WELCOMMON -#refugees. Τι είναι αυτό που κάνουμε και γιατί είναι διαφορετικό

Τι είναι αυτό που κάνουμε και γιατί είναι διαφορετικό

Το δικό μας πρόγραμμα φιλοξενίας των πολύ ευάλωτων προσφύγων σε αξιοπρεπείς, ανθρώπινες συνθήκες διαμονής καθώς και παροχής διατροφής που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε φιλοξενούμενου συνδέεται και στοχεύει:

– στην ολοκληρωμένη κοινωνικό-ψυχολογική αλλά και – όταν χρειάζεται – ψυχιατρική υποστήριξη

– στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και πολύ-επίπεδη υποστήριξη σε περίπτωση νοσοκομειακής περίθαλψης,

– στην κοινωνικοποίηση και στο σπάσιμο της απομόνωσης και περιθωριοποίησης

– στην μη-τυπική εκπαίδευση αλλά και στην προετοιμασία και στήριξη της συμμετοχής των παιδιών στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα (από βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι την συνέχιση πανεπιστημιακών σπουδών),

– στην διοργάνωση καλλιτεχνικών και περιβαλλοντικών δράσεων,

–  στην ανάδειξη ικανοτήτων, ταλέντων, δεξιοτήτων,  γνώσεων και ευαισθησιών,

– στην ισότιμη κοινωνική και επαγγελματική ένταξη,

– στην διαμόρφωση μιας κουλτούρας συνεργασίας και συνύπαρξης, αποδοχής του διαφορετικού,

– στην συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Μερικά δεδομένα για το τι προσφέρουμε

Μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2016-Οκτώβριος 2017) έχουμε φιλοξενήσει συνολικά 526 πρόσφυγες, ενώ σε καθημερινή βάση φιλοξενούμε για ένα διάστημα κάποιων μηνών έως και ένα χρόνο 160-180 άτομα σε χωριστά δωμάτια. Στις αρχές του προγράμματος, πάνω από 60% των ατόμων ήταν παιδιά και έφηβοι, ενώ σχεδόν όλοι ήταν Σύριοι.  Σήμερα η σύνθεση έχει αλλάξει,  τα άτομα κάτω των 18 είναι το 37,5% των φιλοξενούμενων, αλλά έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό όσων έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ αυτή την περίοδο φιλοξενούμε πρόσφυγες από 18 χώρες, που μιλάνε 6 διαφορετικές γλώσσες. Οι Σύριοι είναι πλέον το 45% των φιλοξενούμενων. Στο WELCOMMON παραμένουν για μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, έχοντας όχι μόνο κρεβάτι και φαγητό αλλά και μια ολοκληρωμένη υποστήριξη.

Αυτό τον ένα χρόνο λειτουργίας έχουμε προσφέρει κατάλληλη φιλοξενία όχι μόνο σε αρκετές εγκύους αλλά και σε πολλά μωρά που γεννήθηκαν το διάστημα που οι πρόσφυγες γονείς τους ήρθαν στο χώρο μας. Μωρά που, αν και πρόσφυγες, ξεκινάνε τη ζωή τους σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως είναι το WELCOMMON, και όχι σε μια σκηνή ή μέσα σε λάσπες.

Από την αρχή λειτουργίας του μέχρι σήμερα έχουμε φροντίσει (και  συνεχίζουμε να φροντίζουμε) με στόχο την προστασία της υγείας των φιλοξενουμένων αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα:

-31 νεογέννητα (0-9 μηνών) μαζί με τις μητέρες τους που είτε γεννήθηκαν ενώ οι μητέρες φιλοξενούνταν στο χώρο μας είτε η οικογένεια μεταφέρθηκε στο χώρο μόλις γεννήθηκαν. Σήμερα στο WELCOMMON φιλοξενούμε 14 μωρά μέχρι 1 χρόνου

-9 άτομα με αναπηρία

– 56 άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας (διάφορους τύπους καρκίνου, HIV, αυτοάνοσα, επιληψία, Ηπατίτιδα Β, καρδιολογικά, διαβήτη, παιδικό διαβήτη, κα). Πολλοί χρειάζονται εγχειρήσεις ή νοσηλεία σε νοσοκομεία, ή έχουν έρθει από νοσοκομεία και χρειάζονται συστηματική φροντίδα. Έχουμε στηρίξει με διερμηνείς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτικό προσωπικό τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες στις εισαγωγές ή τις εξετάσεις τους σε νοσοκομεία και δομές υγείας στηρίζοντας τους πρόσφυγες και διευκολύνοντας τις δομές υγείας στο έργο τους

-19 άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα (διαταραχές, μετα τραυματικές καταστάσεις, άγχος, κατάθλιψη, παιδική ψύχωση, τάσεις αυτοκτονίας, εξαρτήσεις κα). Υποστηρίξουμε κοινωνικά-ψυχολογικά όλα τα άτομα καθημερινά.

