WELCOMMON HOSTEL: ένα εξαιρετικό παράδειγμα υπεύθυνης, οικολογικής-κοινωνικής βιωσιμότητας

By 5 Απριλίου, 2021Δράσεις

Το WELCOMMON HOSTEL είναι ένα 7όροφο κτίριο – ξενώνας στο κέντρο της Αθήνας, ένα κοινωνικό και οικονομικό πείραμα της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, που προσφέρει διαμονή για άτομα όλων των ηλικιών και τόπων χωρίς διακρίσεις, ένας ξενώνας βιώσιμου τουρισμού, μια πρόταση για διαμονή κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ενεργών ομάδων και ατόμων κατά τη διαμονή τους στο Αθήνα. Special place, people, values. 

Το WELCOMMON HOSTEL είναι ένα εμβληματικό σχέδιο του Ανέμου Ανανέωσης, μιας ΚΟΙΝΣΕΠ που δημιουργήθηκε το 2014 για την προώθηση της κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας, του βιώσιμου τουρισμού, της περιβαλλοντικής και κλιματικής προστασίας, της ενεργειακής μετάβασης, της κοινωνικής ένταξης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Είναι ένα παράδειγμα για το ρόλο που μπορεί να έχει η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία σε οικονομικό, τοπικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, ιδιαίτερα μέσα και μετά την πανδημία COVID-19.

Για χρόνια, το κτίριο, το οποίο νοικιάζουμε από ιδιωτική εταιρία, στέγαζε δημόσια κλινική (το 3ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ), η οποία όμως έκλεισε το 2013 και έτσι το κτίριο παρέμενε άδειο, αποτελώντας εστία υποβάθμισης της γειτονιάς, μέχρι να το ενοικιάσουμε τον Αύγουστο 2016. 

Από τον Ιούνιο του 2018 που ξεκίνησε η λειτουργία του WELCOMMON HOSTEL, το σύνθημά μας είναι “κοιμηθείτε για να ονειρευτείτε, να είστε ενεργοί για πολιτιστικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και κλιματικά ζητήματα”. Γιατί τo WELCOMMON HOSTEL δεν είναι μόνο ένας ξενώνας, χώρος ύπνου σε αξιοπρεπές και αισθητικά όμορφο περιβάλλον, αλλά και ένα κέντρο κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας, χώρος φιλοξενίας δράσεων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων για την πράσινη και κοινωνική οικονομία, την διαπολιτισμική εκπαίδευση, την κοινωνική ενδυνάμωση και ένταξη, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών, για μια περιβαλλοντικά και κλιματική υπεύθυνη πολιτική.

Πέντε όροφοι του 7όροφου κτιρίου μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 15ο άτομα. Οι πελάτες μας έχουν διαφορετικές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες τους. Δεν έχουν όλοι/ες τις ίδιες ανάγκες για αυτό επιλέξαμε και δημιουργήσαμε το WELCOMMON HOSTEL, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικών ταξιδιωτών και ανθρώπων.

Υπάρχει  μια πληθώρα επιλογών στο WELCOMMON HOSTEL: 8κλινοι και 4κλινοι κοιτώνες (four or eight-bed dormitory με κοινόχρηστα μπάνια, 5κλινο δωμάτιο, (five-bed room), τετράκλινα δωμάτια  (four-bed room), τρίκλινα δωμάτια (three-bed room), δίκλινα δωμάτια (double bed room) ή μονόκλινα δωμάτια single με δικό τους μπάνιο αλλά και ειδικά σχεδιασμένο δωμάτιο για ΑΜΕΑ.

Ανεξαρτήτως του τι θα επιλέξει ένας πελάτης, όλα τα δωμάτια έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι λιτά αλλά άνετα, καθαρά, ελκυστικά, με πρακτικές λύσεις για τις ανάγκες των ταξιδιωτών, ενώ είναι σχεδιασμένα με εικαστική αντίληψη. Το WELCOMMON HOSTEL ένα από τα ελάχιστα Hostel που έχουν σχεδιαστεί με οικολογική αντίληψη, επαναχρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχουν αναβαθμιστεί όμως αισθητικά (re-use, upcycling), με στόχο να είναι λειτουργικό και να προσφέρει άνεση στους πελάτες.

