Διαδικτυακή εκδήλωση: Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για όλους και όλες

By 17 Δεκεμβρίου, 2021Δράσεις

EU Green Deal και η Ελληνική Πράσινη Συμφωνία

Διαδικτυακή Εκδήλωση “Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για όλους και όλες. Η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Διάστασή της

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 15:00-18:00 EEST

Τον Ιούλιο 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σειρά προτάσεων για την υλοποίηση της «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal), του στόχου να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση “κλιματικά ουδέτερη” μέχρι το 2050 αλλά και να μην αφήσει κανέναν άνθρωπο και καμία περιφέρεια πίσω.

Από τότε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει εξειδικευτεί και παράλληλα έχει δεχτεί κριτική για τις αδυναμίες της ως προς του κοινωνικούς της στόχους. Σε επίπεδο κρατών μελών το τοπίο είναι ακόμα πιο θολό και συχνά συγκρουσιακό με ανεπαρκείς κλιματικές πολιτικές, έλλειψη πολιτικής βούλησης και άγνοια των πολιτών για τις επικείμενες αλλαγές στη ζωή τους, όσον αφορά, για παράδειγμα, την απασχόληση, την ενέργεια, την κατοικία και την ποιότητα ζωής στις πόλεις, το αγρο-διατροφικό κ.ά.

Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Άνεμος Ανανέωσης προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα «πώς θα έμοιαζε μια Πράσινη Συμφωνία για την Ελλάδα;», ζητώντας από ερευνητές/τριες, εκπροσώπους φορέων και ειδικούς να καταθέσουν τις απόψεις τους στο ομότιτλο αφιέρωμα. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην συνδιαμόρφωση μιας Πράσινης Συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα και καμία πίσω και θα επιτυγχάνει την μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό-καταναλωτικό μοντέλο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο οργανώσεις διοργανώνουν την διαδικτυακή εκδήλωση EU Green Deal και η Ελληνική Πράσινη Συμφωνία, την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, 15:00-18:00 EEST. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την δημοσίευση του Policy brief «Μια Πράσινη Συμφωνία για την Ελλάδα» και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και στην έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ πλήθους φορέων πολιτών και αρμόδιων αρχών γύρω από την στρατηγική αυτή, τις ευκαιρίες όπως και τις προκλήσεις που ενυπάρχουν για την εφαρμογή της στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα.

Η συζήτηση που είναι η πρώτη από μια σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν, πραγματοποιείται και με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία, και θα προβληθεί ζωντανά από το κανάλι του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας στο Youtube και το facebook του Ανέμου Ανανέωσης

Εγγραφείτε εδώ για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση. Με την εγγραφή σας λαμβάνετε το link παρακολούθησης. Ενημερωθείτε για την εκδήλωση από το event στο facebook

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:

 • Νίκος Χρυσόγελος, Άνεμος Ανανέωσης, nikos.chrysogelos@gmail.com
 • Κυριακή Μεταξά, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, Kyriaki.metaxa@gr.boell.org

#GreenDeal #recovery #ΠράσινηΣυμφωνία

To πρόγραμμα

15:00 – 15:15 Καλωσόρισμα, Χαιρετισμοί

 • Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ, επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα
 • Μιχάλης Γουδής, Διευθυντής Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας

15:15 – 16:15 Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για όλους και όλες

 • Εμμανουέλα Δούση, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Κάτοχος της έδρας UNESCO για την κλιματική διπλωματία, “Γεωπολιτικές διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας
 • Alexandra Geese, ευρωβουλευτής Πράσινοι/EFA, “Πράσινη Συμφωνία και προϋπολογισμός με βάση το φύλο
 • Elsa Durieux, Senior Officer, Sustainable Finance, Smart Cities and Business – ICLEI (tbc)
  Ερωτήσεις

16:15 – 17:25 Μια Πράσινη Συμφωνία για την Ελλάδα

 • Αθηνά Δήμου, Φυσικός MSc, Υπεύθυνη διάχυσης – δικτύωσης CLIMPACT, Συνεργάτης Γραφείου Προέδρου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «Η ανάγκη διασύνδεσης της έρευνας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης. Παραδείγματα συνεργασιών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο»
 • Βλάσσης Οικονόμου, Διευθυντής – Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής “Απανθρακοποίηση της θέρμανσης στην Ελλάδα και ο ρόλος της ενεργειακής αποδοτικότητας
 • Νίκος Χρυσόγελος, π. ευρωβουλευτής, πρόεδρος ΑΝΕΜΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ “Πράσινη ανάκαμψη γειτονιών και πόλεων και ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας – από την κατοικία στο επίπεδο της γειτονιάς και της πόλης
 • Μαρία Μουρτζάκη, Υπεύθυνη Έρευνας και Συνηγορίας – ActionAid Hellas «Η κοινωνική διάσταση της Πράσινης Συμφωνίας: στοιχεία για συμπεριληπτικές πολιτικές»
  Ερωτήσεις
  17:25 – 18:00 Κλείσιμο

Συντονισμός: Μιχάλης Γουδής, Διευθυντής Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.