Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα… Κοινωνική ένταξη και πρόσφυγες, το παράδειγμα του WELCOMMON

By 9 Νοεμβρίου, 2019Δράσεις

Όταν λειτουργούσαμε το πρότυπο κέντρο φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων – το Welcommon – (9/2016-2.2018) είχαμε συνεργαστεί με ένα σύνολο σχολείων για μια αλληλεπίδραση των παιδιών προσφύγων και των παιδιών από σχολεία. Το WELCOMMON δεν ήταν ένα συνηθισμένο κέντρο φιλοξενίας κι ένταξης προσφύγων αφού είχαμε γιορτές, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο, ζωγραφική, δημιουργική απασχόληση, τάξεις εκμάθησης γλωσσών και υπολογιστών, εκδηλώσεις, συναντήσεις με κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη κ.ά.

Μια όμως από τις πιο σημαντικές δράσεις μας ήταν η αλληλογνωριμία των παιδιών είτε βρίσκονταν ήδη στις σχολικές τάξεις είτε προετοιμάζονταν από εμάς για να μπορούν να πάνε και να μείνουν στο σχολείο. Και πράγματι η οργανωμένη επίσκεψη στο κέντρο μας παιδιών από σχολεία ήταν μια μοναδική εμπειρία για αλληλοκατανόηση, για να καταλάβουν όλοι ποια είναι τα παιδιά “από εδώ” και τα “παιδιά από εκεί”.

Μια από τις αξέχαστες εμπειρίες μας ήταν η επίσκεψη του Μουσικού Γυμνασίου Ιλίου (μαθητές και εκπαιδευτικοί) στο κέντρο μας και η συνάντηση με τα παιδιά πρόσφυγες.

Όταν η επίσκεψη ήταν παιδιών από το μουσικό γυμνάσιο η τέχνη αποτέλεσε ένα μοναδικό “εργαλείο” επικοινωνίας και συνομιλίας. Όλο το κτήριο γέμισε με μουσικά όργανα, μουσικές, συγκίνηση, γέλια. Αυτός είναι ο δρόμος για μια κοινωνία που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και αναδεικνύει τις ικανότητες, τις γνώσεις, τις δεξιότητες όλων των μελών της

Τώρα προσπαθούμε στο καινοτόμο Hostel μας – WELCOMMON HOSTEL – στους δύο ορόφους που διατηρούμε για κοινωνικές, καλλιτεχνικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες να οργανώνουμε παρόμοιες δράσεις ένταξης στο πλαίσιο μια διαπολιτισμικής πολιτικής που έχουμε ως Άνεμος Ανανέωσης (η ΚΟΙΝΣΕΠ μας για την προώθηση της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας, καινοτομίας καθώς και του διαπολιτισμικού διαλόγου με έργα, όχι μόνο λόγια).

#withrefugees #socialinclusion #education #refugees #schools #WELCOMMON #WindofRenewal #innovation #art #culture #πολιτισμός

   

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.