Άνεμος Ανανέωσης: στερνό αντίο στον Ανδριανό Μιχάλαρο, πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά που έφυγε ξαφνικά…

By 21 Φεβρουαρίου, 2021Δράσεις
Ο Άνεμος Ανανέωσης εκφράζει τη θλίψη του για την ξαφνική απώλεια, την Κυριακή 14/2, του  Προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ, μετά από πολυήμερη μάχη με τον κοροναϊό. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του καθώς και στους συνεργάτες και στις συνεργάτιδές του στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Ο Ανδριανός Μιχάλαρος συνδέθηκε με την ιστορία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και την πορεία του τα τελευταία χρόνια. Συμμετείχε από το 1997 ενεργά στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΠ και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας, Α’ Αντιπρόεδρος και από το 2012 Πρόεδρος του Β.Ε.Π. Ήταν επίσης ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής (Σ.Επ.Δ.Α.). Από το 1998 έως το 2010 διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης Δυτικής Αττικής, ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας.
Είχε από νωρίς εκφράσει την επιθυμία του για πράσινη στροφή των επιχειρήσεων, με έμφαση στον ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα που θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή τμημάτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιβαλλοντικά αποτελεσματικών τεχνολογιών για πλοία καθώς και στην παραγωγή πράσινων πλοίων. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα μείωσης της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής ξεκινήσαμε πριν λίγο καιρό, με δική του πρωτοβουλία, μια νέα συνεργασία για πρασίνισμα των επιχειρήσεων που ανήκουν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά. Ο Ανδριανός Μιχάλαρος και το ΒΕΠ έχουν σωστά (ξανα)θέσει και το θέμα της αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης, της σύνδεσή της με την παραγωγή καθώς και με την πράσινη οικονομία και την ισότητα των φύλων.
Ο Ανδριανός Μιχάλαρος συμμετείχε σε πολλές συζητήσεις για μια νέα στρατηγική για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, την αντιμετώπιση της κρίσης και την μεταρρύθμιση της βιομηχανικής πολιτικής σε συνδυασμό με την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια πρόσφατη ψηφιακή μας συζήτηση είχε αναφέρει εξάλλου: “«Περνάμε σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας που απαιτεί βιωσιμότητα, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και καινοτομία. Μέσα από τη βιοτεχνία, τη μεταποίηση και τη βιομηχανική οικολογία αναπτύχθηκαν οι Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, ενώ τα τεχνικά επαγγέλματα αποκτούν μεγαλύτερη υπεραξία. Δεν είναι τυχαίο ότι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θέρμανση, τον κλιματισμό, την παροχή ενέργειας, τη ναυπηγοεπισκευή βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιμονή και την έμφαση που δίνει το ΒΕΠ στον εκσυγχρονισμό της τεχνικής εκπαίδευσης».
Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή την δημιουργική συνεργασία μας με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Πειραιά, που θεωρούμε ότι αποτελεί εκ μέρους μας κι έκφραση τιμής στη μνήμη του Ανδριανού Μιχάλαρου.
Αναδημοσιεύουμε μια από τις τελευταίες του αναρτήσεις που αφορούσε την έναρξη μιας νέας συνεργασίας μας για τα θέματα της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης στροφής των επιχειρήσεων στην δική του σελίδα στο facebook μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικτυακής μας συζήτησης:
✍️Πρωτοβουλία του ΒΕΠ για την “κυκλική οικονομία και το περιβάλλον”
1/12/2020
Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη μέσω τηλεδιασκέψεως με τη συμμετοχή του πρώην Ευρωβουλευτή των «Πράσινων», χημικού – περιβαλλοντολόγου κ. Νίκου Χρυσόγελου
Πρωτοβουλία να δημιουργηθεί πλήρες σχέδιο «Κυκλικής Οικονομίας» μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του πρώην Ευρωβουλευτή των «Πράσινων», χημικού – περιβαλλοντολόγου κ. Νίκου Χρυσόγελου και της Διοικητικής Επτροπής του ΒΕΠ .
Με το σύνθημα «χωρίς πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης, η οικονομία θα παραμείνει σε κρίση», ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος τόνισε ότι η διαμόρφωση στρατηγικής για την «Κυκλική Οικονομία» θα λειτουργήσει αναπτυξιακά, αφού θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και θα δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας σε περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι ο λεγόμενος «δυτικός Πειραιάς» αλλά και ευρύτερα η Δυτική Αττική.
Στο πλαίσιο αυτό, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς θα εκπονήσει σχέδιο για την οργάνωση της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης υλικών στη ζώνη αρμοδιότητός του, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις – μέλη του. Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εξασφαλίσει τη χρήση κάδων μέσα στις επιχειρήσεις και θα εκπονήσει μελέτη σχετικώς με την απόδοση των υλικών και τις προοπτικές επαναξιοποίησής τους.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος θα προσφέρει συμβουλές προς το ΒΕΠ ώστε να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα, να αναπτυχθούν συνέργειες (ακόμα και με φορείς της Γερμανίας) για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργειών και συμπληρωματικών ενεργειών επιπέδου κοινωνικής οικονομίας.
«Περνούμε σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας που απαιτεί βιωσιμότητα, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και καινοτομία. Μέσα από τη βιοτεχνία, τη μεταποίηση και τη βιομηχανική οικολογία αναπτύχθηκαν οι Τεχνολογίες Περιβάλλοντος ενώ τα τεχνικά επαγγέλματα αποκτούν μεγαλύτερη υπεραξία. Δεν είναι τυχαίο ότι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θέρμανση, τον κλιματισμό, την παροχή ενέργειας, τη ναυπηγοεπισκευή βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιμονή και την έμφαση που δίνει το ΒΕΠ στον εκσυγχρονισμό της τεχνικής εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Μιχάλαρος.
Ο κ. Χρυσόγελος υποστήριξε τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για την «Κυκλική Οικονομία», την αξιοποίηση προγραμμάτων από το Ταμείο Συνοχής, το Κοινωνικό ή το Περιφερειακό Ταμείο και συμφώνησε με τον Πρόεδρο του ΒΕΠ για τα θέματα της τεχνικής εκπαίδευσης. «Δεν νοείται μετάβαση χωρίς εκπαίδευση, καθορισμό αναγκών και χρήση ψηφιακών εργαλείων. Δεν υπάρχει χρόνος. Ως το 2023 πρέπει να απορροφηθούν 32 δισ. ευρώ τα οποία δεν πρέπει να συνδεθούν με τραπεζικά κριτήρια αλλά να αποδοθούν απευθείας στις επιχειρήσεις», εξήγησε.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.