Πώς θα περάσουμε από τα hotspots στην κοινωνική κι επαγγελματική ένταξη προσφύγων;

Είμαστε εδώ και θέλουμε να συνεχίσουμε γιατί υπάρχουν ανάγκες που δεν καλύπτονται διαφορετικά

Είναι γεγονός ότι πολλές από τις επείγουσες ανάγκες των ενηλίκων και των παιδιών προσφύγων που φιλοξενούμε στο #WELCOMMON δεν καλύπτονται ή δεν μπορούν να καλυφθούν είτε από δημόσιες υπηρεσίες είτε από τους διαθέσιμους πόρους (αυτοί αφορούν κυρίως τη φιλοξενία, ενώ στο WELCOMMON πολλές από τις υπόλοιπες δράσεις μας γίνονται είτε με τη βοήθεια εθελοντών ή με μικρο-δωρεές).

Συχνά πρέπει να απευθυνθούμε για βοήθεια είτε δημοσίως είτε απευθείας σε φίλους/ες και γνωστούς/ες για να βρούμε άμεσα λύσεις. Τέτοιες επείγουσες ανάγκες είναι φάρμακα για καρκινοπαθείς ή άλλες πολύ σοβαρές παθήσεις τα οποία οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες δεν έχουν την δυνατότητα να τα βρουν από νοσοκομείο λόγω μη έκδοσης ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ, ακουστικά βαρηκοΐας, είδη για αναπήρους, παιδικά καρότσια, σχολικά είδη, βρεφικά είδη κα.

Οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα αφού οι πρόσφυγες που φτάνουν τώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά την συμφωνία των ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία είναι μόνο τα πολύ-πολύ ευάλωτα άτομα (θύματα βασανιστηρίων βιασμών, trafficking, άτομα με πολλές αναπηρίες ή σοβαρά προβλήματα, όπως καρκίνοι, έγκυες, οικογένειες με ψυχικά ή ψυχιατρικά προβλήματα κα).

Στο WELCOMMON έχουμε υπερβεί πράγματι τον εαυτό μας γιατί πολλές φορές πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεταξύ άλλων και τις δυσκολίες που προκύπτουν από την γραφειοκρατία ή την έλλειψη ξεκάθαρων υποστηρικτικών πολιτικών, όπως για παράδειγμα από το μπλοκάρισμα της έτσι κι αλλιώς δύσκολης διαδικασίας έκδοσης ΑΜΚΑ (σχετική επιστολή έχουν δημοσιοποιήσει από κοινού πολλές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ο Άνεμος Ανανέωσης που λειτουργεί το #WELCOMMON). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρούμε κάποια λύση, όπως να εξασφαλίσουμε φάρμακα για κάποιον καρκινοπαθή, που αλλιώς δεν μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία του.

Τα σχέδια μας για το μέλλον

Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε όσα προσφέρουμε στα θέματα φιλοξενίας  και μακροχρόνιας φροντίδας των ευάλωτων ατόμων αλλά και να ενδυναμώσουμε τις δράσεις μας για κοινωνική ένταξη καθώς και για επαγγελματική ένταξη στην κανονική αγορά εργασίας, με έμφαση σε δομές κοινωνικής οικονομίας. Στο Welcommon στοχεύουμε:

  • να προσφέρουμε ευκαιρίες απασχόλησης, αξιοποιώντας τις ικανότητες και δεξιότητες των φιλοξενούμενων, μέσω της συμμετοχής τους στην λειτουργία της οργάνωσης του κέντρου, όλο και περισσότερο, και σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και φορείς.
  • να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων με τα βιογραφικά σημειώματα των προσφύγων- τόσο όσων διαμένουν εντός της δομής αλλά και εκτός- διευκολύνοντας την διαδικασία απασχόλησης τους σε επιχειρήσεις που αναζητούν συγκεκριμένα προσόντα και ικανότητες. Ήδη σχεδόν όλοι οι φιλοξενούμενοι/ες έχουν κάνει βιογραφικά, με την υποστήριξη του προσωπικού αλλά και των εθελοντών μας
  • στην δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων με την συμμετοχή Ελλήνων και προσφύγων/ μεταναστών στους παρακάτω τομείς:

-επισκευή και επαναχρησιμοποίηση ρουχισμού καθώς και παραγωγής ρούχων υψηλής ποιότητας και καλλιτεχνικής αξίας δημιουργώντας θέσεις εργασίας τόσο για πρόσφυγες όσο και για Έλληνες ανέργους

ενοικίαση διαφόρων αντικειμένων, όπως εξοπλισμό για μωρά (κούνιες, καροτσάκια), αντικείμενα για ανθρώπους με αναπηρία, ειδικό εξοπλισμό για χρονιές παθήσεις (συσκευές οξυγόνου, ειδικά κρεβάτια, αναπηρικά καροτσάκια κ.α) σε λογικές τιμές.

– επιδιόρθωση κι επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συσκευών

– μαγαζιά εστίασης με φαγητό από διάφορες κουζίνες και κουλτούρες

Επίσης, επιδιώκουμε να συμβάλλουμε σε βελτίωση των προσόντων και δεξιοτήτων τεχνητών ή ανθρώπων που μπορεί να εργαστούν σε τομείς κοινωνικής φροντίδας, με δεδομένες τις ελλείψεις που διαπιστώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας σε παρόμοιο, κατάλληλα όμως εκπαιδευμένο προσωπικό

Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε σε ανταλλαγές εμπειριών και στην ενίσχυση των συνεργασιών σ εαυτούς τους τομείς, και την βελτίωση των πολιτικών επαγγελματικής κατάρτισης.

Είμαστε πεισμένοι, ότι μπορεί επίσης να διαμορφωθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, κοινωνιών και δράσεων, προσφέροντας ευκαιρίες ανάπτυξης και οικονομικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων σε ανάλογους τομείς. Στην δημιουργία σεμιναρίων και μόνιμης επιχείρησης με όμοιες πρωτοβουλίες και δομές σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επίσης και σε άλλες γειτονικές χώρες, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και σωστής πρακτικής, διαμορφώνοντας γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, κοινωνιών και δράσεων.

Φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε όχι μόνο στις προσπάθειες περίθαλψης αλλά στην διαμόρφωση κοινωνικής ένταξης, στρατηγικών και πρακτικών. Επιθυμούμε να δούμε την υλοποίηση μιας ουσιαστικής αλλαγής στις πολιτικές φιλοξενίας στην χώρα μας και την ανάπτυξη μιας ολιστικής στρατηγικής για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.