Εκδήλωση – συζήτηση με φορείς και νέους: η ανανεώσιμη ενέργεια εναντίον της ανεργίας των νέων

ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

«ZEWKlima- Με την ανανεώσιμη ενέργεια εναντίον της ανεργίας των νέων – Εκπαιδεύοντας τους νέους για την ενεργειακή μετάβαση»

Ο Άνεμος Ανανέωσης ( κοινωνική συνεταιριστική επιχείρισης -ΚΟΙΝΣΕΠ) διοργανώνει στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο το τι πρέπει να αλλάξει ώστε να μπορούν οι νέοι να εργαστούν επαγγελματικά για την ενεργειακή μετάβαση, την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας και Ξενοφώντος 2) από τις 14:00 έως τις 18:00.

Η συζήτηση εντάσσεται στην έρευνα «ZEWKlima- Με την ανανεώσιμη ενέργεια εναντίον της ανεργίας των νέων – Εκπαιδεύοντας τους νέους για την ενεργειακή μετάβαση» που πραγματοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Άνεμος Ανανέωσης», το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βερολίνου (Hochschule für Technik und Wirtschaft (HTW), Berlin), το University of Cádiz της Ισπανίας, την WRE Hellas S.A., το Naturschutzzentrum Ökowerk Berlin e.V, το Ludwig-Bölkow-Systemtechnik GmbH και το Γραφείο Μελλοντικών Σπουδών του Βερολίνου σε Ελλάδα και Ισπανία. Τα πρώτα αποτελέσματα και προτάσεις της έρευνας θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην διάρκεια της συζήτησης.

Το πρόγραμμα ZEVKLIMA αξιολογήθηκε κι επιλέχθηκε προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (European Climate Initiative), η οποία αποτελεί  χρηματοδοτικό εργαλείο του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMUB). Συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βερολίνου (Hochschule für Technik und Wirtschaft -HTW).

Στόχων των  συνεργαζόμενων φορέων είναι να συμβάλλουν στην διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση των προσόντων των νέων, ώστε να συμμετάσχουν επαγγελματικά στην ενεργειακή μετάβαση. Η έρευνα θα αποτελέσει τη βάση μελλοντικού σχεδιασμού, βελτιώνοντας την κατανόηση των εμποδίων που βιώνουν οι νέοι αλλά και όσοι εργάζονται επαγγελματικά για την ενεργειακή μετάβαση και φιλοδοξεί να διατυπώσει – μέσα από την συμπλήρωση ερωτηματολογίων, την δια ζώσης συνάντηση με ενδεικτικούς εκπροσώπους φορέων και την δημόσια συζήτηση – προτάσεις για εργαλεία και διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε οι νέοι να αποκτήσουν γνώσεις όσο και επαγγελματικές δεξιότητες και  ικανότητες για να ενταχθούν σε μια καινοτόμο αγορά εργασίας και να μπορέσουν να εργαστούν σε νέους πράσινους τομείς.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα υπάρχουν σύντομες εισηγήσεις αναφορικά με τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στα θέματα της ενεργειακής μετάβασης και τι χρειάζεται  να γίνει για να μπορέσουν να προχωρήσουν προγράμματα απασχόλησης σε τομείς για το κλίμα και την ενέργεια.

Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με νέους με σχετικές σπουδές, με στόχο τη διαμόρφωση μιας πρώτης εκτίμησης για το κατά πόσο και πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή μετάβαση μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Ενδεικτικά ερωτήματα που θα τεθούν:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
13.30 -14.00 Προσέλευση
14.00 -14.05 Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «Άνεμος Ανανέωσης»: “Περιγραφή προγράμματος ZEWklima – Πώς μπορεί η ενεργειακή μετάβαση να γίνει κινητήρια δύναμη για την απασχόληση και την αναζωογόνηση της οικονομίας”

14.05 -14.15 Prof. Dr. Rolf Kreibich, Director / Secretariat for future studies Berlin / Free University Berlin, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου / Γραμματεία Μελλοντικών Σπουδών

14.15-14.20 Yassin Bendjebbour, Scientific fellow / Secretariat for future studies Berlin / Free University Berlin, Eπιστημονικός συνεργάτης / Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου / Γραμματεία Μελλοντικών Σπουδών: “Περιγραφή των αποτελεσμάτων της έρευνας – ερωτήματα προς συζήτηση για ενίσχυση γνώσεων, προσόντων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων νέων για να εργαστούν στην ενεργειακή μετάβαση”

14.20-14.30  Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων για το Παιδί, πρόγραμμα EUKI “Ανοιχτά σχολεία για την προστασία του κλίματος και την διαχείρισης της ενέργειας Αθήνα – Βερολίνο / Climate Schools Athens-Berlin”

14.30-14.35  Urlich Laumanns, Technical Assistance for Renewable Energy and Energy efficiency in Greece, Deutsche Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ministry of Environemnt and Energy

Α’ Κύκλος: Σύντομες εισηγήσεις σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει ώστε να μπορούν οι νέοι να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση και να εργαστούν για αυτή, από την πλευρά κάθε φορέα και θεσμού

14.35 -14.40 Εκπρόσωπος Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (tbc)

14.40 – 14.45 Εκπρόσωπος Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (tbc)

14.45 – 14.50 Παύλος Χαραμής, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

14.50- 14.55 Νίκος Αναστασόπουλος, Λέκτωρ, ΕΜΠ Σχολή Αρχιτεκτόνων

14.55-15.00 Λενιώ Μυριβήλη, Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Ανθεκτικότητας, Περιβάλλοντος και Προστασίας Κλίματος Δήμου Αθηναίων

15.00 -15.05 Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου

15.05 -15.10 Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης

15.10 -15.15 Βασίλειος Τσολακίδης, Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΑΠΕ

15.15 -15.20 Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

15.20 -15.25 Εκπρόσωπος ΟΑΕΔ (tbc)

15.25 -15.30 Ιωάννης Τσιπουρίδης, Σύμβουλος Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

15.30 -15.35 Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του ΤΕΕ (tbc)

15.35 -15.40 Βαγγέλης Μαρινάκης, Επίκουρος Καθηγητής, HMMY- ΕΜΠ

15.40-15.45 Σωτήρης Καρέλλας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων ΕΜΠ

15.45-16.00 Διάλειμμα

Β’ Κύκλος: Συζήτηση σε πάνελ – ερωτήσεις – απαντήσεις

16.00-18.00 Οι νέοι θέτουν ερωτήματα στους/στις συμμετέχοντες/ουσες στο πάνελ για την διαμόρφωση μιας ολιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την στήριξη της ενεργειακής μετάβασης

Συντονισμός: Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»

One Comment

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.