65 νέοι/ες και παιδιά που ταξίδεψαν από την Ουκρανία μας προσκαλούν στο φεστιβάλ πολιτισμού και αλληλεγγύης.

By 14 Οκτωβρίου, 2022Δράσεις
65 παιδιά και νέοι άνθρωποι ταξίδεψαν σχεδόν 40 ώρες με πούλμαν για να έρθουν στην Αθήνα την Παρασκευή πρωί από την βομβαρδιζόμενη Ουκρανία για  να συμμετάσχουν  στο διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων αλληλεγγύης και γνωριμίας με τον πολιτισμό της Ουκρανίας, φεστιβάλ Cossack Art 2022,  που πραγματοποιείται στις 15 και 16 Οκτωβρίου, στο πάρκο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (γνωστό ως Ασύρματος) Αγίου Δημητρίου. Και θα επιστρέψουν στη χώρα τους την Δευτέρα. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα: https://anemosananeosis.gr/el/ukrainecossack2022/
 
O λόγος δόθηκε κυρίως σε αυτούς τους νέους και στις νέες από την Ουκρανία. κατά την συνέντευξη που έδωσαν στο Welcommon Hostel, (όπου φιλοξενούνται), οι φορείς που διοργανώνουν το διήμερο – η Ένωση Ουκρανών Γυναικών Ελλάδας @UkrainianWomengr / Українки в Греції, η ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης καθώς και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, που έχει θέσει υπό την αιγίδα του το φεστιβάλ. 
Είμαστε τυχεροί που είμαστε τώρα στην Ελλάδα“, δήλωσαν οι νέοι και νέες που συμμετέχουν στην αποστολή, Roman, Anna, Oksana, Vladislav, Oleksandr, Yuriy, Serhiiy, Iryna, Viktoriia. “Ευχαριστούμε για το θερμό καλωσόρισμα στο χώρο αυτό – το Welcommon Hostel -καθώς και από τους φορείς που οργανώνουν το διήμερο. Ελπίζουμε να συναντήσουμε πολλούς νέες και νέες από την Ελλάδα στο  φεστιβάλ 15 και 16 Οκτωβρίου. Ευχαριστούμε που νοιάζεστε και ανησυχείτε για εμάς. Ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Η χώρα μας ζει  δύσκολες στιγμές εξαιτίας της επιθετικότητας της Ρωσίας, αλλά αληθινά πιστεύουμε ότι όλα θα τελειώσουν σύντομα, και μια μέρα θα ξυπνήσουμε χωρίς πόλεμο. Είμαστε Ουκρανοί και είμαστε δυνατοί. Αυτή η δύναμη προέρχεται από τη δική σας υποστήριξη, γιατί είσαστε μαζί μας”   

Είμαστε μικρά παιδιά από την Ουκρανία, αγόρια και κορίτσια και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ που μας δίνετε μια ευκαιρία υποστηρίζοντας τη χώρα μας και τους άνδρες και  γυναίκες που μάχονται για ειρήνη και ανεξαρτησία από την δική σας χώρα, την Ελλάδαδήλωσαν  οι Timyr, Oleksandra, Mykhaylo, Bohdan, Bohdan, Anna, Iliia, Roman, Nastiia. “ Είμαστε ευτυχισμένα που θα συμμετάσχουμε στο φεστιβάλ αλλά και για το καλωσόρισμα. Νοιώθουμε σαν το σπίτι μας εδώ. Το Σαββατοκύριακο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μερικά σημεία της Ουκρανικής παράδοσης, τμήμα της ενέργειας και του πνεύματος μας. Σας αγαπάμε όλους και όλες. Εκατομμύρια ευχαριστώ” 

Η Γκάννα Ολιίνιτς, Πρόεδρος της Ένωσης Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα / Ukrainian women in Greece δήλωσε:  “Είμαστε χαρούμενες που συνεργαζόμαστε με τους φορείς στην Ελλάδα αλλά και γιατί καταφέραμε να έρθουν για τις εκδηλώσεις παιδιά και νέοι/ες από την Ουκρανία, παρά το δύσκολο και μακρινό ταξίδι που έπρεπε να κάνουν, Η Ουκρανία δοκιμάζεται από τον πόλεμο και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες, να στηρίξουμε όσους/όες έχουν ανάγκη και στην Ελλάδα και να εκφράσουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας. Θέλουμε να δούμε τον πόλεμο να τερματίζεται άμεσα και να υπάρξει ένα βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες και ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους και τις νέες. Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να έρθουν στις εκδηλώσεις να μιλήσουν με τους νέους και τις νέες, να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και να συμβάλλουν αν μπορούν στην συγκέντρωση ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας για περιοχές και νοσοκομεία της Ουκρανίας. Αλλά και να συνεργαστούν με καλλιτέχνες και δημιουργούς – αγόρια και κορίτσια – που συμμετέχουν στο διήμερο και μέσα από τα έργα τους και τη δράση τους προωθούν την ειρήνη μεταξύ των κοινωνιών αλλά και με τη φύση”
 
– Ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος ΔΕ της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ (π. ευρωβουλευτής) τόνισε “Ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα αυτός ο τρομακτικός πόλεμος και οι Ουκρανοί, άνδρες και γυναίκες, παιδιά και ενήλικες, να μπορούν να ζήσουν σε ελευθερία, ειρήνη και ευημερία, να μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να έρχονται εδώ και να πηγαίνουμε στη χώρα τους. Θέλουμε να δούμε τα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες να χαμογελάνε, να κάνουν σχέδια και να τα υλοποιούν“. Όπως είπε και στο χαιρετισμό του προς τα παιδιά και τους νέους και τις νέες που έφτασαν στις 05.00 το πρωί στο Welcommon Hostel “Ο πολιτισμός μπορεί να ενώνει κοινωνίες που αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά το μέλλον τους. Όπως είναι και το μήνυμα του Φεστιβάλ επιδιώκουμε ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών αλλά και μια νέα σχέση με τη φύση. Θέλουμε σύντομα να μπορούμε να συνεργαστούμε και για την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο και το αέριο για να μην εκβιαζόμαστε από αυταρχικά καθεστώτα όπως του Πούτιν, και να στραφούμε στον ήλιο και τον άνεμο που τόσο χρειαζόμαστε και συμβάλλει σε μια καλύτερη ζωή και στην προστασία του πλανήτη“. 
 
– Γιάννης Μαθάς, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος δήμου Αγίου Δημητρίου δήλωσε: “Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά μας να βρισκόμαστε σήμερα εδώ εκπροσωπώντας το δήμο Αγίου Δημητρίου και τη δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου που στέλνει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της και που αύριο θα είναι βέβαια μαζί μας στο φεστιβάλ. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου δείχνει  την ευαισθητοποίηση του στα θέματα του πολέμου για άλλη μια φορά. Κάθε πόλεμος είναι άδικος. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου γίνεται αρωγός σε αυτό το φεστιβάλ το οποίο έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο του Ασυρμάτου στις 15 & 16 Οκτωβρίου, ένα φεστιβάλ που αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα και δίνει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης“. Και κατέληξε με την ευχή “Υποδεχόμαστε σήμερα με μεγάλη χαρά τα παιδιά που ήρθαν από την Ουκρανία προκειμένου να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ και ευχόμαστε ένα και μόνο πράγμα: Ειρήνη“. 
                                            
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ένωση Ουκρανών Γυναικών Ελλάδας, την ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσηςτην ΑΜΚΕ «Βορυσθένης» και την Συντονίστρια Διεθνών Προγραμμάτων Σβιτλάνα Τσορνένκα, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αγίου Δημητρίου καθώς και της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία.
 
Στο φεστιβάλ Cossack Art 2022 συμμετέχουν παιδικά και ενήλικα χορογραφικά και τραγουδιστικά συγκροτήματα όλων των ουκρανικών οργανώσεων στην Αθήνα, ταλαντούχοι Ουκρανοί που βρίσκονται προσωρινά στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και ελληνικά συγκροτήματα.
 
Επιπλέον, οι φίλοι και φίλες από τις συλλογικότητες της διασποράς της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και του Αφγανιστάν θα παρουσιάσουν τις παραδόσεις των λαών τους.
 
Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν επίσης:

– η χορωδία δωματίου “Yevshan” Galician Chamber Choir of the Lviv Regional Center for Folk Art and Cultural Educational Activities
– παιδιά από τον αθλητικό σύλλογο «Uspikh», τα οποία θα παρουσιάσουν την τεχνική του combat hopak στο κοινό,
που έρχονται για το σκοπό αυτό από την Ουκρανία 

καθώς και η Illaria, διάσημη ουκρανή τραγουδίστρια, συνθέτρια και ηθοποιός με ελληνικές ρίζες.

Παράλληλα, θα διεξαχθεί η φιλανθρωπική έκθεση “Olvia” στην οποία θα παρουσιαστούν τα έργα Ουκρανών μαστόρων της λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας και μαστόρων από άλλες χώρες, ενώ θα συγκεντρωθεί και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία. 
Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να απολαύσουν γαστρονομικές γεύσεις διαφορετικών χωρών του κόσμου.
Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, διάφορα master classes για παιδιά και ενήλικες, ένα από τα οποία θα είναι η κατασκευή μιας κούκλας Motanka με λαϊκές τεχνικές καθώς και ένα master class στη ζωγραφική Petrykiv (η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO), από τη διάσημη Ουκρανή καλλιτέχνιδα Nataliya Stativy- Ζάρκο.
Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει παράλληλα έκθεση:
– ζωγραφικής παιδιών από την Ουκρανία με θέμα «Η ζωή των Κοζάκων»,
έργων της Ουκρανής καλλιτέχνιδας Olga Haydamaka.
Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα επιτόπιας παραγωγής video selfie.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία: Μπορείτε να φέρετε συσκευασμένα τρόφιμα που συγκεντρώνουν οι φορείς που διοργανώνουν το φεστιβάλ για να σταλούν στην Ουκρανία

Επικοινωνία/ δηλώσεις συμμετοχής:

Γκάννα Ολιίνιτς (τηλέφωνο), viber +306907588485

Νίκος Χρυσόγελος +00306936672882

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα και άτομα που στέκονται Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, παιδί, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

 

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.