Συνδυάζοντας πράσινες και ηλιακές στέγες

By 11 Μαΐου, 2021Δράσεις

 

του Hartwig Berger,

Γραμματεία μελλοντικών Ερευνών

Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου  

Ως αποτέλεσμα της επίσκεψης – μελέτης στο Βερολίνο, οι ομάδες εκπαιδευομένων στο πλαίσιο του προγράμματος EUKI-YESclima από την Αθήνα και το    Cádiz εργάστηκαν σε ένα σχέδιο για “έξυπνες στέγες” (“Smart Roofs”) για πόλεις στην Νότια Ευρώπη.

Στις περιοχές κατοικιών μας πρέπει να προσέξουμε να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου και επίσης να ενισχύσουμε τις υποδομές για την κλιματική προσαρμογή, ιδίως κατά τη διάρκεια περιόδων με ακραία θερμικά κύματα (καύσωνες). Έτσι, η πρότασή μας είναι να συνδυάσουμε την πράσινη στέγη των κτιρίων με ηλιακά πάνελ που δουλεύουν με τον ήλιο, δίνοντας έτσι περισσότερη ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι στέγες μπορούν να καλλιεργούνται με φυτά, τα οποία είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, σπέρνονται σε έδαφος αναμεμειγμένο με υλικό που διατηρούν το νερό της βροχής, για παράδειγμα από πηλό. Ταυτόχρονα, η πράσινη ζώνη στη στέγη μονώνει το κτίριο σε κάποιο βαθμό και ψύχει σε ζεστές περιόδους το περιβάλλον μέσω της εξάτμισης των φυτών.

Λόγω των σοβαρών περιόδων λειψυδρίας που αναμένονται στο εγγύς μέλλον, στο εξωτερικό των κτιρίων προτείνουμε τη «συλλογή βρόχινου νερού»: να συλλέγουμε το νερό της βροχής σε τεχνητές λίμνες υπογείους  χώρους, να αρδεύουμε δέντρα και φυτά στη γύρω περιοχή και, περισσότερα εξελιγμένο σύστημα, να χρησιμοποιούμε το νερό αυτό στις τουαλέτες.

Σκεφτόμαστε να συνδυάσουμε την πράσινη-ηλιακή στέγη με ένα καινοτόμο σύστημα ψύξης κτιρίων, το οποίο επεξεργάστηκε και δοκιμάζεται επί του παρόντος από επιστήμονες στα ισπανικά πανεπιστήμια Sevilla και Cádiz. Αυτό το σύστημα, που ονομάζεται “CAVE”, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες ψύξης με εξάτμιση και εξαερισμό, σε συνδυασμό με θερμική μόνωση της οροφής.

Η ίδια ιδέα εφαρμόστηκε στους ενεργειακούς ελέγχους που εκπονήθηκαν από την ομάδα YESclima του Cádiz σε σχολεία πόλεων της επαρχίας. Τώρα σκεφτόμαστε να το προτείνουμε για τα αστικά κτίρια γενικότερα.

Οι πόλεις στις περιοχές καταγωγής μας προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επικίνδυνες εβδομάδες το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα έχουμε όλο και περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Η ευκαιρία είναι η ενέργεια του ήλιου, που δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ό, τι στις περιοχές της Βόρειας Ευρώπης. Ο κίνδυνος συνίσταται σε ακραία κύματα καυσώνων που θα προκαλούν και σοβαρή κρίση νερού. Ας συνδυάσουμε τον αγώνα κατά της αυξανόμενης κλιματικής κρίσης με τις δραστηριότητές μας για καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις μας.

Let´s go ahead.
Adelante.
Emprós / Εμπρός

Photo: Sebastian Stragies: Students of the YESclima project with Hartwig Berger

Responsible for the content is the named author / organisation: YESclima, Hartwig Berger

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.