Εργαστήριο “Ψυχική υγεία και στέγαση”

By 26 Μαρτίου, 2019Δράσεις

Άνεμος Ανανέωσης και η ΠΕΨΑΕΕ εταίρος του προγράμματος Erasmus+ «HERO» συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα “Ψυχική Υγεία και Στέγαση”  στο καινοτόμο Welcommon Hostel.

Στο διαρκείας 2 ωρών διαδραστικό σεμινάριο, συμμετείχαν άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, ανεπίσημοι φροντιστές και εργαζόμενοι σε φορείς ψυχικής υγείας. Παρουσιάστηκε, επίσης, σχετικός οδηγός “Piloting HERO guidelines in Athens”. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με εξειδικευμένους επιστήμονες σε ζητήματα ψυχικής υγείας  και να εργαστούν σε ομάδες για το ζήτημα της στέγασης ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. O συντονισμός έγινε από τον ψυχολόγο κο Νίκο Δρόσο. Η συνάντηση συνέβαλε στην ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για πρακτικές που μέχρι τώρα έχουν προσφέρει θετικά αποτελέσματα στο ζήτημα της στέγασης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ορισμένα από το θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  1. Πώς θα υπάρχει ολοκληρωμένη και καινοτόμος στήριξη των ατόμων με ψυχική νόσο στην Ελλάδα;
  2. Πώς μπορεί να αναζητήσει κάποιος ενδιαφερόμενος έναν οργανισμό που θα βοηθήσει αποτελεσματικά τον ασθενή να παραμείνει στο σπίτι ή να κοινωνικοποιηθεί ή να βρει προστατευόμενη στέγαση σύμφωνα με τις ανάγκες του; Που υπάρχουν παρόμοιοι οργανισμοί; Υπάρχουν οργανισμοί σε μικρές πόλεις ή στην περιφέρεια;
  3. Ενημέρωση του κοινού, ώστε να απαλειφθεί το στίγμα, να μην υπάρχει πλέον ιδρυματισμός και να στηριχθούν οι οικογένειες που παρέχουν πλέον περισσότερη φροντίδα.
  4. Η ψυχική νόσος είναι κοινωνικό πρόβλημα, όχι της οικογένειας μόνο. Πώς μπορεί να συμμετέχει η πολιτεία ώστε να ελαφρυνθούν οι οικογένειες. Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας και  η συμβολή της στην ενδυνάμωση της οικογένειας και την στήριξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας;
  5. Κινητή μονάδα ενημέρωσης: μπορεί να υπάρχει κινητή μονάδα ή πχ ένα λεωφορείο με κοινωνικό λειτουργό που να επισκέπτεται νησιά και ορεινές περιοχές; Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα νησιά είναι πολύ περιορισμένες. Πώς μπορεί να αναπτυχθούν περαιτέρω κατάλληλες υπηρεσίες αξιοποιώντας και την σύγχρονη εμπειρία αλλά και υπάρχοντα προγράμματα;
  6. Συνδυασμένη προσπάθεια νομοθετικών ρυθμίσεων και χρηματοδότησης. Πώς μπορεί να υπάρχει συνέχεια, πέρα από προγράμματα και χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο περιορισμένης διάρκειας προγραμμάτων;

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες στο herohousingproject@gmail.com ή στο windofrenewal@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6946003522.

Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «HERO» καθώς και της συνεργασίας του Ανέμου Ανανέωσης με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας στη θεματική ενότητα «Πράσινη και Κοινωνική Καινοτομία».

Υλικό από το πρόγραμμα “Housing: an educational European ROad towards civil rights” μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ

Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή τον Οδηγό “Ψυχική Υγεία και στέγαση”

#WELCOMMONHostel #socEnt #socialinclusion #health #housing #innovation

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.