Έχουμε φροντίσει να γίνουν εμβολιασμοί σε 114 παιδιά,  καθώς και τεστ μαντού και screening για την υγεία τους σχεδόν σε όλα τα άτομα.

Προετοιμάζουμε τα παιδιά ώστε να πάνε σχολείο ή να μάθουν διάφορες γλώσσες, να καλύψουν τα κενά σε μαθήματα, να αναπτύξουν γνώσεις, ταλέντα, ικανότητες και δεξιότητες, να ενταχθούν στην κοινωνία, να μην είναι μια χαμένη γενιά

Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας συνύπαρξης και συνεργασίας, αποδοχής του διαφορετικού, διαλόγου των πολιτισμών μέσα από την καθημερινότητα και τις κοινές δραστηριότητες.

Μέρος της διαδικασίας κοινωνικής ένταξης, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των προσφύγων που φιλοξενούμε στο WELCOMMON, είναι η οργανωμένη επίσκεψη σε μουσεία, χώρους τέχνης, πάρκα, δημόσιους χώρους. Μεγάλος ο κατάλογος: Ακρόπολη, Εθνικός Κήπος, Πάρκο Στ. Νιάρχου, Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Πεδίον Άρεως, Δημοτική Πινακοθήκη, Μουσείο Παιδικής Τέχνης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και αρκετές εκθέσεις ζωγραφικής.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού μας, απευθυνθήκαμε σε σχολεία που ενδιαφέρονταν να οργανώνουμε από κοινού δράσεις. Έτσι, μας επισκέφθηκαν οργανωμένα μαθητές σχολείων και συνεργάστηκαν με τα παιδιά πρόσφυγες και τους νέους που φιλοξενούμε. Οργανώσαμε από κοινού παιχνίδια γνωριμίας, μουσικές δραστηριότητες, δημιουργικές κατασκευές, θεατρικά παιχνίδια, ζωγραφική. Μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει 4 σχολεία, το Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου, το 165ο Δημοτικό Σχολείο, το 135ο Δημοτικό Σχολείο και το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Φιλοξενία

Το  Welcommon προσφέρει στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες αξιοπρεπή και ασφαλή στέγαση, σίτιση και κάλυψη βασικών αναγκών. Σε 65 δωμάτια μπορούν να φιλοξενηθούν 160-190 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες τους (μέγεθος οικογένειας, θέματα υγείας, κα). Καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες των φιλοξενούμενων, όσο το δυνατόν πιο σωστά, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας ή τις πολιτιστικές αντιλήψεις.

Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια και στεγνωτήρια που υπάρχουν στο χώρο, ή να χρησιμοποιήσουν τις ραπτομηχανές για να τα επιδιορθώσουν.

Έχουμε διαμορφώσει περίπου 800 τμ χώρων για διάφορες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το WELCOMMON φιλοξενούσε μέχρι το 2013 μια κλινική του ΙΚΑ. Νοικιάσαμε τον χώρο από την εταιρία που έχει την ιδιοκτησία του με στόχο να τον μετατρέψουμε σε έναν πρότυπο χώρο, μέσα στον αστικό ιστό, υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων – και στο μέλλον κι άλλων ευάλωτων ομάδων- με τρόπο που οδηγεί σε κοινωνική ένταξη.

Για να ετοιμαστεί το WELCOMMON, εργαστήκαμε εντατικά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτέμβριο 2016,  προσφέροντας πολύ προσωπική και εθελοντική εργασία και επαναχρησιμοποιώντας εξοπλισμό και χώρους ώστε να έχουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με ελάχιστο κόστος.

Στις 12 Οκτωβρίου 2016 υποδέχθηκε τους πρώτους φιλοξενούμενούς μας, 30 πρόσφυγες – 5 μητέρες με 25 παιδιά. Γρήγορα όμως φτάσαμε κοντά στη δυναμικότητα του χώρου που είναι η φιλοξενία 160-180 ατόμων.

