GRAPE PROJECT – ημερίδα: Τοπικά Σχέδια Δράσης Πράσινης Κοινωνικής Ανθεκτικότητας για μικρές και περιφερειακές περιοχές

By 2 Οκτωβρίου, 2023s;ifnos, Δράσεις, Δράσεις

GRAPE PROJECT – Τελική ημερίδα
Local Social Green Resilience Action Plans for small and peripheral territories /

Τοπικά Σχέδια δράσης Πράσινης Κοινωνικής Ανθεκτικότητας για μικρές και περιφερειακές περιοχές

SMP-COSME-2021-RESILIENCE-SEM (G.A. 101074093)

Εισαγωγή

Το έργο GRAPE στοχεύει στον πειραματισμό της συμμετοχικής διαμόρφωσης τοπικών σχεδίων για την πράσινη, κοινωνική και ψηφιακή μετάβαση σε τέσσερις μικρές και περιφερειακές περιοχές, εμπλέκοντας τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας.

Πράγματι, η αποτελεσματική ανθεκτικότητα στην κλιματική, κοινωνική και οικονομική κρίση είναι εγγενώς τοπική και στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 121.000 μικροί δήμοι (EUROSTAT, LAU2) που βρίσκονται συχνά σε υποβαθμισμένες περιοχές, με χαμηλό προϋπολογισμό και περιορισμένες διοικητικές ικανότητες μακριά από την κεντρικές πολιτικές και διοίκηση. Εδώ, συχνά οι φορείς της κοινωνικής και της αλληλέγγυας οικονομίας (SSE) διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία και τη διαχείριση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών και ως εκ τούτου μπορούν να συμβάλουν στην εδαφική ανθεκτικότητα.

Στο έργο έχουν ενώσει δυνάμεις 4 μικρές περιφερειακές περιοχές σε 3 χώρες: Mirabella Imbaccari (Ιταλία), Malegno (Ιταλία), Bonares (Ισπανία), Sifnos (Κυκλάδες, Ελλάδα), μαζί με ένα το δίκτυο REVES στο οποίο συμμετέχουν ευρωπαϊκές περιφερειακές και δημοτικές αρχές και παράγοντες της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομία καθώς και ένα περιφερειακό συνεργατικό δίκτυο (FAECTA). Για κάθε επικράτεια, εκτός από τους αντίστοιχους δήμους, έχει συμμετάσχει και ένας οργανισμός κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΛΟ): Fondazione di Comunità di Messina (συντονιστής εταίρος) στην Mirabella Imbaccari, Sol.Co. Camunia στο Malegno, COOPINTE στο Bonares και Άνεμος Ανανέωσης / Wind Of Renewal για τη Σίφνο .

Στις 16 Οκτωβρίου οι εταίροι του προγράμματος διοργανώνουν ημερίδα που προσφέρει την ευκαιρία να μοιραστούν οι ενδιαφερόμενοι και να συζητήσουν τα κύρια αποτελέσματα των διαδικασιών που οδήγησαν τις 4 κοινότητες να συντάξουν τα τοπικά τους Σχέδια Δράσης Κοινωνικής Πράσινης Ανθεκτικότητας και να αναλύσουν τις επιπτώσεις τους σε γενικότερο επίπεδο για οποιαδήποτε απομακρυσμένη και αγροτική περιοχή. Θα παρουσιάσουν, επίσης, μια ψηφιακή εργαλειοθήκη για μικρές κοινότητες που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν τις ίδιες συμμετοχικές διαδικασίες. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Μπορείτε να λάβετε τον σύνδεσμο για τη συμμετοχή σας στο συνέδριο, στέλνοντας το αίτημά σας στη διεύθυνση: windofrenewal@gmail.com

SMP-COSME-2021-RESILIENCE-SEM (G.A. 101074093)

PROGRAMME
16 Οκτωβρίου 2023 online ημερίδα

9.00 – 9.15 Εισαγωγή στην ημερίδα

Mr. Giacomo Pinaffo (Fondazione MeSSInA)

9.15 – 10.30 Παραδείγματα προτεραιοτήτων μετάβασης (transition) σε κάθε κοινότητα

      Ismael Medina Claros (Bonares) –κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οικολογική μετάβαση

      Gio Lodovico Baglioni (Malegno) – αναγέννηση εγκαταλειμμένων περιοχών και προστασία αγρο- και βιο-ποικιλότητας

      Νίκος Χρυσόγελος (Σίφνος) – μετριασμός κλιματικής  κρίσης και στρατηγικές προσαρμογής, διαφοροποίηση οικονομίας, βιώσιμος τουρισμός δροσισμού

      Giulia Miotti (Mirabella Imbaccari) – τοπική ανάπτυξη μέσω κοινοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αργού τουρισμού

10.30 – 10.45 Διάλειμμα

10.45 – 11.00 Παρουσίαση συστάσεων πολιτικής (policy recommendations)

Mrs. Erdmuthe Klaer (REVES)

11.00 – 12.30 Δημόσιες πολιτικές για την κοινωνική, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε απομακρυσμένες και αγροτικές κοινότητες                                   

        Marina Royo De Blas – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μακροχρόνια οπτική για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ (Long term vision for EU rural areas)

       Alberto Cottica – UNDP Accelerator Labs (Αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών – Εργαστήρια Επιταχυντών)                       

    Maria Cristina Morsellino, “BREEDQ – Οικοδομώντας Ανθεκτικότητα της Κοινότητας και βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της κοινωνικής οικονομίας / Building community REsiliencE and sustainable Development through social economy”

       Mr. Chris MM Gordon, Irish Social Enterprise Network/Social Enterprise Exchange

12.30 – 13.00 Παρουσίαση ψηφιακής εργαλειοθήκης για μικρές κοινότητες  

                Mr. Luigi Martignetti (REVES)

Για συμμετοχή στην ημερίδα εγγραφείτε εδώ. Με την εγγραφή σας θα λάβετε ένα εμαιλ επιβεβαίωσης και τις αναγκαίες πληροφορίες για να συμμετάσχετε στην ημερίδα.

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.