Πρόγραμμα SESYCARE: Φροντίδα ατόμων με χρόνιες ασθένειες και ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας

By 2 Δεκεμβρίου, 2022Uncategorized, Δράσεις

Το έργο SESYCARE «Δεξιότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε νέους φροντιστές ατόμων με χρόνια νόσο» εστιάζει στα προβλήματα των νέων φροντιστών. Εταίροι του έργου είναι: το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών EPIONI (επικεφαλής εταίρος), το Istanbul Gelişim University, το SGS Consorzio, το Stichting Dutch Foundation of Innovation Welfare 2 Work και ο Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Αριθμός Σύμβασης 2020-2-EL02-KA205-006146), το έργο εστιάζει στα προβλήματα των νέων φροντιστών.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι νέοι φροντιστές στη ζωή μας; Η ομάδα που ορίζουμε ως νέους φροντιστές αποτελείται από παιδιά ή νέους/νέες που φροντίζουν άρρωστα ή ανάπηρα μέλη της οικογένειας. Οι νέοι φροντιστές, όπως και άλλοι ενήλικοι φροντιστές της οικογένειας, αναλαμβάνουν βαριές ευθύνες και παρέχουν άτυπη υποστήριξη φροντίδας σε άρρωστα ή άτομα με αναπηρία στο σπίτι. Ωστόσο, αυτή η ευθύνη μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολη για αυτούς και μπορεί να χρειάζονται ειδική υποστήριξη σε μια τέτοια κατάσταση.

Εικόνα

Το έργο SESYCARE είχε ως στόχο να κάνει προτάσεις σε νέους φροντιστές για να βελτιώσουν τις συμπεριφορές αντιμετώπισης με βάση τις εμπειρίες της ζωής τους και να μετατρέψουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους που αποκτήθηκαν μέσω του ρόλου του φροντιστή στην οικογένεια σε δεξιότητα κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Οι νέοι φροντιστές δεν συγκαταλέγονται γενικά στις μειονεκτούσες ομάδες. Επίσης, αγνοούνται από την οικογένεια. Οι νέοι φροντιστές που παρέχουν υποστήριξη φροντίδας σε άρρωστα ή ανάπηρα μέλη της οικογένειας επηρεάζονται ψυχολογικά και κοινωνιολογικά μακροπρόθεσμα. Διάφορες μελέτες, σύμφωνα με την Eurocarers, έχουν τεκμηριώσει ότι πολλοί νέοι παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη φροντίδας σε χρόνια άρρωστα μέλη των οικογενειών τους. Οι νέοι φροντιστές, που αναγκάζονται να περνούν τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι λόγω αυτής της βαριάς ευθύνης, δυστυχώς υστερούν στην εκπαίδευσή τους ή παρουσιάζουν αδυναμία και συχνά δεν μπορούν να ενταχθούν σε κοινωνικές ομάδες των συνομηλίκων τους. Αν και έχουν καλή εμπειρία φροντίδας, τείνουν να κρύβουν την κατάσταση του ατόμου με αναπηρία στην οικογένειά τους από τους άλλους. Γιατί δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται ως νεαροί φροντιστές. Οι νέοι φροντιστές θέλουν να ζήσουν μια «κανονική ζωή»!

Οι νέοι φροντιστές που βάζουν τις ανάγκες των μελών της οικογένειάς τους πάνω από τις δικές τους θέλουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Ως εκ τούτου, οι νέοι φροντιστές χρειάζονται επαγγελματική υποστήριξη για να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τις πραγματικές ανάγκες των μελών της οικογένειάς τους, και να μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους. Η επαγγελματική υποστήριξη για το άρρωστο ή το άτομο με αναπηρία θα βοηθήσει να γίνει ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο φροντίδας, να γίνει σωστή διαχείριση του χρόνου για τα άλλα μέλη της οικογένειας και να αφιερωθεί περισσότερος προσωπικός χρόνος στον εαυτό τους. Επιπλέον, μια τέτοια υποστήριξη θα επιτρέψει στα μέλη της οικογένειας να αισθάνονται ψυχικά πιο υγιή. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι φροντιστές γίνονται πιο κοινωνικοποιημένοι, εκφράζονται πιο ξεκάθαρα και εστιάζουν καλύτερα στις ευκαιρίες για την εκπαίδευσή τους.