Στόχος μας ήταν να εφαρμόσουμε στην πράξη ένα διαφορετικό μοντέλο φιλοξενίας προσφύγων που είναι winwinτόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την ελληνική κοινωνία.

Ενδυνάμωση και εκπαίδευση

Τα παιδιά πρόσφυγες έχουν μείνει εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος για δύο έως και πέντε χρόνια και αυτό φυσικά  δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Επομένως, η ανάγκη άμεσης επιστροφής τους στο σχολείο ή έστω στην άτυπη εκπαίδευση, είναι επιτακτική. Το Welcommon  βοηθάει σε 3 βασικά επίπεδα:

1. Εγγραφή των παιδιών στα σχολεία ανάλογα με την ηλικία τους (νηπιαγωγείο, δημοτικό γυμνάσιο). Πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα στο σχολείο, τους γίνονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι η φοίτηση είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά και για την κοινωνικοποίηση και την μελλοντική ομαλή ένταξη των παιδιών στην κοινωνία.

2. Παρά του περιορισμένους πόρους προσφέρουμε δυνατότητες συμμετοχής σε δράσεις άτυπης εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, τόσο μέσα στο χώρο του Welcommon, με τη βοήθεια των εθελοντών μας, όσο και εκτός σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, με τη μορφή εργαστηρίων και τάξεων εκμάθησης γλωσσών (Αραβικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά), ζωγραφικής, δημιουργικής απασχόλησης, κοινωνικοποίησης, θεάτρου, φωτογραφίας, βίντεο, μουσικής. Ακόμη είμαστε σε επαφή με οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν στους φιλοξενούμενους τη δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες.

3. Ενδυνάμωση των γονέων (που συχνά είναι μόνοι/ες) ώστε να μπορούν ξανά να αναλάβουν την πλήρη φροντίδα των παιδιών του προσφέροντάς τους σταδιακή αποκατάσταση καθώς και κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και περισσότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Μας ενδιαφέρουν οι συνεργασίες με φορείς εκτός Welcommon (πχ μαθήματα γλώσσας σε διάφορους φορείς, επισκέψεις και συνεργασίες με μουσεία, ανάπτυξη συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς) ή φιλοξενούμε δραστηριότητες στο χώρο μας (πχ μαθήματα αγγλικών από την ΕΑΤΑ με εθελοντές του Βρετανικού Συμβουλίου). Φυσικά, πρώτη προτεραιότητα είναι η ένταξη όσων το επιθυμούν στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης (σχολεία) ή σε πιστοποιημένες δομές κατάρτισης.

Επειδή όμως δεν υπάρχουν εύκολες και διαθέσιμες συνεχώς λύσεις για όλες τις περιπτώσεις, προσπαθούμε να προσφέρουμε και μέσα στο Welcommon ευκαιρίες εκπαίδευσης, πιο καινοτόμες και όπου υπάρχουν κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλους φορείς. Εξάλλου έχουμε αρκετό χώρο για κάτι τέτοιο.

Ένα σύνολο δραστηριοτήτων οργανώνεται για όλα τα παιδιά με βάση αυτόν τον στόχο (εκμάθηση γλωσσών, κοινωνικοποίηση, δημιουργική απασχόληση, δημιουργία ομάδας, οργανωμένο πλαίσιο λειτουργίας, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, κοινωνική συμπεριφορά, υγιεινή και καθαριότητα κα).

Καθημερινά βελτιώνουμε τις δομές μη-τυπικής εκπαίδευσης που οργανώνουμε στο WELCOMMON για την ενδυνάμωση τόσο των παιδιών όσο και των ενήλικων που φιλοξενούμε  και οργανώνουμε πολλά και σημαντικά:

– Μαθήματα αραβικών, αγγλικών, μαθηματικών και επιστημών με ευθύνη εθελοντών αραβόφωνων προσφύγων,

– μαθήματα ελληνικών για γυναίκες στο χώρο μας και διευκόλυνση ενήλικων κι εφήβων για εκμάθηση ελληνικών σε άλλες δομές

– μαθήματα γερμανικών για αρχαρίους από γερμανίδες εθελόντριες,

– ενισχυτική διδασκαλία από αραβόφωνους και έλληνες/νίες εθελοντές/ντριες για παιδιά που πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο

