Στηρίξτε τη φιλοξενία αστέγων προσφύγων στο WELCOMMON HOSTEL στη διάρκεια της πανδημίας

Μέσα στην πανδημία ακόμα πιο αναγκαίο το Welcommon project για άστεγους ευάλωτους πρόσφυγες

Στις 7 Νοεμβρίου ξεκίνησε το lockdown-2, κάτι που σημαίνει ότι όλοι πρέπει να μείνουν σπίτι. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν σπίτι για να μείνουν μέσα στην διάρκεια της πανδημίας. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι το WELCOMMON Hostel θα έμενε ανοιχτό για να μπορέσει να φιλοξενηθεί ένας αριθμός προσφύγων που αλλιώς θα έπρεπε να μείνουν ξανά στο δρόμο ή στις πλατείες.  Αυτή την περίοδο φιλοξενούμε στο Welcommon Hostel περίπου 50 πρόσφυγες, οικογένειες με παιδιά, εγκύους, μητέρες με μωρά που έμεναν στο δρόμο ή στην πλατεία.

Επειδή δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι έχουμε ξεκινήσει μια  καμπάνια crowdfunding για να συγκεντρώσουμε ένα μέρος του κόστους. Δείτε εδώ: https://gogetfunding.com/welcommon/ με στόχο να στηριχθούν δύο κοινωνικές δραστηριότητες;

  1. Φιλοξενία στο Welcommon Hostel ενός αριθμού ευάλωτων προσφύγων που δεν έχουν στέγη για όσο διαρκεί η πανδημία, ιδιαίτερα το lockdown καθώς και τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης 

  2. Μαθήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και δραστηριότητες ενδυνάμωσης, εκμάθησης γλωσσών, τέχνης, επαγγελματικής προετοιμασίας κ.ά. 

Ο Anemos Ananeosis / Wind of Renewal είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 2014 με στόχο να συμβάλλει στην προώθηση της κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας και οικονομίας, στην προστασία του κλίματος, στην ενεργειακή μετάβαση, στον διαπολιτισμικό διάλογο, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην υποδοχή και κοινωνική ένταξη προσφύγων και γενικότερα ευάλωτων ομάδων.

Το WELCOMMON HOSTEL είναι ένα καινοτόμο hostel – δημιούργημα του Ανέμου Ανανέωσης – με κοινωνικό και πράσινο αντίκτυπο, που λειτουργεί από τον Ιούλιο 2018. Στόχος είναι όχι μόνο να αυτοχρηματοδοτείται αλλά και από τα έσοδα από βιώσιμα μοντέλα τουρισμού να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να χρηματοδοτούνται κοινωνικά και οικολογικά προγράμματα και δραστηριότητες. Το όραμα που οδήγησε στο Welcommon Hostel είναι η δημιουργία ενός χώρου που φέρνει κοντά ανθρώπους από ολόκληρη τον κόσμο, μέσα από εκπαιδευτικές και διαπολιτισμικές εκδηλώσεις για κάθε είδους ταξιδιώτες, τουρίστες, εθελοντές, πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και ντόπιους.

Ο Άνεμος Ανανέωσης ως ΚΟΙΝΣΕΠ δεν μοιράζει κέρδη. Εφόσον υπάρχουν επενδύονται σε κοινωνικές και οικολογικές δραστηριότητες για το κοινό καλό και σε νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Για 1,5 χρόνο (Σεπτέμβριος 2016 έως Φεβρουάριος 2018) ο Άνεμος Ανανέωσης προσέφερε φιλοξενία, ενδυνάμωση, μη τυπική εκπαίδευση και προετοιμασία κοινωνικής ένταξης σε πάνω από 600 πρόσφυγες στο WElCOMMON, ένα κέντρο για πρόσφυγες που βασίζονταν σε ένα μοντέλο “ενδυνάμωση μέσα από την δημιουργία κοινότητας” (“empowerment through building communities”). Το μοντέλο μας όμως δεν αφορούσε μόνο τους πρόσφυγες, ήταν και είναι ένα μοντέλο που αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, το πώς μπορούμε να επιλύουμε κοινωνικά προβλήματα με καινοτομία. Ένα παρόμοιο μοντέλο αποτελεί και το WELCOMMON Hostel που φέρνει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους και δημιουργεί κοινότητες.

Ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα και τι κάνουμε εμείς;

Από τον Μάρτιο 2020 – αλλά και μετά τη λήξη του πρώτου lockdown – ακόμα και τα βιώσιμα μοντέλα τουρισμού επλήγησαν. Την ίδια περίοδο χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα – μεταξύ των οποίων πολλοί ευάλωτοι, όπως θύματα βασανιστηρίων, σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων ή βάναυσης μεταχείρισης, ηλικιωμένοι, γυναίκες εγκύους ή με νεογέννητα, άτομα με αναπηρίες έμειναν χωρίς στέγαση στη μέση της πανδημίας ως αποτέλεσμα των νέων κυβερνητικών αποφάσεων (παρόλο ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους).

Το όραμα του Welcommon Hostel, από τη μέρα που άνοιξες, τον Ιούνιο 2018 ήταν να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση για όλους τους ταξιδιώτες, χωρίς διακρίσεις. Όποιος έχει επισκεφθεί το Welcommon μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, ένας χώρος όπου μπορούν να συναντηθούν άνθρωποι και να μάθουν ο ένας από τον άλλο. ..Είναι μια κοινότητα. Special place, people, values.

Πέντε από τους επτά ορόφους του κτιρίου μπορούν να φιλοξενήσουν σε καλαίσθητα και διαφορετικά δωμάτια ή κοιτώνες μέχρι 167 ανθρώπους.

Δύο όροφοι του Welcommon hostel παρέχουν την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους, ταξιδιώτες, εθελοντές, πρόσφυγες, ντόπιους να συνεργαστούν και να αλληλοεπιδράσουν.  Ο ξενώνας μας είναι ένας χώρος κοινωνικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, να φάνε μαζί, να συζητήσουν, να παίξουν μουσική ή παιχνίδια, να επισκεφθούν μια γκαλερί, ένα μουσείο, ένα πάρκο ή μια ενδιαφέρουσα κοινωνική δραστηριότητα.

Φιλοξενία ευάλωτων προσφύγων στην διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Με την κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα προσφύγων και στους δρόμους της Αθήνας και κατά την διάρκεια της πανδημίας  COVID-19, είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε επειγόντως στήριξη και μακροχρόνια στέγαση σε πρόσφυγες (και άλλες κοινωνικές ομάδες χωρίς στέγη) και ευκαιρίες ενδυνάμωσης και κοινωνικοποίησης.  Γι’ αυτό είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και αναζητούμε οικονομικούς πόρους, συνέργειες και δωρεές για να χρηματοδοτήσουμε τις δραστηριότητες αυτές. Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο 2020 αλλά ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο να φιλοξενούμε – έστω και χωρίς να έχουμε προγράμματα ή επαρκείς πόρους 50 πρόσφυγες από τη Συρία, την Τουρκία, το Αφγανιστάν, το Κογκό, το Καμερούν, την Παλαιστίνη κ.ά. Φιλοξενούμε ήδη το 51 μωρό από το 2016, από τότε που ξεκινήσαμε να παρέχουμε στέγαση και υποστήριξη σε πρόσφυγες, ενώ σύντομα θα φιλοξενήσουμε το 52 μωρό.

Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε άμεσα πόρους για να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε 60 με 80 ανθρώπους που ζουν στους δρόμους ή σε καμπς, να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στην κοινωνία, να ενδυναμώσουν και να είναι σε θέση να εργαστούν ή να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις, μαζί ίσως και με Έλληνες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που με πρωτοβουλία προσφύγων και εθελοντών που συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας ξεκινάμε πρωτοβουλίες υποστήριξης άλλων αστέγων, διανομής φαγητού σε άτομα που έχουν ανάγκη κ.ά.