Μπορούν οι νέοι φροντιστές να μετατρέψουν την εμπειρία φροντίδας τους σε εμπειρία κοινωνικής επιχείρησης;

Ποιος είναι κοινωνικός επιχειρηματίας; Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν λύσεις για προβλήματα που βασίζονται στην κοινότητα. Είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στην κοινωνία μέσω των πρωτοβουλιών τους ακολουθώντας νέες πρακτικές. Ένας κοινωνικός επιχειρηματίας δεν ασχολείται μόνο με την επιδίωξη κερδών, αλλά για την οικοδόμηση μιας επιχείρησης που θα συνεισφέρει σε μεγαλύτερο κοινωνικό καλό. Τα άτομα που έχουν άρρωστα ή άτομα με αναπηρία στην οικογένειά τους προσεγγίζουν την κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία, με βάση τις εμπειρίες τους. Ως εκ τούτου, είναι από τους πρώτους που παρατηρούν πολλά προβλήματα και χρειάζονται λύσεις. Η εμπειρία των νέων φροντιστών από νεαρή ηλικία σίγουρα δημιουργεί δυνατότητες επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων και αυτή η ομάδα αξίζει να ενθαρρύνεται ως κοινωνικοί επιχειρηματίες.

Η πρώτη συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή ειδικών. Διάφοροι εμπειρογνώμονες προσκλήθηκαν στη συνάντηση, η οποία γιορτάστηκε στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2021. Την πρώτη ημέρα της συνάντησης, εμπειρίες και διαφορετικές πρακτικές παρουσιάστηκαν από ειδικούς, συνοδευόμενα από διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Σερβία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Ολλανδία και Τουρκία. Η διάσκεψη επικεντρώθηκε στις προσωπικές εμπειρίες, τον αντίκτυπο της φροντίδας, τις συγκρούσεις και τις συμπεριφορές αντιμετώπισης των νέων φροντιστών. Επιπλέον, δύο νεαροί φροντιστές κλήθηκαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Αυτοί οι δύο νέοι φροντιστές από την Ολλανδία και τη Σουηδία μίλησαν για τις εμπειρίες τους και πώς αντιμετώπισαν τις δυσκολίες τους. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ειδικοί έκαναν επιστημονικές παρουσιάσεις με θέμα «Νέοι φροντιστές και γιατί η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι σχετική με αυτούς»

Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Φροντίδα Φροντιστών». Στο διαδικτυακό σεμινάριο παρακολούθησαν με εισηγήσεις ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Βουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου και ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Η Μαριέττα Γιαννάκου υπογράμμισε την ανάγκη επικοινωνίας των συλλόγων φροντιστών με τους πολιτικούς, τονίζοντας τη σημασία της υπεράσπισης των άτυπων φροντιστών. Επιπλέον, η Stecy Yghemonos, η οποία παρακολούθησε τη συνάντηση από την Eurocarers, μετέφερε το έργο αυτής της ομπρέλας οργάνωσης στο περιβάλλον της ΕΕ και τις συνέπειες του COVID-19 στους φροντιστές σε επίπεδο ΕΕ. Η Κέλλυ Παναγιωτοπούλου, μίλησε για την πρόληψη της κατάθλιψης μεταξύ των φροντιστών και ο Δημήτριος Νικόλσκι, εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε λεπτομερώς στον ροσωπικό φροντιστή.

Ο Noor Seghers από το Πανεπιστήμιο KU Leuven μίλησε για καλές πρακτικές που υποστηρίζουν τους φροντιστές στο Βέλγιο. Τέλος, ο κ. Χρήστος Πράπας, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην Ελλάδα, τόνισε τη σημασία της υποστήριξης των φροντιστών ως θέμα που σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια και κοινοτική υγεία. Στη συνέχεια, στη συνάντηση έγιναν παρουσιάσεις σχετικά με το έργο των οργανισμών-εταίρων και τις στρατηγικές υλοποίησης του έργου.

