Με μεγάλη επιτυχία το Περιφερειακό Φόρουµ Κοινωνικής Επιχειρηµατικότητα Κεντρικής Μακεδονίας

Mε µεγάλη επιτυχία και µε περισσότερους/ες από 100 συµµετέχοντες/ουσες πραγµατοποιήθηκε στις 12 Μαϊου, στη Θεσσαλονίκη, το Περιφερειακό Φόρουµ Κοινωνικής Επιχειρηµατικότητα Κεντρικής Μακεδονίας. Με κινητήριους µοχλούς τους δύο τοπικούς φορείς του Φόρουµ. το ∆ίκτυο ΚοινΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Εργάνη, µε την σύµπραξη και αρωγή όλων των υπόλοιπων φορέων* του Φόρουµ και µε συνδιοργανωτή το ∆ήµο Θεσσαλονίκης.

Α’ µέρος: Εισαγωγικές παρουσιάσεις 

Η πρόεδρος του ∆ΙΚΚΕΜ και πρόεδρος της ΚοιΝΣΕπ ∆ηµιουργίες κα Ελένη Παπαθεοδοσίου, παρουσίασε την αξία της δικτύωσης σαν κεντρικό σηµείο της εκδήλωσης,  ο αντιδήµαρχος Ανάπτυξης του ∆ήµου Θεσσαλονίκης κος Πέτρος Λεκάκης, κατέγραψε τις θέσεις του ∆ήµου Θεσσαλονίκης για την Κοινωνική Οικονοµία,  ο εντεταλµένος σύµβουλος του ∆ήµου Θεσσαλονίκης κος Simon Benssason, παρουσίασε την ΟK Thess, προθερµοκοιτίδα νεοφυών και κοινωνικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η κα Πόπη Σουρµαΐδου από το Κέντρο Εργάνη αναφέρθηκε στις Υπηρεσίες του Εργάνη προς οµάδες και συνεταιρισµούς µέσα από το Πρόγραµµα SoNew.  Ο ∆ιευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας κος Βασίλης Μπέλλης µας για τη σηµασία ενός υποστηρικτικού οικοσυστήµατος για την Κοινωνική Οικονοµία, το παράδειγµα της Καρδίτσας.  O καθηγητής του ΑΤΕΙΘ κος Θανάσης Μπελίδης συντόνισε τους/τις οµιλητές/τριες και παρουσίασε το Φόρουµ Κοινωνικής Επιχειρηµατικοτητας

Β’ Μέρος: Παρουσιάσεις των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων φορέων της κοινωνικής οικονοµίας – Παρεµβάσεις

Συντονισµός: Στέλλα Γουδίνογλου – Μελίνα Ξανθοπούλου

Παρουσιάστηκαν οι εξής φορείς και κοινωνικές επιχειρήσεις: ∆ίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ Κ. Μακεδονίας, ∆ηµιουργίες, Artizans, Μυγδονία, Εσπερίδες, Συνεταιρισµός Καταχά, Σπείρα γης, ∆ΙΑ ΒΙΟΥ Ανέλιξη, Περισυλλογή, Rediviva cucina povera, Στόχος, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο., Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας, Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισµός Θεσσαλονίκης, Α.Σ. Οσπρίων ΨυχΑνθός από την Καρδίτσα, ο Άνεµος Ανανέωσης από την Αθήνα και η ΚοινΣΕΠ Γαληνός από την Καβάλα και το ∆ίκτυο ΚοιΝΣΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στις διαδικασίες της ηµέρας συµµετείχαν ακόµη οι ΚΟινΣΕΠ: Πράσινες ∆ιαδροµές, Άλλος Τρόπος, Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα και οι υπό σύσταση ΚονΣΕπ: Thessculture και ArtNoise.

CoCodΓ’ Μέρος: Παρουσιάση και συζήτηση για τον Κώδικα Δεοντολογίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων

Στο Γ’ µέρος, παρουσιάστηκε από τον κο Νίκο Χρυσόγελο (Άνεµος Ανανέωσης και Φόρουµ ΚΕ) και συζητήθηκε µε το κοινό διεξοδικά ο Κώδικας ∆εοντολογίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων, ο οποίος στο τέλος της παρουσίασης υπογράφηκε από πολλές ΚοιΝΣΕπ και υποστηρικτικούς φορείς, σε ένα πολύ θερµό κλίµα.

