Εκμάθηση γλωσσών στο WELCOMMON με χρήση υπολογιστή

By 1 Μαρτίου, 2017Δράσεις
Εκμάθηση γλωσσών με τη χρήση υπολογιστή και e-learning
Στο #WELCOMMON προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε καινοτόμες μεθόδους για εκπαίδευση και ανάδειξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των φιλοξενούμενων προσφύγων. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η γρήγορη και στοχευμένη εκμάθηση γλωσσών από τους πρόσφυγες, είτε αυτοί μετεγκατασταθούν σε κάποια άλλη χώρα, είτε μείνουν στην Ελλάδα. Ανάλογα με τον τελικό προορισμό βέβαια απαιτούνται διαφορετικές λύσεις. Αν κάποιοι/ες πρόκειται να φύγουν δεν είναι πιθανόν να θέλουν να μάθουν ελληνικά, ενώ όσοι/ες μείνουν θέλουν να μάθουν ελληνικά κι αγγλικά και μάλιστα γρήγορα. Έχουμε λοιπόν να προτείνουμε, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία μας, μια “βεντάλια” λύσεων εκτός (σε συνεργασία με διάφορους φορείς) αλλά και εντός WELCOMMON.
 
Μεταξύ άλλων προσφέρουμε την δυνατότητα μαθημάτων εκμάθησης γλωσσών με τη χρήση υπολογιστών, ακολουθώντας μεθόδους e-learning, με τη χρήση σχετικών προγραμμάτων και τεχνολογικής υποδομής βασιζόμενοι/ες σε προγράμματα εκμάθησης αγγλικών, γερμανικών ή ελληνικών ανάλογα με την μητρική γλώσσας (πχ αραβικά, σομαλικά, φαρσί ή ουρντού).
Η χρήση του video-youtube) είναι μια καλή μέθοδος αν οι φιλοξενούμενοι/ες δεν γνωρίζουν να γράφουν την μητρική γλώσσα (πχ μπορεί να μιλάνε αραβικά αλλά να μην ξέρουν να τα γράψουν) ή έχουν μια γλώσσα που δεν είναι πολύ συνηθισμένη στην Ελλάδα (πχ φαρσί, ουρντού, σομαλικά κα). Έτσι είτε με την βοήθεια εθελοντών (ευχαριστούμε Μάρκο) είτε μόνοι/ες τους οι φιλοξενούμενοι/ες μπορεί να εξασκούν καθημερινά τις γνώσεις τους με καινοτόμο τρόπο στο “δωμάτιο των υπολογιστών” που έχουμε διαμορφώσει για τον σκοπό αυτό μέσα στο χώρο φιλοξενίας.
 
Η εικόνα, το βίντεο, η χρήση υπολογιστή είναι, όπως έχουμε διαπιστώσει, ένας ελκυστικός τρόπος για να εξασκούν καθημερινά τις γνώσεις τους και τις γλωσσικές ικανότητες τους οι φιλοξενούμενοί/ές μας.
Ευχαριστούμε τους/τις φίλους/ες μας από την Καταλονία (mSocial, ACSAR Foundation) για την δωρεά των χρησιμοποιημένων υπολογιστών καθώς και την AMB για την στήριξή της για την απόκτηση του σχετικού εξοπλισμού (κάμερες, ακουστικά κα). Αναζητούμε κι άλλους υπολογιστές.

Το Welcommon είναι ένα πρότυπο κέντρο υποδοχής και κοινωνικής ένταξης προσφύγων και ευπαθών ομάδων. Υλοποιείται από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών. Εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων” του Δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το κτίριο του WELCOMMON ετοιμάστηκε τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2016. Τον Οκτώβριο 2016 υποδέχθηκε τους/τις πρώτους/τες φιλοξενούμενούς/ές του, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά που συνοδεύονται όμως από έναν τουλάχιστο γονιό. Φιλοξενούμε κυρίως ευάλωτες ομάδες

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.