WELCOMMON, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ένα καινοτόμο κέντρο φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων όπως ήταν το #WELCOMMON δεν μπορεί παρά να αφήνει το αποτύπωμά του στον χώρο της #έρευνας ακόμα και μετά το απότομο κλείσιμό του (παρά τη θέλησή μας να συνεχίσουμε). Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, ο Άνεμος Ανανέωσης – που το σχεδίασε και το λειτούργησε – είχε ως στόχο την στενή συνεργασία με παρόμοιους φορείς, με τις κοινότητες των προσφύγων και μεταναστών αλλά και με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα από ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι σαφές ότι οι παλιές λύσεις δεν δουλεύουν σήμερα ούτε στο προσφυγικό. Χρειάζεται λοιπόν να αξιοποιήσουμε υπάρχουσα εμπειρία, να δούμε τι δουλεύει και την δεν δουλεύει, να βελτιώσουμε τις πρακτικές και τις πολιτικές υποδοχής, προσωρινής φιλοξενίας και κοινωνικής – πολιτικής ένταξης. Αυτό είναι περισσότερο από αναγκαίο για την Ελλάδα που δεν είχε και συνεχίζει να μην έχει ολοκληρωμένη πολιτική για το προσφυγικό αλλά και γενικότερα για θέματα κοινωνικής ενδυνάμωσης, κοινωνικής κι επαγγελματικής ένταξης όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

   

To WELCOMMON δεν ήταν μόνο ένα κέντρο αξιοπρεπούς φιλοξενίας και #κοινωνικής #ένταξης των πιο ευάλωτων προσφύγων αλλά και ένα κέντρο κοινωνικής #καινοτομίας, έρευνας και ανταλλαγής εμπειριών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μας επισκέφθηκαν και συνεχίζουν να μας επισκέπτονται φορείς από όλο τον κόσμο και μεταξύ άλλων ερευνητές και πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ασία:
– Hochschule Darmstadt – Social Work Plus, Migration and Globalisation (Πανεπιστήμο Darmstadt, Γερμανία),
– Hochschule für Technik und Wirtschaft (HTW) (Βερολίνο),
– Open University UK (έχει μάλιστα παράξει υλικό από τις δραστηριότητες μας για το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου),
– Stockholm University, Department of Education (Σουηδία),
– University of Manchester (UK),
– ASU School of Social and Behavioral Sciences ARIZONA STATE UNIVERSITY (Master),
– Brunel Law School (Λονδίνο),
– École nationale supérieure d’architecture de Paris-Malaquais (Γαλλία)
– Intelligence and Architecture of the Territories Master program, Bordeaux School of Architecture & Landscape(Γαλλία),
– Dept of Political Science & International Studies, Duksung Women’s University (Κορέα),
– Turner Family Center for Social Ventures (ΗΠΑ),
– Dirty Art Department of the Sandberg Instituut (Άμστερνταμ),
– Technische Universität Berlin (αρχιτεκτονική) – Mesarch Lab, Department of Architecture, University of Cyprus.
– Tahoe Expedition Academy (ΗΠΑ)
– University of Sydney (Αυστραλία)

     

Όμως η επίσκεψη ερευνητικών φορέων και πανεπιστημίων, κοινωνικών φορέων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, διεθνών οργανισμών, πολιτικών, βουλευτών και ευρωβουλευτών δεν ήταν μια κλειστή διαδικασία που αφορούμε μόνο εμάς (από τον Άνεμο Ανανέωσης) και τους επισκέπτες μας αλλά πάντα συνδέονταν και με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, ήταν μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τους ερευνητές, τους πανεπιστημιακούς, τους πολιτικούς, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, των αυτοδιοικητικών όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συνεργαστούν, να κατανοήσουν οι μεν τους δεν και να συνεργαστούν.

Ακόμα και σήμερα που το WELCOMMON έχει κλείσει – ως κέντρο φιλοξενίας – παραμένει αντικείμενο μελέτης και έρευνας και γιαυτό συνεχίζουμε να δεχόμαστε επισκέψεις από πανεπιστήμια και ερευνητές. Μας βοηθάει να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας. Αποκτήσαμε μια συμπυκνωμένη εμπειρία από ένα καινοτόμο σχέδιο που έπρεπε συνεχώς να ανανεώσουμε και προσαρμόζουμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η γνώση αυτή δεν αφορούσε μόνο κοινωνικές προσεγγίσεις, όπως φαίνεται κι από τις διαφορετικές επισκέψεις πανεπιστημιακών τμημάτων, σχετίζεται με μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων και τομέων: αρχιτεκτονική και αστικός σχεδιασμός σε καταστάσεις κρίσης, διεθνείς σχέσεις, κοινωνικές πολιτικές ένταξης, εκπαίδευση διαφορετικών ομάδων, κοινωνική καινοτομία, διάλογος μεταξύ πολιτισμών, δικαιώματα παιδιού και ευάλωτων ομάδων και πολλά άλλα.

Δεν θα πετάξουμε, λοιπόν, αυτή την γνώση. Τουλάχιστον εμείς κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να βασίζονται οι πολιτικές (και για το προσφυγικό) σε ανάλυση κι αξιολόγηση των υπαρχόντων πρακτικών, των σχημάτων που λειτουργούν ή λειτούργησαν, της εμπειρίας που συσσωρεύεται ώστε να προσαρμόζονται οι σχεδιασμοί και να πατάμε σε γερές βάσεις.

Και αυτό το χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Ιδιαίτερα σήμερα που βλέπουμε να καταρρέουν ξανά πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα.

 Î¦Ï‰Ï„ογραφία του χρήστη Welcommon. Î¦Ï‰Ï„ογραφία του χρήστη Welcommon.Φωτογραφία του χρήστη Welcommon.Φωτογραφία του χρήστη Welcommon.

Στις 20.4 είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με μια νέα ερευνήτρια, από το #Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, αυτή τη φορά. H Sara Vargues είναι #αρχιτέκτονας και σχεδιαστής αστικού περιβάλλοντος, 31 χρόνων από την Πορτογαλία. Συμμετέχει τώρα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (#Master) International Cooperation Sustainable emergency architecture. Στο πλαίσιο του Μaster της παρουσιάζει μια εργασία με θέμα “Social and Physical Integration of Refugees in Urban Contexts”. Εξετάζει σε βάθος τρία μοντέλα στρατηγικών ένταξης προσφύγων: το Casa Bloc στην Βαρκελώνη που είναι υπό την ευθύνη της τοπικής κυβέρνησης, το City Plaza Hotel (κατάληψη) στην Αθήνα καθώς και το WELCOMMON σε σχέση με το φυσικό και κοινωνικό πλαίσιο και της αποτελεσματικότητά τους στην κοινωνική ένταξη των προσφύγων, με στόχο να προτείνει αποτελεσματικά μοντέλα κοινωνικής ένταξης.

#WELCOMMON @windofrenewal #socialinclusion #withrefugees#refugees #research #athens #Ελλάδα #

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.