3ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας: αφετηρία για νέες πρωτοβουλίες και δράσεις

Το 3ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου 2016. Αυτή τη φορά εστιάσαμε περισσότερο στη συζήτηση σε βάθος για βασικά θέματα που απασχολούν όλους μας στο χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενώ αναζητήσαμε νέες προσεγγίσεις για το προσφυγικό και την κοινωνική ένταξη. Ο “Άνεμος Ανανέωσης” συμμετέχει ενεργά στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας από την ίδρυσή του.

unnamed-12

Το 2016 το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας επικεντρώθηκε σε κρίσιμα θέματα όπως:

  • Πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
  • Χτίζοντας το οικοσύστημα των Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
  • Κοινωνικός αντίκτυπος.
  • Σχεδιασμός υποστηρικτικών κέντρων.
  • Δημιουργία αγοράς και χρηματοδοτικά εργαλεία από και για τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
  • Δικτύωση πρωτοβουλιών και κοινωνικών επιχειρήσεων που επιδιώκουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση διάφορων πτυχών του προσφυγικού ζητήματος, ιδιαίτερα της κοινωνικής ένταξης.

Στις εργασίες του Φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινωνικών επιχειρήσεων κάθε μορφής καθώς κι ενδιαφερόμενοι/ες για θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

unnamed-11 

Τα πάνελ, τα εργαστήρια και το world cafe

Το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας άνοιξε την Παρασκευή 25/11, με τον χαιρετισμό του Γιώργου Παπαδούλη, Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του Γιώργου Ντάση, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Πώς διαμορφώνεται το μέλλον της Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και τις Εξελίξεις και προοπτικές για την Κοινωνική Οικονομία – Πολιτική, Νομοθεσία, Χρηματοδοτήσεις  συζήτησαν δύο πάνελ όπου συμμετείχαν η Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και η  Simel Esim, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), καθώς και η Ελένη Παπαθεοδοσίου, Πρόεδρος Δικτύου ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΙΚΚΕΜ),  ο Παναγιώτης Τουρναβίτης, Γενικός Διευθυντής, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας,  ο Δημήτρης Κοκκινάκης, Ιmpact Hub Athens,  Κώστας Νικολάου, Βίος Coop,  ο Σωτήριος Κουπίδης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΟΚΟΙΣΠΕ) και ο  Λουκάς Μπρέχας, Δίκτυο ΚΑΠΑ.

Και τα 4 εργαστήρια του Σαββάτου 26/11 είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και έγιναν ουσιαστικές συζητήσεις.

Το 1ο εργαστήριο επικεντρώθηκε στην εσωτερική λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων, τον Κώδικα Δεοντολογίας που πρέπει να τις διέπει καθώς και σε θέματα Κοινωνικού Αντίκτυπου. Τον συντονισμό του εργαστηρίου είχαν ο Θανάσης Μπελίδης, Δίκτυο ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΙΚΚΕΜ), ο Στέφανος Μήτρικας, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Γαληνός και η Κωνσταντίνα Zoehrer, Μέλος GECES / Ερευνήτρια 180 Μοίρες

unnamed-15  unnamed-14                                                                                                                                                                                                             Στο 2ο εργαστήριο συζητήθηκαν θέματα δικτύωσης και εκπροσώπησης των κοινωνικών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικής μορφή, καθώς και τα εργαλεία που στηρίζουν την συνεργασία και δικτύωση. Τον συντονισμό του εργαστηρίου είχαν ο Νίκος Χρυσόγελος, Άνεμος Ανανέωσης, Βασίλης Μπέλλης, Δ/ντής Αναπτυξιακής Καρδίτσας ΑΝ.ΚΑ, Κώστας Νικολάου, Βίος Coop

unnamed-7    unnamed-6                                                                                                                                                                    Στο 3ο εργαστήριο συζητήθηκαν θέματα σχεδιασμού υποστηρικτικών κέντρων για κοινωνικές επιχειρήσεις. Τον συντονισμό του εργαστηρίου είχαν ο Βασίλης Μπέλλης, Δ/ντής Αναπτυξιακής Καρδίτσας ΑΝ.ΚΑ. και η Πόπη Σουρμαϊδου, Δίκτυο ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΙΚΚΕΜ)

unnamed-10 unnamed-16

Το 4ο εργαστήριο επικεντρώθηκε στην δημιουργία αγοράς και στα χρηματοδοτικά εργαλεία από και για τις κοινωνικές επιχειρήσεις

Τον συντονισμό του εργαστηρίου είχαν ο Γιώργος Αλεξόπουλος, Ερευνητής Euricse – GECES και η Κωνσταντίνα Zoehrer, Μέλος GECES / Ερευνήτρια 180 Μοίρες

unnamed-9

Την τρίτη ημέρα, την Κυριακή 27/11, η συζήτηση με τη μορφή world café επικεντρώθηκε στο θέμα «πρόσφυγες, κοινωνική ένταξη και κοινωνική επιχειρηματικότητα». Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων και η  Simel Esim, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και ο Jan Olsson, εκ μέρους του REVES του Ευρωπαϊκού Δικτύου περιφερειών, δήμων και κοινωνικών επιχειρήσεων για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας.

unnamed-4 unnamed-18 unnamed-5

Τα αποτελέσματα

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ συζήτησαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν από κοινού με νέο βηματισμό αφού συμφωνήθηκε το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και η Πρωτοβουλία Συνεννόησης εγχειρημάτων κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας να διοργανώσουν από κοινού μια συνάντηση την άνοιξη 2017 για την καλύτερη οργάνωση του χώρου με βάση κοινές αξίες κι αρχές.

unnamed-19 unnamed-23 unnamed

Επίσκεψη στο WELCOMMON

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, μια ομάδα συμμετεχόντων ξεναγήθηκε στο WELCOMMON,, το χώρο προσωρινής φιλοξενίας και κοινωνικής ένταξης που λειτουργεί η ΚΟΙΝΣΕΠ «Άνεμος Ανανέωσης» σε συνεργασία με την ΕΑΤΑ και στο πλαίσιο του προγράμματος relocation της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

unnamed-24

Προβολή της ταινίας «Το οικοσύστημα κοινωνικής οικονομίας της Καρδίτσας»

Στο πλαίσιο του Φόρουμ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ: «Οικοσύστημα της Κοινωνικής Οικονομίας – Το παράδειγμα της Καρδίτσας», που η παραγωγή του έγινε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ θα είναι σύντομα στη διάθεση των ενδιαφερομένων για προβολή του σε διάφορες περιοχές της χώρας.

unnamed-8

Τι είναι το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας είναι μια ανοικτή πλατφόρμα συνεργασίας για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη βάση αξιών, αρχών και κοινών οπτικών. Δημιουργήθηκε το 2014 με στόχο τον γόνιμο διάλογο μεταξύ φορέων της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας γύρω από την ανάγκη δημιουργίας ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος, αλλά και τα χαρακτηριστικά εργαλεία που αυτό πρέπει να έχει για την ανάπτυξη και αυτο-οργάνωση του χώρου των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Μέσω της συνεργασίας και με συμμετοχικό τρόπο έχουμε διατυπώσει τις θέσεις όπως αποτυπώνονται στις Διακηρύξεων των Φόρουμ του 2014 και του 2015, ενώ έχουμε ήδη επεξεργαστεί και συμφωνήσει σε έναν Κώδικα Δεοντολογίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Εκτός από το κεντρικό επίπεδο, έχουμε συν-διοργανώσει φόρουμ και σε τοπικό επίπεδο (Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη), από κοινού με τοπικούς φορείς.

SEF

Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.