  

Φιλοξενία εθελοντών

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας φιλοξενούμε εθελοντές από ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο για να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες μας, τα διαπολιτισμικά μαθήματα, τις κοινωνικές και οικολογικές δραστηριότητές μας.  Μερικοί εθελοντές συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία” ή “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης”. Από το 2016, περισσότεροι από 330 εθελοντές συνέβαλαν στην οργάνωση μαθημάτων μη τυπικής εκπαίδευσης, μαθήματα γλώσσας, ζωγραφικής, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπου συμμετείχαν πάνω από 1500 πρόσφυγες και μερικές χιλιάδες άλλοι πολίτες. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας, της αλληλοκατανόησης, του αλληλοσεβασμού, της συμμετοχής όλων στις αλλαγές που θέλουμε να δούμε στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στην οικονομία, να μην αφήνουμε κανέναν και καμία μόνο / μόνη.

Διαπολιτισμικά μαθήματα και δραστηριότητες στην διάρκεια της πανδημίας και του lockdown

Επιδιώκουμε ακόμα και κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και του lockdown να συνεχίσουμε να παρέχουμε φιλοξενία και ευκαιρία για ενδυνάμωση και κοινωνική ένταξη για τις κοινότητες των προσφύγων. Είναι, ίσως, ακόμα πιο απαραίτητο αυτό σήμερα, όταν βιώνουν μια κρίση (προσφυγιά και αστεγία) μέσα σε μια άλλη κρίση (υγειονομική, κοινωνική, οικονομική).

Οι δραστηριότητές μας στην διάρκεια της πανδημίας COVID-19: Οι δραστηριότητές μας διακόπηκαν απότομα κατά το πρώτο lockdown (Μάρτης – Μάης 2020) και ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου, όταν άνοιξε εκ νέου και το Welcommon Hostel. Οι εθελοντές μας έφυγαν μόλις αναγγέλθηκε το lockdown. Με το άνοιγμα του ξενώνα, αρχίσαμε να δημιουργούμε ξανά τη νέα ομάδα εθελοντών.  Από τις πρώτες ημέρες επανέναρξης ο ενθουσιασμός και η ενέργεια των εθελοντών συνέβαλλαν να δημιουργηθεί ξανά μια νέα δυναμική διαπολιτισμικών μαθημάτων και δραστηριοτήτων. Σε αυτές συμμετέχουν από τον Ιούνιο μέχρι αρχές Νοεμβρίου πάνω από 110 πρόσφυγες και κάπου 15 εθελοντές. Η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν είναι έφηβοι και γυναίκες.

    

