Χαιρετισμός του Ιδρύματος Ευγενίδου στις εκδηλώσεις και συζητήσεις στη Σίφνο για την ξερολιθιά

By 3 Νοεμβρίου, 2023Βιβλιοθήκη

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι, Αγαπητέ κύριε Χρυσόγελε,
Εκ μέρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Προέδρου του, κυρίου Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη και του Διοικητή, κυρίου Ιωάννη Γκόλια, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μας απευθύνατε να παρευρεθούμε στη συζήτηση για το τόσο ενδιαφέρον ζήτημα της μελέτης της τεχνικής της ξερολιθιάς.

Όπως παρακολουθήσαμε και στο πρωινό εργαστήριο, και όπως επισημάνθηκε από τους προηγούμενους ομιλητές, πρόκειται για μια τεχνική που αφενός μεν συμβάλει πολλαπλώς, για παράδειγμα στην γεωργία και στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, λειτουργώντας ως μέσο αντιστήριξης και συγκράτησης του εδάφους, και ως νέο ενδιαίτημα για διάφορους οργανισμούς, αφετέρου δε αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των νησιών μας, έχοντας μάλιστα αποσπάσει την διάκριση της ένταξης στον εθνικό Κατάλογο Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 2018, στον κατάλογο των Μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνική αποτέλεσε για χρόνια την κύρια εναλλακτική διέξοδο για τους κατοίκους των νησιών που δεν ασχολούνταν με την Ναυτιλία, μετατρέποντας το άγονο και (συνήθως) ξηρό νησιωτικό ανάγλυφο σε γόνιμες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Είναι απαραίτητο επίσης να τονιστεί ότι πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, αποτελούν τον πιο αξιόλογο και βέβαιο τρόπο για την απόκτηση μιας περιβαλλοντικά συνεπούς συνείδησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η Κλιματική Αλλαγή και το επακόλουθό της, η Κλιματική Κρίση.

Επιπλέον, όσον αφορά την σημασία της εκδήλωσης αναφορικά με την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας, είναι βέβαιο ότι η επαφή του κόσμου με τους τεχνίτες και η απόκτηση γνώσεων σχετικά με την ιδιαίτερη αυτή κατασκευαστική τεχνική θα επηρεάσει θετικά στην διάδοση και στην διαφύλαξή της.

Ολοκληρώνοντας, δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες όχι μόνον ενημερώνουν, αλλά στην ουσία εκπαιδεύουν τους πολίτες στο πεδίο, αποτελούν τον καλύτερο οδηγό για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, όντας διαχρονικά ευαισθητοποιημένο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και ανάδειξης ανάλογων εκδηλώσεων, στέκεται ενεργά δίπλα και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο εγχείρημά σας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας

Χάρης Καζαντζίδης

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.