Δύο όροφοι του Welcommon Hostel έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα για να φιλοξενούν μικρότερες ή μεγαλύτερες εκδηλώσεις και οικολογικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προσφέροντας την ευκαιρία και την δυνατότητα στους/στις φιλοξενούμενους/ες ταξιδιώτες, τουρίστες, εθελοντές, φοιτητές Erasmus, νομάδες εργαζόμενους, επισκέπτες, πρόσφυγες, μετανάστες και άλλα ενδιαφερόμενα άτομα και ομάδες να συνεργαστούν, να συμμετάσχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να μάθουν ο/η ένας/μία από τον/την άλλο/άλλη. Γιατί WELCOMMON HOSTEL σημαίνει Welcome in common, together, δηλαδή καλώς ήρθατε, μαζί όμως.

Special place, people, values

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, λοιπόν, ένα καινοτόμο μοντέλο συνύπαρξης, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μέσα από τον βιώσιμο τουρισμό αλλά και πέρα από αυτόν. Δεν διαχωρίζουμε, δεν απομονώνουμε, αντιθέτως δημιουργούμε ευκαιρίες και ένα περιβάλλον αλληλο-γνωριμίας, αλληλο-σεβασμού και συνεργασίας, αφού οι  πελάτες μας είναι κάθε είδους ταξιδιώτες χωρίς διακρίσεις: τουρίστες, εθελοντές, φοιτητές erasmus, σύγχρονοι νομάδες – εργαζόμενοι (nomads-workers), νεο-αφιχθέντες, πρόσφυγες, μετανάστες. Λειτουργεί αυτό το “συμπεριληπτικό” (inclusive) μοντέλο, θα αναρωτηθεί κάποιος/α; Βεβαίως, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η εμπειρία μας στην πράξη, όχι μόνο ως θεωρητικό σχήμα. Εξάλλου, είναι και συγκριτικό μας πλεονέκτημα μεταξύ άλλων επιχειρήσεων τουρισμού! Πάνω από το 90% των πελατών μας επιλέγουν συνειδητά τον δικό μας ξενώνα, μεταξύ πολλών άλλων δυνατοτήτων που έχουν, ακριβώς για τον χαρακτήρα που έχουμε.

Η άποψη μας, το όραμά μας, είναι να φέρουμε κοντά ανθρώπους από ολόκληρο τον πλανήτη χωρίς διακρίσεις, να συμβάλλουμε στην επικοινωνία μεταξύ τους, να περάσουν καλά και να ανακαλύψουν την δημιουργική κοινωνική, περιβαλλοντική, καλλιτεχνική πλευρά της πόλης, της Αθήνας, αλλά, γιατί όχι, και άλλων ελληνικών περιοχών. Είμαστε εξάλλου μέλη ενός συλλόγου 20 ελληνικών κοινωνικών και οικολογικών ξενώνων, και μετέχουμε σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα βιώσιμου τουρισμού (Le Mat Europe, Hostel World, Hostelling International κ.α.). Ειδικά μετά την πανδημία, αυτή η τάση στον τουρισμό – τον υπεύθυνο, βιώσιμο που νοιάζεται για τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο αλλά και για την γνωριμία με άλλους ανθρώπους και την από κοινού συμμετοχή σε δραστηριότητες – θα δυναμώσει, όπως δείχνουν πολλές έρευνες.

Στο WELCOMMON Hostel μπορούμε να εισάγουμε τους επισκέπτες μας στον κόσμο των πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων της Ελλάδας καθώς και σε αυτόν της κοινωνικής οικονομίας. Μπορούμε να τους συνδέσουμε με τη δημιουργική πλευρά της πόλης και τους κοινωνικούς οργανισμούς, μπορούμε να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση της κοινωνικής οικονομίας, της κλιματικής δράσης ή των προσφύγων στη χώρα μας. Και μπορούν, αν θέλουν, να παίξουν μουσική στο μπαρ μας ή να συμμετάσχουν σε μια διαπολιτισμική βραδιά (προ COVID-19 και ελπίζουμε ξανά μετά την πανδημία).