ΕικόναΗ συνάντηση στην Πολη

Ο Noor Seghers από το Πανεπιστήμιο KU Leuven μίλησε για καλές πρακτικές πο υποστηρίζουν τους φροντιστές στο Βέλγιο. Τέλος, ο κ. Χρήστος Πράπας, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην Ελλάδα, τόνισε τη σημασία της υποστήριξης των φροντιστών ως θέμα που σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια και κοινοτική υγεία. Στη συνέχεια, στη συνάντηση έγιναν παρουσιάσεις σχετικά με το έργο των οργανισμών εταίρων και τις στρατηγικές υλοποίησης του έργου.

Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης, οργανώθηκε focus group αποτελούμενο από νέους φροντιστές υπό τη συντονιστική διεύθυνση του Πανεπιστημίου Gelişim της Κωνσταντινούπολης. Στην ομάδα εστίασης, κοινοποιήθηκαν οι εμπειρίες ενός νεαρού φροντιστή με έναν ανάπηρο γονέα και ενός άλλου νεαρού φροντιστή του οποίου το αδερφάκι είναι ανάπηρο. Μετά την ομάδα εστίασης, ο Δρ. Aman Sado Elemo από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Gelisim της Κωνσταντινούπολης έκανε μια παρουσίαση σχετικά με την ψυχοκοινωνική επιβάρυνση των νέων φροντιστών. Στη συνέχεια και πάλι από το Τμήμα Ψυχολογίας, η Δρ. Esra Savaş μίλησε για την οικογενειακή δυναμική ενός νεαρού φροντιστή. Η συνάντηση, που φιλοξενήθηκε από το Istanbul Gelişim University και στην οποία συμμετείχαν ορισμένοι από τους εταίρους δια ζώσης και ορισμένοι άλλοι μέσω Διαδικτύου λόγω COVID-19, αξιολογήθηκε αποτελεσματικά παρά τις συνθήκες πανδημίας. Το έργο εμπλουτίστηκε με τις παρουσιάσεις των ειδικών.

Dutch Sesycare Training Days - Day 3

H συνάντηση στο Leiden 

Στις 26-28 Φεβρουαρίου 2022 και με φιλοξενία από το Stichting Dutch Foundation of Innovation Welfare 2 Work, πραγματοποιήθηκε βραχυπρόθεσμη εκπαίδευση προσωπικού στο πλαίσιο του έργου Sesycare.

Η εκπαίδευση έγινε στο κέντρο Area071 στο Leiderdorp, και ο οικοδεσπότης εστίασε στις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης και στην ένταξη των νέων φροντιστών μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Η τριήμερη εκπαίδευση συνέβαλε στην ανάπτυξη ικανοτήτων του βασικού προσωπικού που εμπλέκεται στο έργο από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων περιγράφηκε η βήμα προς βήμα διαδικασία ενός νέου φροντιστή να γίνει κοινωνικός επιχειρηματίας. Αξιολογήθηκαν τα στάδια της ετοιμότητας και του κινήτρου ενός νεαρού φροντιστή να γίνει κοινωνικός επιχειρηματίας, προσδιορίζοντας τους στόχους του και συμμετέχοντας σε μια διαδικασία κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης που εφαρμόζονται στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Τη δεύτερη ημέρα της εκπαίδευσης, οι εταίροι του έργου επισκέφτηκαν το κέντρο επώασης Area071 για επιθεώρηση. Συνοδευόμενοι από το ίδρυμα υποδοχής, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις επιχειρήσεις του Area071. Ειδικά ο κ. Bart Hoenen, συνιδρυτής του AREA071, μοιράστηκε τις εμπειρίες του από τη δουλειά με νέους επιχειρηματίες και ευάλωτες ομάδες. Οι εταιρείες που βρίσκονται στο κέντρο επώασης συχνά εργάζονται σε καινοτομίες και τεχνολογίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ευημερίας της κοινωνίας. Αυτή η επίσκεψη ανταλλαγής εμπειριών και ανασκόπησης ήταν πολύ χρήσιμη όσον αφορά την προβολή παραδειγμάτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Εικόνα Εικόνα

Την τρίτη μέρα της εκπαίδευσης, έγινε παρουσίαση για νέους επιχειρηματίες από τον Έλληνα Πρόεδρο της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας Ανδρέα Στεφανίδη. Στην παρουσίαση όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Erasmus, εξήγησε πώς οι κοινωνικοί επιχειρηματίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα ως επιχειρηματίες του μέλλοντος.