– χρήση υπολογιστών για εκμάθηση γλωσσών με την χρήση βίντεο και εικόνας,

– μαθήματα ζωγραφικής και φωτογραφίας με εθελοντές,

– δημιουργική απασχόληση για παιδιά,

– επισκέψεις σε καλλιτεχνικές εκθέσεις,  μουσεία,  πάρκα και πράσινους χώρους στην Αττική

– γνωριμία με την Αθήνα, την ιστορία της και τον πολιτισμό της

– συμμετοχή σε δράσεις που οργανώνουν άλλοι φορείς (πχ art therapy, εκθέσεις σε μουσεία, εκμάθηση γλωσσών για προχωρημένους) και πολλά άλλα.

Η τέχνη ως μέσο επιστροφής στην κανονικότητα, κοινωνικοποίησης, και θεραπείας

Τα παιδιά εκφράζονται καλλιτεχνικά και δημιουργικά στη διάρκεια οργανωμένων δραστηριοτήτων μας σε πολλά επίπεδα: επισκέψεις σε γκαλερί κι εκθέσεις, σε μουσεία, δημιουργικές κατασκευές, ζωγραφική, κολλάζ, φωτογραφία, δημιουργία ταινίας, στο πλαίσιο της εξοικείωσής τους με την τέχνη και την δημιουργικότητα, της ανάδειξης των ταλέντων και δεξιοτήτων τους, της χρησιμοποίησης της τέχνης για την αντιμετώπιση των τραυμάτων τους – art therapy, αλλά και της κοινωνικής ένταξής τους.

Από μόνα τους πολλές φορές εκφράζουν την καλλιτεχνική δημιουργικότητά τους όχι μόνο σε χαρτί και χαρτόνι αλλά και στους πολλούς τοίχους του 8όροφου κτιρίου του WELCOMMON.
Θέλοντας να κάνουμε τον χώρο  του WELCOMMON πιο ζεστό και καλλιτεχνικό, οργανώνουμε διάφορες δράσεις ζωγραφικής των μεγάλων επιφανειών πάντα με την συμμετοχή των φιλοξενούμενων προσφύγων.

Εκτός από τους τοίχους μερικών δωματίων, 6 μεγάλες επιφάνειες/τοίχοι έχουν ήδη μετατραπεί σε έργα τέχνης με την ουσιαστική συμμετοχή των φιλοξενούμενων προσφύγων: η αίθουσα των αραβικών μαθημάτων, το κοινωνικό ιατρείο, η είσοδος στο χώρο των μαθημάτων και του παιδικού σταθμού, ο τοίχος έξω από το εστιατόριο, ο τοίχος του ημιορόφου.  Σε λίγους μήνες ο χώρος μας θα έχει μετατραπεί (και) σε ένα μεγάλο ανοικτό καλλιτεχνικό εργαστήρι.

Γιατί προσφέρουμε κοινωνικο-ψυχολογική υποστήριξη για τους πρόσφυγες που φιλοξενούμε στο WELCOMMON

Ψυχοκοινωνική στήριξη: Στο Welcommon παρέχονται υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους ωφελούμενους, ενώ παράλληλα λειτουργεί και τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης, με στόχο την εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών του φιλοξενούμενου πληθυσμού.

Όλοι/ες οι φιλοξενούμενοι/ες πρόσφυγες στo WELCOMMON έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης τόσο λόγω της τραυματικής εμπειρίας του εκτοπισμού τους και των συνθηκών επισφαλούς διαβίωσης κατά την διαδρομή και την παραμονή τους στα Κέντρα Υποδοχής ή σε χώρους φιλοξενίας στην Ελλάδα όσο και λόγω της επιδείνωσης ήδη υπαρχουσών ψυχικών διαταραχών.

Η ευαλωτότητα ενός σημαντικού αριθμού φιλοξενουμένων στην δομή έγκειται στην ύπαρξη ψυχολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών. Η ψυχολογική υποστήριξη φιλοξενουμένων που έχουν ανάγκη στοχεύει στην δημιουργία ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος και σχέσης εμπιστοσύνης κάτω από συνθήκες μεγάλης επισφάλειας, διαρκούς κινητικότητας, αποχωρισμών και απώλειας. Επίσης, μέσω της ψυχολογικής υποστήριξης, δομείται μία συνεκτική υποκειμενική ταυτότητα πέρα από την ταμπέλα ο/η πρόσφυγας, γεγονός που βοηθάει στην αυτονομία τους και στην ισότιμη κοινωνική ένταξη στη χώρα υποδοχής. Έτσι, η Α, φιλοξενούμενη στην δομή, με μακροχρόνιο ιστορικό κακοποίησης από τον άντρα της από μικρή ηλικία στη χώρα καταγωγής της, καταφέρνει σε βάθος χρόνου να αποκτήσει αυτονομία, μαθαίνοντας Ελληνικά, αναζητώντας εργασία και ονειρευόμενη ένα μέλλον έξω από την ταυτότητα του “θύματος”.