To WELCOMMON HOSTEL είναι ένας ξενώνας φιλικός στο ποδήλατο  (bicycle-friendly hostel) και οι επισκέπτες/τριες μας μπορούν να αφήσουν το ποδήλατό τους για πάρκινγκ ή ασφάλεια στην ρεσεψιόν μας, ενώ μπορούμε να τους/τις διευκολύνουμε να ενοικιάσουν ένα ποδήλατο για να κάνουν με αυτό βόλτα στην πόλη, να γνωρίσουν την Αθήνα με ποδήλατο. Όλο το hostel είναι φιλικό και προσβάσιμο για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, αλλά έχουμε διαμορφώσει και ένα κατάλληλο δωμάτιο  για ΑΜΕΑ, με περισσότερες διευκολύνσεις που μπορεί να φιλοξενήσει 3- 4 άτομα (και έχει ήδη φιλοξενήσει αρκετά μέχρι σήμερα, όπως και σχετικές δραστηριότητες).

Υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, συμβολή στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Ο ξενώνας υπογραμμίζει στην πράξη τον θετικό αντίκτυπο που έχει ο αειφόρος (βιώσιμος) τουρισμός – και οι συνεταιρισμοί και οι κοινωνικές επιχειρήσεις – στις κοινότητες, στην αναζωογόνηση των γειτονιών, στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ κοινοτήτων, κοινωνικών ομάδων, νεοεισερχόμενων και τοπικών ανθρώπων.

Συνεισφέραμε και συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε στην αναζωογόνηση της γειτονιάς μέσα στην οικονομική κρίση (2016-2021), στηρίζουμε την τοπική οικονομία με επιλογές που κάνουμε στις προμήθειες μας ενσωματώνοντας στις συμβάσεις κοινωνικά, τοπικά, περιβαλλοντικά κριτήρια, μειώσαμε τις εκπομπές ρύπων από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (καυστήρας πετρελαίου) και εφαρμόζουμε στρατηγικές μείωσης των πλαστικών μίας χρήσης και γενικότερα μηδενικών αποβλήτων. Δημοσιεύσαμε πρόσφατα τα αποτελέσματα της “ενεργειακής μας επιθεώρησης” μετά από παρεμβάσεις που προωθήσαμε (χωρίς να έχουμε κάποια επιδότηση ή πρόγραμμα χρηματοδότησης) που επηρέασαν σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση του ξενώνα. Καταφέραμε όχι μόνο να μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του κτιρίου και να χρησιμοποιήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για μέρος των αναγκών μας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παράγονται από τα ορυκτά καύσιμα.

Εφαρμόζουμε ένα σύστημα ελαχιστοποίησης αποβλήτων, ειδικά μειώνοντας τα πλαστικά μιας χρήσης και γενικότερα τις συσκευασίες μιας χρήσης, αυξάνοντας τον διαχωρισμό στην πηγή και την ανακύκλωση, ενώ ολόκληρο το WELCOMMON HOSTEL βασίστηκε σε μια στρατηγική ορθολογικής επαναχρησιμοποίησης (reuse) και αναβάθμισης αντικειμένων που μπορούσαν ακόμα να χρησιμοποιηθούν (upcycling), πράγμα που είναι στην πραγματικότητα ένα παράδειγμα του πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την επαναχρησιμοποίηση με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Έχουμε, επίσης, υπογράψει και εφαρμόζουμε την έκκληση πολλών φορέων τουρισμού και άλλων οργανισμών, INTERNATIONAL TOURISM PLASTIC PLEDGE . Επίσης, φροντίζουμε να βελτίωση τις επιδόσεις μας σε ένα σύνολο από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τώρα που τρέχει η δεκαετία δράσης (2021-2030) για την επίτευξη των στόχων αυτών. 

