Η ενεργειακή ομάδα του 22ου Δημοτικού Σχολείου δρα για την προστασία του κλίματος

Δευτέρα 11/2/19. Στην είσοδο επί της υποδοχής βρίσκονταν μαθήτριες και μαθητές που ενημέρωναν τους πολλούς επισκέπτες. Μόλις έμπαινες στο χώρο σε «υποδέχονταν» μια διαφορετική έκθεση. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά έφτανες σε ένα χώρο με «καινούργιους» κάδους ανακύκλωσης. Στην είσοδο της αίθουσας όμως υπήρχε ολόκληρη ομάδα υποδοχής με κατάλληλες στολές. Μα τι συμβαίνει εδώ, αναρωτιόμουν…

     

Άρχιζες να μπαίνεις στο νόημα.

      

Πλησίαζες τον πίνακα ανακοινώσεων.  22ο Δημοτικό Σχολείο. Πρόγραμμα «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ». 

 

 

 

Εκδήλωση, λοιπόν, με ιδιαίτερη επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών γονέων και μαθητών. Αφορούσε στην παρουσίαση από τους ίδιους του μαθητές του σχολείου του σχέδιο δράσης για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας, που εκπόνησαν, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές της Στ’ τάξης, με την καθοδήγηση της Εκπαιδευτικού του Τμήματος Ένταξης, Πάργου Γεωργίας και του Διευθυντή, Μαγκανάρη Νικόλαου. 

 

 

Η ομάδα ήταν εκεί, οι “επιθεωρητές περιβάλλοντος”

 

 

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν οι:

Κοντογιάννης Κωνσταντίνος: ακαδημαϊκός υπεύθυνος του έργου

Δημόπουλου Μαρία: υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας

Χρυσόγελος Νίκος: πρόεδρος “Άνεμος Ανανέωσης”, του φορέα που έχει την ευθύνη συνεργασίας με τα σχολεία.

Πήλιουρας Παναγιώτης: υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Γ’ Αθήνας

    

Η παρουσίαση περιλάμβανε προβολή βίντεο, μουσικοκινητικό δρώμενο με θέμα την κλιματική αλλαγή, από την ενεργειακή ομάδα του σχολείου, χαιρετισμούς από το διευθυντή και τους προσκεκλημένους.

    

Εισήγηση για την κλιματική αλλαγή πραγματοποίησε η Σοφία Κουφοπούλου, Χημικός Μηχανικός, διδάκτωρ του Ε.Μ.Π.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρουσίαση των δράσεων του σχολείου από τους ενεργειακούς επιθεωρητές: Ηλία Μαθιουδάκη, Αναστασία Τζημούλια, Παύλο Λαζούρκα, οι οποίοι με αναλυτικό και γλαφυρό τρόπο περιέγραψαν τις δράσεις από τον Οκτώβριο, μέχρι και τώρα.

   

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με διαδραστικό παιχνίδι, μέσω εφαρμογής στα κινητά των παρευρισκόμενων. Προσφέρθηκαν 3 λάμπες LED μετά από κλήρωση στους μαθητές που αποτελούν την ενεργειακή ομάδα.

  

Η ενεργειακή ομάδα έχει σχεδιάσει λογότυπα για την εκστρατεία προώθησης κι ευαισθητοποίησης, ενώ διενεργεί ενεργειακούς ελέγχους στις τάξεις και κάθε μήνα απονέμει ένα βραβείο ενεργειακής συμπεριφοράς σε μία τάξη. Επίσης έχει δημιουργήσει Κώδικα Οικολογικής Συμπεριφοράς στα ελληνικά και στα αγγλικά.

  

 

Tα μέλη της ενεργειακής ομάδας σε συνεργασία με τη συντονίστρια του προγράμματος δημιούργησαν ένα αρχείο παρουσίασης  (ppt και pdf), το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά  την παρουσίαση του σχεδίου δράσης. 

Το σχολείο έχει φτιάξει μια ιστοσελίδα για ολόκληρο το πρόγραμμα φτιαγμένη για να προσφέρει ενημέρωση, βιωματικές δράσεις και παιχνίδια με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος του 22ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας. Υπεύθυνοι της ιστοσελίδας είναι η Γεωργία Πάργου, Δασκάλα Τμήματος Ένταξης και Συντονίστρια προγράμματος καθώς και ο Ηλίας Μαθιουδάκης, Ενεργειακός επιθεωρητής, Μαθητής ΣΤ’ τάξης. Αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος γιατί έχει πολύ αξιόλογο υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο που έχουν φτιάξει τα παιδιά

 

Εκεί μπορείτε να βρείτε μάλιστα και το “Ημερολόγιο” που έφτιαξαν οι μαθητές/τριες με τον χαρακτηριστικό τίτλο “ενεργειακό αποτύπωμα”

     

Τα μέλη της ενεργειακής ομάδας σε συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου εξέδωσαν δελτίου τύπου μετά το πέρας της επιτυχημένης παρουσίασης του σχεδίου δράσης στο πλαίσιο του προγράμματος:” Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος και στην εξοικονόμηση ενέργειας”

     

Το πρόγραμμα «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ», έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Συμμετέχουν σε αυτό 73 σχολεία της Αθήνας, 200 εκπαιδευτικοί, μερικές χιλιάδες μαθητές Δημτικών, Γυμνασίων και Λυκείων / ΕΠΑΛ. Είναι μια συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ«, της γερμανικής πρωτοβουλίας Respect for Greece, και του γερμανικού Ανεξάρτητου Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Θεμάτων-UfU. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (European Climate Initiative) @EUKI_Climate, που αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα είναι υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

Αφορά στην δραστηριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε 73 σχολείο της Αθήνας για την προστασία του κλίματος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Στοχεύει στην:

 • ενίσχυση των γενικότερων προσπαθειών ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών και συμμετοχή τους στην προστασία του κλίματος και στην μείωση της σπατάλης ενέργειας
 • μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος (της κατανάλωσης ρεύματος) των σχολικών κτιρίων
 • γενικότερη προσπάθεια μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος του σχολείου

Οι νέοι για το κλίμα, δράση για το κλίμα. Ας τους ακούσουμε.
Join the movement #youthforclimate 
Αφορά τη ζωή μας, το παρόν και το μέλλον.
#youthforclimate

2 Comments

 • Ο/Η Ηλίας Μαθιουδάκης λέει:

  Κύριε Χρυσόγελε σας ευχαριστούμε για την αναφορά μας στην υπέροχα διαμορφωμένη ιστοσελίδας σας. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς που παρευρεθήκατε στην εκδήλωση μας!!

  Ηλίας Μαθιουδάκης
  Ενεργειακός επιθεωρητής του 22ου Δημοτικού Σχολέιου Αθήνας.

 • Ο/Η Ηλίας Μαθιουδάκης λέει:

  Κύριε Χρυσόγελε σας ευχαριστούμε θερμά για την αναφορά μας στην υπέροχα διαμορφωμένη ιστοσελίδα σας. Ήταν τιμή μας που παρευρεθήκατε στην εκδήλωση μας!

  Ηλίας Μαθιουδάκης
  Ενεργειακός Επιθεωρητής 22ου Δ.Σ. Αθήνας

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.