Υβριδικό Ηλεκτρο-Υδρογονο-κίνητο Αυτοκίνητο από μαθητές

By 24 Νοεμβρίου, 2014Δράσεις

Μαθητές και καθηγητές κατασκεύασαν και παρουσίασαν το Υβριδικό Ηλεκτρο-Υδρογονο-κίνητο Αυτοκίνητο

Ένα καινοτόμο αυτοκίνητο με όλα τα οφέλη της «καθαρής ενέργειας», ένα αυτοκίνητο του μέλλοντος που δεν καταναλώνει καύσιμα και είναι αθόρυβο στη λειτουργία του κατασκεύασαν μαθητές του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου και με υπεύθυνο καθηγητή τον Εμμανουήλ Καγιαμπάκη, Εκπαιδευτικό Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, MSc.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που διεξήχθη την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου και την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενήθηκε και παρουσιάστηκε το project «Υβριδικό Ηλεκτρο-Υδρογονο-κίνητο Αυτοκίνητο» από τον Εμμανουήλ Καγιαμπάκη, υπεύθυνο καθηγητή του project, τον καθηγητή Δημήτρη Αγαπάκη, καθώς και τους μαθητές Γαβριέλα Χατζάκη, Ιωάννη Κοντονασάκη και Κάρολο Χαλαμπαλάκη.

Η παρουσίαση του project πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Άνεμος Ανανέωσης”, σε συνεργασία με το INNOVATHENS Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας  της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νέων για τη Βιώσιμη Ενέργεια (Sustainable Energy Youth NetworkSEYN). Η μεταφορά του Υβριδικού Ηλεκτρο-Υδρογονο-κίνητου Αυτοκινήτου από και προς το Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική προσφορά της Express Service και της Minoan Lines.

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος δεν καταναλώνει καύσιμα (βενζίνη ή πετρέλαιο) που ρυπαίνουν το περιβάλλον και είναι αθόρυβο στη λειτουργία του. Στη θέση του ρεζερβουάρ των συμβατικών αυτοκινήτων έχει υποδοχή για την ηλεκτρική φόρτιση του. Η καινοτομία βρίσκεται στην μονάδα Κυψέλης υδρογόνου που κατασκευάστηκε και από την οποία φορτίζεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η μονάδα αυτή μπορεί να βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο, παρέχοντας πλήρη αυτονομία στην κίνηση του, προσεγγίζοντας πολλαπλάσια χιλιομετρική απόσταση από την εργοστασιακή.

Η μονάδα αυτή είναι ένα πλήρες σύστημα Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρο-μηχανολογικού ελέγχου, με όλα τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και ένα ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με τοπικές και απομακρυσμένες κινητές συσκευές, μεταφέροντας δεδομένα και λειτουργικά στοιχεία μέσω internet.

Το καύσιμο που χρησιμοποιεί είναι το υδρογόνο το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε δύο φιάλες υδριδίων μετάλλων. Μέσω της Κυψέλης καυσίμου και ενός  τροποποιημένου Inverter DC/AC επιτυγχάνεται η ηλεκτρική φόρτιση του αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρησιμοποιούμενο υδρογόνο της μονάδας πρέπει να προέρχεται από Ηλεκτρόλυση του Νερού (Η2Ο) μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα από φωτοβολταïκά πάνελς. Έτσι, το σύστημα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής του υδρογόνου, όσο και κατά την κίνηση του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη.

Αποτέλεσμα είναι το Ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο (Electric Smart της Mercedes) να αποκτά πλήρη αυτονομία κινητικότητας, προσεγγίζοντας πολλαπλάσια χιλιομετρική απόσταση από την εργοστασιακή, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον με μηδενικούς ρύπους.

Για περισσότερες πληροφορίες για το project του Υβριδικού Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες http://electricallab.gr και http://6epal-irakl.ira.sch.gr

Εργοστασιακά χαρακτηριστικά αυτοκινήτου:

– Ισχύς ηλεκτροκινητήρα 35 – 55 ΚWatt,

– Ροπή 130 Nm

– Μέγιστη περιστροφή 12.000 RPM.

– Κατανάλωση 15 ΚWh / 100 Κm

– Μέγιστη ταχύτητα 125 Κm/h

– Επιτάχυνση 0 – 60 Κm/h σε 5 secs, 0 -100 Κm/h σε 12 secs

– Αυτονομία 450 Κm

– Ισχύς Inverter 5 ΚW / 230 V A.C.

– Ισχύς κυψέλης καυσίμου H2 5 ΚW / 72 V D.C.

– Δύο φιάλες υδριδίων μετάλλων για την αποθήκευση του υδρογόνου, χωρητικότητας  2×3 m3.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.