Ενεργειακοί σχολικοί συνεταιρισμοί

By 20 Φεβρουαρίου, 2015Δράσεις

Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών σε ημερίδα με θέμα την

πιλοτική δημιουργία ενεργειακών σχολικών συνεταιρισμών

 Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθήνας δια των Υπευθύνων Π.Ε.  συνδιοργανώνουν ημερίδα σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση  “Άνεμος Ανανέωσης” με θέμα :

«Ενεργειακοί σχολικοί συνεταιρισμοί»

Η ημερίδα  θα  πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2015  στο 9ο Γυμνάσιο Αιγάλεω (κοντά στη στάση Μετρό Αγ. Μαρίνα,  χάρτης σχολείου: http://tinyurl.com/luhbkxj) και ώρες 17.00-20.30.

Σκοπός είναι η προώθηση ολοκληρωμένων και καινοτόμων παρεμβάσεων με θέμα «ενεργειακοί σχολικοί συνεταιρισμοί», που στοχεύουν στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών σε περιβαλλοντικά κι ενεργειακά θέματα, στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων,  στη δημιουργία βιώσιμων γειτονιών αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας, της κοινωνικής καινοτομίας και ενός ουσιαστικού ανοίγματος του σχολείου στην γειτονιά και στην κοινωνία.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της ενεργειακής και οικολογικής αναβάθμισης του σχολείου με συνεργατικό και καινοτόμο τρόπο μέσω εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας όσο και διαφορετικών μορφών ανανεώσιμων πηγών (πχ φωτοβολταϊκά, μικρή ανεμογεννήτρια, συστήματα γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας, αξιοποίηση μαγειρικών ελαιών για παραγωγή ενέργειας – βιοκαύσιμο κα). Όσον αφορά ειδικά τους μαθητές, πέρα από το περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τους δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να εμπνευστούν και να εξοικειωθούν με την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και κατασκευών, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που αποκομίζουν από τη φοίτηση τους στο σχολείο.

Στην ημερίδα θα αναπτυχθεί η βασική ιδέα δημιουργίας ενός δικτύου εκπαιδευτικών και φορέων που θα δραστηριοποιηθεί στην προώθηση των ενεργειακών σχολικών συνεταιρισμών. Ο ρόλος του σχολείου μπορεί να είναι καταλυτικός, όχι μόνο σε επίπεδο απόκτησης γνώσεων αλλά και διαμόρφωσης στάσεων ζωής και υιοθέτησης νέων αξιών και μοντέλων κοινωνικής οργάνωσης αλλά και διαμόρφωσης ενεργών πολιτών που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να προωθήσουν λύσεις στα προβλήματά τους από μικρή ήδη ηλικία. Η πιλοτική δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών σε σχολεία με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών και περιοίκων παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές, το σχολείο, τη γειτονιά, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Πρόγραμμα

17.00 – 17.15: Προσέλευση

17.15 – 18.30:

– Καλωσόρισμα από τους Υπεύθυνους Π.Ε. Ελένη Νιάρχου, Ιωάννα Ντίνου, Νίκο Στεφανόπουλο, Θάνο Ιωάννου

– Παρουσίαση του προγράμματος «Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί» από τον Υπεύθυνο  της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Άνεμος Ανανέωσης» κ. Νίκο Χρυσόγελο

18.30 – 19.15:

-Παρουσίαση προγράμματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο 2ο Δ.Σ. Περιστερίου, κ. Πατσής   Αλέξανδρος (Δ/ντης 26ου Δ.Σ. Περιστερίου) και κ. Μπουραντάς Δημήτρης (Δ/ντης 2ου Δ.Σ. Περιστερίου)

-Παρουσίαση Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: “Φωτοβολταϊκά και ενεργειακή αυτονομία” από το 5ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, κ. Ζαννίκος Κωνσταντίνος ΠΕ19 και κ. Φασουλόπουλος Γιώργος ΠΕ04,.

– Παρουσίαση project «Υβριδικό Ηλεκτρο-Υδρογονο-κίνητο Αυτοκίνητο» από τους  εκπαιδευτικούς – μαθητές του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης, με υπεύθυνο  καθηγητή τον Εμμανουήλ Καγιαμπάκη, Εκπαιδευτικό Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Msc.

19.15 – 20.30: Συζήτηση  επί της βασικής ιδέας δημιουργίας ενός δικτύου εκπαιδευτικών και  φορέων που θα δραστηριοποιηθεί στην προώθηση των ενεργειακών σχολικών συνεταιρισμών, δυνατότητες χρηματοδότησης τέτοιων δράσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.