Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης Κοινωνικής Οικονομίας για ενδυνάμωση της κοινωνικής καινοτομίας: Ξεκινάει!

Στις 1 Δεκεμβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen δήλωσε κατά την παρουσίαση των κατευθύνσεων της πολιτικής της (mission letter) σχετικά με το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα (Commissioner for Jobs and Social Rights), Nicolas Schmit: “You will develop a European Action Plan for the social economy to enhance social innovation” (θα αναπτύξεις ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία για την ενδυνάμωση της κοινωνικής καινοτομίας).

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού δικτύου Social Economy Europe (SEE) President, Juan Antonio Pedreño, σχολίασε: “Θα ήθελα να συγχαρώ την πρόεδρο Von der Leyen for για αυτή την γενναία απόφασή της να δώσει ώθηση στην κοινωνική οικονομία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να οικοδομήσει από κοινού μια οικονομία που δουλεύει για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον Επίτροπο Nicolas Schmit και όλη την Κομισιόν για να φέρουμε αυτή την νέα εποχή των ευρωπαϊκών πολιτικών για την κοινωνική οικονομία”. Αυτή η ευκαιρία είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής επιτυχίας όλων των παραγόντων της κοινωνικής οικονομίας που εργάστηκαν μαζί για να οικοδομήσουν μια πιο βιώσιμη και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσω την καθοριστική υποστήριξη που έλαβε  η κοινωνική οικονομία από πολλούς Θεσμούς, Κράτη Μέλη και το Social Economy Intergroup και τα μέλη του. Σήμερα απονέμω ευχαριστίες στον φίλο Jens Nilsson, πρώην συμπρόεδρο του Intergroup, που δυστυχώς χάσαμε το 2018. 

Το οικοσύστημα της κοινωνικής οικονομίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Social Economy Europe (SEE) (ο οργανισμός που συγκεντρώνει τα διάφορα ευρωπαϊκά δίκτυα κοινωνικής οικονομίας) διεκδικούν από το 2014 ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική οικονομία.  Το 2018 η Social Economy Europe (SEE) παρουσίασε ένα κείμενο πολιτικής (policy paper) με τίτλο “The future of EU policies for the Social Economy: towards a European Action Plan” που υποβλήθηκε στο Social Economy Intergroup, στον τότε αντιπρόεδρο της Κομισιόν Jyrki Katainen.

Η ανακοίνωση της εξέλιξης αυτής θέτει επιτακτικά την αναγκαιότητα ανανέωσης του Social Economy Intergroup στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (άτυπη ομάδα ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες για τα θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας) που πρέπει να δουλέψει χέρι-με-χέρι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ανάπτυξη ενός πετυχημένου Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία.

Σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία στην Ευρώπη:

Η κοινωνική οικονομία είναι βασικό τμήμα του Ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού τοπίου και συντίθεται από μια μεγάλη ποικιλία επιχειρήσεων και οργανισμών όπως συνεταιρισμών, οργανισμών, κοινωνικών επιχειρήσεων, ιδρυμάτων, σχημάτων κοινωνικής προστασίας, αλληλο-ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 2.800.000 επιχειρήσεις και οργανισμοί κοινωνικής οικονομίας που απασχολούν 13.600.000 ανθρώπους και συνεισφέρουν στο 8% του Ακαθάριστου ΠροΪόντος (GDP) της ΕΕ.

Η Social Economy Europe (SEE) είναι η φωνή των 2.800.000 επιχειρήσεων και οργανισμών κοινωνικής οικονομίας.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.