Εικόνα Εικόνα

Στη συνέχεια, συμμετέχοντας στο διαδικτυακό εργαστήριο από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Gelisim της Κωνσταντινούπολης, ο Δρ. Aman Sado ELEMO, έκανε μια παρουσίαση σχετικά με τις ψυχολογικές πτυχές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή τους νέους φροντιστές.

Με τα εργαστήρια του Leiden, έχει δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό εργασιακό περιβάλλον όπου μιλάμε για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα όνειρα σε ιδέες και τις ιδέες σε ξεκινήματα. Επιπλέον, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες στην ολλανδική επαρχία Leiden. 

H συνάντηση στο Lanciano

Η συνεργασία διοργάνωσε μια επίσκεψη στο Lorenzo’s House στην Ιταλία στο πλαίσιο του έργου Sesycare.

Η τελική συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Lanciano της Ιταλίας, στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2022, με οικοδεσπότη την Consorzio SGS (μετονομάστηκε Consorzio di Cooperative sociali Global Med Care).

Την πρώτη ημέρα της διήμερης συνάντησης, οργανώθηκε μια επίσκεψη στο Lorenzo House ως μέρος των ανταλλαγών καλών πρακτικών. Το Lorenzo’s House είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αναγνωρίζεται ως φορέας κοινωνικών παροχών. Το σπίτι του Lorenzο αφιερώθηκε από την οικογένειά του στον Lorenzo Constantini, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 20 ετών από λευχαιμία.

Εικόνα

Η οικογένειά του περιγράφει τον Λορέντζο ως καλό μαθητή και πολύ αθλητικό νεαρό άνδρα. Η οικογένειά του, που έμαθε ότι έπρεπε να μεταφερθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο στις ΗΠΑ για τη θεραπεία του, ξεκίνησε μια εκστρατεία δημόσιας οικονομικής βοήθειας για να καλύψει το κόστος θεραπείας των 600.000 δολαρίων.

Οι εκκλήσεις για οικονομική βοήθεια ήταν πολύ επιτυχημένες και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν πολύ στην περίπτωση του Lorenzo και χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες για να συγκεντρωθεί το ποσό. Δυστυχώς, ο Lorenzo υπέκυψε σε αυτή την ασθένεια. Αργότερα δημιουργήθηκε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μεταφορά αυτής της οικονομικής βοήθειας, η οποία συγκεντρώθηκε για να βοηθήσει τις οικογένειες των νέων που χρειάζονταν βοήθεια και είχαν προβλήματα υγείας. Έκτοτε, η οργάνωση αυτή προσφέρει στήριξη και παρηγοριά σε όσους έχουν υποστεί ασθένεια ή απώλεια συγγενών τους, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Ο οργανισμός προσφέρει εντελώς δωρεάν υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων ομαδικών συναντήσεων με επαγγελματίες ψυχολόγους, διατροφολόγους, συνεδρίες γιόγκα και υποστήριξη για όποιον υποφέρει από μοναξιά.

Ο οργανισμός ετοιμάζει επίσης ειδικά πακέτα, καλάθια και προϊόντα που μπορούν να πωληθούν σε ειδικές περιστάσεις, όπως τα Χριστούγεννα, επικοινωνώντας με τοπικούς παραγωγούς της περιοχής για να παρέχουν την οικονομική πηγή για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του.

Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, η στρατηγική αειφορίας του έργου

Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, έγινε ανασκόπηση της στρατηγικής βιωσιμότητας του έργου και συζητήθηκαν νέες ευκαιρίες συνεργασίας για την επόμενη περίοδο.

                                      SESYCARE PROJECT

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.