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε µε δύο πολύ ζωντανά και ενδιαφέροντα εργαστήρια, το ένα για το προσφυγικό και το άλλο για την κοινή προβολή και προώθηση των ΚοινΣΕπ.

1η Οµάδα, Προσφυγικό και Κοινωνική Οικονοµία

Συντονισµός Ελένη Παπαθεοδοσίου

Η οµάδα συζήτησε την δυνατότητα για ανάπτυξη δράσεων και την εµπλοκή που µπορεί να έχει η Κοινωνική Οικονοµία στην επίλυση των άµεσων και έµµεσων αναγκών που έχουν προκύψει από την οξεία κρίση του προσφυγικού. Συζητήθηκε ο ρόλος που µπορούν και πρέπει να έχουν οι φορείς της Κοινωνικής Οικονοµίας και έγιναν µια σειρά από προτάσεις για την ανάληψη δράσεων, όπως:

• ∆ηµιουργία- παραγωγή προϊόντος/των brand- αποτέλεσµα συνεργασίας προσφύγων- ελλήνων εργαζοµένων, στα πλαίσια της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας. Στη παραγωγή του προιόντος/των θα συµµετέχουν σε κάθετη ή οριζόντια συνεργασία κοινωνικές επιχειρήσεις που έχουν εντάξει πρόσφυγες (µετά από σχετική κατάρτιση και ειδική εκπαίδευση). Το brand θα συµβολίζει τη συνύπαρξη και τη συνεργασία και θα στοχεύσει και σε αγορές του εξωτερικού.

• ∆ράσεις ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών (φεστιβάλ κ.α.)

• ∆ράσεις εναλλακτικής εκπαίδευσης, κατάρτισης

• ∆ράσεις διαχείρισης απορριµµάτων- πιλοτική εφαρµογή

• Καταγραφή δεξιοτήτων- ενδιαφερόντων προσφύγων

• Μελέτη- µεταφορά καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών

Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα διεξοδική και αποφασίστηκε αυτή να είναι η αρχή µιας σειράς ουσιαστικών και απτών δράσεων.

2η Οµάδα: Προβολή – Προώθηση Προϊόντων / Υπηρεσιών Κοινωνικών Επιχειρήσεων

Συντονισµός: Στέλλα Γκουδίνογλου

Οι συµµετέχοντες/ουσες στην οµάδα αυτή πήραν µια σειρά αποφάσεις, η πιο σηµαντική από τις οποίες ήταν να δηµιουργηθεί άµεσα µια οµάδα εργασίας από εκπροσώπους των ΚοινΣΕπ που να επεξεργασθεί διεξοδικά το συγκεκριµένο θέµα µε βαρύτητα στην προβολή τους και στη συνεχεία των προϊόντων/υπηρεσιών τους. Η δράση της προώθησης συνδέθηκε µε την εκπαίδευση, στην οποία αποφασίστηκε να δοθεί µια επιπλέον βαρύτητα στο επόµενο διάστηµα. Ακούστηκαν απόψεις για την ενίσχυση της επικοινωνίας των µελών του ∆ικτύου ΚοινΣΕπ ΚΜ και τη σύνδεση και προβολή τους. Αποφασίστηκε ακόµη να δηµιουργηθεί µια πλατφόρµα επικοινωνίας, µια λίστα επικοινωνίας και µια ιστοσελίδα.

Στην οµήγυρη έγινε παρουσίαση από την ΠΡΩΣΚΑΛΟ µιας σκέψης να κληθούν οι φορείς κοινωνικής οικονοµίας της Κεντρικής Μακεδονίας µε θέµα την συνεύρεση όλων των κοινωνικών φορέων σε πανελλήνιο επίπεδο.

*Το ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ είναι µία άτυπη σύµπραξη επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονοµίας, δικτύων ΚΟΙΝΣΕΠ και υποστηρικτικών φορέων στην οποία συµµετέχουν: Κοιν.Σ.Επ «Άνεµος Ανανέωσης» Κοιν.Σ.Επ «Γαληνός», ∆ΙΚΚΕΜ, 180 Μοίρες, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Εργάνη – Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηµατικότητας Γυναικών, ∆ίκτυο Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηµατικότητας (SES Net), Impact Hub Athens, Ίδρυµα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.