύτρια, μαία, εθελοντές γιατρούς), τεστ μαντού, εμβολιασμούς, δημιουργία φακέλου υγείας για κάθε φιλοξενούμενο, μέχρι συνοδεία σε νοσοκομείο από διερμηνέα και νοσηλευτικό προσωπικό σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης (πολύ συχνά μια και φιλοξενούμε ευάλωτες ομάδες)
- μη-τυπική εκπαίδευση, εκπαίδευση στις τέχνες (ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία, βίντεο, κολλάζ κα),
- μαθήματα γλώσσας (αραβικά, αγγλικά, ελληνικά, γερμανικά),
- προετοιμασία ώστε να ενταχθούν στην νέα χώρα υποδοχής και την κοινωνία (ενημερωτικές συναντήσεις για διάφορα θέματα, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία και γκαλερί, συναντήσεις με μαθητές σχολείων ή φορείς, ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στην εργασία),
- συμμετοχή σε εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές δραστηριοτήτων
- συναντήσεις εργασίας και γνωριμία με ανθρώπους από όλες τις ηπείρους που εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπαίδευση, την κοινωνική οικονομία, την πρόσβαση σε κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία, τις τέχνες,
- κατάλληλη προετοιμασία για την ένταξη τους στην επίσημη αγορά εργασίας με βάση τα προσόντα, τις γνώσεις και τις ικανότητες τους,
- ανάπτυξη κουλτούρας συνύπαρξης και συνεργασίας, αποδοχής της διαφορετικότητας, καλλιέργεια διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών.
ώστε και οι πρόσφυγες και η τοπική κοινωνία να επωφεληθούν από την οργανωμένη υποδοχή και προστασία των προσφύγων.
- Αναπτύσσουμε μια σειρά κοινωνικών και άλλων καινοτομιών, είμαστε ένα εργαστήριο καινοτομίας σε πολλούς τομείς που αφορούν ευρύτερα την κοινωνία, ιδιαίτερα μια κοινωνία σε κρίση, όπως είναι η ελληνική:
- Ολοκληρωμένο σχέδιο για φιλοξενία, κοινωνική κι επαγγελματική ένταξη προσφύγων κι άλλων ευάλωτων ομάδων, κι όχι αποσπασματικά προγράμματα
- Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων κι αποτελεσματικών μεθοδολογιών και πρακτικών – και μέσω της τέχνης –γιαβελτίωση της υγείας των φιλοξενούμενων, αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων και επανόδου των παιδιών και των ενηλίκων σε μια κανονικότητα, ενδυνάμωση τόσο του ατόμου όσο και της κοινότητας συνολικά
- Ενίσχυσης της κουλτούρας συνύπαρξης, του διαλόγου των πολιτισμών, συνεργασίας κι αποδοχής της διαφορετικότητας, μέσα από την καθημερινότητα και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων (τέχνη, διατροφή, εκδηλώσεις, γιορτές, εκδρομές, κοινωνικοποίηση κα). Σήμερα φιλοξενούμε 160+ πρόσφυγες από 18 εθνότητες που μιλάνε 11 διαφορετικές γλώσσες, έχουν διαφορετικές θρησκείες και καταγωγές, προέρχονται από περιοχές όπου η διαφορετικότητα δεν γίνεται αποδεκτή. Επίσης, έχουμε φιλοξενήσει πάνω από 150 εθελοντές από 4 ηπείρους. Είμαστε δηλαδή μια κοινότητα συνύπαρξης και συνεργασίας που σπάει στερεότυπα και κοινωνικούς αποκλεισμούς μέσα από την λειτουργία της.
- Συνδυασμός της προσωπικής εξέλιξης κι ενδυνάμωσης με την ενδυνάμωση και εξέλιξη της κοινότητας συνολικά
Πώς μπορεί να βοηθήσει ο καθένας/η καθεμία
Η συνέχιση του προγράμματος βασίζεται στην μαζική υποστήριξη φορέων και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Αν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να κάνετε πολλά. Ακόμα κι αν συγκεντρώσετε από δωρεές 50 ευρώ αυτό μετράει σαν να συγκεντρώνατε 1.000.000 Ευρώ, γιατί δείχνει ότι πράγματι είμαστε μια μεγάλη κοινότητα και όχι απλώς ένα πρόγραμμα, λίγο καλύτερο από πολλά άλλα.