Ποιητική βραδιά και κινηματογράφος για τις Ιρανές γυναίκες, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στο Welcommon Hostel

By 11 Ιανουαρίου, 2023Δράσεις

Ο Άνεμος Ανανέωσης διοργανώνει στο Welcommon Hostel (Καποδιστρίου 4) την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, στις 19.00, ποιητική βραδιά αφιερωμένη στις Ιρανές γυναίκες, στο παλίσιο 4 ποιητικών βραδιών που είναι για τις γυναίκες: Αφγανές (12/1), Ιρανές (13/1), Ουκρανές (14/1) και Αφρικανές (15/1).

Την Παρασκευή 13/1, ώρα 19.00 η βραδιά είναι αφιερωμένη στις Ιρανές γυναίκες #Iranianwomen. Διαβάζουμε ποίηματα και μιλάμε για την κατάσταση των γυναικών και κοριτσιών στο Ιράν, τις εκτελέσεις / απαγχονισμούς δεκάδων νέων από το θεοκρατικό καθεστώς με κατηγορία “πόλεμος ενάντια στο θεό” “λόγω διαφθοράς στη Γη” και τα δικαιώματα των Ιρανών γυναικών.  Θα έχουμε τη χαρά να δούμε και μια σειρά από φιλμάκια της ιρανής κινηματογραφίστριας Sepideh Farsi, που μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Αθήνας και Παρισού.

Συντονίζει και διαβάζει ποιήματα η Μαρία Πατακιά (ποιήτρια, Άνεμος Ανανέωσης)

H Sepideh Farsi

Η Sepideh Farsi είναι Ιρανή κινηματογραφίστρια και ακτιβίστρια που ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα. Οι επιπτώσεις της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 διαμόρφωσαν την πολιτική της συνείδηση – φυλακίστηκε σε ηλικία 16 ετών από τις ιρανικές αρχές λόγω της αντικαθεστωτικής της δράσης, γεγονός που της στοίχισε τις σπουδές της, και στα 18 της κατέφυγε στο Παρίσι για να σπουδάσει Μαθηματικά και να ασχοληθεί με τις τέχνες, που πάντα ήθελε, ενώ παράλληλα εργαζόταν για να ζήσει. Ένα κορίτσι που βασανίστηκε γιατί έκρυβε στο σπίτι της μια απροστάτευτη γυναίκα, που οι αρχές σκότωσαν όταν την ανακάλυψαν.

Οι πρώτες ταινίες μεγάλου μήκους της, Rêves de sable (2003) και Le Regard (2005), επιλέχθηκαν σε πολλά φεστιβάλ. Συνέχισε με το  La maison sous & eau (2011 – Βραβείο Fipresci στη Μόσχα) και Red Rose (2015). Το ντοκιμαντέρ της 7 Voiles κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο FID Marseille το 2017. Μια γυναίκα που η ταινία της «Αύριο περνάω απέναντι», η οποία γυρίστηκε σε Ελλάδα και Τουρκία, προβλήθηκε στο Thessaloniki Film Festival 2019, μια καλλιτέχνιδα που μαγνητοσκόπησε το ντοκιμαντέρ «Τεχεράνη χωρίς άδεια» στο κινητό της και ανακρίθηκε από τις ιρανικές αρχές.

Η τελευταία ταινία της κινουμένων σχεδίων «Η σειρήνα» επελέγη από το προσεχές 73 ο Φεστιβάλ Βερολίνου που θα διενεργηθεί από 16 έως 26 Φεβρουαρίου 2023.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.