Στην Αθήνα η Γεν. Συνέλευση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ενεργειακών συνεταιρισμών REScoop.eu

By 23 Φεβρουαρίου, 2023Δράσεις

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της REScoop.eu 2023 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου στην Αθήνα. Με αφορμή τη Γ.Σ. θα πραγματοποιηθούν και ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλες ενεργειακές κοινότητες και φορείς να γίνουν μέλη. 

Η RESCoop.eu είναι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενεργειακών συνεταιρισμών, που είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου οι πολίτες κατέχουν από κοινού και ελέγχουν δημοκρατικά μια επιχείρηση που προωθεί έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή ενεργειακής απόδοσης. Αναφερόμαστε επίσης στις REScoops ως κοινότητες πολιτών ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην REScoop.eu συμμετέχουν 100 φορείς που εκπροσωπούν 1500 ενεργειακούς συνεταιριοσμούς και 1.250.000 ευρωπαίους πολίτες. 

 

Στη Γενική Συνέλευση, θα γίνει μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων της χρονιάς που πέρασε, θα συζητηθούν τα αποτελέσματα και θα γίνει ο σχεδιασμός για το μέλλον και οι κατευθύνσεις της ομοσπονδίας.  Από την Ελλάδα μέλη της Ομοσπονδίας είναι 6 φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Άνεμος Ανανέωσης, η Electra Energy, o Hyperion,

Η τρέχουσα και άνευ προηγουμένου κρίση ορυκτών καυσίμων μας καλεί να επανεξετάσουμε ριζικά το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης. Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο και οι ευκαιρίες για τους πολίτες να αναλάβουν δράση στον ενεργειακό τομέα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε καινοτόμες συνεργασίες που βασίζονται σε κοινοτικές αξίες και δημοκρατικές αρχές.

Ωστόσο, πολλοί πολίτες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης αγωνίζονται να υλοποιήσουν τα έργα τους. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη κρίση υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχύσουμε και να βιώσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια υγιή και ανθεκτική κοινωνία στην περιοχή μας και όχι μόνο. Ένα σημαντικό μέρος αυτού είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων οδών για την υλοποίηση του οράματος του συνεταιριστικού κινήματος για ενεργειακή δημοκρατία και για την οικονομία. Και τι καλύτερο μέρος για να αναπτυχθούν από κοινού τέτοια μονοπάτια από τη γενέτειρα της δημοκρατίας;

Κοινοτική Ενεργειακή Ανοιξιάτικη Συγκέντρωση

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα και κάντε αίτηση για μια θέση

Όπως είναι η παράδοση, μαζί με την Γενική Συνέλευση διοργανώνονται εργαστήρια κι ανταλλαγές. Φέτος αυτά ενσωματώνονται στην ευρύτερη εκδήλωση: την Κοινοτική Ενεργειακή Ανοιξιάτικη Συγκέντρωση.

Αυτή περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη θα επικεντρωθεί στη συγκέντρωση εκπροσώπων ενεργειακών κοινοτήτων από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια για την εδραίωση και υποστήριξη του κινήματος ενεργειακών κοινοτήτων στην περιοχή, όπου η ενέργεια των πολιτών είναι λιγότερο εδραιωμένη σε σύγκριση με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τους πιο καθιερωμένους επαγγελματίες της κοινότητας να υποβάλουν αίτηση για μια θέση σε αυτές τις συνεδρίες, για να συζητήσουν θέματα ενέργειας της κοινότητας, να μάθουν ο ένας από τον άλλον, να εξερευνήσουν συνεργασίες και να απολαύσουν λίγο χρόνο μαζί.

Η δεύτερη ενότητα δραστηριοτήτων και εργαστηρίων θα προσανατολιστεί σε πιο εδραιωμένες ενεργειακές κοινότητες και μέλη του REScoop.eu. Αυτές οι συνεδρίες θα εμβαθύνουν σε συγκεκριμένα τεχνικά ή οργανωτικά ζητήματα.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα →

Εγγραφείτε μέχρι τις 7 Μαρτίου εδώ

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του χώρου, δεν θα γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις. Οι υποψήφιοι/ες θα επιλεγούν βάσει μιας σειράς κριτηρίων που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά:

– Φύλο

– Ιστορικό (π.χ. εκπρόσωπος της ενεργειακής κοινότητας, φοιτητής, ακαδημαϊκός κ.λπ.)

– Χώρα προέλευσης (ένας από τους κύριους στόχους της Spring Gathering είναι να βοηθήσει στην ενίσχυση των κοινοτικών ενεργειακών δικτύων στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Οι συμμετέχοντες/ουσες που θα συμμετάσχουν μαζί μας από αυτές τις περιοχές αναμένεται να παραμείνουν για όλη τη διάρκεια των 3 ημερών της Ανοιξιάτικης Συνάθροισης και να επιλέξουν ένα εργαστήριο ή μια δραστηριότητα σε κάθε χρονοθυρίδα. Όλοι οι άλλοι/ες είναι ελεύθεροι/ες να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε οποιονδήποτε αριθμό συνεδριών, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων για καθιερωμένες (ή προχωρημένες) κοινότητες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η καλή γραπτή και προφορική γνώση αγγλικών.

Back to the roots of (energy) democracy!

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.