Ένα hostel με κοινωνικό αντίκτυπο

Από την έναρξη λειτουργίας του, έχουμε προσφέρει με ασφαλή και αξιοπρεπή διαμονή και σε περισσότερα από 1500 παιδιά, εφήβους και ενήλικες πρόσφυγες και 330 εθελοντές από πολλές χώρες, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε διαπολιτισμικά μαθήματα και δραστηριότητες για πρόσφυγες και μετανάστες. Προσφέρουμε, επίσης, μαθήματα (π.χ. για γλώσσα, ζωγραφική, κουκλοθέατρο, μουσική κ.λπ.) με την υποστήριξη εθελοντών σε πρόσφυγες, μετανάστες, ντόπιους, τουρίστες. Εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση και την κατάρτιση των επισκεπτών μας. Σχεδιάζουμε διαδραστικά εργαστήρια για την επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση των ικανοτήτων και προσόντων των προσφύγων, ειδικά των νέων, καθώς και των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να μπορέσουν να βρούμε τον δρόμο τους στις κοινωνίες μας προς όφελος (και) των κοινωνιών μας.

Είμαστε πολύ περήφανοι που η κοινωνική συνεταιριστική μας εταιρεία ANEMOΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / WIND OF RENEWAL έχει λάβει 5 διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καινοτομία και τη συμβολή μας στην κοινωνική οικονομία. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που έχουμε λάβει European Citizen’s Prize 2018, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική τελετή στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου (9 Οκτωβρίου 2018).

Επίσης, το διεθνές δίκτυο HOSTEL WORLD μας τίμησε με μια σημαντική διάκριση, περιέλαβε το WELCOMMON HOSTEL στη λίστα των  Hostel Heroes (Ξενώνων Ηρώων), αναφέροντας ότι είναι ένα “hostel που στο μέσον της κρίσης στηρίζει τις κοινότητες να έρθουν κοντά και να …δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο“!

Είμαστε ενθουσιασμένοι/ες που το WELCOMMON HOSTEL έλαβε προσφάτως την 7η διάκριση, ως η καλύτερη κοινωνική / διαπολιτισμική δράση της χρονιάς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του covid-19, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διοργανώθηκε από το εθνικό δίκτυο του «Ιδρύματος Anna Lindh», του Ευρω-Μεσογειακού Δίκτυου για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο, με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας όχι μόνο μεταξύ των μελών του Δικτύου αλλά και με ανοικτή πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους, ενεργούς πολίτες. 

Ενώ τώρα το WELCOMMON HOSTEL περιλαμβάνεται στην short list (τα 5 καλύτερα στην κατηγορία τους από τα οποία θα αναδειχθεί το καλύτερο), για δύο κατηγορίες διακρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού EXTRAORDINARY HOSCARS AWARDS 2021 που διοργάνωσε το HOSTEL WORLD και στο οποίο συμμετείχαν hostels από ολόκληρο τον πλανήτη. Το WELCOMMON HOSTEL είναι υποψήφιο για την πρώτη θέση στην κατηγορία EXTRAORDINARY SUSTAINABLE HOSTEL καθώς και εκ νέου στην κατηγορία HOSTEL HERO. H επιτροπή κριτών επέλεξε 5 Hostel για κάθε μία από τις 7 κατηγορίες βραβείων, μεταξύ πάρα πολλών υποψηφιοτήτων από ολόκληρο τον πλανήτη. Ανεξαρτήτως, όμως του τελικού αποτελέσματος, το να είμαστε στα 5 καλύτερα Hostel σε δύο κατηγορίες διακρίσεων που αφορούν σε θέματα κοινωνικά και βιωσιμότητας / αειφορίας με συμμετοχή υποψηφιοτήτων από ολόκληρο τον πλανήτη, από μόνο του αποτελεί μια πολύ μεγάλη τιμή και διάκριση για εμάς.

