Το εύθραυστο, χειροποίητο τοπίο της Σίφνου, τώρα κινδυνεύει! Πρόσκληση σε εργαστήριο για το τοπίο

By 29 Σεπτεμβρίου, 2023sifnos, Δράσεις

Το εύθραυστο, χειροποίητο τοπίο της Σίφνου, τώρα κινδυνεύει!

Πρόσκληση σε εργαστήριο για το τοπίο

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 11:30 – 15.00, Ίδρυμα Πρόκου Απολλωνία

Το τοπίο της Σίφνου μαγευτικό, χειροποίητο αλλά και εύθραυστο με τις ξερολιθιές χτισμένες με τέχνη σ’ ένα πλούσιο ανάγλυφο, ανάμεσα σε ελιές και αμπέλια, με τις θημωνιές, τ’ αλώνια και τους περιστεριώνες, κτίσματα της τυπικής ανώνυμης Σιφνέϊκης αρχιτεκτονικής, αναπόσπαστα κομμάτια του τοπίου, με τα μονοπάτια που οδηγούν σε μοναστήρια και ξωκλήσια, το τοπίο που αρχιτέκτονες διερεύνησαν, που ζωγράφοι και ποιητές ύμνησαν και αγάπησαν, τώρα κινδυνεύει, με τους δρόμους που ανοίγονται, με τα κτίρια που χτίζονται χωρίς έλεγχο, υπερμεγέθη με πισίνες και γκαζόν.

Όπως μας είπε ο αρχιτέκτονας Wagner: “Η Σίφνος έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και μία αναπτυγμένη κοινωνική δομή……..Οι άνθρωποι που επισκέπτονταν και μετά αγόρασαν γη και έκτισαν καταστρέφουν τώρα αυτό που τους είχε προσελκύσει.” (Από το: Φρίντριχ Βάγκνερ: Η αρχιτεκτονική της Σίφνου είναι συμβίωση https://flea.ghost.io/wagner/).

Το τοπίο αναγνωρίζεται πλέον ως ένας φυσικός, κοινωνικός και οικονομικός πόρος. Διαμορφώθηκε με την ανθρώπινη παρέμβαση αλλά σε απόλυτη αρμονία με τη φύση και τα μεγέθη του νησιού. Αλλά αυτό που διαμορφώθηκε μέσα από αιώνες αρμονικής αλληλεπίδρασης ανθρώπων και φύσης, μπορεί να καταστραφεί εύκολα και γρήγορα.

H Φλέα διοργανώνει στις 27 Οκτωβρίου ένα εργαστήριο με θέμα “το εύθραστο, χειροποίητο τοπίο της Σίφνου που κινδυνεύει”. Όπως λέει στην πρόσκληση προς τους κατοίκους και φίλους της Σίφνου “Εμείς στη Φλέα σκεφτήκαμε, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες της Σίφνου, να οργανώσουμε ένα εργαστήριο τον Οκτώβριο για το τοπίο της Σίφνου. Τι μπορούμe προτείνουμε ώστε αυτό το εύθραυστο περιβάλλον να προστατευτεί και ο πολιτισμός, η κοινότητα, η καλλιέργεια της γης να συνεχιστούν;

  • Πώς μπορεί το εύθραυστο χειροποίητο τοπίο να συμβάλει για μια βιώσιμη οικονομία και ευημερία της Σίφνου ;
  • Τι μας διδάσκει η εμπειρία άλλων περιοχών;
  • Πως «οραματίζεται» ο καθένας μας τη Σίφνο το 2030;

Το εργαστήριο θα γίνει την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, 11:30 – 15:00, στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία. Οι διοργανωτές προσκαλούν να παρευρεθούν οι ενδιαφερόμενοι/ες και να πάρουν μέρος στη συζήτηση, με σύντομη παρέμβασή τους. Οι παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε διάρκεια τα 5- 10 λεπτά. Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί και τα συμπεράσματα και οι προτάσεις θα δημοσιοποιηθούν.

Οι διοργανωτές προσδοκούν από τη συνάντηση αυτή να προκύψουν γόνιμες προτάσεις για το μέλλον του νησιού, αλλά και συνέργειες και συγκλίσεις που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των όποιων παρεμβάσεων.  Αναμένεται να προκύψει ένα κείμενο συμπερασμάτων με περιγραφή των προβλημάτων και της σημερινής κατάστασης, με προτάσεις για παρέμβαση καθώς και καλές πρακτικές και παραδείγματα από τη Σίφνο και άλλα νησιά. 

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή αρκετοί άνθρωποι με ευαισθησίες, γνώσεις και αγάπη για τη Σίφνο.

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο εργαστήριο στο email team.flea.22@gmail.com.

Θα ακολουθήσει ανάρτηση του λεπτομερούς προγράμματος της εκδήλωσης.

Διοργάνωση

Φλέα (Αμαλία Ζέπου, Κατερίνα Κανακάρη, Αλεξάνδρα Κατσίρη, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Νίκος Χρυσόγελος)

Ομάδα Περιβάλλοντος Δήμου Σίφνου (Άννα Γραικού, Γιώργος Ζαμπέλης, Ανδρέας Καλόγηρος, Νίκος Μπελιός)

Αρχιτεκτονική επιτροπή Δήμου Σίφνου (Σέτος Κανακάρης, Άλκης Λεμπέσης, Θοδωρής Πολενάκης, Δήμος Συνοδινός).

Επιτροπή Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Σίφνου

Φωτο: Learning from Poulati – Από το αρχείο του Αλέξανδρου Βαϊτσου

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.