Είναι γεγονός ότι προσπαθούμε – τις περισσότερες φορές με επιτυχία – να ενημερώσουμε με πολλούς τρόπους (ενημερωτικές συναντήσεις, δουλειά από την κοινωνική υπηρεσία μας, έμπρακτη βοήθεια κα) για το καθεστώς προστασίας γυναικών και παιδιών που ισχύει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε ζητήματα που περιλαμβάνουν και μια πολιτισμική διάσταση, που ίσως χρειάζεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ανοχή.

Η στενή συνεργασία της ψυχολόγου με ψυχίατρο του προγράμματος στοχεύει, επίσης, στην καλλιέργεια της αξίας της ψυχιατρικής ως θεραπείας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ψυχιατρικής υποστήριξης.  Είναι σημαντικό, να γίνει κατανοητό στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, με τρόπο που σέβεται τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και τις παραδόσεις των πληθυσμών από άλλες κουλτούρες, ότι η ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη έχει θεραπευτική αξία, και μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές τους δυσκολίες.

Ο Κ. από τη Συρίαπου υπέφερε από κρίσεις άγχους κατάφερε τελικά να τις διαχειριστεί μέσα από την ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη και να συνειδητοποιήσει ότι η ψυχολογική υποστήριξη της κόρης του από παιδοψυχολόγο ήταν κάτι ωφέλιμο για εκείνη αλλά και για όλη την οικογένεια.

Η ψυχολογική υποστήριξη των προσφύγων δεν στοχεύει απλά στην άρση των κλινικών συμπτωμάτων και στην ανακούφιση από την ψυχική οδύνη, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα στην προσπάθειά τους κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης σε ένα νέο πολιτισμικό περιβάλλον. Η θεραπευτική σχέση χτίζει τα θεμέλια μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τον άλλον, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την συνολικότερη ένταξή τους στην  Ελλάδα.

Υποστήριξη σε θέματα υγείας

Με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας και διασφάλισης της υγείας τόσο των φιλοξενούμενων όσο και γενικότερα της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για έναν πρότυπο χώρο υποδοχής, προσωρινής φιλοξενίας και (κοινωνικής, επαγγελματικής) ένταξης των προσφύγων έχουμε οργανώσει ένα σύνολο υπηρεσιών και υποδοχών υγείας, ώστε το WELCOMMON να λειτουργεί με ασφάλεια, προς όφελος και των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας.

Υπάρχουν 3 επίπεδα υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε στο πλαίσιο του WELCOMMON στον δικό μας χώρο, έχοντας διαμορφώσει κατάλληλα ένα «κοινωνικό ιατρείο»:

1. Προώθηση της καλής υγείας των φιλοξενούμενων,

-screening για την κατάσταση της υγείας τους,

-τήρηση φακέλου (απόρρητου) με όλες τις σχετικές πληροφορίες,

– καθημερινή πληροφόρηση/παροχή συμβουλών για τυχόν προβλήματα υγείας όσων προσέρχονται στον ειδικό χώρο του κοινωνικού ιατρείου,

-παραπομπές σε δομές υγείας ανάλογα με την σοβαρότητα της κάθε υπόθεσης,

-προγραμματισμό παιδικών εμβολίων και τεστ Mantoux,

-παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων,

-εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και καθαριότητας,

-σεμινάρια θηλασμού – φροντίδας νεογνών και παιδιών,

-υποστήριξη προς αναπήρους και ηλικιωμένους κα.

Η νοσηλευτική υπηρεσία  σε καθημερινή βάση δέχεται στο χώρο του «κοινωνικού ιατρείου» τους  φιλοξενούμενους  που αντιμετωπίζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικές παθήσεις, πιθανούς τραυματισμούς, οργανώνει επισκέψεις στα δωμάτια για τυπικούς ελέγχους, πολλές έκτακτες διακομιδές σε νοσοκομεία, προγραμματισμένες ή μη επισκέψεις σε μαιευτήρια για τοκετούς, συνοδείες για εξωτερικά ραντεβού σε ιατρεία ή νοσοκομεία με σκοπό εξετάσεις διαφόρων ειδών.

