Ενεργειακή κοινότητα ΥΠΕΡΙΩΝ: Παράγουμε εμείς την ενέργεια που χρειαζόμαστε από τον ήλιο

By 28 Μαΐου, 2021Δράσεις
Είναι μια εποχή που απαιτεί επιτάχυνση και ενδυνάμωση των πράξεων που δημιουργούν μια πιο υπεύθυνη κοινωνία, πράσινη οικονομία, βιώσιμη καθημερινότητα και ευημερία για όλες και όλους. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα σε όλα τα επίπεδα για την μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό, παραγωγικό, οικονομικό και καταναλωτικό μοντέλο.
Κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι και όλες είναι να συνεργαστούμε μέσα από ενεργειακές κοινότητες / ενεργειακούς συνεταιρισμούς για να παράγουμε με ανανεώσιμες πηγές την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόμαστε, ενώ βέβαια παράλληλα προσπαθούμε τη μειώσουμε τη σπατάλη ενέργειας και να αποσυνδέσουμε την ευημερία από την αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας. Ζούμε καλύτερα αν πετυχαίνουμε να καλύπτουμε όλες τις ενεργειακές μας ανάγκες με λιγότερη ενέργεια. Τα σπίτια μας πρέπει να γίνουν κτίρια που δεν θα χρειάζονται ενέργεια που παράγεται εκτός σπιτιού και γειτονιάς, και αν χρειάζονται αυτή θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και αν είναι δυνατόν σε κοντινή απόσταση από το κτίριο. Επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά, βιοτεχνίες και βιομηχανίες πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τον μετασχηματισμό τους ώστε να βασίζονται σε 100% πράσινη, ανανεώσιμη ενέργεια.

Μεταξύ των στόχων της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης Άνεμος Ανανέωσης είναι η προώθηση της προστασίας του κλίματος, του περιβάλλοντος, η στήριξη της ενεργειακής μετάβασης, η ενίσχυση της κλιματικής δικαιοσύνης και της ενεργειακής δημοκρατίας. Έχουμε οργανώσει ή συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις, ημερίδες, σεμινάρια, προγράμματα, εκδηλώσεις για όλα αυτά.

Αλλά δεν μένουμε στη θεωρία, προχωράμε σε πράξεις, μεταξύ άλλων επιδιώκοντας να μετατρέψουμε το πρότυπο και καινοτόμο μας WELCOMMON HOSTEL σε ένα κτίριο – ξενώνα αλλά και κέντρο κοινωνικής – πράσινης καινοτομίας που επιδεικνύει στην πράξη τι σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έξυπνο και πρακτικό τρόπο. Για παράδειγμα: –       έχουμε εγκαταστήσει 20 ηλιακά πάνελ για να παράγουμε ζεστό νερό από τον ήλιο για χρήση από τους ταξιδιώτες που επιλέγουν να μείνουν στο WELCOMMON HOSTEL, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση πετρελαίου,

–        αλλάξαμε τα 2400 φώτα στο Welcommon Hostel, αντικαθιστώντας τα με 190 φωτιστικά LED μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως φαίνεται στα info-graphics.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε μια ενεργειακή κοινότητα που θα παράγει για εμάς ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόμαστε από τον ήλιο.
Πάμε ένα βήμα παρακάτω, τώρα. Ο Άνεμος Ανανέωσης υποστηρίζει την ενεργειακή κοινότητα ΥΠΕΡΙΩΝ / YPERION που ιδρύθηκε πρόσφατα με έδρα την Αθήνα και στόχο να  παράγει ενέργεια από τον ήλιο για τα μέλη της. Η ενεργειακή κοινότητα έχει προχωρήσει και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου της ισχύος τουλάχιστον τουλάχιστον 8ΟkW. Το πάρκο θα εγκατασταθεί άμεσα στη Θήβα και θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο για τα μέλη της.
Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν άτομα αλλά και φορείς όπως η Electra Energy Cooperative, η Greenpeace Greece, ο Άνεμος Ανανέωσης κ.ά.
Η ενεργειακή κοινότητα είναι ανοικτή και σε άλλες συμμετοχές εταίρων / μελών και μπορεί να αναπτύξει το project περισσότερο και να προστεθούν κι άλλα έργα.
Βασικές αξίες είναι η δημοκρατία και η περιβαλλοντική δικαιοσύνη, η παραγωγή της ενέργειας που χρειαζόμαστε από ανανεώσιμες πηγές, ώστε να συμβάλλουμε στην προστασία του κλίματος και στην ενεργειακή μετάβαση. Τα οφέλη του έργου για τα μέλη του Hyperion είναι πολλαπλά: μια άμεση, πρακτική αλλαγή είναι η σημαντική μείωση των λογαριασμών ενέργειας μέσω του συμψηφισμού ενέργειας (που θα φτάσει σχεδόν στο 100%, μόλις εξοφληθούν όλα τα δάνεια).
Η πρώτη και κύρια δραστηριότητά μας θα είναι η παραγωγή ενέργειας (και η αυτοκατανάλωση), αλλά ο στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε τομείς όπως η ενεργειακή απόδοση, η ηλεκτροκίνηση, η διανομή και η αποθήκευση ενέργειας και πολλά άλλα!
Θα χρησιμοποιήσουμε το οικονομικό μας πλεόνασμα για να παρέχουμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά καθώς και για να φέρουμε κι άλλους ανθρώπους στην “φωτεινή πλευρά” της ενέργειας μέσα από εκπαιδευτικές εκστρατείες.
Θέλουμε ο Hyperion να στηρίξει και άλλες ενεργειακές κοινότητες, με το να μοιραστεί μαζί τους τα εργαλεία, τις γνώσεις και τους πόρους που έχει δημιουργήσει. Μέσω της στρατηγικής οργάνωσης και δικτύωσης με άλλες ενεργειακές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα, στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε την πολιτική αλλαγή, σύμφωνα με το όραμά μας να γίνει η καθαρή ενέργεια κοινό αγαθό που πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους.
Μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα μέλους και να γίνετε μέλος (η μερίδα είναι 100 ευρώ) και να επιλέξετε τι ποσοστό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θέλετε να καλύψετε μέσω της συμμετοχής σας στην ενεργειακή κοινότητα. Μια ηλιακή ενεργειακή κοινότητα είναι ένα συλλογικό εγχείρημα που παράγει ενέργεια από φωτοβολταϊκά και την διανέμει σε πολλαπλούς χρήστες.
Οι χρήστες γίνονται οι ίδιοι παραγωγοί και συνιδιοκτήτες ενός ηλιακού πάρκου μέσω της συμμετοχής τους ως μέλη στην Ενεργειακή κοινότητα ΥΠΕΡΙΩΝ. Μέσω της εγγραφής τους ως μέλη, αγοράζουν επίσης ένα συνεταιριστικό μέρισμα και μέσω αυτού ένα μερίδιο από την ετήσια παραγωγή ενέργειας του ηλιακού πάρκου.
Η ετήσια ενέργεια που παράγεται από το πάρκο πιστώνεται στο λογαριασμό ηλεκτρισμού των μελών, σε συνάρτηση με την συνολική τους επένδυση (Εικονικός συμψηφισμός).
Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα για περισσότερες διευκρινήσεις ή και να δηλώσετε την πρόθεσή σας να συμμετάσχετε:

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.