Κοινωνικό έργο και αλληλεγγύη μέσα στην πολλαπλή κρίση

Από τον Ιούνιο του 2020, ακόμη και ο βιώσιμος τουρισμός κατέρρευσε και ταυτόχρονα χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έμειναν άστεγοι εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, και γι αυτό αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε έναν αριθμό προσφύγων, τους πιο ευάλωτους μεταξύ τους, όπως επιζώντες – θύματα σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες ασθένειες, εγκύων και μητέρων με νεογέννητα μωρά. Το όραμα για το Welcommon Hostel, ήταν να είναι μια βιώσιμη λύση για διαμονή όλων των ταξιδιωτών. Εάν έχετε έρθει ποτέ στο Welcommon Hostel πιθανότατα  έχετε διαπιστώσει ότι είναι ένα ξεχωριστό μέρος, ένα μέρος όπου μπορείτε να συναντήσετε ανθρώπους, να μάθετε από αυτούς… είναι μια κοινότητα. Ειδικό μέρος, άνθρωποι, αξίες.

Σήμερα, ο κόσμος μας μεταμορφώνεται με εντυπωσιακό ρυθμό, επηρεάζοντας το χώρο, φυσικό και ανθρωπογενές, ζούμε και εργαζόμαστε, για το καλύτερο και, μερικές φορές, για χειρότερο. Η Αθήνα, όπου βρίσκεται ο ξενώνας μας, είναι μια πόλη που βρίσκεται σε κρίση, αλλά ταυτόχρονα κάποιος/α μπορεί να διαπιστώσει μια πραγματική αλλαγή, αν αποφασίσει να γίνει μέρος της κοινωνικής και οικολογικής αλλαγής. Εμείς αποφασίσαμε να γίνουμε μέρος αυτής της κοινωνικής και πράσινης μετάβασης.

Επιδιώκουμε να είμαστε οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμοι 

Το πρώτο βήμα είναι κρίσιμο: θέλουμε να είμαστε οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμοι. Η αειφορία σχετίζεται επίσης με την οικονομική πτυχή μιας επιχείρησης, εταιρείας ή νοικοκυριού. Ως συνεταιρισμός δεν μοιράζουμε κέρδη, αν υπάρχουν τα επενδύουμε σε νέες θέσεις εργασίας, κοινωνικές, κλιματικές και πράσινες δραστηριότητες. Το WELCOMMON HOSTEL στοχεύει να καλύψει με το παραγόμενο εισόδημα, τη λειτουργία του ξενώνα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην καινοτομία, τα κλιματικά έργα και το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρονται σε έναν αριθμό προσφύγων που στοχεύουν στη στέγαση, την κοινωνική ένταξη και τη μη τυπική εκπαίδευση. Καθημερινά, κάνουμε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, να κάνουμε τον ξενώνα μας πιο βολικό, φιλικό και ζωντανό, πιο καλλιτεχνικό και κοινωνικό, εμπνέοντας ταυτόχρονα το προσωπικό, τους εθελοντές, τους επισκέπτες και τους επισκέπτες μας να αναμιχθούν και να υιοθετήσουν έναν πιο υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο ταξιδιού και διαβίωσης.

Η επόμενη μέρα για το κλίμα και την ενέργεια

Το επόμενο βήμα είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς. δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τη μετάβαση σε μια ενεργειακά αποδοτική και πράσινη οικονομία, δημιουργώντας ένα νέο κέντρο φιλικών προς το περιβάλλον και το κλίμα έργων και πρακτικών. στοχεύουμε επίσης στη συμβολή στη μείωση της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών, προσφέροντάς τους τεχνογνωσία και υποστήριξη, ώστε να μπορούν να βγουν από μια δύσκολη κατάσταση μέσω της κοινωνικής ενδυνάμωσης και της ενεργειακής απόδοσης.

