Συνεργασία Ανέμου Ανανέωσης και Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού στο πλαίσιο του WELCOMMON

By 8 Αυγούστου, 2017Uncategorized

Στις 20 Ιουλίου, ο Άνεμος Ανανέωσης (AA) και ο Ερυθρός Σταυρός Ισπανίας (SRC)  υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας και ένταξης προσφύγων #WELCOMMON. Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν, ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος της ΔΕ του Ανέμου Ανανέωσης και υπεύθυνος του προγράμματος WELCOMMON και o Daniel López Villanueva, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα. Την προετοιμασία του Συμφώνου και του καθημερινού προγράμματος έχει αναλάβει η Ivonne Aixalà Vives, Outreach Coordinator SRC.

Στο πλαίσιο συνεργασίας – που έχει, καταρχάς, διάρκεια μέχρι 31.12.2017 – ο Άνεμος Ανανέωσης θα φιλοξενεί στο WELCOMMON 2 ή 3 φορές  την εβδομάδα ομάδα του RED CROSS MEDICAL MOBILE UNIT του Ερυθρού Σταυρού Ισπανίας που περιλαμβάνει γιατρό γενικής ιατρικής, νοσηλεύτρια και αραβόφωνο διερμηνέα ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε προς τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες.

Είναι μια συνεργασία που έρχεται να ενισχύσει τόσο το σχετικό προσωπικό του WELCOMMON (1 νοσηλεύτρια και 1 μαία) και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε όσο και τις υπάρχουσες συστηματικές συνεργασίες μας με άλλες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας  (γιατροί ΕΑΤΑ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δημόσιο σύστημα υγείας, κοινωνικά ιατρεία) εκτός του χώρου WELCOMMON με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας και διασφάλισης της υγείας τόσο των φιλοξενούμενων όσο και γενικότερα της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για έναν πρότυπο χώρο υποδοχής, προσωρινής φιλοξενίας και (κοινωνικής, επαγγελματικής) ένταξης των προσφύγων ώστε να λειτουργεί η όλη διαδικασία προς όφελος και των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας.

Η συνεργασία μας με τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό είναι σύμφωνη με τις 7 βασικές αρχές που διέπουν το  διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου:  Ανθρωπιά, αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία, εθελοντική υπηρεσία, ενότητα και οικουμενικότητα

Υπάρχουν 3 επίπεδα υπηρεσιών που προσφέρουμε στο πλαίσιο του WELCOMMON στον δικό μας χώρο:

  • Προώθηση της καλής υγείας των φιλοξενούμενων, screening για την κατάσταση της υγείας τους, τήρηση φακέλου (απόρρητου) με όλες τις σχετικές πληροφορίες, καθημερινή πληροφόρηση/παροχή συμβουλών για τυχόν προβλήματα υγείας όσων προσέρχονται στον ειδικό χώρο του κοινωνικού ιατρείου, παραπομπές σε δομές υγείας ανάλογα με την σοβαρότητα της κάθε υπόθεσης, παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων
  • Τεστ μαντού για φυματίωση σε όλους τους φιλοξενούμενους ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία, εφόσον δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι έχουν πράγματι γίνει (έχουμε ειδικό έντυπο με βάση τις οδηγίες της WHO με τα είδη εμβολίων και ημερομηνία που τα έχουν κάνει

Επίσης φροντίζουμε για ραντεβού των φιλοξενούμενων προσφύγων σε νοσοκομεία, μαιευτήρια, δομές υγείας, και συνοδεία τους εφόσον δεν μπορούν να πάνε μόνοι τους. Σε κάθε περίπτωση παρέχουμε στους γιατρούς όλες τις αναγκαίες ιατρικές πληροφορίες από τον φάκελό τους και διαθέτουμε διερμηνείς ώστε να διευκολύνονται στο έργο τους οι γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων δομών.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.