Επίσης, διενεργεί καθημερινό έλεγχο για ελλείψεις φαρμάκων και έχει πολλές άλλες  αρμοδιότητες που προκύπτουν εκ των πραγμάτων συνεχώς.

2. Τεστ μαντού για φυματίωση σε όλους τους φιλοξενούμενους ανεξαρτήτως ηλικίας

3. Προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία, εφόσον δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι έχουν πράγματι γίνει (έχουμε ειδικό έντυπο με βάση τις οδηγίες της Π.Ο.Υ (WHO) με τα εμβόλια και την ημερομηνία που έχουν γίνει

4. Επίσης φροντίζουμε για ραντεβού των φιλοξενούμενων προσφύγων σε νοσοκομεία, μαιευτήρια, δομές υγείας, και συνοδεία τους εφόσον δεν μπορούν να πάνε μόνοι τους. Σε κάθε περίπτωση παρέχουμε στους γιατρούς όλες τις αναγκαίες ιατρικές πληροφορίες από τον φάκελό τους και διαθέτουμε διερμηνείς, ώστε να διευκολύνονται στο έργο τους οι γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων δομών.

Σήμερα στο προσωπικό που εργάζεται στο WELCOMMON περιλαμβάνονται μια   (1) νοσηλεύτρια και μία (1) μαία.

Με δεδομένες τις πολλές ανάγκες που υπάρχουν και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε έχουμε αναπτύξει συστηματικές συνεργασίες με άλλες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας (γιατροί ΕΑΤΑ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δημόσιο σύστημα υγείας, κοινωνικά ιατρεία) εκτός του χώρου WELCOMMON ενώ συχνά φιλοξενούμε και εθελοντές αραβόφωνους γιατρούς, σε συνεργασία με την Στέγη Συρίων Ελλάδας.

Στις 20 Ιουλίου, ο Άνεμος Ανανέωσης (AA) και ο Ισπανικός Ερυθρός Σταυρός  (SRC) υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων #WELCOMMON. Έχει, καταρχάς, διάρκεια μέχρι 31.12.2017  και στη βάση αυτή ο Άνεμος Ανανέωσης φιλοξενεί στο WELCOMMON, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, ομάδα του RED CROSS MEDICAL MOBILE UNIT του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού  που στελεχώνεται από γιατρό γενικής ιατρικής, νοσηλεύτρια και αραβόφωνο διερμηνέα ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε προς τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες. Η συνεργασία μας με τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό είναι σύμφωνη με τις 7 βασικές αρχές που διέπουν το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου: Ανθρωπιά, αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία, εθελοντική υπηρεσία, ενότητα και οικουμενικότητα.

Μέχρι τώρα έχουν αντιμετωπιστεί πολλά ιατρικά ζητήματα επιτυχώς και εγκαίρως, πάντα με την απαραίτητη βοήθεια βέβαια των διερμηνέων καθώς και με τη συνεργασία της κοινωνικής υπηρεσίας. Χωρίς την δική μας έγκαιρη παρέμβαση, ίσως κάποιες περιπτώσεις να είχαν μοιραία κατάληξη.

Η λειτουργία του «κοινωνικού ιατρείου» μέσα στο WELCOMMON δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι – κι έτσι την αντιμετωπίζουμε – και μία πρόταση κοινωνικής καινοτομίας για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης και για την ανάπτυξη μοντέλων «κοινοτικής υγείας»κατάλληλων για γειτονιές, χωριά και μικρές πόλεις.

Στόχος είναι τόσο η πρόληψη και η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των πολιτών αλλά και να μειώσουν την πίεση στα νοσοκομεία, που συχνά αναλαμβάνουν να παρέχουν και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, με πολύ υψηλό κόστος. Είμαστε πρόθυμοι να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και σε άλλους, αρκεί να υπάρχει διάθεση και βούληση για να αξιοποιούνται παρόμοιες πρωτοβουλίες ώστε να προωθηθούν κοινωνικές αλλαγές που θα βοηθήσουν τη χώρα και την κοινωνία να βγουν από την κρίση.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.