Πώς βοηθάει ο Άνεμος Ανανέωσης να προωθηθεί η βιωσιμότητα στη Σίφνο

By 8 Δεκεμβρίου, 2022Δράσεις, σιφνος

Πώς βοηθάει ο Άνεμος Ανανέωσης στο να προωθηθεί η βιωσιμότητα στη Σίφνο

Ο Άνεμος Ανανέωσης (κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση για την προώθηση της πράσινης και κοινωνικής οικονομίας, του βιώσιμου τουρισμού, της προστασίας του κλίματος και του διαλόγου των πολιτισμών) προωθεί μια σειρά συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βοηθήσει την τοπική κοινωνία και το Δήμο Σίφνου να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά:

  • Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων Σίφνου: Ο Άνεμος Ανανέωσης και το διεθνές δίκτυο μικρών νησιών SMILO σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου έχουν ξεκινήσει  ένα διάλογο για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού καθώς και πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης του εκτεταμένου δικτύου ξερολιθιάς (πεζούλες) στη Σίφνο. Η δραστηριότητα αναπτύσσεται παράλληλα με ανάλογες σε τρία άλλα μικρά νησιά της Μεσογείου, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος SMILO-MED.
  • Ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας στην πράσινη μετάβαση μικρών περιοχών και νησιών: Ο Άνεμος Ανανέωσης, ο Δήμος Σίφνου και ένα σύνολο μικρών περιοχών και ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικής οικονομίας συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “GRAPE: Τοπικά Κοινωνικά Πράσινα Σχέδια Δράσης για μικρούς και περιφερειακούς τόπους” με στόχο να μεταφερθεί τεχνογνωσία και υποστήριξη για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στη Σίφνο και σε άλλες περιοχές σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Το έργο λειτουργεί συμπληρωματικά με το SMILO. Περιλαμβάνει 4 μικρούς ευρωπαϊκούς δήμους από αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές: Malegno (Ιταλία), Mirabella Imbaccari (Ιταλία), Bonares (Ισπανία), Σίφνος (Ελλάδα). Κάθε Δήμος υποστηρίζεται από έναν τοπικό παράγοντα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (SSE): Sol.Co Camunia (Malegno), Fondazione di Comunità di Messina (Mirabella Imbaccari), COOPINTE (Bonares), Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal (Σίφνος). Αυτές οι τοπικές συνεργασίες υποστηρίζονται περαιτέρω από ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, το REVES– Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία και από το FAECTA, το δίκτυο συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας. Επικεφαλής της κοινοπραξίας αυτής είναι το Ίδρυμα της Κοινότητας της Messina / Fondazione di Comunità di Messina (Σικελία, Ιταλία).
  • Ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ μικρών νησιών σε θέματα κυκλικής οικονομίας: Σε αυτό το πρόγραμμα Erasmus συμμετέχουν μικρά νησιά καθώς και το δίκτυο SMILO και ο Άνεμος Ανανέωσης για να στήρίξουν την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών αλλά και να ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των μικρών νησιών σε θέματα βιωσιμότητας. Τα νησιά που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προγράμματος αυτού είναι: Το Frioul στη Μασσαλία, Γαλλία, η Σίφνος Κυκλάδες, το Gozo Μάλτα και το το Pakleni Κροατία.

Είναι στον Άνεμο Ανανέωσης πεποίθησή μας ότι οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας απαιτούν νέες προσεγγίσεις που έχουν όμως ρίζες στις τοπικές κοινωνίες, συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών φορέων (Δήμοι, κοινωνική οικονομία, πανεπιστήμια, κοινωνία τβων πολιτών, επαγγελματικοί και ερευνητικοί φορείς, δίκτυα) καθώς και οργανωμένη και συστηματική ανταλλαγή εμπειριών και συνεχή βελτίωση των προσπαθειών για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να διαμορφώσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.