 Βιώσιμες πρακτικές και αντίκτυπος                 

Στο Welcommon Hostel έχουμε εγκαταστήσει 20 ηλιακά πάνελ για την παραγωγή ζεστού νερού για τις ανάγκες των ταξιδιωτών και άλλες χρήσεις. Είναι γεγονός ότι η παραγωγή ζεστού νερού είναι μια σημαντική πηγή κατανάλωσης ενέργειας και οικονομικού κόστους των τουριστικών εγκαταστάσεων φιλοξενίας  και οι τρόποι παραγωγής του – τις περισσότερες φορές – σχετίζονται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, μια πρακτική που είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και το κλίμα. Γι ‘αυτό, ακολουθώντας τη δέσμευσή μας για την δημιουργία μιας βιώσιμης και περιβαλλοντικής δίκαιης κοινωνίας, επιλέξαμε μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για να προσαρμόσουμε την ανάγκη ζεστού νερού σε μια πρακτική χωρίς άνθρακα (δείτε το infographic)

– Ένα άλλο μέτρο που εφαρμόζουμε στον ξενώνα είναι η χρήση λαμπτήρων φωτισμού LED, μπορεί ο φωτισμός να είναι ένα μικρό μέρος του ενεργειακού κόστους για ένα νοικοκυριό, αλλά για ένα κτήριο 7 ορόφων με περισσότερα από 10 δωμάτια / όροφο, καθώς και με πολλούς διαδρόμους,  σκάλες, αποθηκευτικούς χώρους κ.λπ. η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τις ανάγκες φωτισμού κατέληξε να είναι μια σημαντική επένδυση. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης ήταν επίσης σημαντικό και απεικονίζεται καλά στους ηλεκτρικούς λογαριασμούς μετά. (δείτε το γράφημα)

         

Το WELCOMMON Hostel έχει σχεδιαστεί να αποτελεί (και) ένα ανοιχτό κέντρο κοινωνικής ένταξης, πράσινης μετάβασης και πράσινων – κοινωνικών θέσεων εργασίας για νέους και νέες. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όλους και όλες σε τομείς όπως, ο βιώσιμος τουρισμός, η ανακύκλωση, η πράσινη / κυκλική οικονομία, η ενεργειακή απόδοση και άλλα. Ένας μεγάλος αριθμός εργαστηρίων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σχετικά με την πράσινη μετάβαση υλοποιήθηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούνται από τον Άνεμο Ανανέωσης στο Welcommon Hostel, ενώ παρέχονται οι εγκαταστάσεις και ο χώρος εργασίας για να φιλοξενηθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες από άλλους φορείς.

Μια επιπλέον δράση (2017-2020) αφορά την προστασία του κλίματος, με έμφαση στη δράση το κλίμα και στην ενεργειακή απόδοση στα σχολεία, στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών καθώς και μαθητών, σε σχέση με την την κλιματική κρίση. Οι δράσεις δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο του WELCOMMON HOSTEL, αλλά και εκτός των ορίων του ξενώνα και των φιλοξενούμενων ταξιδιωτών του, στην ευρύτερη κοινωνία. Τρία είναι τα πιο εμβληματικά προγράμματα: 

a) EUKI- Κλιματικά σχολεία Βερολίνο – Αθήνα, ένα πρόγραμμα της European Climate Initiative (EUKI) (2017-2020)

b)  EUKI-YESClima: “Νέοι και νέες εργάζονται για σχολεία φιλικά στο κλίμα και ενεργειακά αποτελεσματικά“, ένα πρόγραμμα της European Climate Initiative (EUKI) (2018-2020).

c) EUKI-ZEWklima: ZEWKlima – Μελλοντικές ευκαιρίες στην Ενεργειακή Μετάβαση στη Νότια Ευρώπη

αλλά και πολλά σεμινάρια, εργαστήρια, εκδηλώσεις για ενεργειακή μετάβαση, προστασία κλίματος και ενεργειακοί συνεταιρισμοί.

Δωρεές για τις κοινωνικές μας δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του COVID-19

Στείλτε μας τα στοιχεία σας για το επίσημο τιμολόγιο/απόδειξη για τη δωρεά σας.

ANEMOS ANANEOSIS / WIND ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

ΙΒΑΝ  GR 7608900100003010003540200

Κωδικός Swift STKAGRA1

———————————————————————————————————————————-

ANEMOS ANANEOSIS / WIND ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

Τράπεζα Πειραιώς

IBAN: GR83 0172 0180 0050 1807 7868 25 3

Ο κωδικός BIC της Πειραιώς είναι PIRBGRAA

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.