Οι δραστηριότητές μας κατά τη διάρκεια του lockdown-2: Από τις 7 Νοεμβρίου 2020, έπρεπε να ακυρώσουμε τα μαθήματα για τους πρόσφυγες που έρχονταν στον ξενώνα  από στρατόπεδα και διαμερίσματα για να συμμετάσχουν στις τάξεις και στις δραστηριότητες, λόγω των περιορισμών στην κινητικότητα και των πρωτοκόλλων υγείας. Οι εθελοντές μας αναδιοργανώνουν τη ζωή στον ξενώνα με δραστηριότητες, μαθήματα, καθημερινές δουλειές, καθαρισμό, επικεντρώνοντας κυρίως σε όσους/όσες διαμένουν εκεί. Στο τέλος, αυτό το “κλείδωμα” είναι μια καλή ευκαιρία να γνωριστούμε και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας, τις δεξιότητές μας. Δημιουργήσαμε ένα νέο πρόγραμμα για περίπου 50-60 διαμένοντες (πρόσφυγες) του Welcommon Hostel με διαφορετικές, ακόμα πιο ολιγομελείς, τάξεις μαθημάτων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), τέχνη και προγράμματα για εφήβους, παιδιά και ενήλικες! Τα παιδιά που ζουν στον ξενώνα κατά τη διάρκεια του COVID-19 μαθαίνουν γλώσσες, ζωγραφική, μαθηματικά με τη βοήθεια των εθελοντών μας στα παιδικά δωμάτια! Για να κάνουν το καλύτερο μέσα σε αυτό το “κλείδωμα” και πιο παραγωγικό τον χρόνο τους, οι εθελοντές οργάνωσαν, επίσης, όλα τα εκπαιδευτικά εργαλεία που έχουμε στον ξενώνα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για τα μαθήματα. Παράλληλα, η πολυμελής “ομάδα δράσης και επικοινωνίας Welcommon project” που αποτελείται από (α) εθελοντές, (β) έφηβους – αγόρια και κορίτσια – πρόσφυγες και (γ) ορισμένα μέλη του προσωπικού συνεχίζει τον σχεδιασμό της για την προετοιμασία μιας έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας, την ανάδειξη των προσωπικών ιστοριών των φιλοξενούμενων, τη βελτίωση των εργαλείων μας κοινωνικής δικτύωσης. Παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, συνεχίζει κανονικά αλλά με (ψηφιακό τρόπο τώρα) τις εβδομαδιαίες συναντήσεις της

   

Γιατί χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας;

Από το άνοιγμα του ξενώνα τον Ιούνιο, φιλοξενήσαμε στον ξενώνα μας μερικούς τουρίστες, αλλά κυρίως πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευάλωτων περιπτώσεων, χάρη στη συνεργασία με οργανισμούς όπως το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, οι γυναικείες οργανώσεις ΔΙΟΤΙΜΑ και ΜΕΛΙΣΣΑ, προσωπικές δωρεές κ.ά. Δυστυχώς, τόσο εμείς όσο και άλλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα έχουμε περιορισμένους πόρους και μπορούν να βοηθήσουν μόνο έναν ορισμένο αριθμό ανθρώπων, ενώ πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευάλωτων εξακολουθούν να είναι άστεγοι και ζουν σε δρόμους της Αθήνας. Αλλά πανδημία και lockdown σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι ομάδες τουριστών που επέλεγαν το WELCOMMON HOSTEL για τοn κοινωνικό και περιβαλλοντικό του χαρακτήρα, που σημαίνει κανένα εισόδημα, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να πληρώσουμε το συνολικό κόστος (ενοίκιο, λογαριασμοί, φόροι και τέλη, υλικά καθαρισμού, καθαριότητα, πλυντήρια, προσωπικό, αναλώσιμα, χρώματα, χαρτιά κ.λπ.).

Χρειαζόμαστε ένα ποσό – επιπλέον αυτού που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε από δικές μας πηγές – τουλάχιστον 450 ευρώ για 2 άτομα για ένα μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας!

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να συνεχίσουμε το έργο!

———————————————————————————————————————

Μπορείτε να βοηθήσετε πηγαίνοντας στην σελίδα crowdfunding:

https://gogetfunding.com/welcommon/

ή με απευθείας κατάθεση της δωρεάς σας στον τραπεζικό λογαριασμό:

———————————————————————————————————————

ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ 

  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΙΒΑΝ GR 7608900100003010003540200

Swift Code STKAGRA1

——————————————————————————————————————

ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ 

  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

IBAN: GR83 0172 0180 0050 1807 7868 253

Piraeus’s BIC code is PIRBGRAA

Μην ξεχάσετε να μας στείλετε τα στοιχεία σας στο (windofrenewal@gmail.com) για να εκδώσουμε την απόδειξη για την δωρεά σας σας (όνομα – επώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ)

Αλλά και αν δεν μπορείτε να κάνετε τώρα μια δωρεά, διαδώστε το μήνυμα, στηρίξτε με όποιον τρόπο νομίζετε το έργο μας

#lockdowndiary #windofrenewal #welcommonhostel #socialwork #volunteering

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.