Webinar: Οι νέοι/νέες εργάζονται για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας

By 3 Νοεμβρίου, 2020Δράσεις

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την “εργασία νέων σε θέματα προστασίας κλίματος και εξοικονόμησης ενέργειας”, διοργανώνει ο Άνεμος Ανανέωσης στο πλαίσιο του προγράμματος EUKI YESclima την Πέμπτη 5/11, ώρα 16.00-18.00 (η συζήτηση θα είναι στα ελληνικά).

Στην εκδήλωση που θα μεταδοθεί μέσα από το facebook και το YouTube, θα συζητηθεί με συγκεκριμένα παραδείγματα το πώς η προστασία του κλίματος συμβάλλει στην δημιουργία νέων ποιοτικών, πράσινων θέσεων εργασίας και μειώνει τις δαπάνες για θέρμανση και δροσισμό δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

Εγγραφή ψηφιακά: https://forms.gle/hvXp4uPTzBmfcPLHA

Πρόγραμμα ψηφιακής συζήτησης:

– 16.00 Έναρξη – Χαιρετισμός από τον Νίκο Χρυσόγελο (πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ “ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ”
– Περιγραφή του έργου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του EUKI YESclima

– 16:10 Χαιρετισμός από τον Francisco José Sánchez de la Flor, Profesor Titular de Universidad, Director del Departamento de Máquinas y Motores Térmicos, Escuela Superior de Ingeniería. Universidad de Cádiz, Ισπανία, συντονιστή του έργου (αγγλικά)

16.15 Δήμητρα Μπελερή, αρχιτέκτονας, Ιωάννα-Αθηνά Γεωργοπούλου, φυσικός κτιρίου: “Αποτελέσματα έργου ενεργειακών ελέγχων σε 9 σχολικά κτίρια και ένα hostel στο πλαίσιο του YESclima”

16.35 “Εμπειρία από την συμμετοχή μου στο έργο YESclima”: Αγάπη-Ευαγγελία Τσαμπάζη, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., M.Sc., Συντονίστρια Προγράμματος Οικολογίας, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, Γραφείο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

16.45 “Προστασία του κλίματος και εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία του Δήμου – η εμπειρία συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος EUKI-YESclima”: Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου

16.55 “Προστασία του κλίματος και εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία του Δήμου – η εμπειρία συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος EUKI-YESclima”: Αλέξης Μαυραγάννης, αντι-δήμαρχος Βριλησσίων,

17.05 “Από το επίπεδο του κτιρίου μεταβαίνουμε τώρα στο επίπεδο της γειτονιάς – αλληλεπιδράσεις και νέες προσεγγίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, Μιχάλης Γουδής, Διευθυντής του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδος, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του Housing Europe, της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Δημόσιων, Συνεργατικών και Κοινωνικών Κατοικιών

17.20 Συζήτηση – Παρεμβάσεις, ερωτήσεις και απαντήσεις (Q&A)

(ερωτήσεις μπορεί να υποβάλλονται μέσω

εμαιλ: windofrenewal@gmail.com,

facebook https://www.facebook.com/WindofRenewal.SocialCooperatives

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCKKDhVVjZgFIY-o35GVfL3A

17.45 Κλείσιμο από τον Ν. Χρυσόγελο

Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τους Iσπανούς εταίρους του προγράμματος:

Πανεπιστήμιο UCA (University of Cádiz), Ανδαλουσία, Ισπανία, που είναι και ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος
Ενεργειακό Γραφείο της επαρχίας του Cádiz (APEC -Provincial Energy Agency of Cadiz), Ανδαλουσία, Ισπανία

Εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά συστήματα θέρμανσης – δροσισμού

Οι φυσικές μέθοδοι θέρμανσης και ψύξης χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, είναι πιο αποδοτικές και οικονομικές. Η ενεργειακή κατάσταση των περισσότερων εκπαιδευτικών κέντρων πρέπει και μπορεί να βελτιωθεί. Ωστόσο, πολλά εκπαιδευτικά κτίρια χρησιμοποιούν ακριβά και ενεργοβόρα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού αντί για πιο αποτελεσματικές φυσικές και φιλικές προς το κλίμα λύσεις. Επιπλέον υπάρχει σημαντική έλλειψη ειδικών εκπαιδευμένων για την εφαρμογή παρόμοιων λύσεων.

Το πρότζεκτ “YESClima: Νέοι/ες εργάζονται για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας” είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα” (European Climate Iniative – EUKI) και στοχεύει στην εκπαίδευση νέων εμπειρογνωμόνων σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, την διενέργεια ενεργειακών ελέγχων σε σχολεία και την παροχή συμβουλών στους δήμους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος 11 νέοι/ες από την Ελλάδα και 11 νέοι/ες από την Ισπανία εργάστηκαν σε 3 ομάδες, για ένα εξάμηνο κάθε ομάδα για να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ώστε να μπορούν να εργαστούν στο μέλλον επαγγελματικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προώθηση συστημάτων φυσικού κλιματισμού στα σχολεία και στα κτίρια. Η δομή του προγράμματος στόχευε γενικότερα, ώστε να είναι σε θέση μετά την θεωρητική επιμόρφωση και πρακτική εξάσκηση να μπορούν να προτείνουν λύσεις σε 3 επίπεδα:

– αλλαγές συμπεριφοράς μηδενικού κόστους,

– εφαρμογές χαμηλού κόστους, και

– καινοτόμες παρεμβάσεις υψηλότερου κόστους αλλά μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας.

Τελικός στόχος του έργου είναι να αυξήσουν οι νέοι και οι νέες τις δυνατότητές τους να εργαστούν σε ποιοτικά πράσινα επαγγέλματα, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα.

Το πρόγραμμα YESClima (Young experts for climate-friendly schools in Mediterranean countries), είναι μια συνεργασία των φορέων:

Πανεπιστήμιο UCA (University of Cádiz), Ανδαλουσία, Ισπανία, που είναι και ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος

Ενεργειακό Γραφείο της επαρχίας του Cádiz (APEC -Provincial Energy Agency of Cadiz), Ανδαλουσία, Ισπανία

Άνεμος Ανανέωσης (ΚΟΙΝΣΕΠ), Αθήνα, Ελλάδα

Γραμματεία για τις Μελλοντικές Σπουδές, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Sekretariat für Zukunftsstudien Berlin an der Freien Universität Berlin), Γερμανία.

Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε κι επιλέχθηκε προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (European Climate Initiative), η οποία αποτελεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMUB) που υποστηρίζει σχήματα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του κλίματος.


Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.